Author Topic: Документи относно помаците/Documents About Pomaks  (Read 137984 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Snake

• Forum fan
Taka si misli6 ti Paskov,s  brigadi  na leninski udarni dni razru6ihte vsi4ki nadgrobni plo4i.Te takiva boqndobrevci i suleimani gi uni6tojavaha.Te bqha gotovi i sa za edna kori4ka hlqb da izrovqt i murtvite ot groba i da im smenqt imeto a ti govori6 ,4e nesa uspeli da uni6tojat pametnicite.Da neti kazvam ,4e nebqha zabravili i 4e6mite s arabski nadpisi-vsi4ko e razru6eno.Ti kazva6,4e turcite nesa razru6avali manastirite koito sa bili na nedostupni mesta. Ama molq ti se.kakvi sa tiq raboti ,sega puk samo sa ru6ali v poleto.Utre 6te izleze ,4e sa ru6ali samo  deto im se e izpre4il manastir i nakraiq 6te izleze ,4e naroda bulgarski si e razru6il vsi4ko  kakto sega si ru6i.Drugo-da si vidql ne6to da sa ostavili prabulgarite kato rimski mostove,turski mostove,trakiiski mogili,ili trakiiski grobnici.Znam ostavili sa samo tor i ni6to drugo.Bulgarskiq narod e nau4en da uni6tojava a ne da izgrajda,koga nai posle 6te go razberete.

Offline Беглик

• Advanced member
До Snake. Понеже говориш за варварство по отношение на храмове и понеже имам чувството, че си в Турция, ако имаш време прескочи до северен Кипър да видиш как в днешно време анадолските турци разрушават и вандалстват в християнски храмове, което пък ми изяснява какво ли пък е ставало в миналото. За тях нашите турци там казват "как може да са толкова прости".
След като се позоваваш пък на "Една Българка" от нея също си личи и страшно културното отношение на турците, което пък създава съответната реакция към турското и мюсюлманското.

Offline Snake

• Forum fan
Ama ti danesi Ivan Garelov i da mi razkazva6 ,kolko lo6o sa jiveli turci i gurci,i vednaga nashite turci sa ti kazali.Aide stiga ve4e s tova .Ti vidq li s o4ite  si.Kak az imam priqtel v Kipur nemi e kazal kakvo sa ru6ili a na teb v BG sa razpravqli.Pri nas nqma6e pone takova" ovarvarqvane ",napravo djamiqta se razru6i do osnovi,totalno be6e srinnata.Tova kakvo e.Nali e pametnik na kulturata i molitven dom,ama vie priznavate li koe e kultura i pametnik.

Пламен Пасков

• Guest
Taka si misli6 ti Paskov,s  brigadi  na leninski udarni dni razru6ihte vsi4ki nadgrobni plo4i.
снейк, нищо не си мисля - аз съм сигурен и го знам от проверяеми и доказуеми източници, а не от политически централи.
И второ - аз никакви надгробни плочи не само не съм рушил, но не съм и пипал. Така че изразявайте по-коректно, иначе ви обвинявам в клевета

Te takiva boqndobrevci i suleimani gi uni6tojavaha.Te bqha gotovi i sa za edna kori4ka hlqb da izrovqt i murtvite ot groba i da im smenqt imeto a ti govori6 ,4e nesa uspeli da uni6tojat pametnicite.
На тези грозни и страшни обвинения нека Боян Добрев и Сюлейман да ви отговорят.

Da neti kazvam ,4e nebqha zabravili i 4e6mite s arabski nadpisi-vsi4ko e razru6eno.Ti kazva6,4e turcite nesa razru6avali manastirite koito sa bili na nedostupni mesta. Ama molq ti se.kakvi sa tiq raboti ,sega puk samo sa ru6ali v poleto.Utre 6te izleze ,4e sa ru6ali samo  deto im se e izpre4il manastir i nakraiq 6te izleze ,4e naroda bulgarski si e razru6il vsi4ko  kakto sega si ru6i.
Това е цинизъм, друга дума не мога да кажа

Drugo-da si vidql ne6to da sa ostavili prabulgarite kato rimski mostove,turski mostove,trakiiski mogili,ili trakiiski grobnici.Znam ostavili sa samo tor i ni6to drugo.Bulgarskiq narod e nau4en da uni6tojava a ne da izgrajda,koga nai posle 6te go razberete.
Това е омраза и нихилизъм, и нарочна слепота за всичко, което са оставили българите, към които несъмнено (съзнавате или не, признавате или не, без значение) принадлежите и вие.

Offline Snake

• Forum fan
A za6to ne publikuva6 dumite na monaha kogato Iliiza se opitva da vlezne v Manastira i tropa na manastirskata porta. ;D shtoto istinata 6te lusne mnogo   ;).

Offline Snake

• Forum fan
Paskov,izvini me,ako sum sgre6il i ako nesi u4astval s tezi subitiq,pomislih ,4e moje da si za6toto znae6 mnogo ne6ta a neznae6 za tro6eneto na nadgrobnite plo4i.A zna4i samo Dobrev i suliman sa u4astvali,a zapovedta e idvala ot .....Sikire4evo nali

Offline rcn

• Senior member
Лелеее и писателите ли ги намесихте като "доказателствен матриал"  :) :)
Горкия Вазов, ше се обърне в гроба.

Ти, братко, дай нещо от Алеко та некои аркадаши да се припознаят и да се сетят че сме
21 век и да се освестят. И по заговезни да идат на гроб на близък и да си помислят как биха
се чуствали ако някой почне да го руши. И след това дали ще имат мерак за изясняване
на "исторически истини".

Offline Yovana

• Avarage member
Taka si misli6 ti Paskov,s  brigadi  na leninski udarni dni razru6ihte vsi4ki nadgrobni plo4i.Te takiva boqndobrevci i suleimani gi uni6tojavaha.Te bqha gotovi i sa za edna kori4ka hlqb da izrovqt i murtvite ot groba i da im smenqt imeto a ti govori6 ,4e nesa uspeli da uni6tojat pametnicite.Da neti kazvam ,4e nebqha zabravili i 4e6mite s arabski nadpisi-vsi4ko e razru6eno.Ti kazva6,4e turcite nesa razru6avali manastirite koito sa bili na nedostupni mesta. Ama molq ti se.kakvi sa tiq raboti ,sega puk samo sa ru6ali v poleto.Utre 6te izleze ,4e sa ru6ali samo  deto im se e izpre4il manastir i nakraiq 6te izleze ,4e naroda bulgarski si e razru6il vsi4ko  kakto sega si ru6i.Drugo-da si vidql ne6to da sa ostavili prabulgarite kato rimski mostove,turski mostove,trakiiski mogili,ili trakiiski grobnici.Znam ostavili sa samo tor i ni6to drugo.Bulgarskiq narod e nau4en da uni6tojava a ne da izgrajda,koga nai posle 6te go razberete.

Ей снейк,в тези дни за които споменаваш,на нас ни беше забранено да ходим на църква и да празнуваме християнските ни празници,още ли дъвчиш това нещо,стига бе човек ти или не виждаш по-далеч от носа си или на такъв се правиш,осъзнай се вече,за римската империя,ами имат хората,всичко стои непокътнато,защото кой освен тях е бродил по земите им-никой ето кой,а през България колко народи минаха и разрушаваха само,спри се малко и помисли като зрял човек. ама ти отива ника

Offline Беглик

• Advanced member
До RCN: Естествено, че не са доказателство, но понеже преди мене го намесиха дядо Вазов и аз реших да си спомня нещо от него. Мисля обаче, че няма да се обърне, защото самият той обича да припомня добре забравени неща.
По другия ти въпрос брате, естествено, че няма да се чувстват добре, даже ще се чувстват доста зле, особено когато човек отдава по-голямо значение на честта, на духовните неща, а не на материалните. И то ще се чувства зле не само сега, ами и следващите 30 години, ако съдя по баба ми, която така и не можа да прости на комунистите национализацията. Казваше, хубаво се живее сега, ама защо ни взеха  .... (различни неща в зависимост за кое се сети). Дядо ми въпреки, че е бил две години интерниран гледаше на нещата по друг начин и никога не каза една лоша дума срещу България. Първата ми книга, която ми даде да чета след като научих буквите бе "Ането" от А. Каралийчев, който му бе връстник. Втората бе сборник разкази от Вазов и "Една Българка" беше вътре.

А сега както искаш ще се опитам да свържа Алеко с днешните времена. Това не е толкова трудно, защото той е винаги изключително актуален:

- Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор - изтърси Дочоолу, - я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат.

- Добре, ама не зная управителят с кои ще бъде - отговаря Бочоолу.

- Управителят ли? С нашите, разбира се - съобщава бай Ганьо, - и околийският е с нашите. Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас - ще ги утвърдим, ако не - на дяволите. Пак ти казвам - колкото за управителя, нямай грижа, той е наш.

- Ами хамалите? - любопитствува Бочоолу.

- И хамалите са наши, и циганите, и Данко Харсъзина е наш...

- Ами че той нали беше затворен за кражба? - учудва се Бочоолу.

- Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите. Отишъл при тях онзи ден, събрал ги, че като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си, като им изръмжал: "Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете бай Ганя!" - и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене.

- Страшен хайдучага, брей!

Offline Gelina

• Forum fan
Тук трябваше да се качват документи! ::)

Offline Rahmie

• Charter member
Тук трябваше да се качват документи! ::)

Da tryabvashe :)

Offline Dobrev

• Forum fan
@ Snake,

Заповядай ми на гости на село и ще видиш дали са разрушени надгробните камъни.
Може да сме си сменили имената, но си пазим старите гробища. И старите камъни си стоят.
И арабските надписи си стоят. Гледам в интернет снимки от гробището на Тъмръш - и там си стоят камъните още побити. Селото е изгорено, но никой не е посегнал на мъртвите.
Не знам как е било по вашия край, но при нас всичко е запазено. Жалко е, че това, на което  дори комунистите не направиха, в последните 15 години се съсипва от иманяри. Посягат на старите гробове и търсят "несметни богатства". То фукаралъка не е от вчера по нашия край, ама те си мислят, че има кой знае какви неща заровени ...
Но камъните си стоят. Стига да има желаещи - могат да заповядат и да разчетат какво пише.

....................

Тъмръш

Offline Yovana

• Avarage member
присъединявам се към Боян Добрев,в нашия край също стоят стари турски гробища,непокътнати дори от иманярите,камъните са много стари и почернели от времето,даже на едно място,старите гробища са оградени с ниска ограда и се говори,че първоначално там е имало тракийски такива,Снейк,дали не си измисляш нещо,аз също те каня зя да се увериш с очите си

Offline rcn

• Senior member
Сестро йованке, гробове се разрушаваха.

Offline Yovana

• Avarage member
може,но аз говоля за нашия край,където са непокътнати,ела и виж сам,от едната страна са турските гробища,а до нях новите помашки