Author Topic: ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА!  (Read 67910 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Re: ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА!
« Reply #150 on: June 21, 2011, 21:50 »
Некогаш, преди памтивека незапомнени най-старите Помаки са се наричали Траки, които имали много добре уредени держави, царства и господарства, които обаче са изгубили, щото както и сега, така и тогазе, тези горди, смели, богати, многобройни и знатни Помаки (Траки), са били все ербап и непреклонни, за сметка на туй неорганизирани и необединени, и всеки се е правел на по-по-най от другите, което пък е спомогнало на дошлите несколко века по-късно разни нашественици - протоболгаре, славони и други макароне, да им завземат земята, при което са им сасипали многобройните царства, култура и господарства, от което време и досега все още не могат да си стъпят на краката си от таз голеeeeма бабаитска индивидуалност, и все си опитват да си намерят старите синури на техната безгранична самонадеяна гордост и непреклонност, че даже и от тогазе, все кат "гьочета" - прескачат границите на ужким своите територии и все не могат да си намерят собствениет си разделноограден общ европейски балкански дом и кащья, изглеждащ в техните сънища кать некой мултинасионален етнонацистически рабски синдром!  ::) 8) ;D :) ;)

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #151 on: June 22, 2011, 12:30 »
   Защо не спрете да си (..) мерите на кой колко е , кой на какво ниво е и т.н.? Дилмана дала пари , направила филм, и разбира се и тя не очаква този филм да се хареса на всички, и така е нормално.
 Ибрахим не харесал филма и започва да прави критика и това е нормално, обаче когато започнат обиди и от двете страни, това вече не е нормално и ви приканвам да се съобразявате с личните мнения  на всички и да се придържате към добрия тон и култура на общуване във виртуалното пространство, особенно важно е това за www.pomak.eu .Благодаря ви!
    Сега ви предлагам един филм който също е направен с пари и много труд на нашия приятел
Мехмед Боюкли който се опитва да ни разкаже за страданията на помаците от един край на България
по време на възродителния процес. Мисля ,че тук във форума беше публикуван линк към него , но все пак ще си го припомним.

Така ,че филми има направени и за помаците и за турците, и нека да се радваме ,че се правят такива филми и да им отдадем заслуженото внимание и благодарност за положения труд и разбира се не малко пари, а не да търсим непременно най слабите места и да сипем критики.

Mountain Republic - Планинска република

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Ynt: ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА!
« Reply #152 on: June 22, 2011, 13:14 »
Кирил и Методий sa ot kumanski proizhod kakto i nqkoi balgarski care.

Hе е вярно че те са от кумански произход. Bu kadar sallamayın be kardeşim. ;D ;D ;D

Offline tersid

• Adviser
« Reply #153 on: June 23, 2011, 00:13 »
Терсид,
написали сте нещо, изпъстрено с толкова  абсурд и невежество, че ще ми отиде цял ден да Ви обяснявам елементарни неща. Имало било през  IXвек помаци - християни.. ;D ха-ха, това вече ме разсмя!
Ами да чуем ТОГАВА КЪДЕ и КОГА  се споменава  за помаци-християни?

Да чуем кои са ПОМАШКИТЕ писмени източници и от кой век са?
Щом не са много, няма да виз атрудни да ги изредите?
 Понеже български има доста и до утре няма да ми стигне времето да ги цитирам, поне по-важните. Но ще си направя труда малко по-късно.
 Я да чуем КОГА, през кой век за първи път е зафиксирана употребата на думата помак в писмен извор?
 А за Кирил и Методий направо избихте рибата.  ;DВземете пък се разберете с македонците дали Кирил и Методий са помаци или македонци. ;D
Аз ще изчакам края на спора ви.:)
Дилмана,
уважаема от мен.
За невежеството  ми е ясно на всички, но ако си кажеш : - дали пък в  абсурдните  твърдения на  Терсид ,че във IX век имало помаци - християни ,няма малко истина?
 Сега ,аз ще ти задам няколко въпроса ,защото много ми се иска да разсея невежеството си:
- Във визирания период , на юг от Старата планина имало ли е хора които са се назовавали българи.
- Царът,Борис когато е покръствал "българите" докъде му са били границите на държавата.Извън тази граница славяноезичнните ,дали са били българи или са били други,те приели ли са християнството ,от кого ,как и защо, и какви са били те ,по свое си усещане за народност ,преди и след като са го приели  .
Има ли вероятност славяноезичните християни,които не са били под властта на България демек на Царът Борис,да страдат от липса на народностно съзнание и да нямат народностно определение или ако са имали ,то какво е било то .Или ако е имало от тях част която с приемането на християнството стават гърци  ,друга част стават българи , имало ли е за известно време такива които не са били нито едното ,нито другото и те как са се зовали
 И накрая,имало ли е славяняноезични, които не са приели християнството защо не са го приели и как са се казвали те.
След като ми отговориш на тези въпроси ,ще направя усилия да отговоря на твоите.
Що се отнася до Кирил и Методий,няма какво да се разбираме с никой ,защото когато гърците мълчат ,българите и македонците говорят хавая.А, това е твърде многозначно какви са те.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #154 on: June 23, 2011, 11:41 »
Дилмана,
уважаема от мен.
За невежеството  ми е ясно на всички, но ако си кажеш : - дали пък в  абсурдните  твърдения на  Терсид ,че във IX век имало помаци - християни ,няма малко истина?
 Сега ,аз ще ти задам няколко въпроса ,защото много ми се иска да разсея невежеството си:
- Във визирания период , на юг от Старата планина имало ли е хора които са се назовавали българи.
- Царът,Борис когато е покръствал "българите" докъде му са били границите на държавата.Извън тази граница славяноезичнните ,дали са били българи или са били други,те приели ли са християнството ,от кого ,как и защо, и какви са били те ,по свое си усещане за народност ,преди и след като са го приели  .
Има ли вероятност славяноезичните християни,които не са били под властта на България демек на Царът Борис,да страдат от липса на народностно съзнание и да нямат народностно определение или ако са имали ,то какво е било то .Или ако е имало от тях част която с приемането на християнството стават гърци  ,друга част стават българи , имало ли е за известно време такива които не са били нито едното ,нито другото и те как са се зовали
 И накрая,имало ли е славяняноезични, които не са приели християнството защо не са го приели и как са се казвали те.
След като ми отговориш на тези въпроси ,ще направя усилия да отговоря на твоите.
Що се отнася до Кирил и Методий,няма какво да се разбираме с никой ,защото когато гърците мълчат ,българите и македонците говорят хавая.А, това е твърде многозначно какви са те.

Терсид, за историята на народите, които днес населяват Балканския полуостров има хиляди писмени източници, а конкретно за IX век - стотици. Отделно има десетки и десетки хиляди изследвания на учени от всякакви народности, даже на холандски.
Не е възможно да ти обясня пропуските ти в познанията с 5-6 реда. Аз самата се занимавам с история вече близо 30 години. История не се учи по кафенетата, нито от вестниците или от приказките на тоя и оня. Това че ти не знаеш нещо, не значи, че то не съществува. ::)
 Отворете си една НОВА тема за конкретен исторически период (например: IX-X век)  или на конкретна тема, например: "кога за първи път се натъкваме на писмен източник за помаците и какви са те"  и когато имам време, ще ви разкажа това което знам, ще ви посоча и източници да четете.
Но сега нито имам време, нито пък искам повече в ТАЗИ тук тема да пиша по съвсем странични въпроси.
ЗАЩОТО темата тук не е за кумани и траки, а ако не си забелязал е за един филм.
Поздрави!

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #155 on: June 23, 2011, 11:48 »
Некогаш, преди памтивека незапомнени най-старите Помаки са се наричали Траки, които имали много добре уредени держави, царства и господарства, които обаче са изгубили, щото както и сега, така и тогазе, тези горди, смели, богати, многобройни и знатни Помаки (Траки), са били все ербап и непреклонни, за сметка на туй неорганизирани и необединени, и всеки се е правел на по-по-най от другите, което пък е спомогнало на дошлите несколко века по-късно разни нашественици - протоболгаре, славони и други макароне, да им завземат земята, при което са им сасипали многобройните царства, култура и господарства, от което време и досега все още не могат да си стъпят на краката си от таз голеeeeма бабаитска индивидуалност, и все си опитват да си намерят старите синури на техната безгранична самонадеяна гордост и непреклонност, че даже и от тогазе, все кат "гьочета" - прескачат границите на ужким своите територии и все не могат да си намерят собствениет си разделноограден общ европейски балкански дом и кащья, изглеждащ в техните сънища кать некой мултинасионален етнонацистически рабски синдром!  ::) 8) ;D :) ;)
Европомак, това са приказки без никакви, ама хептен никакви научни доказателства, съчинения на едро и са същите манипулации като тия на Антон Дончев с неговото "време разделно". Имам непоносимост към подобни бълвочи, защото докарват големи бели.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #156 on: June 23, 2011, 12:18 »
Veroiato se opovava na istinata 4e Кирил и Методий sa ot kumanski proizhod kakto i nqkoi balgarski care.
A spored negovata teoriq sigorno v osnovata na pomacite sa kumanite.
Ako dokazva tova nqma kakvo da mu se smeete.

Уважаеми Kor Bey, по принцип не може да се изключи 100% теорията, че част от днешните български помаци са били потомци на било траки, било кумани, макар че най-вероятно е да са произхождали от славянските племена.
Но твърдението, че Кирил и Методий са били кумани е смехотворно поради простата причина, че куманите се появяват на историческата сцена едва през XI (единадесети!) век и през IX век просто няма кумани.
А през 14 век куманите са ислямизирани. Преди това не са били християни, а езичници.
Куманският език, обаче, който се налага и над хазарите е много различен език, той спада към Туранската група. Така че вероятността да сте кумани,  славянизирани по-късно и претърпели заедно с  всички в тези земи развитието на днешния български език,  е НИЩОЖНА.
А българският език е език, съставен от езика на някогашните прабългари  и на някогашните славяни. Смесването им довежда до създаването на езика, който и вие говорите.
Наистина до 19 век никъде в света няма кодифициран официален книжовен език, а поради обясними причини хората са водели далеч по-заседнал живот и затова е имало много ясно обособени диалекти и наречия - и не само в България, а навсякъде по света.
Но тогава не е имало автомобили, влакове, самолети, не е имало и задължително общо образование, нито книжовен език, не е имало и  възможност хората от различните краища да общуват чрез телефон, факс, не е имало радио и телевизия, нито  интернет даже:).
Някои по-затворени  и консервативни общества са запазили и днес свои по-старинни обичаи, както и говорни особености. В течение на времето - понеже нищо не може да спре днешните млади да пътуват, да учат и да работят,а следователнои да общуват схор аот цял свят на разни езици (но все книжовни, а не диалектни), постепенно диалектите ще отмрат и  ще останат предимно професионалните и социалните жаргони.
Например, жаргона на медицинските или научните работници или този на компютърджиите, на строителите, инженерите и т.н.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #157 on: June 23, 2011, 12:27 »
И в заключение: нашият народ, към който всички ние принадлежим, се е формирал от пославянченото през V- VII век местно население (траки и пр.), от славянските племена  и от прабългарите, дошли с Аспарух.
През вековете е имало още много допълнителни наслоявания от различни племена и народи.
Днешната българска нация се състои от българи, турци, роми, евреи,  помаци, арменци, гагаузи и т.н. Кой как се определя си е негово право, но всички ние сме част от една и съща нация и в наш общ интерес е да няма вражди на основата на това, че по даден признак една група се отличава от друга група.
  Много е хубаво, че я има тази пъстрота.
Отворете една тема "История на България" и ще ви разказвам това, което знам, когато имам време и ще ви посочвам източници и литература, та който иска, нека да чете.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #158 on: June 23, 2011, 12:49 »
Ах, да и очаквам извинението на Ибрахим 65 за това , че:
1.  крещя срещу мен, без да е бил предизвикан с каквото и да било до този момент (цитирала съм го, няма да се повтарям)
2. затова че обиждаше хора (конкретно екипа на филма, мен и моите колеги) без да ни е чувал и виждал, без да познава работата ни и още преди да е видял филма ( и ни обвиняваше, че сме "всезнайковци", които "оневинявали" престъпленията на българската държава и че му се "гадело" от нас;  явно понеже му се "гади" от всички българи, защото иначе няма логика как така ти се гади от хора, които не познаваш)
и
3.  затова, че обяви ВСИЧКИ българи до един за престъпници.
без това извинение повече няма да пиша в този форум.
 Въпросът е принципен. По същия начин в този форум съм постъпвала и с българи, които са се държали грозно, невъзпитано и са нападали помациТЕ, понеже са помаци. Няма логика да не прощавам на българин, а да прощавам на помак за подобни безобразия.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #159 on: June 24, 2011, 00:10 »
Еииййй, товарищьи, май, че некой мье е изстрил адинь бая голем постен пост в отговор за бълвоча по болгарската и помашката история , тъй, че ако на некой не му аресва туй нещо, по-убаве да го премести в боклука, налье и коша е за подобни неща, не да го изтирва за да угажда на прекрачилите границата по подобните по-горе бълвочи за най-великата патриотарска истерия!!!  >:(  :D :o :) 

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #160 on: June 24, 2011, 00:15 »
А, и още по-добре, за времнно усмиряване на учениците и класната по история, ще е най-добре на тази прекрачена тема да се сложи временно катанецьа! 8)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #161 on: June 24, 2011, 00:31 »

Отдавна трябваше да се затвори след като се намериха хора да опорочат труда и Екипа на този така нужен за нас филм,който и без това е едно постижение относно оскъднатите филми,липсващи днес.
 За съжаление по лесно е да се омаскари нещо вместо недоволните да си размърдат мозъка и се намерят средства и за един помашки филм.  Въпреки това  "  ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА " si остава сила и пример на уважение от болшинството на разумните.
ПОЗДРАВЛЕНИЕ за авторите.!
За съжаление последните постинги се превърнаха в лични конфликти и неуважение за което ще бъдат изстрити ,а темата отворена когато има какво да се каже относно тематиката в заглавието.!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #162 on: June 24, 2011, 01:21 »
Европомак, това са приказки без никакви, ама хептен никакви научни доказателства, съчинения на едро и са същите манипулации като тия на Антон Дончев с неговото "време разделно". Имам непоносимост към подобни бълвочи, защото докарват големи бели.

Аааа, ей го отнейде изникна и са намери изгубениет постен пост.  ;D

Според, тебья, ако се приеме, че от един подобен бълвоч, или като подобие от една хвръчаща книжчица "Историье Словоноблудкарска", възниква и се създавае в пределите на една Имперска держава, друга една хубава Болгарска держава, в която от тогазе разни словоблудници постоянно се опитват да тероризират Помаците, значи си хептен права и заслужаваш похвала за това бълвочно твое открите!    8)
Ай, тогазе, накарай Наште и Ваште времебезделнически академици да си изчистят бълвочотворчеството от общата ни история!    ::)
Значь, май, че, ако сме на адньо и също мнение по туй съмнение, то хич не требува да прекрачваме границата на сборното ни литературческото общо историчеарско хумотворение!    ??? 8) :) ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #163 on: July 01, 2011, 18:05 »
           „Гьоч” – филм за възможните приятели, които няма да срещнем в България.

„Истините за „възродителния процес” все повече се откриват, но съм много далеч от изказвания като „никога няма да знаем всичко”, казва Ирина Недева, един от авторите на документалния филм „Гьоч – да прекрачиш границата“.

Преди няколко седмици БНТ излъчи документалния филм „Гьоч – да прекрачиш границата“, основан на интервюта на български турци, изгонени от страната ни заради съпротива срещу насилственото преименуване по време на т.нар. „възродителен процес”. Изповедите им, направени 20 години по-късно, не представят пряко събитията около този процес, а спомена за тях, изпълнен с много болка и горчивина. На въпроса „кое от значенията на думата “гьоч” бихте избрала за превод?“ Ирина Недева, един от авторите на филма, отговаря: „Изгонване” сигурно. През 2009 г. тя, заедно с журналистката Даниела Горчева и оператора Любен Бързаков, създава филма „Гьоч – да прекрачиш границата.”

Как решихте да създадете филма „Гьоч – да прекрачиш границата”, който наскоро беше излъчен по БНТ?

Решихме да направим една конференция с нечуваните, нечутите гласове, изпратени в изгнание, насилствено експулсирани по времето на т.нар. „голяма екскурзия” от лятото на 1989 година. Интересът ни беше провокиран от идеята да съберем на една конференция хората, участвали в протестите срещу майските събития. Оказа се, че една част от тях могат да дойдат на конференцията в София. Тогава взехме решение част от финансите, отредени за дискусията, да бъдат използвани за пътуване до Турция. Тръгнахме с колежката Даниела Горчева, много добър мой приятел, професионално сме се събрали по някакъв начин в пространството. Заедно с Даниела решихме да намерим неизвестните, забравените хора, които не са се върнали от Турция в България, които не са си взели двойно гражданство, за да прочетем една непрочетена страница от историята.

Как намерихте тези интересни и разнообразни събеседници?

Знаехме кои са хората, въвлечени в нелегалните организации преди 1989 г., хората, пострадали от комунистическия режим, хората, лежали в затворите, които са били в Белене – като Сюлейман, обвинен като един от организаторите на майските протести, пратен в Белене. Знаехме за съществуването на нелегалната Ленинска комунистическа партия, създадена от Авни Велиев. Нямахме голяма надежда, че ще го открием. Това стана на място. На място попаднахме сякаш в приказките на Шехерезада. Започнахме срещи с разни хора, обясняваме какво правим, а те казват: „Имаме много добър познат, ще му се обадим, ако може, да се присъедини към нас.” Така заприлича на сливане на една история в друга.

За колко време създадохте филма?

Имахме само една седмица. Пари за документално кино в този проект нямаше. Което означава, че бяхме с една камера, нямахме време, нужно за създаването на документален филм – да се направят първоначално проучване, предварителен разговор, всичко това на нас ни беше скъсено като срок и се беше наложило операторът да не сваля камерата от рамото си близо 20 часа дневно. Имахме чувството, че ако изпуснем този момент на отваряне на врати, на влизане от една стая в друга стая, всичко щеше да се изгуби. Когато събрахме целия материал, установихме, че е грехота да го използваме само веднъж. Разбрахме, че лентата има филмова стойност, и решихме да направим филма такъв, какъвто го видяхте.

Имаше ли история, която Вас лично Ви впечатли?

Много са, не мога да ги подредя като най-впечатляващата или по-малко впечатляващата. Мога да разкажа нещо от драматургичната история на филма. При всяка разказана история остава впечатлението, че ако българската комунистическа държава не беше тормозила тези хора, ако те бяха останали у нас, щяха да останат безкрайно полезни. Един от тях е синът на бургаския поет Реджеп Кюпчу, който пише еднакво добре на български и на родния си турски език. Синът му е бил в затвора преди 1989 г. и е от хората, принудени да напуснат. Ердинч пише великолепна поезия. И пише само на български. За затаената болка, тъга, обида. Усещането, че сме загубили като държава, като общество е силно. Една от снахите на Сюлейман, когото намерихме в Бурса, е родена в Джебел. Идва в Турция по време на цинично наречената „голяма екскурзия”, когато е била на 3-4 години. Тя изключително трудно говореше български и я помолихме да ни каже какво изобщо си спомня от българския език – тя каза: „Зайченцето бяло”. Помолихме я да я изпее. В един момент, когато тя държеше на ръце своето прекрасно дете, каза: „А, не мога да си спомня.” Но това „не мога да си спомня” го каза на английски. Заради един репресивен и глупав модел на мислене на тогавашното управление, конкретно на Тодор Живков, с това момиче трябваше да преминаваме през английския. Нямахме допирна точка с българския, а трябваше да преминем през това стъписване, през английския. Представете си за какво отблъскване и отдалечаване става дума.

Какво означава думата “гьоч”?

На турски език думата “гьоч” има няколко значения – „преместване в друг дом”, „емиграция”, „изселване”.

Кое от тях бихте избрала за превод?

„Изгонване” сигурно. Изпитвахме огромно неудобство с Даниела Горчева и оператора Любен Бързаков, когато виждахме, че за тези хора е драматично да се справят с въпросите ни. Те не искаха да обвиняват целия български народ. Но наред с това е необходимо да се назовава кой е довел до случилото се. Това е все едно да те изгонят от твоя собствен дом. Да нямаш право да кажеш, че обичаш това място. Питаха ни – и мене, и Даниела – защо не сме представили българската гледна точка. Има я тази позиция – изразена е чрез хазяйката на Сабри Искендер. Няма една гледна точка – на оправдаващите „възродителния процес”. Това е съзнателно направен избор. Защото тя беше достатъчно представена – независимо от падането на Берлинската стена и падането на комунизма, много добре се чуват гласовете на носталгиците по старото време.

Вероятно по-възрастното поколение е наясно с „възродителния процес”. Младите хора обаче знаят ли какво означава този исторически термин?

Тези, които се интересуват, знаят. Идеята ни беше – особено чрез Метин, който работи в компания, свързана с National Geographic, – да покажем колко всъщност няма значение дали си в Турция, или в България, и колко е важно да си дадем сметка за случилото се в миналото. Трябва да си отговорим на въпроса защо Метин е там, а не тук, и защо му е мъчно за България, и защо е обиден. Надяваме се именно младите хора, когато гледат този филм, да си кажат: „Това е филм и за нашите възможни приятели, които обаче няма да срещнем тук, ще ги срещнем в Истанбул, в Бурса.” Това е филм за категорията хора, които са били изгонени по политически причини с пълното съзнание, че нашето, българско, общество няма нужда от тях. Това е филм за нещата, от които сме се лишили като общество и като държава.

За 22 години откриха ли се всички истини за „възродителния процес” – чрез медиите, чрез книгите?

Все повече се открива, но съм много далеч от изказвания като „никога няма да знаем всичко”. Вярвам, че трябва да се отворят архивите и да се четат. С един филм, с два филма, с пет книги, десет книги, със сто книги не може да се каже, че цялата истина е разкрита. Но е по-добре да имаш сто филма и сто книги, отколкото един филм или една книга, или само версията на управляващата комунистическа върхушка от онова време или на ДС.

Източник: Copyright © Заман.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #164 on: February 19, 2012, 19:29 »

Ирина Недева сега е в САЩ да представи филма на нашите сънародници.

Дано повечко хора го гледат.

В тази тема по горе има много,предоставям ви малко за онези дето са пропуснали.
http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/daniela-gorcheva/2011-05/kino-goch-da-prekrachish-granicata-naj-posle-po-bnt/