Author Topic: Помаците  (Read 255465 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Помаците
« Reply #495 on: May 10, 2010, 12:09 »
А ако знаеха че в Забърдо са отказали да пратят башибозук за потушаване на априлското възстание. Категорично са отказали да ходят да грабят и колят християни. Точните думи на забърденци са записани и всеки който се интересува може да ги намери. Аз няма да ги споменавам, за да не бъда обвинен в седемте смъртни гряха на веднъж!

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
« Reply #496 on: May 10, 2010, 13:00 »
Не ми се искаше да продължавам абсурдната тема за българския Хитлер и Стален заедно, разбирайте Яворов. За съжаление, трябва. Не аз ще го защитавам, а той сам - със собствените си думи.
На 17 септември 1912 г. Фердинанд обявява "обща мобилизация на въоръжените сили в Царството".
На 19 септември Яворов набързо се венчава в Подуенската църква с Лора Каравелова.
Два дни по-късно, начело на 30-членната си чета, пътува от Белово към Юндола. Още по стръмния път нататък част от четниците му вече са разколебани и искат да се връщат. Яворов ги пуща - "защо са му такива юрганчуджук момчета!" В Юндола се срещат с четата на Йонко Вапцаров, който поема командването на цялата част.
Из спомените на Йонко Вапцаров, разпитан след 20 години от Владимир Василев:
„Ние минахме през село Куртово, над Якоруда, по билото на Рила. На трети октомври се завърза сражение с турския аскер. Яворов се държеше много добре. Помня, че във време на боя тананикаше една руска мелодия по Лермонтовото стихотворение „Сонь". „За любов..." — помислих си аз.
Аскерът бе много по-многоброен, не можахме да издържим и отстъпихме към Бели Искър. Там Яворов поиска да отиде в Самоков, за да вземе продукти. Аз не се съгласих, разсърдих се, сетне му разреших. Той отиде в Самоков и както узнах, имал там на 5 октомври среща с Лора.
След два-три дни настъпихме отново, минахме границата и се смъкнахме в град Банско. Яворов държа реч  пред населението — че отсега нататък ще се вее тук българското знаме — и провъзгласи Банско за околийски център."
Тия данни се допълват и от спомените на Яворовия четник Любен Казаски:
"При освободителната война 1912 година аз бях в Яворовата самостоятелна група. Отсетне станах негов помощник. Минахме границата при "Висока чука". Сборните чети бяха всичко 68 човека и имаха войводи: Йонко Вапцаров, Лазар Колчаков, Ласката и Яворов.
След няколко дни над Якоруда към 11 часа преди пладне ни забеляза башибозук. Бяхме открити. Почна се сражение с него, после дойде и аскер. В първата линия бяха Вапцара, Ласката, Колчака и Яворов. След два-три часа се принудихме да отстъпим: отстъпи по-голямата част от четниците, хора неопитни и неучаствували в бой. За да могат всички да се оттеглят към границата, сражението остана да се поддържа от Вапцара и Ласката с няколко техни четници и с двама-трима души от Яворовата чета. Яворов остана на крайния ляв фланг — гористо място, отдето турците не настъпваха, но което трябваше да се пази. Надвечер, след като всички се изтеглиха към границата, отстъпихме и ние. Намерихме и всичките товари без никаква загуба. Липсваше само един четник, Георги Берберчето. На другия ден Яворов замина за Самоков, за да се свърже със София. Оттам дошла Лора, с която се бе венчал няколко дни преди да замине."
След раздялата с Лора Яворов се връща при другарите си и отново минава  границата на 5 октомври. Пристигайки в освободения вече град Банско, той пише на жена си първото писмо подир самоковската раздяла. В него войводата е колкото сърдечен, толкова и откровен:
„Мила Лора,                               
Здравей. Вярвам, че си многодобре, и това ми е приятно. Отлично бих се чувствувал, ако не беше един силен бронхит, който ме измъчва. Ето какво се случи от нашата раздяла в Самоков досега:
На 5 сутринта тръгнахме за границата, дето прекарах целия ден. През нощта се смъкнахме 1—2 часа навътре в Турско. На 6-ти срещу 7-ми пътувахме 15 часа и стигнахме в Банско на помощ на четите, които го бяха освободили още на 5-ти сутринта. На 9-ти в тъмни зори тръгнахме около 250 души да превземаме Мехомия. То беше една лудост, защото в града имаше не по-малко от 1500 души турски войници. Но ние бяхме заблудени, че българските войски ще пристигнат тоя ден. И ядохме един пердах! Всичката ми жажда за риск и опасности беше преситена. Българската войска пристигна на 11-ти. Болен, на кон — затътрих се и аз, но градът се предаде без бой. Турските войски бяха избягали през нощта. 2—3 дни бях свидетел на най-отвратителните сцени... Душата ми е потресена до дъно. Рядко съм чел за войни тъй жестоки, тъй варварски като сегашната. Дано по-скоро дойде мирът. След 2-3 дни вероятно аз ще трябва да мина бойната линия и да вляза по-навътре, към Мелнишко и Демирхисарско.
Целувам те горещо и желая по-скоро да те видя. Целувам Петко.
Твой   Я в о р о в."

В бележката си за битката при Мехомия М. Чаков пише;
„Спомням си как Яворов гледаше запалената Мехомия. Този ден беше мрачен и нещо му тежеше. Разбрах мъката му: „Война като война!" А той: „Варварство!"...
За туй варварство, което съпровожда войните, всеки чувствителен човек изпада в мрачно настроение, та Яворов ли няма да се измъчва? Неговото милостиво сърце се е обливало с кръв под немилостивата четническа куртка и нито револверът, нито манлихерата са могли да изпълнят предназначението си!"
Вместо да се върне, поетът е принуден да се отправи към Неврокоп и Драма.
"В Банско останаха другите чети с Вапцара и Колчака, а ние с Яворов потеглихме към село Добринище на Пирина и оттам - за Неврокоп - пише Любен Казаски. - Минахме преди войската, но сражение не дадохме никъде. Яворов остана в Неврокоп, аз потеглих към Серес, дето намерих останалите другари от четата.  Събрах ги и телеграфирах на Яворов веднага да дойде. Пристигна на другия ден и заедно потеглихме за Драмско. Минахме село Доксат, бързайки да вземем участие в предстоящото сражение при гара Бук, на линията Солун - Ксанти. Не можахме да сварим. Слещнахме се с Чернопеев и заедно влязохме в Кавала. След като постоя тук около седмица и разбра, че ролята на четничеството се свърши, Яворов остави четата на мен и с кон замина за България."

Това са описаните по дни действия на българския Хитлеро-Сталин, разбирай Яворов.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #497 on: May 11, 2010, 16:09 »
Една по-ранна случка с разбойници, измами и съд в пределите на България:

Привидно като клиент, а всъщност за да провокира младия българин,  при него дошъл някакъв образован турчин. Той въвлякъл Георги в разговор  по въпросите на вярата, но младият златар го заставил да млъкне  засрамен. Тогава турчинът съобщил на онези, които го пратили, че Георги  е опасен за мохамеданството и насила трябва да бъде потурчен.    Кадията извикал Георги под предлог да му даде своя поръчка, като  отново умишлено предизвикал спор за вярата. Отговорите на Георги, който  смело защитавал християнството, озлобили присъствуващите мюсюлмани. По  тяхно настояване властите го хвърлили в затвора.
Духовния му наставник поп Пейо го посетил в затвора и му вдъхнал  твърдост във вярата. Пред съда Георги се държал достойно и кадията в  крайна сметка го намерил за невинен. Разярените мюсюлмани обаче търсели  отмъщение. Те самоволно завлекли Георги на мегдана и хвърлили  18-годишният младеж в горяща клада. Когато той започнал да се моли,  един турчин го ударил с голямо дърво в главата и го повалил мъртъв в  пламъците.
Това станало на 11 февруари 1515 г. По някакво чудо дървата от кладата изгорели, а тялото на мъченика останало цяло и невредимо.

Одново започвате с вашите контра-примери.Аз ви давам данни за цяла една  организация наречена" ревелюциоона и освободителна", която е закриляна от държавата за зулумите си,а в стила на много от участниците започвате с някакви съмнителни примери.Ако това  наистина се е случило то е между личности .Всичко това ми звучи като легенда както плевнята с 250 изгорили или всички скали от които се е хвърлила  една мома.Впрочем може ли да ни посочиш селището  в което се е случило това почти библейско чудо?

Offline mechta

• Senior member
« Reply #498 on: May 11, 2010, 17:47 »
Приятели, лесно не се оборва история заляла с легендите си 130 годишната система в бълг. историография, обхващаща цялостния живот, не се и опитвайте. Единственият изход е организиране на групи за иследване на нашия бит, култура, и малкото запазени исторически истини, а за Априлското въстание какво да говорим? Тази пародия инценирана от Запада и изфабрикувана от Русия. Защо не се е вдигнал целият народ?

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #499 on: May 12, 2010, 10:37 »
Още една легенда за плевня и селище от наши дни:

Какво като се казвам Недим, аз съм гражданин на Р България! По цял  ден превивам гръб на полето, спазвам законите на страната и искам да  живеем в мир с всички етноси, които живеят в тази държава. А на  практика какво се получава - затова, че не ходя да се кланям в  джамията, затова, че децата ми не носят шалвари и фереджета, затова, че  мисленето ми е съвсем друго, трябва някои фанатици да унищожават живота  ни и имуществото ни. Държавата трябва да вземе сериозни мерки срещу  ислямисткото превземане на Родопите, заяви Недим Таламанов.  Още на следващата сутрин след призивите за саморазправа и изтребване  на "зрънцата", сред които съм и аз, ни бе подпалена семейната  селскостопанска постройка, в която брат ми Феим, учител по физика,  съхраняваше сеното. Според нас постройката, както и дървата за огрев,  струпани до нея, са били залети с бензин и подпалени. На такива  посегателства моето семейство е обект от няколко години, миналата  година затова, че мислим различно относно религията, ни бе подпалена  пълна с тютюн сушилня, след това ми изпотрошиха стъклата на  заведението. С брат ми бяхме бити няколко пъти. Част от побойниците  бяха разкрити и доказани, но какво от това?
Сега сигурно ще трябва да чакаме "камикадзета" в къщите си, за да ни  унищожат заедно със семействата ни. Сам се чудя на себе си как  издържаме. Аз не се страхувам. Съжалявам възрастните си родители. След  последния пожар баща ми плаче като малко дете и аз не намирам думи да  го успокоя и да му обясня причините за всичката тази злоба. Сигурно  полицията, прокуратурата, ДАНС и другите институции чакат да стане  убийство в Рибново, та тогава да вземат мерки срещу всичко, което се  случва в региона ни, допълни Недим Таламанов.
в-к Струма

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #500 on: May 12, 2010, 19:53 »
  Ако причините да му изгори на човека плевнята са тези,които той е изброил,то тогава плевните на половината Чеч също щяха да са изгорели.  

Offline Adrenalin

• Senior member
« Reply #501 on: May 12, 2010, 20:16 »
Absoliutno sym syglasen s teb KaraIbrahim.

sirrio

• Guest
« Reply #502 on: May 13, 2010, 16:04 »
И как така веднага решихте, че това е легенда? Този човек какъв мотив има, за да излъже за такива неща? В едно село тези неща се знаят и лесно може да се установи дали това е лъжа или истина.

sirrio

• Guest
« Reply #503 on: May 13, 2010, 16:13 »
Недим Таламанов: ДПС си играе с огъня!
Напрежение, страх и омраза са сковали гоцеделчевското село Рибново.  Стигна се до бой, палежи и брадви. Местните хора сочат с пръст  уволнения тази пролет учител Недим Таламанов (45 г.), кълнат го и го  изкарват виновен за размириците. А защо? Защото Таламанов пръв дръзна  да говори против монопола на ДПС в региона, за "спяща терористична  ислямска клетка". Преди няколко дни Феим - братът на Таламанов  представил пред разследващи полицаи ученическа тетрадка,в която било  записано в часовете по религия изречението: "Всички мюсюлмани са братя,  а всички християни - врагове." За отмъщение роднини на учителя по  религия нападнаха с брадва Феим. Вчера Недим Таламанов, който е с висше  педагогическо образование, се съгласи да отговори на няколко въпроса на  "Труд".

- Г-н Таламанов какво се случва в Рибново, дали всичко е  само битови конфликти, както се опитват да ни внушат местните управници?
-  В Рибново никога нещата не са битови, иска им се на местните управници  като кмета Ахмед Башев и приятелят му - учителя по религия Мурад  Бошнак, така да представят нещата. Но за съжаление проблемите са много  по-дълбоки. Аз тук прозирам насъскване и съзнателно инспириране на  напрежение заради това, че държавата вече има ново управление. В  бастиони на ДПС като нашия това явно не се харесва. Кметът Башев бе  мажоритарен кандидат за депутат от ДПС, но не успя. Сега всички тези  хора се чувстват притеснени да не загубят властовите си позиции. Ето  като пример бих дал, че сега се отстранява шеф на горското стопанство,  което е нормално, защото всяка нова власт поставя свои хора. В  Гърменско обаче това се приема зле - организират се подписки. Знаете,  че кокал от куче трудно се взима. Чрез раздухването на конфликт и  напрежение в Рибново се постигат няколко цели.
- Може ли да ги формулирате?
-  Ами те са видни. Първо, ДПС размахва пръст на новата власт, че видите  ли, без “нас” става страшно в държавата, ще има размирици. И второ -  активистите на ДПС показват, че те владеят масите и те диктуват едва ли  не мира в такива райони.
- Искате да кажете, че обикновените и бедни мюсюлмани се използват за политически игри?
-  Да, разбира се. ДПС си направи бастиони, техните хора икономически  укрепнаха и забогатяха. Сега се страхуват от ревизии, проверки. Затова  и аз станах удобна мишена на тези задкулисни игри. ДПС сега си играе с  огъня и това е опасна игра, която вярвам, че няма да остане скрита.  Случайно хора на Башев видели, че получавам обратна разписка за  изпратени от материали за корупция на Башев до Народното събрание. Това  ги изплаши.
- Защо обвинявате кмета Башев като подстрекател, който действа от името на ДПС?
-  Той е удобна маша и послушен войник на своята партия. Подозирам, че не  е случайно съвпадение създаването на някаква там мюсюлманска партия в  Славяново и избухналият скандал в Рибново. Смятам, че всичко е  дирижирано. Тези хора просто се страхуват, че губят властта си и  влиянието. Вие казвате, че съм сам, бит и мразен. Така е, защото хората  в Рибново се държат икономически от феодала Башев. Бизнесът им зависи  от него. Ако си против него, веднага ти идват проверяващи, смазват те и  не можеш да си храниш фамилията. С мен така се случи - имах компютърна  зала, но Башев ми спря тока, а в джамията инструктираха - не пращайте  децата в гяурската зала. Сетне ми подпалиха тютюна, за да ми вземат и  този залък. При всяка предизборна кампания на Башев по селата се  почваше с четене на Корана, за да се внуши на хората, че ако не  гласуват за него, ще ги съди Страшният съд. Това нормално ли ви се  вижда в 21-и век?
- Това, което казвате, е страшно, но как ще се докаже?
-  Вярвам, че ДАНС и полицията ще си свършат работата. Докато Башев е бил  в Италия, той е дирижирал нещата отвън. Има над 50 разговора с неговите  хора през тези дни по телефона. Сега се изследва и тетрадката на едно  дете от училището в Рибново, в която е записано, че християните са  врагове. Освен това разследват се и обществените поръчки на кмета  Башев, както и фирмите, които са ги получили. Смятам, че комфортът им  свърши и затова е инспирирано това напрежение.
- Защо смятате, че повечето хора от селото са против вас?
-  Защото се определям като българин, а те не разбират това и казват ту че  са турци, ту че са с произход от Саудитска Арабия. Намерих сили да  говоря открито за тези проблеми и сега искат да ме смажат. Синът ми се  казва Благовест и учи в Американския университет в Благоевград. Той  отказа да си смени името с арабско и веднага му лепнаха клеймото  “гяурин”. Не трябва да се мълчи, защото бавно, но сигурно Родопите се  ислямизират и си отиват от България.

Кметът Ахмед Башев: Води се психо война!
“Ще  сезирам Съвета на Европа за упражняван терор над мюсюлманите в  Западните Родопи. Случаят в Рибново е психологическа война и разправа с  хората от нашето вероизповедание.” Това каза вчера Ахмед Башев, кмет на  община Гърмен. Той отказа да коментира твърденията на Таламанов, като  заяви, че всички беди в общината дошли от депутата Яне Янев, който  инспирирал напрежение с измислени обвинение за радикален ислям. Башев  се оплака, че като кмет месеци наред е бил подложен на всякакви видове  проверки, ревизии и инспекции, но нямало нищо нередно. Той продължава  да отрича да има нещо общо с последните събития в Рибново, тъй като  току-що се е върнал от чужбина.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=240616

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #504 on: May 14, 2010, 04:32 »

- Защо смятате, че повечето хора от селото са против вас?
-  Защото се определям като българин, а те не разбират това и казват ту че  са турци, ту че са с произход от Саудитска Арабия. Намерих сили да  говоря открито за тези проблеми и сега искат да ме смажат. Синът ми се  казва Благовест и учи в Американския университет в Благоевград. Той  отказа да си смени името с арабско и веднага му лепнаха клеймото  “гяурин”. Не трябва да се мълчи, защото бавно, но сигурно Родопите се  ислямизират и си отиват от България.

:) Радвам се, че и в Рибново има хора, мислещи като мен!
Бях се изплашил, че всички там са на друг акъл, но сега поне спокойно мога да ида на гости в оня край.
То друг е въпросът, че рибновският вариант го гледахме как се разиграва и тук във форума години наред, ама нейсе.

Добре, че съм им далече, та мафията не може да дойде да ми запали плевнята  ;D ;D ;D

Offline mechta

• Senior member
« Reply #505 on: May 14, 2010, 07:48 »
Бояне, защо не дойдеш като толкоз милееш за България? Аз мисля, че хора вкусили от партийната школа на комунизма все ще са против културата и идентичността на помаците и другите етноси, защото са възпитани в единомислие и ако се отличава нещо от тяхната позиция веднага атакуват. А от Рибново не правете капитал, а оставте хората сами да се оправят. Сякаш външното вмешателство знае проблемите на хората там. Мисля, че целта е да се разединяват и противопоставят мюслюманите и това е политическа машинация.
Милеещите за България , ако им стиска да дойдат и тук да се борят за просперитета на Родината ни. Акъли от тук и там не са ни нужни.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #506 on: May 14, 2010, 08:59 »

Радвам се, че и в Рибново има хора, мислещи като мен!
Бях се изплашил, че всички там са на друг акъл, но сега поне спокойно мога да ида на гости в оня край.
То друг е въпросът, че рибновският вариант го гледахме как се разиграва и тук във форума години наред, ама нейсе.

Добре, че съм им далече, та мафията не може да дойде да ми запали плевнята     

Вьв всяко стадо има мьрша е казал мьдро народа.Може би този човек да е прав за много неща но сьм абсолютно убеден,че е избрал погрешен пьт.Нанадолнището и инерцията са много по лесни от пьтя на разума,който би трябвало да прояви той т.е. активна работа сред хората за да могат много повече от тях да разберат безчинствата и нередностите на управляващите.Да трьгнеш срещу своите е абсолютна глупост.

Offline Leyla

• Avarage member
« Reply #507 on: May 14, 2010, 10:59 »
http://www.genmufti.net/bg/news-from-bulgaria/883-2010-05-13-09-00-53.html

ДО ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ НА Р.БЪЛГАРИЯ
Д-Р МУСТАФА ХАДЖИ
ДО ЧИТАТЕЛИТЕ НА В-К „СТРУМА”

Изявление на Районно мюфтийство - Гоце Делчев  Във връзка с публикация във в-к „Струма от 12.05.2010 г. „Висши мюсюлмански духовници зоват за джихад и отмъщение над инакомислещите зрънца - интелектуалците от Рибново”
Районно мюфтийство - Гоце Делчев и мюсюлманската общност в област Благоевград изразяват възмущението си от поредният опит да бъдем въвлечени в разчистването на сметки между определени кръгове в обществото,които по индиректен начин налагат обидни квалификаций на мюсюлманското изповедание и техните ръководители,като същевременно се опитват да всяват страх и комплекси от близкото ни минало ,чрез които разчистват   своите политически ,икономически и др.комерсиални сметки на гърба на нашите трудолюбиви,мирни,честни и всеотдайни мюсюлмани в с.Рибново.
От името на жителите на Рибново и от името на мюсюлманската ни общтност в област Благоевград искаме да се извиним на Главният мюфтия ,районните мюфтий и гостите ,които уважиха нашите тържества,за обидите и квалификациите отправени от псевдо-интелигенцията,като писателите на статията ,която се представя от Рибново.Истинската Ителигенция са тези които ви обичат.За Нас е чест и достойнство да бъдем удостоявани с Вашето присъствие.
 Уважаеми читатели, уважаеми съграждани,  Мюсюлманите в областта ни, а също така в страната ни сме били и ще бъдем гарант за взаимопомоща и подпомагането между хората, без значение от тяхната етничиска и религиозна принадлежност. Както бе и мотото на нашите тържества.
Но хора, които са обладани от дявола всячески се опитват да нарушат този многовековен етнически баланс, опитвайки се тази шарена черга, украсяваща родината ни да я оцветят в един цвят, както се опитват в нашия прекрасен край още от 1912 г.
Да, на някой места се палят джамиите ни, на други чупят прозорците им на трети се тормазят и тероризират имамите ни, на други места се опитват всячески да се спре изучаването на религията ни и ако продължим в този дух, няма да ни стигнат страниците на цялият Ви вестник.
Това са права, които законите ни ги гарантират, но уви - хора, проводници на всичките тези вирусни изявления, заклещени в клопката на Шейтана се стремят да ни отнемат нашите ценности, които ни отличават - завидно векове наред.
 Уважаеми съграждани,  Подобни изявления нямат място в европейска България. Европа ни прие такива, каквито сме и не вярваме, че там се стремят към асимилация на малцинствата.
Нека хората, които си имат политически, икономически и др. интереси да не смесват религията, която остана последната глътка успокоително в бурния и бързо ерозиращ свят, обхванат от алкохолизъм, наркомания, проституция, корупция и др. античовешки пороци на нашето съвремие.
Нека всеки човек, който вярва във Всевишния да се опита лично да подпомогне за възпирането на тези пороци, както и да се молим за хората, които вече са обхванати от тях, за да спечели Неговото благоволение, задоволство и подкрепа в деня, когато никой друг не би могъл да му помогне освен Него – Всемогъщият!
Районно мюфтийство
Гоце Делчев

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #508 on: May 14, 2010, 20:58 »
  Винаги ще се намери и по един Таламан.Това  е част от "МЕРОПРИЯТИЯТА" срещу  мюсюлманите.

Партийния

• Guest
« Reply #509 on: May 14, 2010, 21:51 »
Eeee, разгеле, най-накрая един българин в Рибново. Партията жъне успехи, другари!!!!! В рамките на следващата петилетка да се достигне до 50 процента българско самоопределение в хубавото българско село Рибново! Да е на хаир, другари! Ленин, Сталин, Димитров!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42