Whitesnake,
С кое съм нарушил етикета? Аз не съм се обръщал към теб, а исках отговор от Метка.
Ако ти нямаш нищо общо с него, защо ТИ отговаряш???
"Гузен негонен бяга" имаше една приказка ...
ЛИБЕРАЛНАТА ТЕОРИЯ ЗА СВОБОДНАТА ДИСКУСИЯ
Свободата на мисълта и свободната дискусия са най-висши либерални ценности, които просто не се нуждаят от допълнително оправдание. И все пак те също могат прагматично да се оправдаят с оглед на ролята, която играят при търсенето на истината. Истината не е очевидна и не се постига лесно.
Търсенето на истината изисква поне: (a) въображение; (b) опити и грешки; (c) постепенното откриване на собствените предразсъдъци с помощта на (а), (b) и на критическата дискусия. Западната рационалистическа традиция, идваща от гърците, е традицията на критическата дискусия - на изследването и проверката на твърденията или теориите посредством опита да се опровергаят. Този критически рационален метод не трябва да се обърква с метода на доказателството, т.е. с метода на крайното установяване на истината.
Освен това той не е метод, при който винаги се постига съгласие. Ценността му се крие по-скоро във факта, че участниците в дискусията ще променят до известна степен мнението си и ще се разделят като по-мъдри хора. Често се твърди, че дискусия е възможна само между хора, които говорят на един и същ език и тръгват от общи основни положения. Мисля, че това е грешка. Готовността да научим нещо от партньора в дискусията, е всичко, от което се нуждаем, а това предполага истинско желание да разберем какво се стреми да ни каже той.
Ако готовността е налице, дискусията ще бъде толкова по-плодотворна, колкото по-различни са основните теоретични позиции на партньорите. Ето защо ценността на дискусията в голяма степен зависи от разнообразието на предлаганите възгледи. Ако Вавилонската кула не съществуваше, щяхме да я сътворим.
Либералът не мечтае за идеален консенсус на мненията. Той се надява само те да се обогатят взаимно и в резултат да се развият идеите. Дори когато за всеобщо удовлетворение решим някакъв проблем, решавайки го, ние създаваме много нови проблеми, по които не сме на едно мнение. За това не бива да се съжалява.
Търсенето на истината с помощта на рационална дискусия е обществено дело, но резултатът от него не е общественото мнение (каквото и да е то). Макар че общественото мнение може да се влияе от науката и да съди науката, то не е плод на научна дискусия.
В политическата област традицията на рационалната дискусия създава традиция на управление чрез дискусия, а заедно с това и навика да се слуша другата гледна точка, което води до нарастване на чувството за справедливост и до готовност за компромис...
Picton
New Zealand Стоян Динев
PP:
Prili4ate mi na hristianskata Sveta Troica. Nau4ete se da ni priemate takiva kakvito sme, za da moje i nie da vi priemem takiva kakvito ste.
No tai kato inata vie goliam , az vi prepora4vam da se zapishite v kurs za tarpimost kam razli4ieto.
Ina4e predlagam spamovete vi da badat nezabavno iztriti , s tqh temata se zadrastva i bez tova...