Eee, prav si donyakade Ago Fita. Sigurno ne sa imali vreme za arhitektura Ami toya Kodja ( velik) Mimar Sinan koy beshe. Vij edin ot uchenicite mu kakvo e postroil ta snimkite mu krasyat stenite na evropeyskite turisti.
Виж Subigi kurt, ти явно си го просиш……!
Нямам никакво намерение да те ограмотявам, нито да определям какъв точно вид помак си. За теб ясно е дал определение Мидхат Паша, поради което се дръж тук като гост, а не като съпричастен.
И нещо важно: пиша само на когото реша и не се чувствам длъжен да отговарям на всеки ахмак, който се е вързал вчера към Глобалната мрежа! Та накратко по твоите терзания:
В предишен пост те бях посъветвал да не четеш турски уикита, но ти явно не си взел поука! Най-вероятно от там идват тези внушения, които пръскаш тук за „турския” архитект на Тадж Махал. Ако четеше английски щеше да разбереш, че в Индия съвсем не смятат като теб. Този наистина грандиозен проект е правен от цял екип архитекти, като всеки от тях, с изключение на персиеца Устад Ахмад /за когото единствено има конкретни писмени данни и е проектирал „Червения форт”/, е оспорван като възможност. Само една от възможностите е Мохамед Иса Ефенди. Другият вероятен е Устад Иса Афанди, а даже има данни и за някакъв венециански ювелир Джеронимо Веронео, живял по това време в Агра. Има и още три имена. Индийците обаче казват, че самият Принц Джахан е великият архитект на Тадж Махал, а всички останали са давали съвет срещу заплащане в определени моменти.
Това казва историята, а какво вие с Ердоган сте се разбрали да пръскате из български форуми, аз не знам и не ме интересува. И тъй като си обсебен от тези внушения, че Тадж Махал бил турски обект ще си позволя да обясня на теб, а и за останалите, кой точно е Великия могол - Принц Джахан.
Принц Хуррам, нарекъл се по-късно Джахан е от Фергански род и пряк потомък на Тимур - всеизвестния татарски вожд Тамерлан. /исках да ти спестя следващото, но май е неизбежно/.
Знаеш ли какво се е случило в 1402 година край Ангора – Анкара?
Точно този Тамерлан, пра-дядо на Принц Джахан със 120 000 конница избива 820 000-на войска на султан Баязид, самонарекъл се Светкавицата. И това не е всичко! На пирът по случай победата „Светкавицата” Баязид е използван за табуретка под краката на Тимур, а първата му жена Деспина е принудена да сервира гола на победителя.
Има и още пикантни подробности относно девствеността на победения, но ще ги спестя от уважение към жените, които четат този форум.
Защо си позволих да разкажа последното. Защо лично на мен ми се повръща от този турски шовинизъм, който крещи, че цяла средна Азия били турци. "Тюркският" корен не е основание за принадлежност към турците. Историята за Тамерлан го доказва. Ще ви предложа и друг аналог. Германците също са предполагаеми славяни, но с руснаците не се имат за роднини, а дори ваимно са дали милиони жертви едни срещу други.
Subigi „Светкавицата”, това е последният ти безплатен урок. Аго Фита е зает човек и не може да се занимава с приумиците на всеки, решил да избива комплекси тук.