Уважаема Светлина, имам чувството, че се опитвате да проследите биографията ми
. Но за да не изпадате в постоянни погрешни заключения, било за образованието ми, било за книгите ми и т.н., очевидно ще се наложи да си позволя, да спомена още някои подробности...
Уважаема Светлина, аз не съм географ, защото подобна "чиста" специалност няма дори в България. По отношение на образованието ми, аз съм "геополитик", което навсякъде по света се тълкува като съчетание между история и география, когато търсим фундаментите на тази сравнително нова наука, за първи път станала научна дисциплина в един от университетите в Берлин през 1928 г. За поредно мое съжаление, никога не съм посещавал Страсбург, не само след 2003 г., но и преди това. Никога не съм и "специализирал политология". Имам брат политолог и, повярвайте ми, геополитиката няма нищо общо с политологията. Автор съм на статии по политика и геополитика от 1990 година насам, като предпочитах да ги подписвам с псевдоним, или просто със "Стоян Иванов". Първата промонархическа статия, излязла в българският печат през 1990 година, е също моя. Някои мои текстове, са издавани в чужбина и превеждани на шест езика.
Уважаема Светлина, още при учредяването на Клуба за гласност и преустройство, аз бях един от младите участници в този процес, без да афиширам името си. Ако познавате лично някои от учредителите, можете да поговорите и за това
. Работил съм с почти всички дейци, свързани с активния преход към демократизиране на българското общество, без да съм заемал видна официална позиция, било поради възраст, било поради някои други мои занимания, като участие в учредяването на политически ядра за бъдещи партии. В един момент, вероятно по стечение на обстоятелствата, или поради "игра" на съдбата, започнах активна масонска дейност. Участвал съм в учредяването на немалко масонски ложи. По-късно станах член на ложи по света, както и на по-особени направления, свързани с тази философска система
. Участвал съм косвено в създаването на две партии, основавал съм като пряк участник други две, а днес съм член на ръководството на една от парламентарно представените партии (не е БСП, нито ДПС). Партия "Зелена България" отдавна не съществува като юридически субект, тъй като си свърши мисията, при това доста добре. На местните избори през 2007 г., моите кандидати спечелиха 1.5% от вота, партията имаше представители в много общински съвети в страната, а дори и двама председатели на такива - Велинград и Карлово. Във Велинград, по инициатива на партията, бе преобразуван почти целия с център - нови градини, нови алеи, нови пейки, детски площадки и т.н. В Карлово, освен всичко, засадихме над 2000 нови дървета. В Разград - също. И т.н. Това е, относно вече несъществуващата партия "Зелена България". През 2008 г., тя се обедини със Зелената партия в нов, по-голям политически субект, на който станах председател на Политическия съвет. Година по-късно, зеленото политическо пространство у нас преживя нов генезис, формациите се преформатираха, а днес са в застой, до новото прегрупиране на тези енергии. Моята роля в зеленото пространство приключи, така както ролята ми преди това в опитите по възстановяване на старите партии от монархическата епоха на България. Днес се занимавам с друга партия, която е парламентарно представена. Но и това ще бъде временно, разбира се. Аз нямам конкретни политически възгледи, освен че се опитвам да работя за Българската идея
...Какво друго да Ви разкажа? Виждате, че дори и да не Ви познавам, да не зная името Ви, аз съм достатъчно откровен с Вас. Ако има нещо, което не Ви е ясно, или друго, което бихте желали да научите, ще Ви отговоря с удоволствие.
Желая Ви хубав ден!