По вероизповедание съм мюсюлманка. Живея не точно в родопите, в доста различен край от страната. Живеем и мюсюлмани и християни заедно и мога да ви кажа, че проблемите, които имат мюсюлманите, същите проблеми имат и християните. Беднотията в България няма нито произход, нито религия. И за това не мисля, че трябва да обвиняваме точно християните, защото живея с тях и винаги сме се разбирали много добре. И те живеят не толкова различно от нас. Има малка част, които днес са добре и също мога да ви кажа, че в това също няма религия и произход. Както има добри християни има и лоши, същото е в сила и при мюсюлманите( турци, помаци). И чета из сайта, че много се спори по възродителния процес. Аз съм млада и баща ми ме учил, че нещата, които са били преди не трябва да оказват влияните на съжителството ни днес. Комунистите направиха какво ли не, за да скарат българи и турци, които са живели добре, но не успяха. По същия начин християните говорят и за така нареченото Турско робство, което не е било робство по смисъла на думата. Времената са били такива, че мюсюлманите са имали повече права в Османската империя. Имало е периоди и жертви са давали и двете страни и заради това не трябва да страдат взаимоотношенията днес и да се мразим. През вековете конфликтни точки е имало и в западна европа. Е и сега нима Французи, Англичани и Германци се сърдят за това, какво е било пради - НЕ. За това няма причина и ние да се сърдим, нито християните нито мюсюлманите. Това е било част от живота на човечеството и е било не само тук в България или на Балканите. Колкото до произхода- има ли значение, дали някой е българин или турчин ? Аз съм българка, защото съм се родила в България, живея с християни се чувствам равна с тях, вече кой с какъв произход е, това е друга тема. Ние турски не знаем, но има хора около нас, които знаят и нито с тях сме по различни, нито с християните. Колкото до това, как е дошъл Исляма в нашите земи, едва ли има значение, но не виждам нищо странно Исляма да се е разпространил е българските земи от Османската империя, чрез икономически фактори. Насилственото Ислямизиране според мене е преувеличено, и начина по който се е разпространил са икономическите фактори.