Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859918 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline rcn

• Senior member
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #690 on: February 22, 2010, 13:39 »
Защо да се избягва? Аз се считам за потомък на траки и славяни и не виждам нищо лошо да го заявя. Всеки е свободен да вярва в това което иска и да споделя публично мислите си, стига те да не пречат на другите и да не ги нараняват- основен принцип!

Квалификацията "потомци на поробители" не е ли обида според теб?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #691 on: February 22, 2010, 13:56 »
Според мен е обидна, тъй като никой днес не е виновен за миналото. Обидна е!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #692 on: February 23, 2010, 08:58 »
А според мен квалификацията не е обидна.
Така както не е обидна квалификацията "потомци на, завоеватели" примерно.

1.Разбира се, погледнато от политкоректна гл.т., квалификации от този род са недопустими и затова скоро ще казваме думата "недобър" вместо думата "лош". Ще си пием "прозак-а" и ще ни следи нравствената полиция дали имаме лоши помисли в главата. :)

2.Тезата че  "потомци на поробители" е обидна квалификация, почива на презумцията че "децата са виновни за деянията на родителте си". На презумцията за общата отговорност. В цивилизования "западен мироглед" тези презумции ги няма.
Тук отговорноста винаги е лична, а децата не са виновни за деянията на родитерите си.

3. Това "поробване" е толкова отдавна, че кой на кого е потомък изобщо не е ясно.

4. Дори някой да си изведе родовата линия от Ной, то историята показва че неговия народ ту е бил поробител, ту е бил поробен.
Няма народ, дето членовете му някога не са  били поробени, или някога не са били поробители.

ПП. Това с "прозак-а" е от филма "Equilibrium". Препоръчвам го да се гледа.:)

Equilibrium p1

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #693 on: February 23, 2010, 10:02 »
  Прадставете си някой от нас тук пишештите да отиде в Америка ,да обясни на  индианците кои са гости и кои домакини,какво ли би станало?

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #694 on: February 23, 2010, 10:08 »
  Петер.В четвъртата точка  се крие много истина и знаеш ли ,че ако имаме в предвид това можем да провеждаме и смислени дискусии!!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #695 on: February 23, 2010, 10:10 »
  Прадставете си някой от нас тук пишештите да отиде в Америка ,да обясни на  индианците кои са гости и кои домакини,какво ли би станало?
Ако каже на индиянците че са домакини, те ще му се зарадват и ще го черпят една бизонска пастърма, а американците ще го приберат и ще му покажат какви добри домакини могат да бъдат в китните си затвори.
Ако пък каже, че индиянците са гости то те ще го изгонят от селото, а американците ще му се чудят оти се занимава с глупости ;)

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #696 on: February 23, 2010, 14:00 »
А според мен квалификацията не е обидна.
Така както не е обидна квалификацията "потомци на, завоеватели" примерно.

1.Разбира се, погледнато от политкоректна гл.т., квалификации от този род са недопустими и затова скоро ще казваме думата "недобър" вместо думата "лош". Ще си пием "прозак-а" и ще ни следи нравствената полиция дали имаме лоши помисли в главата. :)

2.Тезата че  "потомци на поробители" е обидна квалификация, почива на презумцията че "децата са виновни за деянията на родителте си". На презумцията за общата отговорност. В цивилизования "западен мироглед" тези презумции ги няма.
Тук отговорноста винаги е лична, а децата не са виновни за деянията на родитерите си.

3. Това "поробване" е толкова отдавна, че кой на кого е потомък изобщо не е ясно.

4. Дори някой да си изведе родовата линия от Ной, то историята показва че неговия народ ту е бил поробител, ту е бил поробен.
Няма народ, дето членовете му някога не са  били поробени, или някога не са били поробители.

ПП. Това с "прозак-а" е от филма "Equilibrium". Препоръчвам го да се гледа.:)

Equilibrium p1

Наистина много хубави думи.Приветствия към Петер!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #697 on: February 26, 2010, 09:46 »
  Вчера на кафе с един мой познат когото уважавам мнаго-въпреки  че е малко комунист,като стана въпрос как да се определяме той ми каза  че "помак " е обидна дума.Той счита че трябва да се наричаме бългаломохамедани.Призна си че Мохаммед  с.а.в. не го интересува.Интересно тогава му казвам, какъв си българомохамеданин ,поне кажи че си българин.Стана въпрос и за тези които се кръщават-попитах го и те ли са българомохамедани.
   Т а този разговори с моя познат потвърди у мен убеждението ча аз съм просто помак.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #698 on: February 26, 2010, 10:11 »
Ами, то човека "БМ-то", щом си се чувства така, така да си се приема като такъв, но както е казал, че Мохамед с.а.в. не го интересува, явно не е и изобщо истински "Българомохамеданин", защото във това словосъчетание "Българо-Мохамеданин" поне се изисква да се интересува от него или поне да го уважава, като някакъв от тази религия, макар и да не е вече негова!  :o
А и по-добре да си се нарече за чист "Българин", за да бъде приет по-достойно! 8)
Според мен, той по-скоро прилича да си е чист "Атеист", което също е негово право да си се гордее и живее с това Несрамно прозвище, но може и язье да греша!  ???
А, и ако се е срамувал от названието "Помак", то значи, че се срами и от Слънцето, като земно-небесно или божие творение!  :o
Какво да кажеш: "Разни хора, разни ...... и силно разнообразни!", или просто Комунист, като от оня стих "не Човек, а Желязо" ! :D  ;)

Свободен чове

• Guest
« Reply #699 on: February 26, 2010, 13:35 »
:) В тона на дискусията, бях чел някъде едно много интересно мнение, че в България има: българи мюсюлмани (има се предвид предимно турците), българо-мохамедани (тези от помаците, които приемат това определение за свое самоопределение) и помаци (тези които не приемат за себе си предишното определение). В крайна сметка наистина ше се стигне някой ден до това, че помаците да са помаци и българо-мохамедани като определения :) Яко :)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #700 on: February 26, 2010, 15:18 »
  Вчера на кафе с един мой познат когото уважавам мнаго-въпреки  че е малко комунист,като стана въпрос как да се определяме той ми каза  че "помак " е обидна дума.Той счита че трябва да се наричаме бългаломохамедани.Призна си че Мохаммед  с.а.в. не го интересува.Интересно тогава му казвам, какъв си българомохамеданин ,поне кажи че си българин.Стана въпрос и за тези които се кръщават-попитах го и те ли са българомохамедани.
   Т а този разговори с моя познат потвърди у мен убеждението ча аз съм просто помак.
Хадж наистина са много все още хората,които смятат,че думата "помак" е обидна и именно това е и една от задачите на сайта ни да роботи за популяризиране на помаците като етническа религиозна група сьстояща се от достойни и уважавани хора.За наша всеобща радост все повече наши сьбратя открито и с гордост заявяват,че са помаци и това буди в някои от заобикалящите ни вьзхищение,защото ние се вьзраждаме,като феникс от пепелта а у други,които са в пьти повече смесени чувства стигащи до отвращение явно или скрито.Беше ни насаждано десетки години и най усилено от  комунистическият режим,че помашката история датира от потурчването на Родопите и ни беше вменявано че ние сме предатели,родоотстьпници и какви ли още не само и само ние да сме виновати и без всякакво достойнство и ако искаме да променим нещо то пьтя трябва да бьде само един врьщане в лоното на християнството и смирение стигащо до принизяване за да изкупваме вината си.Нелека е задачата ни и тя трябва да бьде наша цел да доказваме,че помаците са потомци на тюрки,които никога не са имали друга вяра освен исляма и за това те го носят толкова дьлго и дьлбоко в сьрцата си и никога не са се потдавали сьмнението да разяде душата им.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #701 on: February 26, 2010, 15:23 »
една от задачите на сайта ни да роботи за популяризиране на помаците като етническа религиозна група  
Като модератор и част от екипа на сайта,това изказване е много интересно....

Свободен чове

• Guest
« Reply #702 on: February 26, 2010, 15:23 »
...че помаците са потомци на тюрки,които никога не са имали друга вяра освен исляма

hat, тук прекаляваш и аз променям първоначалното си положително мнение за теб. Прочетох и в други дискусии твои мнения, които никак, ама никак не ми се понравиха..

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #703 on: February 26, 2010, 15:40 »
Хат,

Опитваш се да внушаваш неща, които не отговарят на истината.  И за да не попиташ за какво иде реч, уточнявам предварително - пътят на промяната бил само един - връщане в лоното на християнството.  Кой пречи на мюсюлманите в България да изповядват свободно религията си?  Кой ги принуждава да приемат християнството или някаква друга религия?  Говорим за настоящия момент в случай, че решиш да привеждаш примери от преди 30, 50 или 100 години. Защо внушавате подобни небивалици и настройвате обикновените хора?

Що се касае до произхода на помаците, то теориите са няколко и многократно са обсъждани в този форум.  Целите и задачите ВИ (ако пишете от името на всички помаци), които сте си поставили, наистина не са леки.  Освен това и с г-н Дорсунски трябва да се разберете първо ;)     

Offline tersid

• Adviser
« Reply #704 on: February 26, 2010, 16:04 »
.Нелека е задачата ни и тя трябва да бьде наша цел да доказваме,че помаците са потомци на тюрки,които никога не са имали друга вяра освен исляма и за това те го носят толкова дьлго и дьлбоко в сьрцата си и никога не са се потдавали сьмнението да разяде душата им.
Да ,тук наистина се поувлече и ти разбирам съображенията за предпазна клауза.Но няма смисъл да доказваш чии потомци сме,просто защото ще се изложиш . Ако трябва да се приеме едно нещо за сигурно , и то наистина е сигурно ,че щом ние сме просто помаци , то и нашите предци са били просто  помаци  , а не тюрки ,иранци ,българи и пакистанци.