Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859419 times)

0 Members and 16 Guests are viewing this topic.

Offline ledeniq

• Candidate member
  • *
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #420 on: March 05, 2009, 15:37 »
ok. Stana qsno 4e rodopskoto naselenie ne e bylgarsko, kajete kakvo e togava !

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #421 on: March 05, 2009, 15:40 »
Шарено е! ;)

pesho

• Guest
« Reply #422 on: March 05, 2009, 15:42 »
kak kakvo ,,mi to se opredelilo mnogo predi da go pitat ,, te znaqt kakvi sa

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #423 on: March 05, 2009, 15:43 »
При последното преброяване имаше: турци,ескимоси, българи,американци ;D

pesho

• Guest
« Reply #424 on: March 05, 2009, 15:45 »
:)) imashe li pomaci ne razbrah i kolko sa

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #425 on: March 05, 2009, 15:46 »
Немаше,оти немаше такава графа ! :D па за следващото преброяване ще видим! ;D

pesho

• Guest
« Reply #426 on: March 05, 2009, 15:46 »
ina4e eskimosi znam da ima

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #427 on: March 05, 2009, 15:48 »
Много знаеш!да не си изготвял ти анкетата?

pesho

• Guest
« Reply #428 on: March 05, 2009, 15:54 »
ne sam az ,,anketata q gotveha zamraznalite mozaci  (eskimoski ) ot kraq na 19 i  celiq 20  vek

Isyankar

• Guest
« Reply #429 on: March 05, 2009, 17:29 »
kak kakvo ,,mi to se opredelilo mnogo predi da go pitat ,, te znaqt kakvi sa

Аз съм демограф. Доста съм наясно с демографските въпроси. Искам да ти кажа, че освен Абдулах Гюл и Реджеп Ердоган (и евентуално Ахмед Доган) - други щастливи и облагодетелствани от факта, че няма графа помаци в последното преброяване няма. Разбираш ли или да бъда по-конкретен?

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #430 on: March 05, 2009, 17:39 »
Аз съм демограф. Доста съм наясно с демографските въпроси. Искам да ти кажа, че освен Абдулах Гюл и Реджеп Ердоган (и евентуално Ахмед Доган) - други щастливи и облагодетелствани от факта, че няма графа помаци в последното преброяване няма. Разбираш ли или да бъда по-конкретен?
Исианкар,все пак ще кажеш ли кой е съставил формулярите за преброяването.
Впрочем ,всеки който иска да види резултатите от преброяването да иде на сайта на Нац. статистически институт- "Преброяване .... год.- незнам коя година беше .

PETER

• Guest

Isyankar

• Guest
« Reply #432 on: March 05, 2009, 18:51 »
Анкетните карти се съставят от широк кръг експерти от демографи и статистици. Директора на демографския отдел към НСИ е в много тясно сътрудничество със всички демографи от Геолого-географския факултет на СУ. Бих казал, че в значителна степен се влияе от техните становища и схващания. (Все се каня да разпитам подробно проф. Калчев за самите анкетни карти - как се съставят и конкретно за помаците - на 16ти имам изпит при него, но следващия или последващия семестър ще имам доста срещи с него и тъй като сме няколко човека само и ни обръща много персонално внимание и ще гледам да имам напредвид да разуча и този въпрос...знаете ли колко други демографски интересни неща има от нашата страна все пак ...)  А демографията в Геолого-географския факултет в СУ е доста силна и самия декан (проф. Славейков) е демограф. Тъй като имам честта от 5 години вече да работя с него както в баклаварската ми, така и в магистърската ми програма - смея да кажа, че няма никакви стереотипи сред демографите (поне в СУ) относно помаците. Употребява се по време на публични лекции както понятието помаци, така и понятието българо-мохамедани. Трябва да ви кажа, че има сериозни кръгове сред помаците, които се обиждат от първото понятие, а пък други от второто. Не мисля, че не трябва ние (малко нескромно се поставям сред българските демографи, но в крайна сметка съм бакалавър географ и магистър демограф) демографите да бъдем поставяни между чука и наковалнята и каквото и понятие да определим да се счита за грешно. Тъй, че много е сложен въпроса с помаците....Ако има такава графа - не се учудвайте, ако хора, които се обиждат от това - да се самоопределят не като ескимоси, ами като марсианци....Честно казано не знам какъв е изхода от ситуацията...Аз лично допреди да стъпя в ГГФ смятах, че има стереотипи по този въпрос - напротив - българските демографи пазят като съкровище всички по-различни в нашата родина, тъй като в крайна сметка това само може да ни обогати като национална култура и различните етноси и религии  - всъщност са листенца и цветчета в райската градина на Р България. Дори за циганите, ако знаете с каква любов се говори, а когато трябва да се анализират негативните черти  - с толкова добронамерен тон на чувство за хумор...

В крайна сметка, искам да обобщя, че българските демографи (географи) (може би за разлика от историците) са далеч по либерални по отношение на някои географски и исторически процеси и е крайно време и историците да се присъединят към този лагер.

Личното ми мнение е, че абсурдно в анкетните карти да има място за "етнически македонци", а да няма място за хората живеещи в Рибново да речем и те да се самопринуждават (известна част) да се пишат за етнически турци.

Трябва да се има предвид всички тези неща, тъй като турски етнос със своите 746 хил по официалните данни - в крайна сметка в него се включват поне 50 000 помаци и поне 100-200 хиляди цигани ... На някои няма да им се понрави, че реално етническите турци са под половин милион (защото все още сънуват империи и султани), но всички знаем, че циганите в никакъв случай не са 370 000 :))

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #433 on: March 05, 2009, 18:59 »
Някой не  иска да се знае в колко сме всъщност.Истината е ,че в скоро време ще сме в червената книга като маите. :'(

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #434 on: March 05, 2009, 19:47 »
İsyankar, kolko ste bili dobrichki ta ne sme znaeli  :o. Mnogo li vi e trudno da razberete che nikade nyama muhammedani a ima musulmani. proroka Muhammed ne e sızdatel na religiya a samo e posrednik ako moje taka da se kaje. Sveshtenniyat Koran e izcyalo slovo bojie ( Allah cc).
Tova ne e slojno da se razbere no kogato celta e druga se nastoyava na pogreshni opredeleniya kakto i vie si pozvolyavate vıpreki che vi se e obyasnyavalo mnogokratno. V golyama zabluda ste che se sınuva imperii i sultani i e krayno vreme da prestanete s podobni namekvaniya. Tuk sme da besedvame taka kakto napodobava na pılnoletni hora.