Джамиите по света, САЩ
Не знам доколко познавате Исляма в САЩ..., но истината е, че тази огромна държава не е само Холивуд, войната в Ирак и Афганистан...
В един пост от преди няколко месеца бях писала за първите мюсюлмани в Америка.
Малко ми беше трудно да направя сегашния материал и колкото да не е изчерпателен, ми отне повече от 2 седмици по няколко причини.
Едната е огромния брой на джамии и ислямски центрове в Америка и както и повечето неща там, самите сгради, сайтовете им и всички услуги, са големи!
А за голяма част от джамиите, както и по-долу, с Аляска например, са точно в процес на строеж - американците са напълнили сайтовете си, много се гордеят със земята, която са си отвоювали за строеж, събират се с доброволен труд да си направят сградата и т.н. Мисълта ми беше, че засега много от сградите са в строеж, а местните мюсюлмани ползват наети месжиди.
Но целия им труд и радостта им повлияха и на мен, много се радвам на това, което виждам и Аллах да ги подкрепи и да ги възнагради!
Не съм изреждала възможностите на работещите джамии - повечето са си центрове - почти всичките предлагат абсолютно всичко необходимо на мюсюлманина - от раждането иа 'Акика, до Джаназа, петкратана молитва, петъчните, 'Ид, женски халакат, училища - летни, неделни, целогодишни, уроци по всичко, свързано с Исляма и др.
Извинявам се за това, че не съм подредила повечето по населени места - например за Ню Йорк не са на едно място, както и за други щати и градове.
А ето и малка част от джамиите им:
Аляска
Не знам каква точно е числеността на уммата в Аляска, но явно не са толкова малко, имайки предвид тяхната муссалла:
Тази снимка е от празничната им молитва:
Първата копка за първата Джамия в Аляска, е направена на 16 октомври 2011, събират се дарения за строежа и в момента и много доброволци работят на мястото. Всички много се радват, че с позволението на Аллах, ще си имат джамия
Groundbreaking ceremony - First Masjid in AlaskaЛос Анджелис, Калифорния
месжид Омар ибн ал-Хаттаб
Джамията отваря врати през 1414 г. по Хиджри. Това е завършека на 15 годишната работа на хиляди доброволци - земята, върху която се намира сградата, е дарение от възрастна жена от 1398 г. по Хиджри (1977 г.), с желанието да подпомогне ислямската кауза. Нейния дар положил началото на огромен брой дарения за построяване на джамия на дарената земя. И така джамията става символ на разрастването на Исляма в Лос Анджелес.
Джамията Крал Фахад
Тази джамия е подарък на мюсюлманското общество на Южна КАлифорния от Принца на СА - Абдулазиз Бин Фахад Бин Абдулазиз Ал-Сауд.
Разбира се, сградата е насочена по посока на Мекка - Кибла. Минаретата са високи по 72 фута. Сградата е на площ 18 000 кв. метра - включва централна сграда, помещения за 'уду, конферентни зали и др.
Джамията Юсуф, Tucson, Аризона
Carrollton, Тексас - Сградата на Ислямската Асоциация
Ню Йорк, Джамията Джамал Уддин Афгани, Куинс
http://islambulgaria.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html