Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 159449 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Ynt: Речта на Митхад Паша !
« Reply #285 on: December 17, 2010, 13:05 »
Честно казано според теб не трябва да има и помаци.Но тук се сбльскваме с друг феномен нестига,че ги има помаците ами те могат да четат и да пишат на всичкото отгоре и между редовете.Стига бе.Но от ден на ден все по интересно става , 8) помашки интернет сайт се е появил и не стига това ами е и на пьрво място по посещаемост.Ама не може така бе моля ви се.Прекалено е. :o :o :oПрогледни приятелю Сивин ние сме един до друг а ти дори не ме забелязваше,защото мислеше,че аз цял живот трябва да пьлзя.Не се изненадвай ако се прькне и някой по достоен от Дан Браун сред сьфорумниците ни.Няма да сьм аз бьди спокоен,но сьс сигурност ще има такьв помак.Вземи си успокоително преди да легнеш.
За кой ли път, трябва да ти кажа, че констатациите ти не са верни.
Къде съм казал ,че не трябва да има помаци-тук откровенно си в заблуда.
Това че имам друго мнение относно произхода им,, съвсем не означава казаното от теб.
Но ти си още нов във сайта ,та простено тие, че правиш грешни констатации.
Ако следваме твойта логика, то всички инакомислещи те. такива които не споделят твоите идеи, трябва да ги няма- след като си стигнал до такива възвишени нива на мисъл.
Но що за кощунство, има различно мислещи.
Сайта ,надявам се не го идентифицираш със себе си ,защото като по стар член тук, съм видял много различно мислещи и именно това е хубавото, всеки да си изкаже мнението-та писаното от теб за саита като опит за отговор на моя пост е не намясто, меко казано.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Речта на Митхад Паша !
« Reply #286 on: December 17, 2010, 14:14 »
Гениалните неща са най прости това е простата истина.Такава е истината и за помаците факт е че сме тук от векове и все още ни има сьхранили сме се непокьтнати стотици години.Много хора обаче с  "големи" глави не искат да го осьзнаят и проумеят и започват да правят всякакви идиотщини само и само да вкарат някого в заблуждение и да всеят в душата му семето на  сьмнението и несигурността.Винаги обаче са стигали и удряли на "твьрдо"  вьпреки нечовешките изтезания на които сме били подложени.При помаците няма революционери всичко е сьхранено в родовата памет и именно за това е толкова трайно и постоянно.
Никой не оспорва,че наистина сме тук и много повече от векове,но под какво име!?
Името помаци е на 200-300 години,а в Родопите на около стотина.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #287 on: December 17, 2010, 14:36 »
През целият си сьзнателен живот винаги сьм се радвал и сьм подкрепял различно мислещите,защото знам,че точно те са двигателя,който ще ни изведе кьм по добро.Винаги сьм знаел обаче и че истината е само една и всичко друго около нея е пошлост и льжа.Истината е казал и Митхад паша никой обаче не ще да си поразчовьрка мозака и да разбере,защо аджеба е казано така а напротив обратното използва се и ни се натиква под носа да ни покаже,че сме грешни.
За кой ли път, трябва да ти кажа, че констатациите ти не са верни.
Къде съм казал ,че не трябва да има помаци-тук откровенно си в заблуда.
Това че имам друго мнение относно произхода им,, съвсем не означава казаното от теб.
Но ти си още нов във сайта ,та простено тие, че правиш грешни констатации.
Ако следваме твойта логика, то всички инакомислещи те. такива които не споделят твоите идеи, трябва да ги няма- след като си стигнал до такива възвишени нива на мисъл.
Но що за кощунство, има различно мислещи.
Сайта ,надявам се не го идентифицираш със себе си ,защото като по стар член тук, съм видял много различно мислещи и именно това е хубавото, всеки да си изкаже мнението-та писаното от теб за саита като опит за отговор на моя пост е не намясто, меко казано.
За кой ли пьт трябва да ти кажа,че никак не се учудвам,че според тебе констатациите ми са грешни.Радвам се че си тук и ми го напомняш непрекьснато иначе много лесно бих се само забравил и току виж сьм започнал да отьждествям сайта сьс себе си.Велика глупост как можа дори да си го помислиш та аз нямам право дори да  посмея да си го помисля.Сайта се чете от хиляди хора и това може само да ме радва,че има такьв интерес кьм помаците.Много от нас помаците намират тук опора,сила,за да устоят на клеветите срещу ни и най накрая много от нас тьрсят и намират своя втори дом.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #288 on: December 17, 2010, 16:31 »
Интересно, как винаги си подкрепял инакомислещите и как се однасяш към техните различни истини -квалифицирайки ги като'' пошлост и лъжа''.
Истината може да има повече лица макар и една, зависи от субекта който твърди че я притежава.
Хубавото е ,че е като виното, колкото по старо е толкова по се избистря ,та и тя с времето се разкрива по ясна и неопровержима.
Иначе не трябва да си мислиш, че съм ти коректив, не желая да влизам в подобна роля каквато ми вменяваш-ще ми бъде трудно това.
Що се касае до глупоста и мислите, които съм си помислил -то достатъчно е да препрочетеш отговора си  по-по горе.
Но да се върнем към темата - интересна статия видях в друга тема и тя ми напомни, че не само Мидхад паша е изказвал подобни мисли - а и друг османски сановник по късно албански патриот -Сами бей Фрашери.
Сравнението на мислите на двамата и аналога в тях е интересен момент ,който не бива да се подминава с лека ръка.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Речта на помака Митхад Паша !
« Reply #289 on: April 02, 2013, 21:35 »

КОЙ Е МИДХАТ ПАША.
Мидхат паша

За да довършим тази тема ще трябва да закопаем малко по на дълбоко.
Ще се движим по течението, за да стигним до извора, и през целият път ще следваме пътят на нашият герой.
А имено Мидхат паша, и какъв път е извървял през целият си живот, за да видим, защо се е стигнало до това прословуто интервю, което някой хора го смятат за документ. Аз на някой хора просто им обещах и за да не се чуствам длъжник, и той на друговерец съм пренуден да довърша тази тема.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #290 on: April 02, 2013, 21:37 »
КОЙ Е МИДХАТ ПАША

Мидхат паша е османски държавник.
Роден: 18 октомври 1822 г Цариград, днес Турция
Починал: 8 май 1884 г Таиф, днес Саудитска Арабия

Истинското му име е Ахмед Шефик Мидхат паша, той е османски държавник, инициатор на приемането през 1876 г. на първата конституция на Османската империя.
Биография
Той е син на кадията Мехмед Ешреф, родом от Русчук (дн. Русе), един изявен привърженик на реформите. В детинството си в Цариград, Видин и Ловеч Мидхад паша получава добро образование. Владее няколко чужди езика. През 1844 г. става секретар на Фаик ефенди и го придружава в Сирия за три години. Завръща се в Цариград на служба в централната администрация и след ново пътуване до Сирия е издигнат до втори секретар на Високата порта. През 1854 г. негови противници успяват да го отстранят от поста. Възложена му е почти невъзможната задача да усмири бунтовете и анархията в Румелия.
//ДО ТУК ВСИЧКО Е НАРЕД//
Драстичните му мерки //ТОВА ЩЕ ГО ДОКАРА ДО СЪД И ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН НА СМЪРТ// довеждат до изненадващ успех, последван от енергичното потушаване на бунтовете в България през 1857 г. През 1860 г. той е обявен за везир и паша и му е /султан Абдул Азис го натоварва, заедно с Фуад паша и Али паша, да подготви програма за прилагането им в цялата империя.
//ТУК ВЕЧЕ ПОЧВА ДА МУ СЕ УСЛАЖДА ВЛАСТА И СЛАВАТА//
През 1864 г. земите от Добруджа до Поморавието, вкл. цялата Дунавска равнина, Софийското и Самоковското поле са обединени в т. нар. Дунавски вилает с административен център Русчук. Освен Русчук, центрове на санджаци са градовете Ниш, Видин, София, Търново, Варна и Тулча. Мидхат паша реформира администрацията и съдебната система, като създава или преустройва редица институции. //ТУК ВЕЧЕ ПРЕКРАЧВА ГРАНИЦАТА НА ДОСЕГАШНОТО, НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ В КАКВА ПОСОКА СЕ ДВИЖИ.//За пръв път османска провинция се сдобива с представителна институция - Общ вилаетски съвет, в който с назначаване от валията или избори влизат представители на различните верски и етнически групи в областта. //ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТУК С КОГО РАБОТИ И ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО// Българи-членове на Общия вилаетски съвет са хаджи Иванчо Пенчович и хаджи Атанас Петкович от Русчук, Никола Михайловски и Тодор Марков от Търново, Димитър Трайкович от София, Матю Рачев от Шумен и др. Българи се назначават и на висши съдебни постове: Иванчо Пенчович е председател на вилаетския търговски съд. //ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ДРЪСТИЧЕН И СМЕЛ И САМОЗАБРАВИЛ СЕ// Мидхат паша инициира създаването на първия османски официоз, списван на турски и български език: седмичния вестник "Дунав", излизащ от печат между март 1865 г. и юни 1877 г. В редакцията му влизат българите Стоил Попов и Иван Чорапчиев. //НА ТОВА НЕ ИСКАМ ДА ПОВЯРВАМ АМА Е БИЛО ИСТИНА//
Мидхат паша е в основата на редица фискални и стопански нововъведения, целящи модернизирането на Османската империя. Въвеждат се публични търгове за откупуването на данъците. Водоснабдяването на Русчук и земеделското стопанство "Образцов чифлик" се изграждат като част от неговите инициативи. Значението на тези нови за империята действия са показателни - на 13 декември 1879 г. там е основано първото българско земеделско училище, //ПИТАМ ЗАЩО БЪЛГАРСКО ИЗГЛЕЖДА ОТКРИТО РАБОТИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ИНТИЕРЕСИ// а днес това е Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" към Селскостопанска академия.
През 1865 г. Мидхат паша прокарва път през прохода Арабаконак, който свързва София със Северна България (за Плевен и Русчук). Поради нарасналото значение на с. Самунджиево, разположено на новия път, то е прекръстено на Орхание (дн. Ботевград), обявено е за град и впоследствие бързо се разраства. //ТУК ПИТАМ С ЧИИ ПАРИ Е ПОСТРОЕНО ВСИЧКОТОВА//
През 1868 г. Мидхат паша реорганизира Държавния съвет и е назначен за негов председател, а през 1869 г. е назначен за губернатор на Багдад, където постига същите успехи, както по-рано в Ниш и Русчук. През 1871 г. Мидхат решава, че антиреформистката политика на великия везир Махмуд Недим паша е опасна за страната и той смело излага възгледите си лично пред султана. //ТУК ВЕЧЕ СА ГО НАДУШИЛИ//
Впечатлен от решителността му, султанът го назначава за велик везир. Твърде независим за двора, Мидхат остава на власт едва три месеца, след което е министър на правосъдието и председател на Държавния съвет. //ТОВА ВЕЧЕ Е НА ВЪРХЪТ//
От октомври 1873 до февруари 1874 година е валия на Солунския вилает.
Влошаващите се условия в империята през 1876 г. довеждат до съюзяването на Мидхат паша с великия везир и военния министър. //ТОВА Е МНОГО ВАЖНО НЕЩО И ОБРАТ В ЖИВОТА МУ, НЕЗНАМ ДАЛИ Е НУЖНО ДА ВИ ОБЕСНЯВАМ КОЙ Е ВЕЛИКИЯТ ВЕЗИР, И КАКЪВ Е БИЛ ТОЗИ СЪЮЗ МЕЖДУ ДВАМАТА.//През май те свалят султан Абдул Азис, който е убит на следващия месец. //ТОВА Е ЗАГОВОР С УБИСТВО ПРОСТО ТУК СЕ САМОЗАБРАВЯ КАТО СИ МИСЛИ ЧЕ НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МУ НАПРАВИ.// На негово място е поставен Мурад V, но той е умствено болен и през август е заменен с неговия брат, Абдул Хамид II. //ПРЕСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВА МРЪСНА ИГРА НА ПРЕСТОЛА ВЪЗДИГАШ ЕДИН БОЛЕН ЧОВЕК ЗА ДА МОЖЕШ ДА СИ ПРАВИШ КАКВОТО СИ ИСКАШ// Мидхат паша става отново велик везир и на 23 декември е обявена първата конституция на. // ТУК ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ РАЗВЯВА БАЙРАКА КАКТО СИ ИСКА//Османската империя, даваща значителни права на парламента. // ТУК ВЕЧЕ НАСТЪПВАТ ЧЕРНИТЕ МУ ДНИ И ЩЕ ТЪРСИ СПАСЕНИЕ ЩЕ ВИДИТЕ ОТ КОГО//През февруари 1877 г. той е отстранен и изпратен в изгнание, във връзка с убийството на Абдул Азис.// ТОВА ВЕЧЕ СИ Е НЕЩО ДОСТА СЕРИОЗНО//
След като прекарва известно време в чужбина, най-вече в Лондон, // ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КАДЕ И ИНТЕРЕСНО С КОГО Е БИЛ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ// през 1878 г. Мидхат паша е върнат като губернатор на Сирия, а малко по-късно на Измир. През май 1879 г. султанът отново нарежда той да бъде арестуван. //ТУК ИСКАМ ДА ВМЕТНА ЧЕ ВЪРНАТ С ПОМОЩА НА ЧУЖДА СИЛА, РАЗБИРА СЕ ИМАЛО Е ОГОВОРКА// Мидхат паша се укрива и призовава Великите сили да се застъпят за него, //КОЙ СА БИЛИ ТЕЗИ ВЕЛИКИ СИЛИ// но малко след това се предава, настоявайки за справедлив процес. През юни, заедно с други обвиняеми, той е осъден на смърт за убийството на султан Абдул Азис. //ВЗЕЛ Е ПРИСЪДА ЗНАЧИ ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ НЕГО Е БИЛО ДОКАЗАНО// Присъдата не е приета сериозно и, след намеса на британското правителство, е заменена със затвор. //ПАК ПОЛУЧАВА ЧУЖДА ПОМОЩ//

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #291 on: April 02, 2013, 21:40 »
Накратко този човек просто си е продал душата на дявола, като е бил опиянен от слава и власт. Замесен е в убиство, и осъден на смърт, от този човек всичко може да се очаква. Но аз не очаквам, каквото и да е направил, за мен ще си остане един обиец и продажник. Поне това показва живота му. Имам ли право да го съдя НЕ, но никога нито ще му вярвам нито ще го взимам за пример. Това не е човека който ще ме определя аз какъв съм, или мойте деди. Аз съм ПОМАК, живота ми и съвеста ми са чисти като пред мене така и пред Аллах.

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Речта на помака Митхад Паша !
« Reply #292 on: April 08, 2013, 23:21 »
15 Haziran 1876 günü Midhat Paşa'nın konağına giderek hükümet toplantısını bastı. Hüseyin Avni Paşa'yı ve Hariciye Nazırı Raşid Paşa’yı öldürdü. Midhat ve Ahmed Paşaları da öldürmek için kovaladı. Çerkes Hasan yakalanana kadar 5 kişi ölü yatıyordu. Bu olay üzerine zaten ruhsal bir bunalımda olan padişah V. Murat'ın durumu daha da kötüleşti. 31 Ağustos'ta şeyhülislamdan tekrar bir fetva alınarak tahttan indirildi ve yerine II. Abdülhamit geçirildi.

Интересно, и то много интересно е било с този Мидхат паша.

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Речта на помака Митхад Паша !
« Reply #293 on: April 09, 2013, 00:03 »
stanbul'a getirilen Midhat Paşa sarayda kurulan özel bir mahkeme (Yıldız mahkemesi) tarafından Abdülaziz'in öldürülmesiyle suçlanarak yargılandı. Saray topraklarında padişah tarafından bizzat seçilen bir mahkeme kurulu tarafından yargılandı. Yargılamanın sonunda Midhat Paşa idama mahkûm edildi. II. Abdülhamit han bu cezayı ömür boyu hapis cezasına çevirdi.

Обвинен в убиство и осъден на смърт.
Интересни работи с този паша.
Защо ли е бил толкова подкрепян от чужди сили.