Author Topic: Документи относно помаците/Documents About Pomaks  (Read 135868 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Иса никога не съм ти казал какъв си! Не лъжи! Коня с капаци не съм аз. Комунистите органически не ги понасям- нанесли са не малко вреди на семейството ми, така че не ми вменявай неверни неща и клевети.
А това което ти доказах и то категорично, че преди Османлиите компактно население изповядващо исляма на Балканите не е имало!!! Единствените мюсюлмани тук са били пътуващи търговци, на които последната им грижа е разпространяването на религия!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Иса,
Първо отново се повтаряш.
Второ  господин Ибрахими ,от линка даден от теб, пише такива големи глупости дето като ги видях се проснах от смях на земята. Гледайте и се дивете с мен. Това е написал господин Ибрахими труда си- цитирам

"Добре известно е и че халиф Харун ал-Рашид е имал контакти с европейскитевладетели. Той изпратил пратеник до сръбския крал Карл Велики с цел установяванена дипломатически отношения."
 За отношения дали са имали не знам, но Карл Велики е император на Свещенната Римска империя а не сръбски крал. Смехотворно твърдение, което показва ниското ниво на исторически познания ан Ибрахими. Но нека продължим:

"Тези военни контакти прераснали и в политически. Мюсюлманите били в добри
отношения с населението на балканите.
През 856 година сръбския крал Михаил III
изпратил пратеник до халифа Мутауакил бин Рашид от династията на Абасидите, за
да уреди среща с цел религиозен дебат"

Сърбите верно са имали крал Михаил ІІІ, но за жалост е управлявал през 19 век-- Михайло Обренович III (1860- 1868). Отново грубо непознаване на елементарни исторически факти.

"Хърватският владетел Тимослав бил в добри отношения с халиф Абдурахман IIIи дори двамата си разменяли подаръци. Абдурахман III бил изпратил пратеници дославянските владетели, за да обсъдят бъдещите им отношения."
Отново измислици премислици. Крал Томислав е управлявал Хърватско от 910 до 928, а по това време халиф е бил Ал Муктадир.
И за десерт най-големият майтап:

"През 922 година българският цар Симеон I изпратил посланик до халиф Ал-
Муктадир от династията на Абасидите, за да предаде съобщение, че иска той исемейството му да приемат Исляма."

Цар Симеон- най големия строител на църкви и манастири, най големия разпространител на християнска книжнина, защитника на християнската вяра в България, готвен от баща си за глава на българската църква, но по стечения на обстоятелствата станал владетел пратил хора при халифа с молба да приеме исляма. Откровенно по-голяма измислица скоро не бях чувал.
Тук е използван факта, че Симеон праща хора при халифа с молба за съюз, но той никога не се осъществява защото византийците залавят пратениците и ги убиват.
От казанато до тук можем да заключим, че казанато в линка пратен ни от Иса, от автора господин Нексхат Ибрахими (даже името е сгрешено XH- се чете ДЖ на албански) е откровенна измислица и свободно съчинение без дори най-малко познаване ан историческите факти. Това му съченение става само за някое хумористично предаване по ТВ и за нищо друго!

Offline fotakiev

• Forum fan
http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/Islam_Balkans.pdf
Привет Иса,
Незнам кога успя и ти да прекрачиш границата на добрият тон.Може да не съвпадат мненията ти с някой човек,но това  не оправдава обиди.Ако тръгнем да се обвиняваме в комплекси ,до никъде няма да стигнем.... Тук е форум и дискутираме.Въпрос на характер е да приемаме факти или отхвърляме.
Сега по цитираното от мен.Този текст съм го чел много отдавна.Не искам да го коментирам,защото там има само нахвърлени повърхностни неща.Човек няма за какво да се хване ,за  доказване на ислям преди османлиите.Кажи ти конкретно от този документ къде прочете за ислям преди османлиите?От четиридесетте турски семейства заселени някъде на Балканите?

sirrio

• Guest
Иса, не знам само защо вземаш за достоверен източник някакви статии на Горчева. Тя не може да бъде надежден източник, защото е прекалено пристрастна.

Offline isa71

• Forum fan
Здрасти Фотакиев
еи тука са линковете от които видях-
http://www.promacedonia.org/ki/ki_5.htm
http://www.promacedonia.org/ji/ji_2_3.htm
Според арабския автор Ал Бекри, в началото на XI век сред една част от   печенегите в Причерноморието се разпространява ислямът.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B8
Когато България е завладяна от Византия през 1018 г. (до 1185 г.), в   териториите на царството започват да прииждат нови тюркски племена като печенеги,   узи и кумани (гореспоменатите поволжци, или още   къпчаги - от турски "къпчак" - избухлив) и се смесват с прабългарите.   Според редица сведения, една голяма част от тези племена изповядват   исляма от времето преди да нахлуят и се заселят предимно в земите на   днешна североизточна България.
http://ethnos.bg/index.php?TPL=2&MID=58&SID=58
    Петър   Мутафчиев

МНИМОГО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА СЕЛДЖУШКИ ТУРЦИ В ДОБРУДЖА ПРЕЗ   XIII В.
http://www.promacedonia.org/pm3/pm_seldzhuci_1.htm

Еи от тези места видях
а за Добрев освен да ни провокира........
може да видите неговите пости.
Всички сте чували за великото преселение на народите
и преди да доидат османците на Б-ия полуостров е имало емисари

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Пак старата песен, на стар глас. Нищо ново и необорено не виждам....

Offline yusu

• Global moderator
     Един съвет Иса , защо не потърсиш някой ЖИВ свидетел от това време , да вземе да разкаже и да поясни някои неща (тогава може би..........ще ти повярват в доказателствата). :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Юсу, сам видя че линка цитиран от Иса, съдържащ работата на Неджат Ибрахими и пълен с груби грешки и измислици. Много лесно може да се провери, че говоря истината. По-големи смешки от неговоте измислици не бях чел скоро!

Offline isa71

• Forum fan
Балканжи,поста ми беше към Фотакиев.
Ти нямаш ли чуство за усет,не мога да разбера защо навсякаде се навираш?И отговаряш вместо другите,в качеството на къкво се изживяваш?не искам да ти прозвучи като обида ,ама ти не се усещеш,pepito наскоро ти направи забележка,ама ти .......?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
В качеството си на човек разбиращ от история и мразещ лъжите и измислиците. Мисля, че бях достатъчно ясен и изчерпателен.

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Ще си позволя едно лирическо отклонение, предизвикано от Даниела Горчева. Цитирам:
Макар (в случая с ислямизацията) да е съмнително дори  придобилото емблематично значение насилие над Балканджи Йово, който не давал „хубава  Яна на турска вяра“. Защото – според Шариата – Яна въобще не била задължена да  приема исляма, за да стане наложница или дори съпруга на мюсюлманин. Нито  Шариатът, нито османската политическа практика изисквали приемането на исляма  като условие sine qua non за каквото и да било – с изключение на издигането до  високи административни постове, военната служба и облекчаването от определени  данъци.
А ето моя отговор. Автентична песен, записана в Помашка Лешница през 1928 г.

•     ГЛАВА ДАВА, ВЯРА СИ НЕ ДАВА

Заспала е бяла Гера,
    бяла Гера герекина
    въф полето, фравнинето,
    пот крушица столовата,
    при майкъ си, при бащъ си.
    Фърли куса под бащъ си,
    сложи пулъ под майкъ си,
    айдук Сулю да не дойде,
    да я открадне.
    Той си изу ботушите,
    да не тропа да го чуят
    и открадна бяла Гера,
    бяла Гера герекина.
    Заведе я ф планината,
    ф планината, ф рудината,
    па й дума проговаря:
    Бяла Геро, герекино,
    куги у вас главен седях
    от три дни ми леп даваше.
    Я са предай на наша вяра,
    да ти тура турско име:
    Тебе Зейнет, мене Мехмет.”
    “Руса главъ давам,
    вяра си не давам.”
    Той извади остро сабье,
    отсече й руса главъ,
    занесе я въф полето,
    въф полето, фравнинето,
    та я тури под откоса,
    като коси нейна майка,
    да намери руса главъ.

Пята от Зейна Алиова Хъчова,  40 годишна, с. Помашка Лешница (Кирчево), Тетевенско, март 1928 г.
    Записала Райна Кацарова

Offline isa71

• Forum fan
балканжи,лъжеха и измисляха комунистите,и умишленно прикриваха някои неща.мисля че знаеш това.аз просто търся истината. а пък предишния пост,да се надяваме че си го разбрал.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Иса, къде търсиш истината? В измислените истории на Неджат Ибрахими ли?

Offline tersid

• Adviser
Фолклора  и фолклористите винаги са били идеен агрегатор за написването на единна българска митология.Като ,че ли психологическите драми на героите във фолклора са своебразно отражение на състоянието  на нацията,ако ме разбирате правилно.