Author Topic: Диалекти  (Read 62851 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rsrebranov

• Avarage member
Ynt: Диалекти
« Reply #90 on: May 21, 2009, 01:07 »
ами за смесените райони трябва да има рубрика "Социолингвистика" или "Билингвизъм"?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #91 on: May 21, 2009, 01:07 »
Много е странно това турски и помашки, това е все едно български и турски, само защото имат общи думи, или тук иде реч и за религията. Ама сполай ми каква е връзката между религия и диалект? И не е ли много близко до политика? Когато пише за спомените в помашкия край, не е за да се рекламирам, а за да покажа колко е специфично такова изследване, какви са трудностите. Значи нямах никакви проблеми да публикувам моите наблюдения в американското списание, а се оказва, че тук има. Намирисва на религиозна сегрегация.
rsrebranov,ne znam na kakvo vi namirisva ama imate shans da nadskochite Rekordi dnes.Imam mnogo kakvo da vi kaja za selo Tuhovishte,neka vi poizchakam malko,a ako imate symneniq otnosno saita nikoi ne vi kara da stoite tuk!

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #92 on: May 21, 2009, 01:11 »
И ви препоръчвам публикациите на гръцкия отдел Юмън Райтс Уоч или на Хелзинския комитет за помашките диалекти, след като толкова нямате доверие на български лингвисти.

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #93 on: May 21, 2009, 01:12 »
Назми, за мен ще бъде удоволствие да прочета нещо повече за Туховище. :-)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #94 on: May 21, 2009, 01:15 »
От там съм,и знам много и за названието на местностите,и за хората.Има и друга тема за Туховище,ще  ви дам линк след малко тук! :)

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #95 on: May 21, 2009, 01:17 »
За мен по-скоро представлява интерес един обширен гръко-помашки речник, по-късно ще дам точните данни. Ако го има някой, моля да го качи или да ми го прати, съответно аз ще му пратя една книга с малък речник на помашки, изпратена ми от Солун. Иначе, работя на два компа. :-)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #96 on: May 21, 2009, 01:23 »
Преместено е в темата за с.Туховище!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #97 on: May 21, 2009, 05:46 »
За мен по-скоро представлява интерес един обширен гръко-помашки речник, по-късно ще дам точните данни. Ако го има някой, моля да го качи или да ми го прати, съответно аз ще му пратя една книга с малък речник на помашки, изпратена ми от Солун. Иначе, работя на два компа. :-)

Eто ти речника, който искаше.
http://www.4shared.com/file/106745570/369fb30f/Pk-English_Dictionary.html

А доклада на Хелзинкския комитет го имахме някъде ;)
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,885.0.html

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #98 on: May 21, 2009, 07:02 »
Да, това е един от докладите. Супер, оценявам високо това да гледаш по-нашироко и си личи, че си широко скроен. Много ти благодаря за речника, ще го видя и ще ти кажа дали е същият, щото един колега направи цял докторат върху него. Можеш да се свържеш с него, тъй като той е родопчанин и има сериозни интереси към родопските говори. Неотдавни ходи на теренни изследвания в Южните Родопи в Гърция. Казва Георги Митринов от Секцията по история на езика, етоти линка:www.ibl.bas.bg.

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #99 on: May 21, 2009, 07:05 »
Не е този, онзи е много по-голям и големият ер е отбелязан графично не знам точно с какъв знак, но има рецензия от проф. Ив. Кочев в "Македонски преглед". :-)

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #101 on: May 21, 2009, 07:14 »
Авторът - г-н Теохаридис. Sponsor - строителната фирма „Миханики” на г-н Емфиетзоглу.

ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ „ПОМАШКИ ЕЗИК” В ГЪРЦИЯ

Проф. Ив. Кочев

Македонски Преглед
година XIX, 1996, книга 4
http://knigite.abv.bg/statii/mp_1996_4_kochev.html

Публикуването на „Граматика на помашкия език” () и на „Помашко-гръцки речник” () и „Гръцко-помашки речник” () през 1995-1996 г. в съседна Гърция (Солун) е израз на политическа поръчка и няма нищо общо с науката езикознание, независимо от лингвистичната форма, в която са облечени тези издания.

Обявяването на онази част от българите мохамедани, останали след войните от 1913, 1919 и 1944 г. в Гърция за самостоятелен „етнос” и съчиняването на нов „книжовен език”, различен от българския литературен език, има за цел да откъсне това етническо българско население от родственото му в Р България, а след това и да го асимилира. Ако южната ни съседка действително желаеше да спазва международните конвенции за въвеждане на майчиния език в училищата, то след изхвърлянето на наистина чуждия турски език в тях (изучаван единствено по религиозни съображения до този момент), то тя трябваше да възстанови литературния български език и автентичната славянобългарска азбука. Пренебрегването на традиционните славянобългарски букви и употребата на гръцки или латински са особено показателни за замисленото дело. Подмяната на името на езика - „помашки” вместо български също хвърля светлина върху замисъла на неговите автори.

Обидно е за българските учени тепърва да доказват очевидни истини, които много добре се знаят както в Гърция и Турция, така и по целия свят
..........и продължава нататъкhttp://209.85.129.132/search?q=cache:Wl4lQa6URsAJ:pomaks.blogspot.com/2007_03_01_archive.html+%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA,+%D0%93.+%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2,+%D0%98%D0%B2.+%D0%9A%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2&cd=4&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #102 on: May 21, 2009, 07:15 »
Не съм попадал на нищо друго от гръцко :(
Мерси за инфото за Митринов - ще гледам да му драсна два реда.

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #103 on: May 21, 2009, 07:20 »
И ще препоръчам изследванията на проф. Мария Тодорова, която е много по-солидна от Антонина Желязкова и работи в САЩ. Антонина я бива само за вътрешна употреба, но не и навън. Виж, проф. Тодорва е солидно име от световна величина.

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #104 on: May 21, 2009, 07:22 »
Ами на сайта на Института има и вътрешните номера. И ще ти препоръчам едно солидно име от Народната библиотека - Стоянка Кендерова, която има публикации върху турски документи за населението от Родопите. Тя е виден османист и работи в Ориенталския отдел.