Author Topic: Edna turska narodna pesen v koato se pee za edna pomakinq  (Read 32117 times)

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ynt: Edna turska narodna pesen v koato se pee za edna pomakinq
« Reply #15 on: September 09, 2008, 17:38 »
Тео, по този въпрос имам неофициална, но за сметка на това информация от първа ръка.
Ходил съм няколко пъти до Истанбул и съм общувал с изселници там.
Повечето (без претенция за представителна извадка) казват няколко неща:
1. Акънъ турците не ги броят за турци и понякога ги наричат гяури
2. Акънъ турците не ги гледат с добро око и ги държат настрана от кариерен ръст и изобщо във всяко отношение. Става дума за лично, битово ниво и на ниво частен бизнес, а не за официалната политика.
3. Същите тези турски турци имат в пъти по-добро отношение и почти безгранично уважение към българите. Признавам, че според мен много българи не го заслужават, но това просто си е така.
4. Акънъ турците в неофициални разговори изобщо не само, че не обичат българските турци, по-специално от района на Кърджали, но даже ги наричат и шейтани.
Накратко - не ги приемат за турци, и манталитета им е различен, и светоусещането, и много от изселниците не се чувстват комфортно от тази гледна точка там. Не говоря за материални и и бизнес успехи, а именно за приемане от страна на акънъ-турците.
Още веднъж подчертавам: не претендирам за генерализирана и представителна статистическа извадка, но от години общувам и с изселници, и с турци от Хасково, и с българи от Димитровград, които имат почти 20 годишни бизнес отношения с Турция и са практически всяка седмица там и даже си парвят сметката да си напарвят пенсионното осигуряване в Турция. То ест, не виждам какъвто и да е мотив да ме лъжат - и едните, и вторите, и третите.
Сигурен съм, че има и много наши изселници, коитос а преуспели и някаква част от обществото ги е приела напълно, но не знам коя част от тях е мнозинство и коя - малцинство.

Живял съм 5 години във Турция и от един обикновен инжинер ,през началник на отдел качество и контрол съм стигнал до бранш директор и то във Казакистан на една много национална фирма.Във Турция никой на мюслюманин не може да вика гяурин.Викат българин,тоест булгар.Както на босналиите ...бошнаклар.Дори кога си сменях тескерето,полицая не ти се обръща със турчин а се обръща че си булгар.Не ли това достатъчно уважение че си български гражданин и да те третират именно като такъв и да уважават законите на България.... а ти се плашиш че Турция "заводнява" със "подводни рекички" главите на някои във България. ;D

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #16 on: September 09, 2008, 17:47 »
Иди развивай теориите си пред хората, които години наред са били наричани гяури. Това е документирано за разлика от твоите новоизмислени теорийки подхвърлени от Доброжелателните Платежспособни Спомоществуватели.
Да, помаците от родното ми село са били наричани гяури и то от турци. И за това има доказателства. Единият от служилите е пра-чичо ми, Адил Джебираа.

Боян Добрев,
Млад си,пълен си със енергия...и отгоре на това си ми симпатичен,защото имаш някои тези които се мъчиш да защитаваш.Но поне го направи не от единствена точка а се огледай и от страна на другите.ЦИФРАТА 6  например за вас е 6 но за други може да изглежа като 9 ....защото гледат от друг ъгъл.Моят съвет към теб е малко и да сраванявай и със други истории.Не само със Българската,която е със доказани съмнителни "достоверности"....може би вече неща които стават и засмях и хумор..но не и за история ;D.

Да ти кажа живея във Канада и не членувам във ДПС не ги подържам със охолство...но не ги и отричам.Никога не съм изпълнявал някоя поръчка освен на собственото си достойнство и съвест на човек.Запомни това от мен ...аз не съм човел който да продава някои си принципи които са ачък ачък ясни и доказуеми.Тоест че помашкият народ е един отделен народ!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #17 on: September 09, 2008, 22:21 »
Запомни това от мен ...аз не съм човел който да продава някои си принципи които са ачък ачък ясни и доказуеми.Тоест че помашкият народ е един отделен народ!

Тео, пак не правиш разлика между народ и религиозна група.
Вярно е, че в резултат на редица обстоятелства идентичността при помаците не е еднопластова. Но не забравяй, че помаците говорят български език, дори и да не помнят миналото си. Вярно е, че всеки има право да се самоопределя както си иска. Но недейте да правите изводи за общото от частното. Не можеш да генерализираш на основата на самоопределянето на 10 села в пиринско и да прехвърляш това върху останалите помаци.
След като в пиринско не искат да се смятат за българи - имат това право, конституцията им го гарантира. Но това, че се мислят за небългари не прекъсва връзката им с българите. Защото тези хора са наследници на българи приели исляма. Щом като се имат за небългари - имат това право.

Но помаците в Смолянско и Девинско се имат за българи. И това е важното.

След 1990 г в България има над хиляда души, приели Будизма за своя религия. Това обаче не прави от тях друг народ - наследници са на българи християни, говорят български език.
Те формират нова религиозна група, но не и нов народ.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #18 on: September 10, 2008, 09:12 »
Тео, пак не правиш разлика между народ и религиозна група.
Вярно е, че в резултат на редица обстоятелства идентичността при помаците не е еднопластова. Но не забравяй, че помаците говорят български език, дори и да не помнят миналото си. Вярно е, че всеки има право да се самоопределя както си иска. Но недейте да правите изводи за общото от частното. Не можеш да генерализираш на основата на самоопределянето на 10 села в пиринско и да прехвърляш това върху останалите помаци.
След като в пиринско не искат да се смятат за българи - имат това право, конституцията им го гарантира. Но това, че се мислят за небългари не прекъсва връзката им с българите. Защото тези хора са наследници на българи приели исляма. Щом като се имат за небългари - имат това право.

Но помаците в Смолянско и Девинско се имат за българи. И това е важното.

След 1990 г в България има над хиляда души, приели Будизма за своя религия. Това обаче не прави от тях друг народ - наследници са на българи християни, говорят български език.
Те формират нова религиозна група, но не и нов народ.
Браво!
Кратко, точно, ясно и логично!

Offline proba

• Historian
« Reply #19 on: September 10, 2008, 12:02 »
Ot tazi pesen se razbira slednoto:

Momicheto e nari4ano bylgarka, pomakinq i gqurka. Tuk se gubi logikata, kak i trite ne6ta v edno. Sled kato se nari4a gqurka, zna4i e bila hristiqnka i dumata pomakinq logi4no bi trqbvalo da ne se spomenava. Az ima dylboki symneniq za dumata pomakinq. Imam vypros? Ot koq godina e tazi pesen? Ako e stara, togava dumata pomakinq moje vyob6te da ne e sy6tesvuvala, a ako e nova, togava kombinaciqta ot (bylgarka, pomakinq i gqurka) si protivore4at.

Tazi pesen e turska ot plovdivsko. Interesno! Tova se vodi turska narodna pesen, nali? Pak interesno! Imam symneniq, 4e tazi pesen ne e vklu4ena v tuskiq arsenal ot narodni pesni, ili?

Sy6to interesno, 4e v diskusiqta sa vklu4eni predimno nepomaci, koito iskat da ni privle4at kym tqhnata si ob6tnost. Tolkova li sme cenni? Qvno sme mnogo silna grupa ot hora s viskoka 4ove6ka kultura i cennosti, ili?

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #20 on: September 10, 2008, 12:10 »
Ot tazi pesen se razbira slednoto:

Momicheto e nari4ano bylgarka, pomakinq i gqurka. Tuk se gubi logikata, kak i trite ne6ta v edno. Sled kato se nari4a gqurka, zna4i e bila hristiqnka i dumata pomakinq logi4no bi trqbvalo da ne se spomenava. Az ima dylboki symneniq za dumata pomakinq. Imam vypros? Ot koq godina e tazi pesen? Ako e stara, togava dumata pomakinq moje vyob6te da ne e sy6tesvuvala, a ako e nova, togava kombinaciqta ot (bylgarka, pomakinq i gqurka) si protivore4at.

Tazi pesen e turska ot plovdivsko. Interesno! Tova se vodi turska narodna pesen, nali? Pak interesno! Imam symneniq, 4e tazi pesen ne e vklu4ena v tuskiq arsenal ot narodni pesni, ili?
Съгласен

Sy6to interesno, 4e v diskusiqta sa vklu4eni predimno nepomaci, koito iskat da ni privle4at kym tqhnata si ob6tnost. Tolkova li sme cenni? Qvno sme mnogo silna grupa ot hora s viskoka 4ove6ka kultura i cennosti, ili?
Как и по какво разбрахте - кой е помак, и кой - не в дискусията?

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #21 on: September 10, 2008, 13:30 »
Като се чете по внимателно дори и новобранец би познал кое е,и кой не е! : Но това няма значение, хубаво е,че има от всички и се дискутират въпросите. :)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #22 on: September 11, 2008, 10:45 »
Боянчо ако е бил като тебе дядо ти не е исключено. И аз бих нарекал доста помаци гяури. Хорицата са като мижитурки, лижат всякакви задници, а пък все са си на същия хал. Понякога ги съжалявам жал ми е за тях като гледам как ги разкарват като маймуни по пазарите. Но защо един такъв не вземат да го издигнат до презедент например. Може и да са издигнали някой. Говориха че Петър Стоянов бил помак, колко е вярно незнам. Аз лично съм разговарял с него ама не ми дойде на акъла да го питам, пък и той беше с охранители. Ама и да е помак едвали щеше да си го признае. Спомена ми че е израснал в Девинско, мисля че за Грохотно спомена. Там знам че има турци е може да има и помаци. Ама ако вземем Боян Саръев например, офицера от ДС. Викат че е национален герой защо не земат тогава да го направят патриарх хахаха. От полицай - патриарх хахаха. Е поне да го направят епископ нищо че е глъмав, то понякога трябва да си малко простоват. Ако си много умен ще си конкурент, а това не е хубаво.

В Турци викат на изселниците ни булгари, каквито са за нас и безарабските българи, често тях ги наричаме руснаци. Но това че пан тюркизма съществува си е факт. Както българите ходят по Банат, Безарабия, Косово и Албания, така и турците държът за своите малцинства по света. Това да не ви учудва. Гледах едно предаване за едни казаци, които били прогонени от Русия и те се остановили в Варна, но имали цел да се изселят за Турция. И коментатора, ама защо пък да се изселват за туция. Ами защо защото не си загубили идентичноста, така и гагаузите независимо от религиозната си идентичност Турция милее за тях те са с една кръв, едни хора, не са като нас за съжаление, колкото и да ни се иска ние сме славяни, говорим славянски.   

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #23 on: September 11, 2008, 16:16 »
Боянчо ако е бил като тебе дядо ти не е исключено. И аз бих нарекал доста помаци гяури. Хорицата са като мижитурки, лижат всякакви задници, а пък все са си на същия хал. Понякога ги съжалявам жал ми е за тях като гледам как ги разкарват като маймуни по пазарите. Но защо един такъв не вземат да го издигнат до презедент например. Може и да са издигнали някой.
Помак ли си, религиозен ли си, не те знам какъв си, но това което правиш не е никак редно. Със сигурност демонстрираш, че не си образован - елементарните  правописни грешки го показват. Личните нападки са признак на низка култура и интелектуално безсилие.
Дядо ми, за разлика от твоя е бил както набожен, така и образован човек.
И дядо ми няма нищо общо с темата, която обсъждаме. Нито го познаваш, нито имаш информация за него за да коментираш.
За твое сведение, целият ми род са образовани хора - учители, кметове, физици, математици, адвокати, лекари и мениджъри в мултинационални компании. Но освен това са толерантни и внимателни в изказванията си, за разлика от теб.  Като те гледам ти си тръгнал по добре проправения ви от Доброжелателните Платежоспособни Спомоществотатели път
Хорицата са като мижитурки, лижат всякакви задници, а пък все са си на същия хал.
(това от личен опит ли е?)
Да не би да са ти обещали министерски пост в следващия кабинет? Дерзай! И ако се напъваш много -ако не министърче, по поне един кметски пост ще ти купят. Че и един банкет със зурни и тъпани ще ти вдигнат.
Аз за разлика от теб постигам целите си без чужда помощ. Не ми трябва да правя това, което ти по-горе описваш. Има едно нещо, наречено образование, което отваря много врати.
И аз бих нарекал доста помаци гяури.
Нетолерантността към другите е еманация на целия ти мироглед. Това за мен не са думи на религиозен човек.
Това изречение говори за теб повече, отколкото хиляди изписани от теб страници.
ДУМИТЕ СА ИЗРАЗ НА МИСЛИТЕ.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #24 on: September 11, 2008, 17:45 »
Не се засягай, понякога истината боли така е. И аз избухвам като ме засегнат. Благодарен съм ти за пожеланията. Е баш пък министерски пост. Мислишли че ще ме допуснат твоите хора до там. "Та аз съм национален предател". Написъл съм книга в която няма национален шувенизъм в полза на тоз или оня и престои да излезе друга такава. Пък и коя партия да застане зад мен дори и тази на Доган не би ме поткрепила с тези напатки последно време. Като говорим за род и потекло трябва да си уверен че моите хора са много по-достойни пред Аллах от твоите бъди сигурен в това. Не че се хваля но фактите говорят без да спират. А колко по хубаво е това да си достоен пред Аллах от някакъв си началник българин от Пловдив, Девин или Смолян. Защото втория току виж го хванал рака или инсулта или пък някоя срамна болес и са е паралелизирал в някоя болница, докато Аллах е Вечен и Пречист от недостатъците на човека. Колкото до образование не мисли че само твоите хора са образовани. Пожелавам ти напътствието на Аллах ти имаш нужда от него.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #25 on: September 11, 2008, 17:58 »
Не се засягай, понякога истината боли така е.
То ест, вие настоявате, че сте истина от първа инстанция и имате правото да споменавате дядото на този или онзи, то ест, да нанасяте семейни оскърбления?
Много мюсюлманско, няма що!

И аз избухвам като ме засегнат. Благодарен съм ти за пожеланията. Е баш пък министерски пост. Мислишли че ще ме допуснат твоите хора до там. Та аз съм национален предател. Написъл съм книга в която няма национален шувенизъм в полза на тоз или оня и престои да излезе друга такава.

Графоманията е разпространено заболяване...даже и за тези, които не могат да пишат правилно.
Но поне за признанието - браво!

Пък и коя партия да застане зад мен дори и тази на Доган не би ме поткрепила с тези напатки последно време. Като говорим за род и потекло трябва да си уверен че моите хора са много по-достойни пред Аллах от твоите бъди сигурен в това. Не че се хваля но фактите говорят без да спират.
Вие не само нескромно се хвалите, но продължавате да настоявате да обиждате родителите и семейството на други хора.
Г-н Хюсеин, за вас свещенният Рамазан нищо ли не значи?

А колко по хубаво е това да си достоен пред Аллах от някакъв си началник българин от Пловдив, Девин или Смолян.
С една дума - българите са презрени, тях кучета ги яли...така излиза...
Някой питаше къде го има българомразието във форума.
Има ли още съмняващи се?

Защото втория току виж го хванал рака или инсулта или пък някоя срамна болес и са е паралелизирал в някоя болница, докато Аллах е Вечен и Пречист от недостатъците на човека.
Пише са парализирал, а не паралелизирал, г-н Хюсеин.
Интересно, как смесвате в едно изречение такова безсрамие, неуважение и обида към човек с името на Аллах и възхвалата към него.
Теолог човек, при това историк, няма що...

Колкото до образование не мисли че само твоите хора са образовани. Пожелавам ти напътствието на Аллах ти имаш нужда от него.
Ако визирате себе си, тъжна ни майка с такива "образование" теолози-историци.
Да оставим настрана правописните грешки...аз човека, нормалния човек, да не говорим за добрия мюсюлманин, не виждам тука, въпреки че се споменава името на Аллах.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #26 on: September 11, 2008, 18:54 »
Пламене учудвате ме с вашата превързаност към исляма. Изглежда че участието ви в подобни фороми малко или много ви е повлияло положително в тази насока. Продължавайте за сега имате положителна оценка от мен. Не всички българи кучетата ги яли. Има българи достойни за уважение. Кучетата повече да ядат помаците лизачи, че човек без самодостойнство е един пълен идиот. Ще се старая да пиша от сега на татък по бавно за да не допускам правописни грешки с цел да разбирате това което пиша.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #27 on: September 11, 2008, 20:17 »
Пламене учудвате ме с вашата превързаност към исляма. Изглежда че участието ви в подобни фороми малко или много ви е повлияло положително в тази насока. Продължавайте за сега имате положителна оценка от мен. Не всички българи кучетата ги яли. Има българи достойни за уважение. Кучетата повече да ядат помаците лизачи, че човек без самодостойнство е един пълен идиот. Ще се старая да пиша от сега на татък по бавно за да не допускам правописни грешки с цел да разбирате това което пиша.
Май ме накарахте да се засрамя за острата си реакция...с този постинг...ако всичките ви бяха такива, и горния ми постинг нямаше да го има...
Но всички, независимо от старанията си...сме несъвършенни...

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #28 on: September 12, 2008, 02:54 »
Selam braka Pomaci! Jas mislam deka ovaa pesna e samo provokacija i nema nikakva kulturoloska vrednost. Frazite izreceni vo ovie nekolku stiha ne soodejstvuvaat voopsto so realnosta i zatoa  ne bi trebalo nitu da se komentira. A za tvrdenjeto od nekoj si tuka oti Turcite vo Turcija sprema Pomacite (Torbesite) upotrebuvale navredlivi izrazi,od tipot "gjauri" toa se samo ludi izmislotini od nasite dusmani. Jas imam povece rodnini Pomaci sto ziveat vo R. Turcija nego vo mojot roden kraj vo Drimkolsko-Makedonija,i nikogas ne sum slusnal takvo nesto od niv. Naprotiv tie tamu se naj ceneti od site drugi i mislam deka se i naj uspesni i se vkluceni vo site sferi na turskoto opstestvo,od biznis do politika. Moi rodnini se policajci,doktori,advokati i oficeri na armijata. Ova go davam samo kako primer za tie sto iznesuvaat lagi i izmislici. A normalno eve jas ce gi narecam GJAURI onie sto se privrzanici na iblisot Bojan Sarev, taka da za takvite ima i logika!!!. Selam od Italia!

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #29 on: September 12, 2008, 11:29 »
Allah da bide dovolen ot tebe. Neka sega bugarite da velat ce nesmi bile edno. Pozdravi Fiat Chanovski ot Makedonija i Sadik Idriz Alabak ot Prizrensko. 

Извинявай Бояне объркал съм ги оня не бил дядо ти а пра-чичоти Адил Джебираа. Все едно ако е бил като тебе е било редно. Незнам защо ама сред моите роднини не съм чувал за такъв случай.