az sam m.dorsunski i smyatam ce muslimanite ot sedmi vek vaobshte ne sa asimilirani a sa se sahranili v nedostapnite planini v istocnite rodopi sled deveti vek usileno se pishe za ahrenite i ahridos zashtoto te vece sa bili tolkova mnogo ce se e nalojilo cyalata tema da bade narecena ot vizantiicite ahridos i tocno v tazi tema se namira starata jamiya v grad madam stroena prez trista i deseta godina po hijri a i imeto na grada e ot arabskata duma koyato oznacava rudnik
Г-н Дорсунски, само в един постинг постигате толкова много неточности, че вече се досещам що за книга и послание сте написали.
1. Смятате, че мюсюлманите от седми век (!!!)...се били съхранили в недостъпните планини на източните Родопи.
- през седми век живее и пише сурите самият пророк Мохамед, а през 632 година умира. Кога успяват да се ислямизират според вас Родопите, когато след смъртта му разпространението на исляма не е обхванало даже още всички араби, да не говорим за сирийци, византийци, гърци и българи, които лежат между тези територии?
- Източните Родопи изобщо не са недостъпни - това според мен е двойка не само по история, но и по география. Те са ниски и хълмисти, по-точно - най-ниски и хълмисти. Ако някой иска да се скрие в непристъпни планини, това следва да е последния му избор, даже и това да е сам човек, а не група от хора.
2. През 9 век усилено се пишело (неизвестно от кого, но за вас конкретиката видимо е мръсна дума) за ахрени и Ахридос, и то толкова много се пишело, че даже византийците били принудени да нарекат цялата тема Ахридос!!!
- Ха сега, обяснете ми, ако обичате, на мене и на любознателните читатели, кой е владял Родопите през 9 век? Ще ви помогна: тогава Крум Страшни превзема Адрианопол, следват Пресиян, Борис, Симеон, то ест, византийците нямат изобщо думата за каквито и да е Теми и топоними на българска територия.
Но, понеже упорито настоявате, ме принуждавате и аз като надраскана грамофонна плоча да питам:
- Кой, за Бога, е писал през 9 век за ахрени и тема Ахридос?Дайте го най-после този автор, цитирайте го точно, кажете как се казва той, през коя година го е писал, насочете ни към тайнственния си първоизточник.Защото, ако продължавате да мълчите, но упорито да повтаряте мантрите си, ще ви извадя списък на византийски и български книжовници и хронисти от 9 век, които ще ви препоръчам да попрочетете, и ако намерите макар и на едно място
ахрени, ахридос, ислям, помаци, да ми се обадите, за да ви поднеса коленопреклонните си извинения, става ли?
Ако обаче не намерите, очаквам от вас като мъж с достойнство да си признаете, че такива няма.