От прозореца на одаята се виждал башибозушкият стан — да посегнеш и ръката ти ще опре в шарения чадър на Барутанлията.
Когато комитетът разисквал, довели един батачанин, заловен от башибозуците над местността Търновица, където пасял добитъка си. Бледен и разтреперан, той съобщил на Петър Горанов ултиматума на Барутанлията: Вътре в два часа да му се предадат двете заптиета — Караджа Хасан и Мутето (Ахмед ага мислел, че те са задържани като заложници); да му се предадат и ръководителите на въстанието заедно с цялото оръжие на Батак.
Комитетът и съветът отхвърлили мисълта за позорна капитулация и решили да изпратят свои парламентьори: Вранко Паунов, Водю Божков и одринчанина Саид ефенди, който до този момент бил под стража. На парламентьорите наредили да заявят на Ахмед ага, че батачани са се заловили за оръжието не за да го сложат, а да провъзгласят своята свобода. И ако някой иска да го вземе, то за това има само един път — борба на живот и смърт!
От прозореца на одаята се виждал башибозушкият стан — да посегнеш и ръката ти ще опре в шарения чадър на Барутанлията.
Когато комитетът разисквал, довели един батачанин, заловен от башибозуците над местността Търновица, където пасял добитъка си. Бледен и разтреперан, той съобщил на Петър Горанов ултиматума на Барутанлията: Вътре в два часа да му се предадат двете заптиета — Караджа Хасан и Мутето (Ахмед ага мислел, че те са задържани като заложници); да му се предадат и ръководителите на въстанието заедно с цялото оръжие на Батак.
Комитетът и съветът отхвърлили мисълта за позорна капитулация и решили да изпратят свои парламентьори: Вранко Паунов, Водю Божков и одринчанина Саид ефенди, който до този момент бил под стража. На парламентьорите наредили да заявят на Ахмед ага, че батачани са се заловили за оръжието не за да го сложат, а да провъзгласят своята свобода. И ако някой иска да го вземе, то за това има само един път — борба на живот и смърт!
Не знам защо си сложил този цитат.
В него пише, че батачаните са искали да провъзгласят своята свобода.
Дали някъде Захари Стоянов е написал, че те са искали да батардисат помаците, както се е изразил сюбити курт?
Освен това, както е добре известно, те предават своето оръжие по-късно.
И след като го предават и остават съвсем беззащитни (предали са го срещу обещание за помилване, това е било условието), започва това клане, за което, впрочем, на мен лично ми е глупаво и тъжно да пиша вече.
Дълги, безкрайни спорове, породени от емоционална или психологическа невъзможност, не знам, просто да се приеме един исторически факт. Не, не се приема.
Проблемът е психологически някакъв в случая като че ли.
Стига вече спорове за Батак.
Историята не може да се промени постфактум.
Тя просто трябва да се приеме, не да се отрича
и да се водят безкрайно дълги спорове,
чийто смисъл е малко от рода на: "Не може да е било".
За съжаление е могло.
И това не зависи от волята или желанието на никой роден по-късно.