adi_bg, за ваше разочарование мога да ви кажа, че нямате и идея кой съм и дали нямам представа от етническите и конфесионалните групи в държавата България. Интернет е последното място от където ще ми дойде наум да черпя информация. Ако искате да бъдете сериозни хора участващи във различни форуми, оставете емоциите настрана. Митовете и легендите не вършат работа в сложната наука за езика. Българският език има достатъчно диалектни групи и всяка едана от тях е ценна. Самите помаци не говорят един диалект, а са свързани с района в който живеят. Дори в масива на Родопите говорите, които използват са твърде много. Та в този ред ловешките помаци, които до освобождението са били твърде голяма група, но за съжаление болшинството от тях са се изселили първо за Македонските земи в последствие към Одринско говорят доста по- различно от родопските и пиринските помаци, но това не ги прави непомаци, нали? Оставете антропологията настрани един народ не е просто плод на биологично сливане между различни племенни групи, нацията се формира в продължение на векове, тя е териториална, културна, социална и езикова общност и тогава вече можем да говорим за верска общност, но вярата не е определяща за националното самосъзнание. Поне това е така в цивилизованите страни. Това, че ние се делим си има своите исторически предпоставки и корени. Но мисля, че ако се постараем да се отворим повече един към друг, да се опознаем да се приемаме такива каквито сме си, да общуваме свободно без предрасъдъци като истински чеда на нашата земя ще имаме повече полза и ние самите и децата ни. Нека бъдем добронамерени един към друг ние не сме виновни затова, което се случило през многовековната ни история. Павликяните- българокатолици бяха не по- малко тормозени от властта и по- време на царска България и от комунистите, ала нашите баби и дядовци заедно със свещеническия клир намериха сили да простят, и за остров Персин и за Янчова поляна и за депортираните и разделени семейства, за затворените църкви и да продължим напред като граждани на България. Незнам от кое поколение си, аз лично не съм от страдалото поколение, но те увервам, че прошката лекува всяка една нанесена рана, да прощаваш когато те боли ето това е на което ни учи и нашата, а мисля че вашата вяра. Нека Бог излекува сърцата на всички нас.