Author Topic: Помаците  (Read 259901 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

десс

• Guest
Re: Помаците
« Reply #330 on: October 07, 2009, 21:36 »

В някой тема бях чела ,че гърчолята са признали като етнос помаците ?Какво пише по това в CIA/CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY?
  Ethnic groups:
   Field info displayed for all countries in alpha order.
population: Greek 93%, other (foreign citizens) 7% (2001 census)
note: percents represent citizenship, since Greece does not collect data on ethnicity
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
.................................................

Гърците са по големи шовинисти и от сърбите-виж османските източници-в Егейска македония и Беломорска тракия не е имало гърци,гърците са били под тема Тесалия.Етническата граница между българи и власите(аръманите) е река Бистрица,а предполагам между тях и гърците са термопилите.
Всичко това което е останало след изгонването и избиването(загорничани,кукуш и т.н.) на българи,помаци и турци е по гърчено.
За % съотношение на населението трябва историк познаваш османо-турския и позволението да се рови в османския архив.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #331 on: October 07, 2009, 21:50 »
Десс започна вече да мелеш като празна воденица.Не било имало гърци в Егейска Македония и Беломорска Тракия.Това го казваш убедено и в същото време казваш ,че гърците били шовинисти.Гърци винаги е имало , в тези две много смесени области,но просто по някое време са станали повече благодарение на преселенията на балканските народи.

десс

• Guest
« Reply #332 on: October 07, 2009, 22:00 »
Не съм се ровил в османския архив,но мой приятели са го разглеждали-преди 1912г в егейска македония гърци е имало само в Солун,в беломорска тракия-е имало гръцки градове,но като цяло са били много малко-основното население е било българи и турци,тесалия мнозинството са били куцовласи-след изселването на българите и турците(част са били и избити-виж от кукуш,сяр нищо не остава).Както и  няколко договори с османската империя за замяна на население,Структурата се променя-и то благодарение на малоазийските гърци(сирийци-христяни).Виж немога да скрия ,че по българското черноморие(созопол)  и в Пловдив е имало гърци,но пак като цяло са били малко-прочети за андартите и злините сторени на мирното население след илинденкото възстание и воюването на местните хайдути с тях.

п.с.Имам приятел в едно хубаво село в солунско-та му ходих на гости.Там един доста стар дядо,баща  на собственика на фермата ми разказа следната история.
Преди време чедо-в солунската околия имаше 89 села-85 български и 4 турски(помашки).След като дойдоха гърците и 12 година събраха всички на село и почнаха да ни бият,че да се пишем гърци.Така ни биха,че много от село се споминаха-а други открито ги убиха-учителя,кмета и още от най видните селяни.Е писахме се гърци.Сега чедо аз съм последния българин дето ще си умра на село-всичките останали вече са "гърци".
Що да се прави-имаше сълзи на очите-само албанците си останаха албанци.
Помни го макар да е бил малък,и след като умрат такива като него само гръцката версия ще си остане "верната",но незабравяй ,че османския архив е в България.
Това е.

десс

• Guest
« Reply #333 on: October 07, 2009, 22:29 »

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #334 on: October 08, 2009, 12:16 »
А аз се чудя откъде се пълнат главите на нашите помаци,че са отделен небългарски етнос ....

Днес за да си отговориш на въпроса първо трябва да разбереш, кои и какви са били българите. Виждам в постингите ти, че ти до-голяма степен познаваш историята на този славен народ. Познаваме го и ние благодарение на историческите данни, дадени ни от китайци, араби, византийци, римляни и пр. От тях остановяваме обаче, че българите говорили на език, който ти не владееш, като майчин. Вярно че малко са сведенията на езика им, но все пак ги има и той никак не прилича на това на което днес викаш български език. И бас държа, че ако дойде един такъв и ти и ние тук помаците доста ще се чудим какво ни говори този. И ще има да се питаме един друг какъв е този тук.

Колкото до шопите, тракийците и македонците в България, а и някой от Македония тези наименования са като баварците, саксоните и пр. в Германия. Те са религионални и не дават никакво значение от гледна точка на етнос и националност. За разлика от тях обаче наименованието на помаците е уникално, то не е регионално и еднакво се възприема от всички помаци, независимо от каде са дали са от Родопите, Ловешко или съседните ни нам държави. Освен това наименование им за разлика от споменатите по-горе, често се дискотира, като нещо различно и от другите националности. А пък и ако на един българин дъщерята реши да се омъже за един шоп, тракиец или македонец на първия изобщо няма да му направи впечетление това, тъй като онези тримата не са с нищо по различни от него. Докато на същия този дъщераму реши да се омъжи за помак оня ще си одари гъзъ в тавана от яд.  

десс

• Guest
« Reply #335 on: October 08, 2009, 14:11 »
Днес за да си отговориш на въпроса първо трябва да разбереш, кои и какви са били българите. Виждам в постингите ти, че ти до-голяма степен познаваш историята на този славен народ. Познаваме го и ние благодарение на историческите данни, дадени ни от китайци, араби, византийци, римляни и пр. От тях остановяваме обаче, че българите говорили на език, който ти не владееш, като майчин. Вярно че малко са сведенията на езика им, но все пак ги има и той никак не прилича на това на което днес викаш български език. И бас държа, че ако дойде един такъв и ти и ние тук помаците доста ще се чудим какво ни говори този. И ще има да се питаме един друг какъв е този тук.

Колкото до шопите, тракийците и македонците в България, а и някой от Македония тези наименования са като баварците, саксоните и пр. в Германия. Те са религионални и не дават никакво значение от гледна точка на етнос и националност. За разлика от тях обаче наименованието на помаците е уникално, то не е регионално и еднакво се възприема от всички помаци, независимо от каде са дали са от Родопите, Ловешко или съседните ни нам държави. Освен това наименование им за разлика от споменатите по-горе, често се дискотира, като нещо различно и от другите националности. А пък и ако на един българин дъщерята реши да се омъже за един шоп, тракиец или македонец на първия изобщо няма да му направи впечетление това, тъй като онези тримата не са с нищо по различни от него. Докато на същия този дъщераму реши да се омъжи за помак оня ще си одари гъзъ в тавана от яд. 

Първо съвременият български език се различава и от старобългарския използван преди 300г да кажем-всеки език се развива.Второ българският език е дублетен аналитичен език-в него има дублетни форми с различен произход-една част са с ирано-сарматски произход другата част е с славянски произход-като моето име-Деси-ирано сарматски-търсещ и същевременно намиращ и слав-слава.
Второ името помаци е яхнато именно през 20 век за всички българи мюсюлмани-в 19 век и началото на 20 век се е използвало само за мюсюлманите  в определен регион-българите мюсюлмани в Северна България,например родопчаните мюсюлмани са носили името ахряни(от Ахрида гр име на родопите).Затова и този ти аргумент го отхвърлям.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #336 on: October 08, 2009, 14:22 »
помак БГ,

Твоят въпрос в началото на горния постинг е в правилната насока, но не е напълно точен.  Според мен трябва да се изясни какво се влага в понятието "българи", когато водим своите дискусии.  В противен случай Европомак и други, които пишат тук ще продължават да се ежат като малки деца. 

Ако под "българи" разбираме български граждани, то вариантите може да са няколко.  Бях писал подробно в тази или друга тема как стоят нещата от правна гледна точка.  Възможно е български граждани да бъдат лица, които не са българи по произход. 

В случая говорим предимно за българите като народност (етнос).  Този етнос (народ) се е формирал в миналото и това е било в резултат на процес, който не е протекъл за година, две, пет или век.  Самото същинско формиране на българския етнос е било в резултат на сливането на няколко други етноса. 

В този смисъл следва да се разграничават понятията.  Когато се каже "българин", това не означава, че произходът на това лице е пряко и единствено само от древните българи или т.н. прабългари, тъй като българският народ се е формирал в резултат от сливането на няколко други етноса.  Мисля, че това е пределно ясно за всички.

Когато се придържам към тезата, че помаците са българи, изобщо не твърдя, че техният произход е точно "прабългарски", което би било абсурдно.  За мен помаците са част от българския етнос, който е бил формиран в продължение на няколко века в резултат на сливането на други няколко етнически групи на територията на Балканския полуостров.       

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #337 on: October 08, 2009, 14:36 »
Няма как да се говори за ирано-сарматски корен при положение, че арийския е в основата на всички индоевропейски езици. Ако говорим за ирано-сарматски в славянския, ние по-скоро трябва да говорим за арийски в славянския, който е характерен и за англо-саксонския, романския, иранския, индийския и пр. европейски и азиатски народи.

Колкото до помаците независимо кога и от къде произлиза наименованието им то е обеденяващо и приобщило към себеси не само районите на Ахрида (Султанйери) и Ахърчелеби от които произлиза регионалното наименование на ахряните, но и бабечаните с център Бабек в Западните Родопи, чечлиите от Чечко т.е. Невркопоско (Гоцеделчевско) и чепенците населяващи Чепинското корито в Велинградско. Днес това наименование се използва наравно с наименованието торбеши, което ни е характерно от богомилския период, което от своя страна приобщава регионалното наименования на горанит от обл. Гора в Косово и Албания. Колкото до помаците от Северна България те махалите си особенно по Луковидско, Белослатинско и дори (някога) в Свищовско са ги определяли като турски, а не помашки.

PNK2003 тук нестава въпрос за сливане а за поданичество. Такова е нямало и днес не съществуват такива работи. Ние хората да не сме реки.

десс

• Guest
« Reply #338 on: October 08, 2009, 15:16 »
Няма как да се говори за ирано-сарматски корен при положение, че арийския е в основата на всички индоевропейски езици. Ако говорим за ирано-сарматски в славянския, ние по-скоро трябва да говорим за арийски в славянския, който е характерен и за англо-саксонския, романския, иранския, индийския и пр. европейски и азиатски народи.

Колкото до помаците независимо кога и от къде произлиза наименованието им то е обеденяващо и приобщило към себеси не само районите на Ахрида (Султанйери) и Ахърчелеби от които произлиза регионалното наименование на ахряните, но и бабечаните с център Бабек в Западните Родопи, чечлиите от Чечко т.е. Невркопоско (Гоцеделчевско) и чепенците населяващи Чепинското корито в Велинградско. Днес това наименование се използва наравно с наименованието торбеши, което ни е характерно от богомилския период, което от своя страна приобщава регионалното наименования на горанит от обл. Гора в Косово и Албания. Колкото до помаците от Северна България те махалите си особенно по Луковидско, Белослатинско и дори (някога) в Свищовско са ги определяли като турски, а не помашки.

PNK2003 тук нестава въпрос за сливане а за поданичество. Такова е нямало и днес не съществуват такива работи. Ние хората да не сме реки.

За луковидско -част от родата ми е от там-Беленци,Имам къща в Ловеч,рода в Ловешко,Тетевен и Троян-та за там нещата са ми до болка познати.А спрямо документите за помаците се използват от по късно-някъде от края на 50 и началото на 60г с опита на оста Сърбия-Гърция да отделят от България типично български общности-Помаците и Шопите.Това име се налага не само заради чуждото разузнаване,но и заради некомпетноста на властите.Където съм бил и колкото  и  помаци да познавам не съм намерил да има разлика между тях и съседите им христяни.Даже в някой села ,където населението е смесено-християни и мюсюлмани се ражда някакъв хибрид между двете общности в празнуването и на мюсюлманските и християнските празници.А и там и двете общности използват думата нашенци или наши-не тоя е помак-а тоя е бългрин,за разлика от категоризирането на другите етноси-помалко за турци и повече за цигани.
Затова спрете да злопотребявате с името помаци,както и да целите без какъвто и да е доказателствен материал да ни внушите ,че нещеш ли те помаците са отделен етнос,като всичко крещи,че те са българи.
Всичко ,което го правите не е в полза нито на "помаците",нито на България,а преди всичко на Гърция и Турция.

За ирано сарматския-да той е от индо-европейската езикова група,но все пак е отделен език различаващ се от останалите езици от същата група-все едно да кажете ,че българския език и английския са еднакви-има си семантични гнезда ,които са характерни само за един език-например във всички славянски езици се използва думата Дом,но  с изключение на балканските нямат думата Къща(кукя,куча)
Всички имат думата пес,собака,но нямат думата куче,Всички имат думата нрав/и,но нямат обич/ай и т.н.Всички славянски езици са синтетични,само българския е аналитичен-това говори,колко различен е българския език и че върху формирането му взима участие и малко по различен език от славянския,макар и да са към едно езиково семейство.Aко искаш да се информираш поввече за произхода на езика ни има много добри публикации на именити лингвисти и историци-тук:  http://protobulgarians.com/

п.с.Е виж тюрския език не е към индоевропейската езикова група ,а към алтайската езикова група с този си огромен аргумент историците отхвърлят тюркската теория за произхода на българите,поради незначителния остстък на тюркски думи от преди османския период в българския език.Дори думи като шаран=шазан,са характерни и за персийския и другите ирански езици и се оспорва тюркския им характер.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #339 on: October 08, 2009, 19:43 »
Нямам нищо против комшулука. Ние всичките трябва да знаем, че напърво място сме хора, на второ място сме граждани на една държава и на трето място че всеки е с умствен капацитет и никой нетрябва да е над никой.

Всеки език си има думи, които го различават от другите езици. Няма значение, че при всички останали славянски езици, не се опотребявали дадени думи. Такива други думи, неопотребяващи се от останалите славянски народи има във всеки един от тях. Дори и като доблиращи се. Думата къща не я брой. Тя е турска и е подобна на баща, което от турски означава водач. Къща означава зимовище или буквалния и превод е за през зимата и също е от османския период. До преди този период, хората в земитени са живяли в полуземлянки и в случяй на нападение се окривали в кули, крепости и пр. Къщите започнали да се строят през Османския период. За това говорят и туски термини, темел, мартак, таван, дувар, сачак, кьортаван, душеме и пр.

Именно, че турския не е към индоевропейските езици, поради тази особеннос и прабългарския не е към тях. Ако прабългарския има някаква връска с иранския, тя е такава, каквато е връзката и на останалите тюрски народи намиращи се в близост до иранците. Много точен пример за това е османския език.

десс

• Guest
« Reply #340 on: October 08, 2009, 19:51 »
Нямам нищо против комшулука. Ние всичките трябва да знаем, че напърво място сме хора, на второ място сме граждани на една държава и на трето място че всеки е с умствен капацитет и никой нетрябва да е над никой.

Всеки език си има думи, които го различават от другите езици. Няма значение, че при всички останали славянски езици, не се опотребявали дадени думи. Такива други думи, неопотребяващи се от останалите славянски народи има във всеки един от тях. Дори и като доблиращи се. Думата къща не я брой. Тя е турска и е подобна на баща, което от турски означава водач. Къща означава зимовище или буквалния и превод е за през зимата и също е от османския период. До преди този период, хората в земитени са живяли в полуземлянки и в случяй на нападение се окривали в кули, крепости и пр. Къщите започнали да се строят през Османския период. За това говорят и туски термини, темел, мартак, таван, дувар, сачак, кьортаван, душеме и пр.

Именно, че турския не е към индоевропейските езици, поради тази особеннос и прабългарския не е към тях. Ако прабългарския има някаква връска с иранския, тя е такава, каквато е връзката и на останалите тюрски народи намиращи се в близост до иранците. Много точен пример за това е османския език.
къща и баща са с ирански произход и са към индоевропейското езиково семейство-виж casa на латински. Те на са  тюрски и не принадлежат към към алтайското езиково семейство.Бащу на ирански означава глава на рода-виж Киев преди се е казвал бащу тъй като е основан от бащата на Кана сюбиги Кубрат.В Турския влизат от османо- турския,който се основава до голяма степен върху персийския.
Дувар и двор са
към едно семантично гнездо и са ирански-има-така спорех с един болгар от Татарстан-той защитаваше тезата ,че са проникнали в татарския взети от арабите,а те от своя страна са ги дали на руснаците-аз дадох обратния пример-ирански ,които са проникнали в руския чрез книгите ,които сме и дали.
За останалите не съм сигурен-трябва да проверя-но в българския език остават много тюрски думи от османския период

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #341 on: October 08, 2009, 19:58 »
на турски зима е "къш" а "та" е наставка, с която думата става за през зимата. Тюрските езици са характерни с наствките си. Там при тях няма преставки. Ако "къш" е иранска дума съм съгласен с теб. Това е характерно и за думата "баш" което от турски е глава, а "та" си е пак наставка, с която думата се превежда като водач или отпред. Ако думата баш е иранска пак съм съгласен със теб. Условието обаче е и в иранския да съществуват наставката "та".     

десс

• Guest
« Reply #342 on: October 08, 2009, 20:04 »
Наставките са характерни за българския език и производните му-за разлика от гърцкия и романските,където спрягането е с представки-в турския може така да са обяснили образуването.
casa-латински-чете се каса-"с" в някой езици -иранския преминава в "щ"-каща,за българския е характерен звукът "ъ" за разлика от другите езици-каща-къща.Думата и в латинския и в българския език е означаване на дом за живеене и е в женски род-casa-първо склонение именителен падеж.-в Турския женски род няма-затова така се обясняват образуването и-членуването на български е Къщата,както и в иранските езици-'та'-къщта-та.

п.с.Българския за разлика от другите славянски езици борави с иранска граматика-глагола 'съм'-в останалите славянски изкуствено  се използва латинския 'est'.Български -аз съм човек,руски -я человек-превод- аз човек,когато му обясниш на руснака за какво става на въпрос и той се изненадва ,но го спряга с я ест человек,ест чак до края-ест на руски е и имам,имаш-За разлика във френския има два глагола-avoir-имам,etre-съм,които се използват за спрежение(също и voir се използва),но романските и производните на тях са предположни,а българския и останалите славянски са задположени-англ table,the table,the-пълен член,български-маса,масата,та-пълен член.Това е допълнително доказателство за иранската теория за произхода на българите.Приликите между българската и латинската граматика,и различния начин на членуване,а и аналитичността.

Помисли на това-българския календар е поне с 1000 г по стар от китайския и е по точен от всички видове календари изобретени от човека-това мисля,че от един степен народ неможе да се постигне-още едно доказателство за иранската теория- http://web.hit.bg/bgsviat/Kalendara.html

десс

• Guest
« Reply #343 on: October 08, 2009, 20:38 »
   През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света.
   Според изследванията на астрономи, физици и математици последната корекция на нашия календар е извършена през 4768 г. пр.н.е.
    За него проф. М. Лонгон казва следното във френското списание “Население и общество”: "Научно е доказано, че прабългарите в далечното минало са притежавали един от най-съвършените календари в света, по-приемлив от китайския и индийския начин на леточисление, по-достъпен и по-практичен. Сега, когато от няколко години насам в една от комисиите на ООН и в ЮНЕСКО се обсъжда нов календар, валиден за цял свят, създаденият преди векове от прабългарите календар ще послужи като модел и източник на идеи за изработване на такова календарно летоброене, което ще бъде прието от всички народи, населяващи земното кълбо .”
(Цит. по книгата на Борис Чолпанов “Славата на България”, Военно издателство, София, 1988 г.; стр. 23.)

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #344 on: October 08, 2009, 21:23 »
В прабългарския календар тюрски са имената на шегор - съгър (вол) г-то обикновенно не се чете, дилон - илан (змия), теку- теке значещо не овен или овца, а пръч, като гледам на илюстрацията животното на този месец повече ми прилича на коза или пръч отколкото на овца, берени-барс от старотурски тигър, тох-таук, което повече е кокошка от колкото петел, етх-ит куче от старотурски. За другите не съм сигурен тъй като за сега не мога да ги определя.

С наствката та в нашия език се обозначава конкретна цел, докато значението в турския е друго и то отговаря на превода в случея и за двете думи. Учил съм от части и персийски, тъй като той е в основата на османотурския наравно с турския и арабския.