Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 854156 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1335 on: March 13, 2012, 11:54 »
Родопски старини

Четиво за напреднали и кадърни заповядаите.

http://www.rodopskistarini.com/2012/03/e.html

http://www.rodopskistarini.com/2012/03/blog-post.html

Хубаво е и ти да ги прочетеш-това ми е много добре известно и е характерно за цяла България,не само за Родопите.Няма пак да се повтарям,че половината ми рода са в Турция в областта на Измир,Истанбул и Бурса-поради това,че съм от спахийски род(войнаши) и ямаши(конегледци)-първородните са били Войнаши,а малките братя Ямаши.

През 16 век след спиране на експанзията на Османската империя на Северозапад,вече е било задължително да си мюсюлманин за да запазиш земите на рода.Така се пада честа на първородните да приемат новата религия.Ислямизацията продължава и надолу така 1/3 от нашият род стават мюсюлмани.

У наше село мюсюлманите са се имали за турци,а християните за българи-след освобождението мюсюлманската част от родът ми се изселва в Анадола и Истанбул.

Земите са оставени на християнската част от родът.

Поздрави

Offline onegavon

• Forum fan
Re: По добър форум - защо не?
« Reply #1336 on: March 13, 2012, 12:02 »
Има и друга причина.Голяма част от модераторите са силно пристрастни и оттам необективни.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1337 on: March 13, 2012, 14:32 »

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #1338 on: March 13, 2012, 15:48 »
даже  модовете са   меко казано   лабави   ако ние се  пренесем   в някои  от онези сайтове  и почнем да   обиждаме   както  правят  тук  няколко   клозета няма дани  изтраят и   минута 

Offline Bulgaria_eagle

• Avarage member
« Reply #1339 on: March 13, 2012, 20:39 »
. Ако създателите на сайта искат той да просъществува за дълго е хубаво да прилагат еднакъв критерии за всички. Аз си признавам ,че прекалявам и съжалявам за което.Знам, че вие(помаците) сте били гонени ,насилвани и унижавани по времето на комунизъма. Лично мен ми беше любопитно.  Лично аз съжалявам от държанието си , извинявам се на Караибрахима за обидите по негов адрес и помаците като цяло. Проявих много ниски страсти и го осъзнавах през цялото време.
Това е последният ми пост. Имам специален призив към модераторите:" искам бан"! Не желая да си втълпявам  мнение за тези работливи хора. Не желая да общувам с тук присъстващите помаци. Не смятам ,че ще е голяма загуба ,нито за мен ,нито за форума. Искам час по скоро да забравя ,че съм имал регистрация в този сайт. Не трябваше изобщо да идвам и не си правете труда да ми отговаряте,защото няма да има ответен удар (така да се каже ;D). Аз открих това ,което исках да разбера ,за жалост не тук.Пожелавам ви да бъдете позитивни и да постигнете професионални успехи!!! Толкова от мен. Бъдете здрави!!!

AZ

• Guest
Ynt: По добър форум - защо не?
« Reply #1340 on: March 13, 2012, 20:56 »
  Уважаеми AZ,
Ако модераторите започнем да модерираме правилно,в някои теми ще останат голи полета.
А потребителите са си тук,но не пишат всеки ден по пет страници празни приказки,които ние после да се чудим как да изтрием и едновременно с това да не се изгуби контекста на темата.Именно затова не трием толкова много,ограничили сме се само до съвсем грубите неща.
  Поздрави!
;) :D Стига де, като станат готови резултатите от фейсбук, ще видиш какво мислят истинските помаци за тоя сайт!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1341 on: March 15, 2012, 08:44 »
Куршум в ръката за спомен от възродителния процес

“Няма как да забравя онези години. Докато съм жив, споменът ще е в главата ми и в ръката ми”, казва просълзен 64-годишният Ибрахим Бялк от гоцеделчевското с. Корница.

“Защо пък и в ръката?”, питам мъжа, а той повдига ръкава на якето си и показва белег. “Оттук влезе куршумът и остана в ръката. На, пипни”, подканя Ибрахим.

При лек допир се усеща парчето олово под кожата, което носи вече 39 г. Загнездило се в ръката му на 28 март 1973 г., когато армия и милиция разпръсна със стрелба бунтовете в Корница.

През юли 1970 г. ЦК на БКП взема секретно решение.“За провеждане на комплекс от мероприятия за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на българите мохамедани”.

Този комплекс от мероприятия се свежда до смяна на имената, постепенно, село по село, като се почне от местните първенци.

В доста села от Благоевградски окръг процесът върви без особени пречки. Тръгват фотографи, снимат за новите паспорти, раздават се списъци с български имена.

В Якорудско има съпротива, но властта се справя. Две години по-късно идва ред на Корница.

“Бригадирът от текезесето Реза Суил бе извикан в милицията в Гоце Делчев, за да му сменят името, но той отказа. Тогава дойдоха в селото, за да го отведат насила. Бързо се разчу и на площада се събрахме стотици - да го защитим. Беше краят на декември. И така останахме на площада денонощно 3 месеца.

Искахме само да ни оставят имената и вярата. Запалихме огньове и давахме дежурства. Когато валеше сняг и дъжд, спяхме на черги и дюшеци в читалището”, спомня си Ибрахим Бялк.

Корничани остават непреклонни пред думите на посетилите ги Петър Дюлгеров, първи секретар на ОК на БКП, депутата ген. Крум Радонов, командващия Първа армия ген. Борис Карамфилов. Те идват да преговарят с бунтарите.

По това време в селото вече е създадена нелегална организация за съпротива срещу властта, за която се знае, че е била подкрепяна от турското разузнаване.

Главният подбудител и организатор на бунта е Рамадан Рунтов, който е връзката с турското посолство и получава указания как да действат.

На площада в Корница е свалено българското знаме и се развява турското. Обявена е Корнишката турска република.

Децата спират да ходят на училище, родителите им - на работа. Селяните се въоръжават с колове, брадви, камъни и са готови на бой, ако някой посегне на имената им.

Към тях се присъединяват и от съседните Брезница и Лъжница.

“Оплакахме се на ген. Радонов, че милицията бие наши хора, които отказват български имена. Обеща да прати комисия, която да разследва. Вместо комисия дойде войска”, спомня си 79-годишният Сюлейман Амидеин.

На 28 март към 4,30 ч селото е атакувано - пристигат пожарни, конна милиция, близо 2000 военни и доброволци, водени от вътрешния министър Ангел Цанев.

“Бях се прибрал вкъщи и чух виковете от площада. Казах на жена ми да не излиза с двете деца. Дъщерята беше на 2 г., а синът - на 5 месеца.

Хукнах към площада. Там беше страшно - армия, коне, кучета. Срещу мен пожарникар насочи водна струя, която ме повали.

В този момент бе изстреляна червена сигнална ракета и тогава всички почнаха да стрелят на месо. Мен ме улучиха в ръката, други - в краката, в гърдите”, спомня си Ибрахим.

Селяните се бранят с камъни, брадви, ножове. За часове бунтът е потушен. В сблъсъците с органите на реда загиват Мохарем Барган, Хюсеин Караалил, Салих Амидеин, Тефик Хаджи, Исмаил Кальор. Има ранени. Телата на убитите не са предадени на близките им за погребение. Заровени са около граничната бразда с Гърция.

Няколко милиционери и пожарникари са с прободни рани от ножовете на корничани. Следват масови арести

“Ранените ни натовариха в камионетка и ни откараха в болницата в Гоце Делчев. Поне 20-ина бяхме по-сериозно пострадали. Имаше и други, които от страх се прибраха вкъщи, без да търсят лекар на помощ”, допълва Ибрахим.

След като го изписали от болницата, го откарали в милицията за смяна на името и паспорта.

“Не си спомням как са ме кръстили. Това име не е мое и не искам да го знам. На паспорта обаче съм със снимка, на която плача. Така ме снимаха - аз се дърпах, а те ме блъскаха да гледам напред”, разказва Ибрахим.

След процедурата казали, че семейството му е разселено из страната. Жена му с двете деца били изпратени във видинското с. Тошевци. Брат му Саид - в Ново село, родителите му - в русенското с. Бобово, а другият му брат - Исмаил, е арестуван. После осъден на 8 г. затвор.

Ибрахим намерил жена си в Тошевци, където останали 5 г., после ги преместили в Ново село за още 7.

Помни датата 20.12. 1984 г., когато им казали: “От днес сте свободни да ходите, където искате.” Върнали се обратно в Корница.

Изселването е било срамно и обидно. Натоварили всички на влак до София, а оттам - за Видин. На всяка гара се качвал бригадир от текезесето и си избирал най-здравите мъже.

“Този го искам, да слиза тука при мен”, казвал бригадирът. Били са като животни, оглеждани дали стават за работа”, разказва корничанинът.

Над 80 фамилии били интернирани в Северна България.

“Аз съм от тези, които бяха разделени от семействата си. 5 г. изкарах сам в Оряхово, а жената с двете деца остана да ме чака в Корница”, допълва Сюлейман Амидеин.

10-ина от основните организатори на бунта са осъдени през юли 1973 г. на общо 78 г. затвор. Обвинението на прокуратурата е, че са “създали и ръководили група, поставила си за цел да отслаби властта в НРБ, да участва в бунт, като лишат от живот държавни и обществени деятели, да разпространява клеветническа литература срещу държавния строй”.

“Имената да бяха ни оставили - нищо друго! Ето - има и църква, и джамия в селото. Кой където иска, там да ходи да се моли”, казват възрастните мъже и сочат двата религиозни храма в двата края на площада. А между тях е паметникът на 5-имата убити при събитията от 1973 г.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1274886#comment

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1342 on: March 15, 2012, 11:30 »
Такова варварство не е имало дори през Османско. Случая Батак е потушаване на въоръжено въстание при което са извзети 2-3 каруци оръжие. Хора бдете,не забравяйте  и се борете за да не се повторят тези погроми защото виждаме че ксенофобите и неовъзродителите още не са изчезнали от територията на нашата родина. Поздрави!

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #1343 on: March 15, 2012, 11:43 »
Ти бди в Анадола да не ви изколят кюрдите за тука не се безпокой.Никой не е тръгнал да сменя имената и да прави погроми. При вас е по-страшно , че и в Истанбул взеха да гърмят бомби.Поздрави!

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1344 on: March 15, 2012, 11:51 »
Такова варварство не е имало дори през Османско. Случая Батак е потушаване на въоръжено въстание при което са извзети 2-3 каруци оръжие. Хора бдете,не забравяйте  и се борете за да не се повторят тези погроми защото виждаме че ксенофобите и неовъзродителите още не са изчезнали от територията на нашата родина. Поздрави!

Имало е, имало е и то много и то в стотици пъти повече. Имало е и официална продажба на роби (рая) на цариградските пазари, имало е и крадене на деца, имало е и грозни насилия, масови и индивидуални...
Тъй че си спести сравненията.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1345 on: March 15, 2012, 12:48 »
Ти бди в Анадола да не ви изколят кюрдите за тука не се безпокой.Никой не е тръгнал да сменя имената и да прави погроми. При вас е по-страшно , че и в Истанбул взеха да гърмят бомби.Поздрави!
Нека се надяваме че е така както ти казваш, но при наличието на толкоз много ксенофоби които атакуват религиозните храмове и след поредни 12 кръстилки аз още се опасявам за ( не дай боже) поредната 13

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1346 on: March 15, 2012, 14:18 »
Куршум в ръката за спомен от възродителния процес

“Няма как да забравя онези години. Докато съм жив, споменът ще е в главата ми и в ръката ми”, казва просълзен 64-годишният Ибрахим Бялк от гоцеделчевското с. Корница.

“Защо пък и в ръката?”, питам мъжа, а той повдига ръкава на якето си и показва белег. “Оттук влезе куршумът и остана в ръката. На, пипни”, подканя Ибрахим.

При лек допир се усеща парчето олово под кожата, което носи вече 39 г. Загнездило се в ръката му на 28 март 1973 г., когато армия и милиция разпръсна със стрелба бунтовете в Корница.

През юли 1970 г. ЦК на БКП взема секретно решение.“За провеждане на комплекс от мероприятия за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на българите мохамедани”.

Този комплекс от мероприятия се свежда до смяна на имената, постепенно, село по село, като се почне от местните първенци.

В доста села от Благоевградски окръг процесът върви без особени пречки. Тръгват фотографи, снимат за новите паспорти, раздават се списъци с български имена.

В Якорудско има съпротива, но властта се справя. Две години по-късно идва ред на Корница.

“Бригадирът от текезесето Реза Суил бе извикан в милицията в Гоце Делчев, за да му сменят името, но той отказа. Тогава дойдоха в селото, за да го отведат насила. Бързо се разчу и на площада се събрахме стотици - да го защитим. Беше краят на декември. И така останахме на площада денонощно 3 месеца.

Искахме само да ни оставят имената и вярата. Запалихме огньове и давахме дежурства. Когато валеше сняг и дъжд, спяхме на черги и дюшеци в читалището”, спомня си Ибрахим Бялк.

Корничани остават непреклонни пред думите на посетилите ги Петър Дюлгеров, първи секретар на ОК на БКП, депутата ген. Крум Радонов, командващия Първа армия ген. Борис Карамфилов. Те идват да преговарят с бунтарите.

По това време в селото вече е създадена нелегална организация за съпротива срещу властта, за която се знае, че е била подкрепяна от турското разузнаване.

Главният подбудител и организатор на бунта е Рамадан Рунтов, който е връзката с турското посолство и получава указания как да действат.

На площада в Корница е свалено българското знаме и се развява турското. Обявена е Корнишката турска република.

Децата спират да ходят на училище, родителите им - на работа. Селяните се въоръжават с колове, брадви, камъни и са готови на бой, ако някой посегне на имената им.

Към тях се присъединяват и от съседните Брезница и Лъжница.

“Оплакахме се на ген. Радонов, че милицията бие наши хора, които отказват български имена. Обеща да прати комисия, която да разследва. Вместо комисия дойде войска”, спомня си 79-годишният Сюлейман Амидеин.

На 28 март към 4,30 ч селото е атакувано - пристигат пожарни, конна милиция, близо 2000 военни и доброволци, водени от вътрешния министър Ангел Цанев.

“Бях се прибрал вкъщи и чух виковете от площада. Казах на жена ми да не излиза с двете деца. Дъщерята беше на 2 г., а синът - на 5 месеца.

Хукнах към площада. Там беше страшно - армия, коне, кучета. Срещу мен пожарникар насочи водна струя, която ме повали.

В този момент бе изстреляна червена сигнална ракета и тогава всички почнаха да стрелят на месо. Мен ме улучиха в ръката, други - в краката, в гърдите”, спомня си Ибрахим.

Селяните се бранят с камъни, брадви, ножове. За часове бунтът е потушен. В сблъсъците с органите на реда загиват Мохарем Барган, Хюсеин Караалил, Салих Амидеин, Тефик Хаджи, Исмаил Кальор. Има ранени. Телата на убитите не са предадени на близките им за погребение. Заровени са около граничната бразда с Гърция.

Няколко милиционери и пожарникари са с прободни рани от ножовете на корничани. Следват масови арести

“Ранените ни натовариха в камионетка и ни откараха в болницата в Гоце Делчев. Поне 20-ина бяхме по-сериозно пострадали. Имаше и други, които от страх се прибраха вкъщи, без да търсят лекар на помощ”, допълва Ибрахим.

След като го изписали от болницата, го откарали в милицията за смяна на името и паспорта.

“Не си спомням как са ме кръстили. Това име не е мое и не искам да го знам. На паспорта обаче съм със снимка, на която плача. Така ме снимаха - аз се дърпах, а те ме блъскаха да гледам напред”, разказва Ибрахим.

След процедурата казали, че семейството му е разселено из страната. Жена му с двете деца били изпратени във видинското с. Тошевци. Брат му Саид - в Ново село, родителите му - в русенското с. Бобово, а другият му брат - Исмаил, е арестуван. После осъден на 8 г. затвор.

Ибрахим намерил жена си в Тошевци, където останали 5 г., после ги преместили в Ново село за още 7.

Помни датата 20.12. 1984 г., когато им казали: “От днес сте свободни да ходите, където искате.” Върнали се обратно в Корница.

Изселването е било срамно и обидно. Натоварили всички на влак до София, а оттам - за Видин. На всяка гара се качвал бригадир от текезесето и си избирал най-здравите мъже.

“Този го искам, да слиза тука при мен”, казвал бригадирът. Били са като животни, оглеждани дали стават за работа”, разказва корничанинът.

Над 80 фамилии били интернирани в Северна България.

“Аз съм от тези, които бяха разделени от семействата си. 5 г. изкарах сам в Оряхово, а жената с двете деца остана да ме чака в Корница”, допълва Сюлейман Амидеин.

10-ина от основните организатори на бунта са осъдени през юли 1973 г. на общо 78 г. затвор. Обвинението на прокуратурата е, че са “създали и ръководили група, поставила си за цел да отслаби властта в НРБ, да участва в бунт, като лишат от живот държавни и обществени деятели, да разпространява клеветническа литература срещу държавния строй”.

“Имената да бяха ни оставили - нищо друго! Ето - има и църква, и джамия в селото. Кой където иска, там да ходи да се моли”, казват възрастните мъже и сочат двата религиозни храма в двата края на площада. А между тях е паметникът на 5-имата убити при събитията от 1973 г.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1274886#comment

Това е било провокация срещу българската държава и поругаване на държавен суверенитет и държавен символ.Дали някой ще ми позволи в република Турция да сваля турското знаме от селски пилон и да сложа българското.
Айде Ибрахим иди в некое помашко село и свали турско знаме-сложи прокламираното помашко и обяви помашка република -да видим що ще направи турската власт.Обещавам ти ,че реакцията ще е в пъти по зловеща и събитията от Корница ще ти се сторят детска приказка-турците това го показват ежедневно с действията си спрямо кюрдите-избивани са без съд и присъда.Защо в република Турция не позволява на кюрдите да  обявят своя република и да заменят турското знаме с кюрдското...Това е чист сепаратизъм и е наказуем.

Говорил съм с много кюрди в България,които казват как стоят нещата в Турция:
В Турция има военизирани паравоенни групи подчинени на тайната полиция.Те имат правото да влязат по всяко време в къщата ти-има доста убийства на кюрди ежедневно от тези групи и то само поради подозрение-без съд и присъда.В пограничните райони положението на кюрдите е почти нетърпимо.

Да не говорим за закона за имената в република Турция или пък този в САЩ.В Турция няма как да се казваш Иван Добрев или Алия Амир-трябва да си с турско име,в САЩ до време също-децата задължително с англоезични собствени имена.

Инак наистина съжалявам за загиналите помаци,които са употребени в политическата игра на чуждата нам съседна държава.

Поздрави.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1347 on: March 15, 2012, 15:22 »
На всички военни и паравоенни сили по времето на покръстването им е било казано че Поаците или Турците са издигнали Турско знаме и че са искали да се отделят от БГ чрез автономия и пр. Нали трябва да има някакъв смислен повод за да обкръжиш някое село с военни и паравоенни т.е. башибозуци. Тези приказки сме ги слушали и сме сити на възрожденска пропаганда. Германците си подпалиха Райхстага та едно знаме ли няма кой да окачи някаде. Я не ме разcмивай расате. Ти може да си бил малък тогава но разпитай малко. И по турците се е стреляло както и в Корница. И там ли е имало знаме и автономия. Гледаш на събитията от съвсем друга гледна точка и няма начин да се доближиш до истината.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1348 on: March 15, 2012, 16:38 »
Здравейте имам един въпрос---
--Трябва ли по фона на българските пари да има кръстове.
Мнение---
--Според мен не аз не съм длъжен да нося в джоба си кръстове.
Плюс това в тази държава живеят и то доста солидна бройка мюсюлмани и други етноси

Хаха. Да ти имам тъпите проблеми. Като чели, много ги има едни пари, та сега как да са изрисувани. Да не би да им се увеличи себестойността им ? Какви кръстове те гонят, един господ знае.

Колкото до темата, самоопределяне и корен са две различни неща. Ереси е имало не само в Родопите, но и по цялата страна.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1349 on: March 15, 2012, 18:55 »
skoti3 не ми разваляй настроението тази вечер бе брат днес е четвъртак.
Нали знаеш че мюсюлманите се отчитатат тази вечер. ;)