Author Topic: В памет на Баташките мюсюлмани !  (Read 122598 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan
Re: В памет на Баташките мюсюлмани !
« Reply #195 on: July 13, 2012, 16:43 »

И компанията ти и каво ползвате и какво продавате и ...

Това надявам се не е закана към някой, който е способен да се шегува със себе си.
Опитай и ти някой път, толкова ли е трудно?

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #196 on: July 13, 2012, 21:00 »
При нас е ХАРАМ.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #197 on: July 13, 2012, 21:21 »
Намерих в един сайт следното подробно описание на това какво се разбира под Харам.
Никъде не видях чувството за хумор, възможността човек да се самоиронизира да се причислява към тази категория. (Бих се и учудила ако точно това се смята за грях или за харам... :))

Из http://religiology.org/religions/islam/shariat/

харам

Харам са действия, които са абсолютно забранени. Извършването им прави човека голям грешник, а който се въздържа от тях, ще бъде възнаграден от Аллах; онзи, който опровергава харам, се причислява към неверните.

Харам са два вида: харам зулми – действия, чието извършване причинява вреда не само на извършващия го, но и на други хора; и харам гайри зулми – действия, чието извършване вреди само на извършващия ги.

Сред харам зулми са такива забрани: забранява се да се убива човек, който не е възнамерявал да убива; да се увреждат органи на човека, да се причинява увреждане на органи на човек или на безвредни животни; да се изгаря жив организъм; да се краде и граби; човек да държи у себе си чуждо имущество, чийто собственик e известен, включително и да отказва да върне аманат (оставена му за съхранение вещ); да държи у себе си заработени от други средства, като отказва да им ги изплати своевременно; да обсъжда пред другите недостатъците на някого или пък да сплетни зад гърба му; да разпространява изобщо сплетни, да руши дружба между приятели, да измисля неприлични прозвища, да ругае, да прекъсва разговора на други хора; да бие кърмаче, да бие слуга, да провокира към прелюбодеяние; да влиза в чужд дом без разрешение или да чете чужди писма; на продавача е забранено да завишава или да занижава злоумишлено цената на стоката си, както и да премълчава за нейните недостатъци; да позори учител и учен, да издевателства над другите, като ги позори или пък плаши, и т. н.

Харам гайри зулми: на човека се забранява да бъде невярващ; да изразява недоволство по отношение на делата на Аллах; да говори думи или да извършва постъпки, изразяващи неверие; да извършва жертвоприношение не в името на Аллах; да не се бои от Аллах, да се отвръща от Неговата милост;

харам е човек да се занимава с магии, с гадания и да предсказва бъдещето;

да дезертира от задължителна военна служба; да се радва, когато види греховна постъпка, както и да тласка някого към греховни постъпки;

да обича мирските дела повече от задгробните; да обича мирското само заради мирския живот;

да играе хазартни игри; да взима лихва за даден заем; да взима подкупи в съдебни и търговски дела; да търгува с нечисти и забранени стоки (спиртни напитки, наркотици, свинско месо и др.);

харам е самоубийството;

харам е човек да се радва на чуждото нещастие; да смята себе си за нещо повече от другите, да симпатизира на грешници, а да ненавижда добри, богобоязливи хора; да сводничи, да тласка към прелюбодеяние;

забранено е да се да употребява за храна месо от животни, които не са заклани, при това по установените правила; харам е да се употребява месо от животни, заклани или убити от идолопоклонници; да се употребяват спиртни напитки, както и вещества с опияняващо действие, и др.

-----

п.с.: Не знам впрочем, и кой е автор на тези подробни предписания. Например забраната да се "дезертира от задължителна военна служба" някак си не мога да си представя, че идва от времето на пророка Мохамед :)

За мен лично, ако това ма някакво значение, в мнозинството си тези предписания са много правилни и смислени, но не мога да не се запитам кой точно ги е написал, кога ги е написал и дали всичко, до последната подробност, написано не знам точно къде и от кого, трябва да се приеме като низпослано от Аллах?

Някой ако иска и се престраши, може да ми отговори.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: В памет на Баташките мюсюлмани !
« Reply #198 on: July 13, 2012, 22:36 »
Госпожа    Mariana моля ти се първо чети за какво става въпрос тогава съди.
Гръмналият ме разбра оставаш ти ,, вие ,,

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #199 on: July 14, 2012, 13:40 »
Нямаш проблеми, вие толкова народ изклахте, че един повече или по-малко........!
Айде, че трябва да събирам багажа за помаклъка, ако много си ми навит може да ме намериш по Доспатско - петък, събота и неделя. Колата ми я знаеш бял  ван фиат пловдивски номер пише Хотел Родопи от страните! ;)

Не съм ти навит,Ботев.Но щом те влече към помаци - възползвай се,може да останеш доволен.Явно си привърженик на максимата,че от мъжката дружба по-силно няма.
  А това,което е изклано някога си го е заслужило!Както и куршума,който е получил твоят кумир.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #200 on: July 14, 2012, 13:59 »

Госпожа    Mariana моля ти се първо чети за какво става въпрос тогава съди.
Гръмналият ме разбра оставаш ти ,, вие ,,

Единственото, което разбирам, че или не искаш да си задаваш, или не искаш да отговаряш на въпроси.

И това, че да се шегува човек със себе си, било харам, не видях по никакъв начин да си го аргументирал.
А написа, че било така.

Не си падам по "гръмнати" спорове.
Но ако някой събеседник се прави на "гръмнат" и само в "гръмнати" дискусии влиза, нищо не мога да направя.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #201 on: July 14, 2012, 21:22 »
Добре да го повторя

Гръмналият
Нямаш проблеми, вие толкова народ изклахте, че един повече или по-малко........!
Айде, че трябва да събирам багажа за помаклъка, ако много си ми навит може да ме намериш по Доспатско - петък, събота и неделя. Колата ми я знаеш бял  ван фиат пловдивски номер пише Хотел Родопи от страните! ;)

Аз, не гръмналият

Хей Гръмналият пак ли същата история какво се перчиш вече те претеглихме едва ли някой те взима на сериозно.

Гръмналият
Абе чесно да ти кажа и аз не се взимам на сериозно! ;)

Аз не гръмналият
Намали грамажа че ти личи вече.

Гръмналият
Литража! :D

Аз
Познавам те

Гръмналият
Щастливец! :D :D :D :D

Аз

Дано да ти е станало ясно че и грамажа и литрите ни са харам Мариана.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #202 on: July 14, 2012, 21:49 »
Добре да го повторя

Гръмналият

Аз, не гръмналият

Хей Гръмналият пак ли същата история какво се перчиш вече те претеглихме едва ли някой те взима на сериозно.

Гръмналият
Абе чесно да ти кажа и аз не се взимам на сериозно! ;)

Аз не гръмналият
Намали грамажа че ти личи вече.

Гръмналият
Литража! :D

Аз
Познавам те

Гръмналият
Щастливец! :D :D :D :D

Аз

Дано да ти е станало ясно че и грамажа и литрите ни са харам Мариана.

Става ми ясно само това, че като че не сте излезли от пубертета :)
Нищо друго.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ynt: В памет на Баташките мюсюлмани !
« Reply #203 on: July 15, 2012, 19:43 »
Ето още нещо интересно и .....ужасяващо:

Разследвания на турските зверства в България (1876)

През 1876 г. Макгахан влиза в конфликт с Джеймс Гордън Бенет (младши), издателя на вестник „Ню Йорк Хералд“, и напуска. Поканен е от своя приятел Юджин Скайлър да разследва сведенията за широкомащабни зверства, извършени от турската армия срещу цивилни българи след неуспеха на Априлското въстание (1876). Макгахан получава журналистическо задание от вестник „Дейли Нюз“, водещ на времето си либерален вестник във Великобритания. Нает е и от руския вестник „Голос“. Заминава за България на 23 юли 1876 г.

След като на 28 юли посещава Пловдив, а на 1 и 2 август съответно Пещера и Пазарджик, Макгахан отпътува за село Батак, изпращайки впоследствие на своя вестник ярко описание на видяното от него:

„ ...Ние огледахме вътре в църквата, почерняла от изгорялата дървения, но не и разрушена, не и особено пострадала. Сградата бе ниска, с нисък покрив, поддържан от тежки неравномерно разположени сводове, които, доколкото можехме да видим, поглеждайки вътре, бяха с такива тавани, колкото висок човек да стои изправен под тях. Това, което видяхме вътре, бе твърде страшно, ако човек задържеше погледа си. Огромно количество частично обгорели тела лежаха там, техните овъглени и почернели останки, натрупани до половината от разстоянието до тъмния таван, правейки го да изглежда още по нисък и мрачен, тъй като лежащите в процес на гниене тела бяха прекалено страшни за гледане. Човек не би могъл да си представи чак такъв ужас. Всички отвърнахме поглед отвратени и замаяни и се заклатушкахме навън от тази къща на страшната напаст, щастливи да се озовем отново на улицата. Обиколихме селото и видяхме същото нещо отново и отново над сто пъти. Скелети на мъже, с прилепнали към тях дрехи и все още висяща плът, гниещи заедно, глави на жени, чиято коса се въргаляше в прахта, кости на деца и пеленачета, разхвърляни навсякъде. На едно място ни показаха къща, където двадесет души били изгорени заедно; на друго място десетина момичета били изклани до едно, след като се скрили - изобилно свидетелство за което са останалите там кости. Навсякъде - ужас след ужас...“[2] Макгахан съобщава, че турските войници насила вкарват някои от селяните в църквата, която след това e запалена, а останалите живи са измъчвани, за да кажат къде са скрили ценностите си. Макгахан сочи, че от общо седем хиляди души население оцеляват само две хиляди души. По негови изчисления петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира са изравнени със земята и общо петнадесет хиляди души изклани.

Тези репортажи, публикувани във вестник „Дейли Нюз“ и препечатани в други вестници, предизвикват във Великобритания широка вълна от обществено негодувание срещу Турция. Бенджамин Дизраели, министър-председател на Великобритания, чието правителство подкрепя Османската империя, се опитва да омаловажи кланетата, твърдейки, че българите също имат вина. Тези аргументи са опровергани от последващите репортажи на Макгахан.

Като резултат от публикациите на Макгахан, Уилям Гладстон написва памфлета „Уроци по клане или поведението на Турското правителство във и около България. Българските ужаси и Източния въпрос.“, в който заявява: „ Обръщам се към своите сънародници, от които това зависи в много по-голяма степен, отколкото от който и да било друг народ в Европа, да изискват и настояват пред нашето правителство да промени своята едностранчива позиция и да насочи в съзвучие с европейските държави цялата си енергия към премахването на турското управление в България. Нека турците сложат край на своите безчинства по единствения възможен начин, а именно като сложат край на собственото си присъствие....“[3]

Като резултат от неговите публикации може да се считат и последвалите дипломатически действия на великите сили: свикването на т. нар. "Посланическа конференция в Цариград", според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в техните етнически граници, територия, която по-късно, през 1878 г., става известна като "Санстефанска България", в границите на която не влиза Северна Добруджа, дадена от руснаците на Румъния в замяна на Бесарабия, за да може Русия да има излаз на р. Дунав.

Здравейте,
в мое  отсъствие тук се водят горещи дискусии......разбира се аз пак закъснях.Защото все сме заети със своята работа и нямаме време да коментираме.Тука забелязвам "капацитети родолюбци" подготвени,ерудирани....и само щракат и хоп ти дават "доказателствата".Цитират се Макгахан,Захари Стоянов,Виктор Юго....за да стане темата за "зверствата на турците" по завързана.....  и по тоя начин да откажат Помаците  от насъщноста си.Тоест казвайки колко сте на неправилен път....и колко сте объркани и как тези "мръсни турци" са ви заклали и са ви отнемали  идентичноста ви.Само че народната памет на Помаците не помни такива неща а помни тъкмо обратното.Каквото и да направите един народ ,такъв какъвто е Помашкия ще бъде признат!Моята единствена цел на участие в този форум е да се даде заслуженото на един изстрадал народ!Забележете....като един булгар-тюрк.....аз не искам Помаците да станат турци!Искам да се запази нишката на един народ,на едно искуство,творчество,начин на живот!Като един турчин,аз никога не съм гледал да направя така че....всичко хубаво да е за нашата страна а всичко лошо на другите!Никога не съм бил на това мислене!Единствената ми цел ,да се включвам в подобни дискусии е да търся правдата...такава каквато си е...истинската....да търся корена си и идентичноста си!Да гледаш на едни неща от към само едното "кюше"...не е присъщо за мен.Аз търся и мнението на местното население и на изследователи.Но по важното нещо е мнението на местното население."Подготвените  и ерудирани "специалисти" постоянно ни напомнят само едно...колко е бил жесток турчина и помака.Те имат една цел,да искарат колкото си по черен лицето на турчина....и да накарат да създадат "чувство за вина " у помака и да  се срамуват от идентичностра си!Това е целта на тук платените и подготвените!А нима не е хубаво да се запази този прекрасен корен?Да се запази "прекрасния извор " на това уникално творчество!Един ден унищожавайки този прекрасен народ,какъвто си е Помашкия народ....вие ще унищожите и този прекрасен извор!Запомнете Родопските,Пиринските помашки песни не се пеят от българи от другата част на страната!Например Добруджа!Хем крадете искуството на този народ.....хем искате и да отрежете и клона на който седите!Моята единствена цел е да запазим тази велика тръпка...каквато си е тръпката да бъдеш един от този прекрасен народ какъвто си е Помашкия!"Подготвените"...понеже са готови да цитират "велики имена"...не избягват във  всяка тема да се отбележи и "геноцида над арменците".От клон на клон скачат и цитират все същите неща...тоест със единствената цел да всяват омраза.Тоест да подготвят почвата за нови "възродителни мероприятия"....със еднствената цел да унищожи един народ!Пак казвам .....тия помаци ,които се чувстват българи ...дал бог добро да се чувстват както им е добро.Но защо тогава трябва да "възраждаме " чувства които показват помаците като .....не мога да намеря думи ....тоест помак е да си лошо а българин да си е гордост.Няма в света народ който да не е хубав! А пък със какво сте по достойни?
Нека сега да мина към насъщноста на темата....

Ще дам цитат от горния постинг:
Макгахан съобщава, че турските войници насила вкарват някои от селяните в църквата, която след това e запалена, а останалите живи са измъчвани, за да кажат къде са скрили ценностите си. Макгахан сочи, че от общо седем хиляди души население оцеляват само две хиляди души. По негови изчисления петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира са изравнени със земята и общо петнадесет хиляди души изклани.
Понеже нямам намерение да развивам научно-не издържани фантазии ,ще разследвам със така наречените "доказателства" на руския агент и със титла дворянин,женен за руска дворянка...."никога не лъжещ" Макгахан.
1.15 000  души са убити казва великий и никога не лъжещ  ;D Макгахан....Окей казвам аз "неукий и простий" чяловек.....дайте незабавно доказателсва за общи гробове ...да кажем със 1000-2000 души заровени на едно място.Ииииииии ....понеже  за вас е по изгодно  да цитирате един корумпиран лъжец и един велик некадърник какъвто си е Маскгахан.....аз ще ви отговоря:вече 130 години щателно са търсени такива "доказателства" но няма и помен от общи гробове!
2. Много съм объркан...не можах да разбера къде са убити тия 5 000 души?Вътре в църквата  или на бой...понеже официално на много места в "насъщний,и оооо правдивий источник" какъвто си е българската история се казва че са били вътре в църквата.А като гледам  малката църква нема да побере и сто човека...дори ако ги сложиш един върху друг!И от тук са е възражда и друг въпрос:Не би ли да е по хубаво да се обследва всичко и да се напишат самите истини каквато са били?За какво ви е тази лъжа която от километри мирише и вони ?И най важното какви цели имате да продължавате да вярвате на лъжи, създавайки омраза и мъст?Би ли един достоен човек да лъже целио 135 години?По големи герои  ли ставате като вярвате на такива опашати лъжи?( един професор беше писал че жертвите са били 300 000,друг 30 000)
3.По време на тези събития Батак си е едно село със 400 семейства.......тоест 7000 човека са пълна фантастика на един болен човек.Дори и в Китай не  би намерил такова селище със по 20-25 човека семейство  и къща!Къща -Пансион!А това ако е било вярно, ;D показва тъкмо обратното че, българите са били много богати и със огромна покъщнина,инвентар и животни  за да можеш да изхраниш такова многолюдно семейство(между впрочем този лунпен Макгахан се цитира само в България....другите истории избягват такива "достоверни источници")
4.Не са ли били добри Османците като разрешили на този лъжец Макгахан да преброди толкова спокойно по села и паланки и да преброи "закланите, изнасилените, изгорените" без да посочи със някоя снимка ....поне един общ гроб?Много ми е чудно!
5.Когато цитирате тези лъжи ,никога ли не мислите и си нямате достойнство че, да лъжеш не е хубаво?И сега да ви питам по ви ли е добре да останете като тотални лъжци,вечни възродители...и специалисти в асимилационните процеси?Османската Империя не само запазва корена ви....но запазва и идентичноста на други 52 народа!
6.Кажете ми ако Бургас,Казанлък,Батак,Янбол,Девин,Филибе,Кържали и много други местаако, са били градове български ,още преди идването на Османците в Балканите....тогава назовете истинските им български имена!
6.Никога не забравяте че, Османската Империя давайки ви законното ви право да се придвижвате и да се преселявате....от един разпокъсан и малък народ...по точно населяваща Северна България....ви приюти между живеещите там мюслюмански  разновидности...и ви послони и даде имоти....а не да твърдите безсрамно че сте били роби?Ако си бил роб и измъчван,как можеш да живееш в места където в повече са мюслюмани!Казанлък например си   беше навремето 95 процента мюслюмани....и от тях си взехте и розарството за наследство и гордост!
7.Абе тия Османци хем уж искат да се преставят пред света ,че не са имали големи "кланета"....хем забравят костите на "закланите" в църквата чак до 1878 година.Две години никой не се интересувал ни да чисти църквата от вонящата кръв и човешка плът( много съжалявам да употреба тези думи...нека бог да ме прости).Нито Османците не намират време да пренесат телата на жертвите в един общ гроб....нито от друга сртана ,самите христиани да потърсят начин да погребат своите роднини.Нещо гнило не свързано има тук!Нека големите "специалисти" да ми отговорят на този въпрос....ако наистина са били вярващи христиани?И защо и сега тези кости не се погребват а са на показ като на пазарска сергия!Българите трябва да поставят препинателни знаци .....обозначавайки ,какво е това, така наречено "доказателство" или то си е  Вазово стихотворение!И разбира се би било умно и разумно ,че  между едно стихотворение (което си е фантазия на един човек,лично) и едно доказателство има огромна разлика......и че колкото стихове да пишеш....пак няма да се добереш до същественото на "доказателството"!
8.И поседно: Хей хора не лъжете и не цитирайте псевдо "истини "!Разседвайте историята си със логика и със достойнство!Една лъжа дава повод за други лъжи!Не можеш да прикриеш една лъжа ...все ще изплува на повърхноста!Говното си е говно....а камъка си тежи на мястото!
9.И сега най важното,защо нито един път до сега българската история не взе под внимание вижданията и устната традиция на местното население,които много по подробно могат да опишат нещата..... а търсят "правдивоста " в Вазовите стихове и картини които са нарисувани години след събитията?Може ли едно магаре ,след едно Вазово стихотворение да стане Арабска кобила?Питам и отговор не искам...както е в хумора!

feggaria

• Guest
« Reply #204 on: July 16, 2012, 09:50 »
   Не съм ти навит,Ботев.Но щом те влече към помаци - възползвай се,може да останеш доволен.Явно си привърженик на максимата,че от мъжката дружба по-силно няма.
  А това,което е изклано някога си го е заслужило!Както и куршума,който е получил твоят кумир.

Особено 3-4 годишните деца! Жалко, че все още съществува кръвожадност у някой хора! Но явно им е по наследство.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #205 on: July 16, 2012, 11:47 »
Но щом те влече към помаци - възползвай се,може да останеш доволен.
Доволен съм и то много! Доспат е чудесен град! Хората чудесни! Яз. Доспат е едно чудесно творение на помашката инженерна мисъл! :D Както и моста - Кемера! :D

feggaria

• Guest
Здравейте,
в мое  отсъствие тук се водят горещи дискусии......разбира се аз пак закъснях.Защото все сме заети със своята работа и нямаме време да коментираме.Тука забелязвам "капацитети родолюбци" подготвени,ерудирани....и само щракат и хоп ти дават "доказателствата".Цитират се Макгахан,Захари Стоянов,Виктор Юго....за да стане темата за "зверствата на турците" по завързана.....  и по тоя начин да откажат Помаците  от насъщноста си.Тоест казвайки колко сте на неправилен път....и колко сте объркани и как тези "мръсни турци" са ви заклали и са ви отнемали  идентичноста ви.Само че народната памет на Помаците не помни такива неща а помни тъкмо обратното.Каквото и да направите един народ ,такъв какъвто е Помашкия ще бъде признат!Моята единствена цел на участие в този форум е да се даде заслуженото на един изстрадал народ!Забележете....като един булгар-тюрк.....аз не искам Помаците да станат турци!Искам да се запази нишката на един народ,на едно искуство,творчество,начин на живот!Като един турчин,аз никога не съм гледал да направя така че....всичко хубаво да е за нашата страна а всичко лошо на другите!Никога не съм бил на това мислене!Единствената ми цел ,да се включвам в подобни дискусии е да търся правдата...такава каквато си е...истинската....да търся корена си и идентичноста си!Да гледаш на едни неща от към само едното "кюше"...не е присъщо за мен.Аз търся и мнението на местното население и на изследователи.Но по важното нещо е мнението на местното население."Подготвените  и ерудирани "специалисти" постоянно ни напомнят само едно...колко е бил жесток турчина и помака.Те имат една цел,да искарат колкото си по черен лицето на турчина....и да накарат да създадат "чувство за вина " у помака и да  се срамуват от идентичностра си!Това е целта на тук платените и подготвените!А нима не е хубаво да се запази този прекрасен корен?Да се запази "прекрасния извор " на това уникално творчество!Един ден унищожавайки този прекрасен народ,какъвто си е Помашкия народ....вие ще унищожите и този прекрасен извор!Запомнете Родопските,Пиринските помашки песни не се пеят от българи от другата част на страната!Например Добруджа!Хем крадете искуството на този народ.....хем искате и да отрежете и клона на който седите!Моята единствена цел е да запазим тази велика тръпка...каквато си е тръпката да бъдеш един от този прекрасен народ какъвто си е Помашкия!"Подготвените"...понеже са готови да цитират "велики имена"...не избягват във  всяка тема да се отбележи и "геноцида над арменците".От клон на клон скачат и цитират все същите неща...тоест със единствената цел да всяват омраза.Тоест да подготвят почвата за нови "възродителни мероприятия"....със еднствената цел да унищожи един народ!Пак казвам .....тия помаци ,които се чувстват българи ...дал бог добро да се чувстват както им е добро.Но защо тогава трябва да "възраждаме " чувства които показват помаците като .....не мога да намеря думи ....тоест помак е да си лошо а българин да си е гордост.Няма в света народ който да не е хубав! А пък със какво сте по достойни?
Нека сега да мина към насъщноста на темата....

Ще дам цитат от горния постинг:
Макгахан съобщава, че турските войници насила вкарват някои от селяните в църквата, която след това e запалена, а останалите живи са измъчвани, за да кажат къде са скрили ценностите си. Макгахан сочи, че от общо седем хиляди души население оцеляват само две хиляди души. По негови изчисления петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира са изравнени със земята и общо петнадесет хиляди души изклани.
Понеже нямам намерение да развивам научно-не издържани фантазии ,ще разследвам със така наречените "доказателства" на руския агент и със титла дворянин,женен за руска дворянка...."никога не лъжещ" Макгахан.
1.15 000  души са убити казва великий и никога не лъжещ  ;D Макгахан....Окей казвам аз "неукий и простий" чяловек.....дайте незабавно доказателсва за общи гробове ...да кажем със 1000-2000 души заровени на едно място.Ииииииии ....понеже  за вас е по изгодно  да цитирате един корумпиран лъжец и един велик некадърник какъвто си е Маскгахан.....аз ще ви отговоря:вече 130 години щателно са търсени такива "доказателства" но няма и помен от общи гробове!
2. Много съм объркан...не можах да разбера къде са убити тия 5 000 души?Вътре в църквата  или на бой...понеже официално на много места в "насъщний,и оооо правдивий источник" какъвто си е българската история се казва че са били вътре в църквата.А като гледам  малката църква нема да побере и сто човека...дори ако ги сложиш един върху друг!И от тук са е възражда и друг въпрос:Не би ли да е по хубаво да се обследва всичко и да се напишат самите истини каквато са били?За какво ви е тази лъжа която от километри мирише и вони ?И най важното какви цели имате да продължавате да вярвате на лъжи, създавайки омраза и мъст?Би ли един достоен човек да лъже целио 135 години?По големи герои  ли ставате като вярвате на такива опашати лъжи?( един професор беше писал че жертвите са били 300 000,друг 30 000)
3.По време на тези събития Батак си е едно село със 400 семейства.......тоест 7000 човека са пълна фантастика на един болен човек.Дори и в Китай не  би намерил такова селище със по 20-25 човека семейство  и къща!Къща -Пансион!А това ако е било вярно, ;D показва тъкмо обратното че, българите са били много богати и със огромна покъщнина,инвентар и животни  за да можеш да изхраниш такова многолюдно семейство(между впрочем този лунпен Макгахан се цитира само в България....другите истории избягват такива "достоверни источници")
4.Не са ли били добри Османците като разрешили на този лъжец Макгахан да преброди толкова спокойно по села и паланки и да преброи "закланите, изнасилените, изгорените" без да посочи със някоя снимка ....поне един общ гроб?Много ми е чудно!
5.Когато цитирате тези лъжи ,никога ли не мислите и си нямате достойнство че, да лъжеш не е хубаво?И сега да ви питам по ви ли е добре да останете като тотални лъжци,вечни възродители...и специалисти в асимилационните процеси?Османската Империя не само запазва корена ви....но запазва и идентичноста на други 52 народа!
6.Кажете ми ако Бургас,Казанлък,Батак,Янбол,Девин,Филибе,Кържали и много други местаако, са били градове български ,още преди идването на Османците в Балканите....тогава назовете истинските им български имена!
6.Никога не забравяте че, Османската Империя давайки ви законното ви право да се придвижвате и да се преселявате....от един разпокъсан и малък народ...по точно населяваща Северна България....ви приюти между живеещите там мюслюмански  разновидности...и ви послони и даде имоти....а не да твърдите безсрамно че сте били роби?Ако си бил роб и измъчван,как можеш да живееш в места където в повече са мюслюмани!Казанлък например си   беше навремето 95 процента мюслюмани....и от тях си взехте и розарството за наследство и гордост!
7.Абе тия Османци хем уж искат да се преставят пред света ,че не са имали големи "кланета"....хем забравят костите на "закланите" в църквата чак до 1878 година.Две години никой не се интересувал ни да чисти църквата от вонящата кръв и човешка плът( много съжалявам да употреба тези думи...нека бог да ме прости).Нито Османците не намират време да пренесат телата на жертвите в един общ гроб....нито от друга сртана ,самите христиани да потърсят начин да погребат своите роднини.Нещо гнило не свързано има тук!Нека големите "специалисти" да ми отговорят на този въпрос....ако наистина са били вярващи христиани?И защо и сега тези кости не се погребват а са на показ като на пазарска сергия!Българите трябва да поставят препинателни знаци .....обозначавайки ,какво е това, така наречено "доказателство" или то си е  Вазово стихотворение!И разбира се би било умно и разумно ,че  между едно стихотворение (което си е фантазия на един човек,лично) и едно доказателство има огромна разлика......и че колкото стихове да пишеш....пак няма да се добереш до същественото на "доказателството"!
8.И поседно: Хей хора не лъжете и не цитирайте псевдо "истини "!Разседвайте историята си със логика и със достойнство!Една лъжа дава повод за други лъжи!Не можеш да прикриеш една лъжа ...все ще изплува на повърхноста!Говното си е говно....а камъка си тежи на мястото!
9.И сега най важното,защо нито един път до сега българската история не взе под внимание вижданията и устната традиция на местното население,които много по подробно могат да опишат нещата..... а търсят "правдивоста " в Вазовите стихове и картини които са нарисувани години след събитията?Може ли едно магаре ,след едно Вазово стихотворение да стане Арабска кобила?Питам и отговор не искам...както е в хумора!

В този сайт има хора, които се надпреварват да твърдят, че клане в Батак не е имало. Смятам, че цитатът на Циния цели да докаже обратното, защото свидетелства за това един АМЕРИКАНСКИ журналист. Нима му се е привидяло всичко това. Друг е въпросът, че това се е случило преди 136 г. и че никой не държи отговорни днешните турци. Това клане, а и не само него са го вършили нередовните турски войски, не мирното население, разберете го най-после. Дори въстаниците от 1876 са призовавали да се зачита живота и достойнството на мирното турско население. Това известно ли ви е? Защото не срещу мирното население са вдигнали въстанието, а срещу тези, които вършат жестокости, срещу самата власт. Не чувствам никаква омраза към турския народ, знам и какво е отношението му към българите- положително. Но не бива да се отричат факти от миналото, особено когато има достатъчно свидетелства за това. Описанието на Макгахан свидетелства за ужасни неща, много ми се иска да не се бяха случили, но са станали за съжаление. И ако ги припомняме то е заради почитта към тези, които са изтърпели всичко това, а не за създаване на омраза!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #207 on: July 16, 2012, 13:47 »

В този сайт има хора, които се надпреварват да твърдят, че клане в Батак не е имало. Смятам, че цитатът на Циния цели да докаже обратното, защото свидетелства за това един АМЕРИКАНСКИ журналист. Нима му се е привидяло всичко това. Друг е въпросът, че това се е случило преди 136 г. и че никой не държи отговорни днешните турци. Това клане, а и не само него са го вършили нередовните турски войски, не мирното население, разберете го най-после. Дори въстаниците от 1876 са призовавали да се зачита живота и достойнството на мирното турско население. Това известно ли ви е? Защото не срещу мирното население са вдигнали въстанието, а срещу тези, които вършат жестокости, срещу самата власт. Не чувствам никаква омраза към турския народ, знам и какво е отношението му към българите- положително. Но не бива да се отричат факти от миналото, особено когато има достатъчно свидетелства за това. Описанието на Макгахан свидетелства за ужасни неща, много ми се иска да не се бяха случили, но са станали за съжаление. И ако ги припомняме то е заради почитта към тези, които са изтърпели всичко това, а не за създаване на омраза!
Да кажим че е имало ,,клане,, или ,,въстание,, защото в последните години се намериха хора да твърдят че е било ,,въстание,, какво е породило това събитие искам да знам причината.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #208 on: July 16, 2012, 13:57 »
Да кажим че е имало ,,клане,, или ,,въстание,, защото в последните години се намериха хора да твърдят че е било ,,въстание,, какво е породило това събитие искам да знам причината.
На хората им е дошло до гуша от султана! Толкова ли ти е трудно да го разбереш, че само задаваш глупави въпроси? Самите сегашни турци(тогава поданници на султана) не веднъш са опитвали да отхвърлят тоя ярем! Не напразно след основаването на ТР като държава веднага официално обявяват, че нямат нищо общо с империята!

Гръмналият

:D :D :D :D

feggaria

• Guest
« Reply #209 on: July 16, 2012, 14:01 »
Причината я има в поста ми. Прочети я сам. Но аз не разбирам защо говорите за въстаниато, за Батак, все едно не българите, а вие не можете да го забравите. Толкова ви вълнува Батак! Никой българин не отрича, че е имало възрод. процес нали? Но щом се заговори за кланетата през 1876 г. или пък за тези в Армения от 1915 г. скачате като ужилени. И най-лесно е да се каже това не е вярно, не се е случило. Впрочем разкажи нещо за кюрдите?

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42