Мустафа, защо се правиш на ахмак и си ЗАОБИКОЛИЛ
преките въпроси, които ти задавам, а правиш опит за нови манипулации и се впускаш в странични и празнословни разсъждения ?
Досега тия трикове - да се отклоняват от основните въпроси, когато не им изнася и да забиват в странични и неважни теми, за да подменят същината на дискусията, бяха запазена марка на комунистическите манипулатори.
Хайде, моля ти се - не очаквам от теб такова нещо! Или ще спориш с достойнство (а това включва и смелостта да си признаеш като се увлечеш и сбъркаш, а не инат) или ще загубиш уважението ми.
Ето ми въпросите отново:
1. Аз ли, драги Мустафа, съм възпрепятствала някога правото на самоопределение?
2. Кога съм обвързвала езика с правото на самоопределение?
ето и написаното от мен,
точка по точка. Някакви възражения и неясноти?
Ако някой ще спори с мен, да бъде така добър да чете това, което съм написала и да не ми приписва неща, които не съм казала.
Ето какво твърдя:
1. Право на всеки човек е да се самоопределя. Незачитането на това право е престъпление.
2. Самоопределянето трябва да се уважава, но освен субективният фактор, съществува и обективен. Тоест, ако някой твърди, че е марсианец, това не значи, че останалите трябва да му повярват, че е дошъл от Марс.
3. Конкретно дали хората имат право да се самоопределят като помаци или българи мюсюлмани и т.н.
Да, имат и тяхното желание трябва да бъде зачитано! Никой няма право да им налага да бъдат записвани или "преброявани" като българи, ако те не желаят.
Но и обратното важи: ако част от помаците се смятат за българи, останалите помаци нямат право да им размахват показалец, а СА ДЛЪЖНИ да приемат тяхното право да се самоопределят като българи.
/ Твърдения, че мозъците им били промити струват точно толкова, колкото твърденията на националистите българи, които искат насила да наложат на тези помаци, които не искат да бъдат смятани за българи, че са българи. /
4. Доколкото етническата принадлежност е свързана с НЯКОЛКО компонента : общ език, обща писменост, обща територия, обща история, общо минало, обща религия, общи обичаи, бит и т.н.), а не само с един, писах, че когато има повече от една характеристики (религия, обичаи, традиции) , които се различават, е възможно да говорим за отделна етническа група.
Този въпрос подлежи на дискусия, но лично аз мисля, че след като (част от) помаците не желаят да бъдат определяни като българи, тяхно право е да бъдат определяни както те предпочитат - например, като помаци.
5. Езикът в рамките на една държава може да е общ - например български или руски, или турски, а етносът да е различен. Никога не съм твърдяла нещо обратно на това.
Твърдя единствено, че помашки език няма.
Помаците в България говорят на български език и разбира се, както и всички останали (българи или небългари) в ежедневието си те не използват книжовния език (който е изкуствено създаден език и не само в България, а навсякъде), а използват местния диалект.
Помаците в България говорят на близки, но все пак различни диалекти като някъде разликите са значими. Следователно не може да се говори за общ "помашки" говор, а за много различни говори.
Същите тези диалекти се използват в съответния район и от българите християни, така че в случая не може да се говори и за някакво специфично помашко явление.
Ако има нещо интересно, то е , че в някои помашки села - поради по-изолирания си начин на живот, езикът се е запазил подобен на езика , говорен още доста преди 13-14 век. По време на експедиции колеги диалектолози регистрираха и записаха много старинен български език, има даже случаи на запазени носовки (характерно за българския език през 9-10 век). Което доказва единствено, че тези хора открай време са говорили на български език, а не че са забравили някакъв свой старинен майчин език, на който преди са говорили.
6. Що се отнася до религията - право на всеки човек е да избира религията си, също и да решава дали да бъде религиозен или не. Упреци или обвинения в това отношение са недопустими.
Какво сега и на кого не му е ясно, да заповяда, но с конкретни въпроси, а не да ми приписва неща, които не съм казала.