Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 159536 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Айде сега пък ще се колиме! Що така бе hat? Как ти дойде това на акъла?!:D
Сайтас го драговаме и нема да го възппламеним Евро. :)

Offline tersid

• Adviser
За разлика от теб не съм кон с капаци. Гледам, уча се и говоря с народа. Няма нещо което да не искам да видя или чуя, защото всичко е важно. А народа знае 2 и 200.  Табелите ги чета и както са се чели преди 1934 и след това, бъди спокоен.
За разлика от тебе ,аз не знам десет езика и десет хиляди диалекта /по специално помашки диалекти/, не съм ходил из всички помашки и турски населени места ,не съм се срещал със стотици хиляди турци и помаци,, не съм юрист, социолог,историк,етнограф, фотограф,картограф,рибар и нормално да съм кон с капаци.
Затова ,за да не преча на развитието на сайта ,който все повече бяга от платформата си ,останете си само всестранно развитите личности и се обогатявайте взаимно ,да видим какви ще ги родите.На моите приятели ,пожелавам както казваше в СЪРВАЙВЪР ,онова момче от Добринище мисля,че беше ,"УСПЕХ В ЖИВОТА"и ОЦЕЛЯВАЙТЕ напук на душманите ни.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Терсид не напускаш сайта за първи и път и пак ще се върнеш сигурен съм, дори и с нов ник. Така че дерзай и след почивката идвай пак, че с теб е кеф да се поспори човек.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Престанете с обидите!

Всички постинги НЕ по темата ще бъдат изстрити всички обиди и провокации.

Право на промяна на темата има автора в случая Тео,както и Екипа на сайта!   Дали речта е прословута или двусмислена всеки за себе си да прецени,спрете обаче да се опитвате да променяте заглавието на темата,приемете го просто като факт случил се!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Прочутотото изказване на Митхад Паша
« Reply #259 on: December 13, 2010, 13:39 »

Английски превод на тази статия-мисля ,че не са предубедени. :D :D :D :D ;)
http://www.armory.com/~thrace/pomaks.htm

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #260 on: December 13, 2010, 14:12 »
Много наши автори пишат,че Мидхат Паша мразел българите-нищо подобно-всичките му постъпки говорят точно обратното.А може би в статията визира и себе си и своето семейство:

Заточеникът хаджи Илия Монев е записал любопитен спомен за среща на Мидхат паша с български заточеници. На път за Багдад пашата се отбил в Диарбекир. По негово нареждане българските заточеници били заведени във вилаетския конак. Мидхат паша ги разпитал кой откъде е и колко време е лежал в затвор и заточение. След това заповядал да бъдат освободени някои от заточениците от Тулча, Русе и Пазарджик, за да могат да работят в града. На искането им да се завърнат в България, той отговорил: "В България вие сте набелязани и можете да попаднете в по-зло, като ви подозират." Мидхат паша поискал някои от заточениците доброволно да идат с него в Багдад, където бил назначен за валия, като "негови хора, пазители", защото се страхувал. "Ние - пише заточеникът хаджи Илия Монев - повторно го помолихме да ни опрости и да ни завърне. Той повторно каза, че не е времето да ни върне засега, като се обърна към кюрд Исмаила (валия на Диарбекир) и каза да ни освободи от затвора, че той е наредил за нас и да ни назначат на работа, за да работим."

Но Мидхат Паша имал друга визия за Османската империя консолидирайки я в единна държава:

На 5 октомври 1864 г. за валия на Дунавския вилает е назначен Ахмед Мидхат паша. Личност с богат административен опит, достатъчна енергия и прозорливост, с чувство за реална оценка на историческия момент, последователен защитник на целостта на Османската империя.Тези качества му позволяват да прозре обаче и мрачната предопределеност на същата, да вникне в причините за нейната изостаналост и потърси пътища и средства за решаване на сложния комплекс от задачи, като намери техните решения. Затова и пристигайки на 22 октомври 1864 г., с получените извънредни права и власт, той започва трескава реформаторска дейност.
Проекто-законът е публикуван за пръв път през 1866 г. във в-к "Турция" и според редакторът му Н. Генович е "ново благоволение на султана спрямо българите". Предвижда българските и мюсюлманските училища във вилаета да се слеят под управлението на държавна турско-българска комисия, подчинена пряко на Министерството на просвещението.
Училищата се разпределят в три групи – взаимни (начални), подготвителни, средно училище (лицей). В началните училища преподаването трябва да се води на двата езика - турски и български, а в останалите само на турски и отчасти на френски. Въвежда се и задължително начално образование - "всеки ще бъде насилен да провожда детето си в селското и махленското училище, току като стане детето на седем години".
В преследване на генералната си цел превръщането на Империята в еднонационална държава и изграждане на единна османска нация, Мидхат паша счита, че трябва да бъдат ликвидирани всички трудности, които идват от обществено-икономическото и културно развитие и утвърждаване на българската нация.Тази цел сливането на различните народи от Анадола в Турция в единна турска нация е осъществена по късно от Мустафа Кемал Ататюрк.

Мидхат паша проявявал интерес към дейците на българското освободително движение и се опитвал да спечели някои от тях за широката шпионска мрежа, която изградил като валия на Дунавския вилает през 1864-1868 г. За това разказва в спомените си образованият българин Васил Манчов, патриот-просветител, поддържал връзки с Раковски, Димитър Миладинов и други видни възрожденски и революционни дейци. Манчов знаел няколко езика и преподавал френски на синове на паши и други големци, сред които се ползвал с авторитет и уважение. През есента на 1866 г. Мидхат паша го поканил във вилаетското управление в Русе. "Той - разказва Манчов в спомените си - беше сам. Повика ме близо до него и ми каза на ухото: "Мене ме викат Мидхат паша. Аз умея да възнаграждавам тия, които ми услужват. Дръж ме в течение на работите, които се вършат в Румъния и в България и бъди уверен, че ще те възнаградя богато." След това ми поднесе кафе и чубук и на раздяла ми повтори: "Името ми е Мидхат паша, аз умея да възнаграждавам."
Българският патриот не се поблазнил от обещаните награди. Мидхат паша наредил да го арестуват с думите: "Тоя даскал, видите ли го? Той нямаше никакъв кабахат, но наказах и него за пример и назидание на свищовските българи."

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #261 on: December 13, 2010, 14:22 »
Офффф, аман вече...още ли ще я дъвчим тая тема  ::) 18 страници...

Offline Hat

• Moderator
« Reply #262 on: December 13, 2010, 15:39 »
Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша аз искам само да споделя,че за да се разбере,какво точно е искал да каже той, трябва да се мисли от позицията на голям дьржавник,който е силно заинтригуван от бьдещето на страната си.Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.Сигурен сьм правилните размишления няма да се харесат на много хора и те ще продьлжат да пееят сьс сьщият тон,както до сега.На мен лично ми омрьзна да ги слушам и чета затова горещо им препорьчвам да сменят песента или поне да поосьвременят мелодията на старата.Така ще бьде по забавно на всички ни.Убеден сьм в това и горещо им го препорьчвам.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #263 on: December 13, 2010, 18:39 »
Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша ....Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.Сигурен сьм правилните размишления няма да се харесат на много хора и те ще продьлжат да пееят сьс сьщият тон,както до сега....
За какви събития говориш, Хат? Какъв смисъл влагаш в "правилни размишления", би ли споделил каква да бъде посоката в този ред на мисли....?

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #264 on: December 14, 2010, 19:15 »
Господин ХАТ, най-сърдечно Ви моля да ни осветлите по въпросите, за които споменахте в последния Ви постинг! :)!

Благодаря предварително.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #265 on: December 14, 2010, 19:44 »

Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша аз искам само да споделя,че за да се разбере,какво точно е искал да каже той, трябва да се мисли от позицията на голям дьржавник,който е силно заинтригуван от бьдещето на страната си.Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.

Външния министър на Р. Турция, Давутоглу, каза преди време в Сараево: „Ние отново ще установим тези (османски) Балкани”. Това ли имаш предвид? Да се върне Османската империя, ако не като промяна на границите, то като сфера на влияние, понеже някои явно продължават да мечтаят за нея... Нищо, че границите са отворени и могат да отидат да живеят, учат или работят, където искат. Нищо, че никой вече, слава Богу, няма право да се бърка в имената, вярата им и пр. Нищо, че никой балкански народ не е приел драговолно все пак да го управлява тази империя. Нито пък драговолно тази империя, както кажи-речи всяка империя разбира се, е оставила народите, които е владяла, да си върнат страните, земите и независимостта си от нейното владичество. Подобни изказвания, впрочем, като това на Давутоглу, не изглеждат особено адеквати за времето, в което живеем. Не може хем да искаш държавата ти да се хармонизира с някакви общоевропейски ценности, хем в същото време да казваш, че е добре да се върнат времената на имперско владичество на една империя, на която твоята република е наследник.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #266 on: December 14, 2010, 20:11 »

Външния министър на Р. Турция, Давутоглу, каза преди време в Сараево: „Ние отново ще установим тези (османски) Балкани”. Това ли имаш предвид? Да се върне Османската империя, ако не като промяна на границите, то като сфера на влияние, понеже някои явно продължават да мечтаят за нея...

Силви, и аз това питам, но отговор не получавам. В София Вън. министър на РТурция говори за 22 държави, после за 44... Ако това са събитията в югоизточната ни съседка - те отдавна са в печата и всички новини, ако пък са последните финансови инжекции от САЩ (които няма да продължат дълго) - това също е старо събитие...
Струва ми се, че Хат просто не иска да ни осветли по въпросите, които е повдигнал или желае неговата дума в "спора" да е последна.
Както иска.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #267 on: December 14, 2010, 20:23 »

Каквото и да смята човек, трябва да може да го каже ясно, така че да се разбере, не с недомлъвки.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Re: Речта на Митхад Паша!
« Reply #268 on: December 14, 2010, 20:48 »
   Silvia,поздравления!Това май е първият ти пост,който се състои само от едно изречение.Този път всичко ти разбрах и съм съгласен с теб.

Offline Сидхарта

• Historian
Re: Речта на Митхад Паша!
« Reply #269 on: December 14, 2010, 22:33 »
Изказването на Митхад паша е всичко друго, но не и двусмислено-та в този контекст на мисли ,по убаво е да си остане името на темата..-така мислим я.