Halikan моят мисъл беше да отразя Изказването на Митхат Паша.Във един такъв форум именно за помаците аз от исказвания се боя.Тук помаците са със голямото си право да си търсят корените.Аз ще приветствам всяко решение,каквото и да е то.Мисълта ми беше щом някои хора нечистосърдечно размахват това изказване на Митхат Паша време беше някой да им каже че не е така и не са им правилни тълкуванията.Историята на България все още не е тази история която бихме искали.Ето и Пасков който без да знае беше вдигнал тази тема и искаше да разпространи по друг начин тълкуването на Митхад Паша но вие ще кажете дали успя.
Тео, един прост и ясен въпрос, и моля за ясен и конкретен отговор: превода от френски, който аз направих на пасажа, който е на факсимилето (извадено по линк, даден от твоя приятел, сънародник и единоверец Арда Бой, колега в Торонто), верен ли е, или има неточности?
Имаш ли претенции към фактологичната, стилистическа или граматическа вярност на моя превод?
Ти живееш вече няколко години в Монреал, Канада, и трябва да си го понаучил френския - и писменния, и говоримия.
Пасажа на факсимилето е на френски, от френското списание Revue Scientifique, и е извадка от статията на Митхад паша, публикувана в списанието през 1878 година. Кога го е писал, аз не знам - безспорна е само датата на публикацията.
---------
"И, най-напред, трябва да се отбележи, че измежду българите, за които се проявява такъв жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число няма нито татари нито кавказци. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се смяташе по-рано; това са наследници на българите, приели исляма в епохата на завладяването и във времето, което го е последвало. Това са деца на същата тази страна, от същата раса, дошли от същия този клон. И те говорят само на български..."----------
Верен ли е преводът ми, кажи?
Остави тълкуванията, каквито аз не си позволявам - аз просто съм го ПРЕВЕЛ!
Със тази тема която открих аз искам да кажа на Пасков и други като него националисти....че, е хубаво да се чувстваш националист но,не за чужда сметка.
За чия сметка?
Аз превеждам и цитирам Митхад паша! Прочее, спориш не с мен, а с него!
И ти зададох
множество въпроси на твоите съждения, които чакат отговор!
Тоест не по този начин без да знаеш мнението на живеещите народи във България и на Балканите.Откъде ще знае Пасков като не чете Професор Златаров и Иречек и че те много добре обясняват че до 8 век във Родопите савече били много арабски и мюслюмански мисионери и че Ислама до 8 век вече е распространен във тези земи.
Дай, ако обичаш, тези цитати.
Само не забравяй, че Иречек е бил 24-26 годишен студент, който е минавал през България, интересувал се е от историята и, и значимиостта на писанията му са били само в тези безпросветни, безисторически години след освобождението, когато младата новоосвободена българска държава буквално търси по трошички историческите си документи, създава си пъврите учени, академия на науките, историци и т.н. То ест, това е било времето, когато в царството на слепите и едноокият е пророк.
Например във Шуменско до моето село има едно чисто българско село който се казва Становец.Турското му име е Юрюклер.До сега е доказано че всички документи останали от Османската Империя показват че те не са фалшифицирани и отразяват действителноста.Османската Империя само много малко е променял същноста от настоящето име на местата...................
Сериозно?
Сиугрно и Истанбул се е казвал така, Лозенград се е казвал така, Малък Самоков се е казвал така, нямало е промени в названията на всички топоними и населени пунктове по територията на Балканите и Мала Азия? Историческа справка искаш ли?
Готов ли си да защитиш тази си теза, че Османската империя не е преименувала поголовно градове, села, планини, реки, и не е настанявала мюсюлманските храмове директно на мястото на разрушените християнски?
Сигурно искаш да ми кажеш, че Света София винаги е била с минаретата, и никога, ама никога не е била първият и основен християнски православен храм?
За Татар Пазарджик се говори че носи това име много отдавна и не е измислено от Османците.Там са живеели татари.И когато са дошли тук Османците това име вече съществувало.Така и със турското име на Становец- Юрюклер.Във тези земи много отдавна са били юрюците.
Ти кои броиш за татари?
Татаро-монголите на Батий, на Ногай, или днешните кримски татари, и казанските татари, които са си котрагови българи и българи, останали от Старата Велика България, приели исляма през 9 век?
Щото едните са монголоиди, а другите - европеиди, което иде да рече, че никак, ама никак не могат да са един и същ народ?
Ще ви дам пример.
През 10 век,през 1018гПървото Българското царство пада под Византийско влияние .
Първо - друг път!
Това е само според комунистическата историческа доктрина, според която аспаруховите българи се удавили в славянското море.
Но никъде във историята ни не се обяснява,че за спасението на България от Византийско влияние голяма роля изиграва идващите от Североисток на Черно море, куман-пенеги и кипчаци решително променят съставката на населението на Българските земи и благодарение на въстанието на Петър и Асен които са от куманско потекло и със подкрепата на Куманите и Печенезите България успява да създаде Второто Българско царство.
Отново двойка по история.
Ако Асеневци са кумани, искаш да кажеш, че брат им, Калоян, също Асеневец, е убит от куманина Манастър, то ест, от сънародник?
куманите са били съюзници на българите в много битки, но това не значи, че са сменили етническия състав. Това са чисто фриволни фантазии на историческа тематика.
Пак повтарям аз не съм историк.Но тук да се идва само със едни сухи неща без да се тълкува историята и без да се посочат основните фактори и буквално скривайки много данни ....така история не се прави.
А сега де.
Върни се и прочети пасажа си. Не си историк, но не ти харесва как се цитират исторически документи, че били твърде сухи?
Холивуд, с неговата необуздана фантазия и склонност да изкълчват историческите събития, са далеч по-за предпочитане, вероятно, защото няма как да са "сухи", нали така?
Много лесно сега да се каже,вие говорите нашия език и следователно вие сте българи.Не ли така проблема със Македония и със Помаците които все пак чувстват народностната си идентификация и не искат да се признават тезата че само и само са от български корен.
Народностната идентификация беше разклатена от неадекватната политика на официалната българска държава към населението на Родопите през 20 век, и най-вече - през комунизма.
Защо трябва да се преиначават фактите, известни на всички мислещи с главите си на възраст над 40 години?
Идването на Куманите и Печенезите и кипчаците след 1018 и преселването им във тези земи те и слагат и своите си имена на селата и населените места.
Освен куманите (които наистина са идвали) сега Тео засели и кипчаците.
Банален стар въпрос, но не мога да се стърпя: данни, цитати, документи и източници, моля, иначе за мен това е твое съчинение, продиктувано от политически ДПС инструктаж
Със идванет на Печенезите ,Куманите и Кипчаците,сътавката на населението на народите които са живеели във днескашните граници на България значително се променя.
Колко значително: на многомилионно население се добавят 50,000 печенези и вероятно даже и по-малко кумани.
Все едно да кажеш, че в края на 80-те години София е станала виетнамска, или, че сега е станала китайска.
Затова Исказванията на Митхат Паша са много актуални и те посочват корена на тези хора.
Къде, бе, Тео!
Къде го сочи и за кои хора, конкретизирай, моля те!!!!
Но за съжаление това изказване все още се използва именно като фактор да фалшифицирва историята ни и да ни граби нашата идентичност.
Опровергай го, щом толкова ти пречи, това изказване.