halikan pomak e naimenovanieto na nai izmıçenoto pleme i toi se nariça pomak i az sım pomak i se gordeya sıs tova çe sım pomak.
pravsi neka vseki dase 4uvstva kakavto iska,men li4no pomak me ubijda imam rodoslovnotosi darvo i znam 4e pra deditemi sa turci ubeden sam v tova,a muslumanin e velika duma,i ako popitame tezi na6i hora koito samo kazvat nie sme muslumani a ne izpalnyavat NI6TO yadat svinsko,piyat alkohol,ako mahneme tozi fal6 s koito samo tyah si lajat to togava kakvo 6te ostane te kakvi sa
Az ne vigdam ni6to obidno v dumata POMAK, dage to4no obratnoto.Mnogo hora ot na6iat soi se obigdat ,kogato niakoi gi nazove -Pomak.I vednaga kazvat,az ne sum pomak az sum Turk.Drugi ,koito i te se obigdat , vikat -as ne sum Pomak as sum Bulgarin. I dvata vida stradat. Tova im stradanie e obiasnimo.Parviat vid misli taka- Eto as sum muslumanin , 6tom sum takov ,zna4i as sum turk. Da, ama arapete ,turki li sa i te.V muslumanluka ima edno pravilo - vsi4ki mislumani sme Bratia , bez zna4enie , dali sme turki,arapi ili pomatsi.Vtoriat vid misli taka - 6tom govoria slavianski ezik ,po4ti ednakov s bulgarskiat , to zna4i az sum bulgarin.Da ,ama zabravia 4e ezikat ,ne e dostata4no opredelenie za etni4esko samoopredelenie.
V termina -Pomak- bulgarski pisateli kato Ivan Vazov - Pod igoto ,V nedrata na Rodopite , Aleko Konstantinov - Razhodka iz 4epino , N.Haitov i mn. drugi, vlogiha stra6no mnogo negatvizam.
Gordoto ime, koeto vse oste nikoi ne moge da obesni otkade proizliza #Pomak# go prevarnaha ideologi4eski v obidna duma , i tazi e pri4inata tozi i onzi da se 4uvsvat neudobno.
Otnosno na6iat Mislumanizam , 6te povtoria dumite na TUF4A35 - vseki za delata si otgovaria samo pred Allah.
Tova 4e niakoi pie ili hodi , tova ne go pravi po malak misumanin ot hekoi drug.Tova 4e drugiat se klania po 5 pati, ne pie i ne hodi ,ne zna4i 4e e po goliam mislumanin ot niakoi drug. Zna4i samo edno - sas zemnite si dobrodeteli , toi si e postllal patiat za djenetia.Neka da ne se nadviarvame vav na6ata viara, neka samo da viarvame i da izpalniavame kakvoto ni e kazal, zastoto samo toi e spravedliv.