Author Topic: William Ewart Gladstone  (Read 4936 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ziyaretçi

  • Guest
William Ewart Gladstone
« on: August 05, 2008, 22:17 »
William Ewart Gladstone'un 6 Eylül 1876 tarihinde yayınladığı ve 1876 Bulgar ayaklanmasında gelişen olayları konu edindiği
"Bulgarian Horrors and the Question of the East" başlıklı broşürü  İngiliz ve Avrupa  kamuoyunda büyük yankı uyandırarak kısa sürede 200.000 adet satıldı.
Broşüre gösterilen bu ilginin sebebi,1876 yılında meydana gelen Bulgar ayaklanmasının Avrupa kamuoyuna takdim şekli idi.Ayaklanma kısa süreli bir olay olmasına rağmen bütün kamuoyunda gerçek boyutlarının çok ötesinde bir yansıma buldu.Nitekim 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı ve Bulgaristan Prensliğinin kurulması,1876 ayaklanmasının Avrupa kamuoyunda ortaya çıkan etkisi ile doğru orantılı oldu.

1876 Bulgar isyanının Avrupa kamuoyuna yansımasında dönemin bir çok politikacı ve gazetecisi etkin rol aldı.Böyle olmakla birlikte olayın ajitasyon şekline dönüşmesinde iki isim ön plana çıkmaktadır.
Birincisi,
İngiltere'de dört dönem başbakanlık yapan ve Liberal Parti'nin en önemli simalarından
biri olan William Eward Gladstone;
ikincisi ise,
Bulgar ayaklanmalarına dair ilk bilgileri İngiliz kamuoyuna ileterek ajitasyonun şekillenmesinde başlatıcı etkisi olan Sir Edwin Pears'dir.

1876 Bulgar isyanının İngiltere'de özellikle Evangelic Hristiyanlar tarafından Türkler ve Pomaklara karşı bir kampanya haline dönüşmüş olması dikkat çekicidir.

Evangelic etkiye bağlı olarak Bulgar isyanını bir ajitasyona dönüştüren kişilerin Müslüman-Türk düşmanı olmaları dikkat çekmektedir.Sir Edwin Pears olayın ajitasyon haline gelmesindeki tetikleyici isimdir.

Böylelikle Avrupa kamuoyunun Osmanlı Devleti aleyhine döndürülmesinin adımlarından biri atılmış oldu.

Offline daylek

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 551
  • Gender: Female
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
Ynt: William Ewart Gladstone
« Reply #1 on: August 07, 2008, 12:35 »
Yani özde aslında herşey Osmanlı İmparatorluğu na yakın pomakların, ilgili hükümetlerin çıkar kavgaları ve hesaplaşmaları, izledikleri dış politika stratejileri arasında sıkışması.
dünyada ne kadar kolay dimi insan harcamak! alın size harcanmış insanlar!