Author Topic: Xубава работа, ама българска !  (Read 79497 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
Re: Срам за България - Shame for Bulgaria !
« Reply #75 on: May 25, 2011, 22:38 »
Мисля, че не. Понеже Константинопол е ключов град за историята на християнството и Европа. Град от ПЪРВОСТЕПЕННО значение.  Все едно Мека да бъде завладяна от християни и да забранят всякакви мусюлмански прояви. Такъв джихад ще тръгне , че ми е бедна фантазията.:)
За всеки друг град може, но за Константинопол - Истанбул , ще бъде светотатство. Просто целия християнски свят ще скочи и турците много добре знаят това...

Сега на по спокойна глава мога да кажа.
На сложно място живеем и със сложни взаимоотношения. Никой никога няма бъде истински доволен от ситуацията в родината, във съжителството и отношенията помежду ни. Няма да го има пълното щастие и винаги ще са необходими компромисите. Който се самоопределя за помак, винаги ще се самоопределя за помак, независимо от всички исторически, езиковедски, културни и археологически доказателства. Българина винаги ще възприема помака за българин - мусюлманин, независимо, че помака не иска да се възприема за такъв. Така ще е докато свят светува. Не виждам какво може да се случи в бъдеще време, за да промени тази ситуация. Само господ да не дава провокаторите да нагнетят положението и да се избием в граждански войни.
С турците днес сме приятели. Когато ходя в Турция винаги ме посрещат с усмивка и с думичката "комшу". Винаги обаче на заден план, ще има страхове и предразсъдъци. Турция си мечате за османската империя и това е нормално. България си мечтае за Велика България... Винаги ще го има страха сред българите от желание за сепаратизъм и създаване на автономии от страна на мусюлманите , защото има горчив опит от това в миналото. Винаги ще има страх от разрастването на ромите, защото раждат по 15-20 деца и ги хвърлят голи на пътя да е оправят. Държавата не се занимава и в резултат на това расте една с извинение "сган" - необразована и примитивна, неплащаща, неработеща, крадяща и убиваща. И става все по голяма...
Обикновенния българин , смазан от проблеи и несгоди , е забил главата в пясъка и става все по мнителен, все по напрегнат и все по мразещ.
И просто винаги има едно напрежение и недоверие, винаги когато стане въпрос за мусюлманите. Има едни изрази които се носят като:
Те ходят фундаменталисти и шетат по Родопите. Промиват мозъка на помаците. Потурчват ги. Водят ги на скъпи екскурзии в Турция и арабския свят. Водят учениците и децата по бляскави места. Децата се възхищават и започват да неглижират България и българското и да се променят. Отродяват се.
Обикновенния българин християнин дори незнае, че голяма част от помаците не се смятат за българи и то от край време. Обикновенния българин християнин мисли, че исляма ги кара да се чувстват така. Обикновенния българин християнин гледа митнгите на дпс със турските знамена на трибуната, ораторството на турски език, полумесеци и прочие и цъка с уста: Ееех виж как ги потурчват българите по родопите. Обикновенния българин християнин вижда всичко това и се притеснява , че външни сили и държави се месят в политиката на сънародниците му и се чуди защо? Какво ще поискат тези външни сили в замяна? Какво целят? Целят ли отцепване на територии? Целят ли второ Косово? Създават ли пълзящ ислям? Това се знае от службите, но обикновенния българин не го знае и това го гложди и тревожи.... 
Обикновенният българин християнин вижда как нишката на народностно чувство и спойката на нацията се къса и разяжда. Как се засилва отчуждаването.
Обикновенния българин християнин започва да се чуди защо се случва това и докъде ще стигне. Той започва да търси причините , да се рови по форумите, да пише, да се опитва да възстанови разрушените връзки. Стъпва малко като слон в стъкларски магазин, заради невежеството си и непознаването на особенностите на собствения си народ...и се надява не всичко да е изгубено.

Понякога си мисля, дали не е добре да се свалят картите на масата и да става каквото ще става....
Всеки да казва каквото мисли, каквото иска и да се върви към някакъв консенсус. Стига с подмолните и завоалирани политики.
Макар, че точно тези политики служат най-добре на политиците.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #76 on: May 25, 2011, 23:26 »
Ето, тъкмо преди малко по БТВ - "Шоуто на Слави" - двама българи - социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев се опитваха по чисто човешки, откровено-социологически и на съвсем простонароден език, да изтриват част от последния срам, хвърлен по другите българи, по всички български граждани и по България най-общо, от доскорошните постъпки на онзи, "нашенския" фашист - Сидеров !  ::) ???
Добре, че има и разумни хора в тая, както казва "Станислав" - завоалирана територия !  8) ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #77 on: May 25, 2011, 23:36 »
За Константинопол Станислав е прав. Това бил, е и ще бъде най светият за православното християнство град след Йерусалим. Там в църквата Света София е центърът на православната религия. Както центърът на исляма е джамията Харам и Шериф в Мекка.  Така че няма как да забраниш на центъра на една религия тя да бъде изпълнявана. Въпреки, че ако трябва да сме точни таман в центъра й- Света София изпълняването й е забранено. Поне са разкрити мозайките, което е едно уважение към истинското предназначение на тази сграда и към християнството като цяло.

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
« Reply #78 on: May 25, 2011, 23:55 »
Здравейте, IVAYLO ама са си искипрял с този пушка ,какво искаш да кажиш с това немога да разбера, ама неисе.Гледам че си запознат донякаде с положението в Турция, но до някаде, или не казваш всичко или не ти отърва.За тези убиства които споменаваш са истина, но испълнителите са малолетни, и както в сяка и една държава и в Турция си има закони, но по важното е защо са извършени тези убиства, от което лично аз силно се ограничавам, ами тези хора са мисионери брат, и вдиствително си са привишили правата мога да ви да и още подробности ако искаш.
Това е снимката ми от профила ми във фейсбук и с нея нищо не искам да кажа, просто се снимах след успешен ловен излет. :)
Истина е - убийствата са извършени от непълнолетни. Но все пак толкова леки присъди са гавра с правосъдието. Кой, Турция ли има либерални наказателни закони? А и религиозните мотиви за такова престъпление са много силно утежняващо вината обстоятелство. А и Ясин Хаял - подбудителят на убийството на Хрант Динк, си е пълнолетен - но засега се отървава само с лек уплах - доколкото знам, все още не е осъден.
Ако мисионерите са си превишили правата, то държавата има разполага с набор средства да ги санкционира. Включително и да ги изгони от страната. Все пак те са били чужди граждани. Ето, например - тези протестанти и аз самият не ги понасям! И не съм пропускал да се подпиша под нито една организирана подписка да бъде изгонен поредният протестантски шарлатанин. Но да убиеш някого за това - никога!
Нашата фалангистка група е малобройна съществува сравнително от скоро. Другарите ни от Испания ни запознаха с няколко групи десни кемалисти в Турция. Възгледите ни са много близки - но главното е, че не вярваме на политиците, а на военните. ;)
Само военният може да бъде истински отговорен пред страната си управляващ - най-малкото защото й се е клел да я брани с цената на живота си. Само военният може да въведе и поддържа реда - защото самият той е научен на ред. И може да ти се стори странно - но в страни, управлявани от военни, по принцип има много повече толерантност и единство между населението, отколкото в страни, управлявани от партии. Щото един партиец мисли така, друг - инак, трети - съвсем другояче. И който и да дойде на власт - винаги удря едно рамо на едни и една балтия на други: щото такива или онакива му били възгледите. Докато възгледите на военния са независимостта на държавата, редът в държавата и благоденствието на държавата. На такава основа всичко останало хората могат да си постигнат и сами - и досега винаги са го постигали. :)

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Срам за България - Shame for Bulgaria !
« Reply #79 on: May 26, 2011, 00:49 »
IVAYLO радвам се че намираме еднакви възгледи, първо за ХРАНТ ДИНК аз съм на същото мнение, но нещата са доста по сложни отколкото ги представиха, пък и и делото замина за ХАГА да му решават там, но никой няма право да работи срещу ДЪРЖАВАТА. А що се отнася до воените, не съм  съгласен с теб напълно, това са ограничени хора във възгледите,`бил съм две години и три месеца във воените` и никой военен не може да реши проблемите на държавата, с едно исключение на моият феномен АТАТЮРК който е бил военен, и си е решил педесет процента от проблемите,но след това за да продължи решава да стане цивилен, и да премине на много партина система. За другите убииства, не исках да говоря но ме предизвикваш, бог да ги прости но това са били извратени хора, и са давали на тези момчета по някои лев сещаш се за какво, и нещата стигат до там. IVAYLO гледам че си много разочарован от политиците, и мисля че проблема не е в тях а в нас, докато не се научим да избираме правилният, и докато не се научим да протестираме, повярвайми брат ще е така, и ако утре арапите на са минали не се учудвай.А на ````другарчетата```` ти много селиам и от мен.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #80 on: May 26, 2011, 01:16 »
Запалeните килимчета...
... и една зала във военно-историческия музей на Букурещ
Автор: Д-р Боян Кутевски

Наскоро пътувах до Букурещ и с един приятел решихме да разгледаме военно-историческия музей. Музей като музей, очаквано идеологически ориентиран и от зала в зала внушаващ, че даките и румънците са най-великите в света. Започваше с експозиция на каменни сечива и оръжия – явно всички велики народи са започвали историята си с хвърляне на камъни. На много места в средновековните експозиции попивахме експонатите, пробвахме тежестта на топчетата и изобщо – мъжете си остават едни палавници цял живот.

Накрая на експозицията влязохме в една зала, в която ни посрещнаха добре познатите румънски знамена с дупка в средата – бяхме стигнали до най-новата история на Румъния, до революцията от края на 1989 г., когато румънците излязоха на улиците и се биха за своята свобода с хранениците на тиранина Чаушеску, когото набързо разстреляха. Косите ни настръхнаха – във витрините стояха дрехи, пробити с куршуми и засъхнала и избледняла кръв, вещи на хора, простили се с живота си, за да свалят най-мразения режим в цяла Източна Европа – наборни войници, студенти, ученици, всякакви. Семействата на генералите, командвали армията на страната на народа бяха дарили техните лични вещи и униформи. Изкушихме се да жестикулираме и сочим над витрините, веднага се включиха аларми от датчици и цялата зала беше огласена от звънци. Оказа се, че от цялата вековна експозиция, от всички златни шлемове, маски и други безценни исторически артефакти най-ценни бяха вещите на падналите за днешна Румъния...

Няколко дни по-късно в българските медии прочетох за митинга на „Атака” пред джамията „Баня баши”, за стълкновенията между атакистите и богомолците, за запалените молитвени килимчета. И пак се върнах към залата в букурещкия военен музей. В България за 21 години не разстреляхме нито един политик – нито законно, нито криминално. Тодор Живков си отиде от този свят морален победител, а един негов бодигард (и то след като падна от власт) е министър-председател. Това е сериозна разлика – може би затова и досега Румъния е сочена за по-напредналата държава – защото тамошните политици знаят, едва ли ще бъдат разстреляни, но хората очакват и изискват от тях поне да не насъскват гражданите едни срещу други.

Агресията на българите от последните 21 години винаги неминуемо се насочва помежду им или в по-честия случай – към по-слабите, към по-малкото, към по-бедните, към по-различните. Политически успех, който е стъпил И върху подобни „подвизи” е всъщност краен обществен неуспех. Привличането на внимание с подобни бабаитлъци неизменно ни определя исторически към народите-комплексари. Мразенето на българските мюсюлмани и турци е около 100 години назад във времето и още толкова на изток от цивилизацията, към която си представяме, че можем да се причислим.

Слюнообразуването и слюноотделянето в крайния парламентарно-представен национализъм е обратнопропорционално на претенцията, която имаме за себе си и която се стремим да докажем пред света; посегателството върху хора, които се молят е варварство, което народи, които са воювали векове наред помежду си не са си позволявали. Но това едва ли има особено значение за хора, които „бранят” националния интерес през 21-и век с праисторически „аргументи” – хвърляне на камъни по себеподобни, които просто имат различни вярвания, убеждения или сексуални предпочитания. Жалкото е, че нашата претенция за 1300-годишна история и култура си стои все там, в праисторическите експозиции, пълни с камъни, приготвени за хвърляне...

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #81 on: May 26, 2011, 07:51 »
HASHASHIM хубаво то е че Света София не е саборена като тази джамия на картинката която виждаш и АЛЛАХ знае още колко като нея са онищожени.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #82 on: May 26, 2011, 09:20 »

HASHASHIM хубаво то е че Света София не е саборена като тази джамия на картинката която виждаш и АЛЛАХ знае още колко като нея са онищожени.
Джамията не е съборена, а падна сама. Но разбира се това има вина и държавата, която не се е погрижила за този впечатляващ паметник на културата. Но тя нашата държава не прави разлика- и църкви и джамии останали от стари времена се рушат и разграбват оставени на произвола на съдбата от държава и народ.
Но мисля, че си съгласен с мен, че е редно Света София да бъде върната на християните, тъй като е най свещената църква. Така както Харам и Шериф в Мекка е най святата джамия за мюсюлманите. Представяш ли си как би се чуствал ако тя бъде отнета от мюсюлманската умма и бъде ползвана от друга религия или пък я направят музей. Ето така се чустват и християните за Света София...

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #83 on: May 26, 2011, 11:56 »

Балканджи е прав-особено показателен е примерът със скалният манастир до Варна-Аладжа от средновековието,в който някакви си разглезени малчугани бяха унищожили стенописи на по 1000 години.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #84 on: June 14, 2011, 15:51 »
Осъдиха Мануела Горсова да плати на Стависки разноски по дело

Състав на Софийски градски съд отхвърли иска на Мануела Горсова срещу застрахователната компания на Максим Стависки „Дженерали застраховане" за имуществени вреди в размер на 189 254 лв.

След проточилото се - многократно отлагано - близо две години дело, председателят на съдебния състав съдия Йорданка Моллова определя иска като неоснователен и недоказан.
Заедно с това Мануела, която тежко пострада при пътния инцидент край Ропотамо, е осъдена да заплати на Максим Стависки и Дженерали близо 21 хиляди лева съдебни разходи.
Припомняме, исканата от адвокатите на Мануела сума представлява парите, дадени за лечението на момичето в Израел.

Съдийският състав обаче приема, че при това лечение за Мануела не са настъпили имуществени вреди, тъй като престоят и манипулациите в Израел са заплатени с парите, постъпили по дарителските й сметки в рамките на националната кампания, организирана за подпомагане на тежко пострадалото момиче и събрала сумата от 390 747 лв.

Според семейството на Мануела до сега лечението и рехабилитацията й струват над 1 млн. лева, като в момента месечните разходи са в порядъка на 5 хиляди лева.
Три години след катастрофата, причинена от Стависки, състоянието на момичето продължава да е тежко, макар и лечението в Израел да е повлияло благотворно и да се наблюдават редица подобрения.

Медицинските експертизи, направени в рамките на делото установяват, че и след лечението Мануела продължава да е в „персистиращо хронично вегетативно състояние".

Юристи, пожелали анонимност, коментират съдебното решение като „пълна правна перверзия с гражданското право".
Според тях хората, които са дарявали по сметките на Мануела не са го правили, за да освободят от плащане Стависки и застрахователите му.

Майката на Мануела, Дияна, която е неин настойник, коментира лаконично решението, като по думите й съдът се е държал като адвокат на Стависки и застрахователната компания.

Семейството твърдо е решено да обжалва пред Апелативния съд постановеното от СГС - въпреки тежкото си финансово състояние, предвид ежедневните скъпоструващи грижи за Мануела.
Единствено финансовата помощ на техни приятели позволява тя да получава задължителните за състоянието й медицински и рехабилитационни манипулации.

П-с. Какво стана с моралът на хората или вече парите са определящи.Да не би да е дошъл моментът да плащаме на убийците затова че са убили или осакатили нашите деца,да плащаме на обирджиите ,че са ни обрали-на къде вървим,като държава.
Срам ме е ,че има такива българи като тази съдийка без срам и морал.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #85 on: June 15, 2011, 22:05 »
Доц. Евгения Иванова: Цялото общество трябва да потърси виновниците за Възродителния процес
понеделник, 13 юни, 2011     Няма коментари
Evgenia Ivanova

Какво Ви доведе отново в Родопите?

Преди всичко, аз безкрайно обичам Родопите и използвам всяко едно изследване, проекти и какво ли не, за да дойда до тук. Конкретно в момента провеждам едно много голямо изследване за нагласите на мюсюлманите в България и това е идеята, за да дойда тук. Изследването ще бъде в цяла България, но аз понеже обичам Родопите и съм работила в тях, избрах да дойда тук.

Говорейки за интеграцията на малцинствата и капсулирането им, какво може да се каже по тази тема?

За съжаление трябва да споделя доста негативни наблюдения, защото за мен има огромна разлика от времето, когато работех в Родопите и сега. Сега много отчетливо се наблюдава – не в Смолянско, но например в Кърджалийско се наблюдава много голямо капсулиране на мюсюлманите и за разлика от времето, когато аз съм правила изследване непосредствено след възродителния процес, когато е имало логика хората да не обичат българите, те правеха прекрасна разлика между комунисти и българи, а в момента тази разлика, като че ли започва постепенно да се заличава. Разбира се, това е плод на политическите усилия от всички страни и това е ужасно неприятен за мен процес.

Казвате политическите среди – а относно медийното говорене спрямо мюсюлманите?

Да, разбира се. Естествено че и медийното говорене, тъй като политическите сили нямаше да имат влияние, ако не беше медийното говорене. Както казва един китайски учен, когото страшно обичам: “Сегашният Херодот са медиите.” Никой нямаше да знае историята, ако не беше Херодот, никой нямаше да знае какво се случва, ако не бяха медиите в днешно време, така че то е неизбежно.  Лошото обаче е, когато медиите в името на сензацията и бъркайки се в неща, които не разбират, правят бели.

Вие изследвате Родопите. Визирайки тенденцията в медийното говорене за радикален ислям, ислямизъм и т.н. в Родопите – има ли наистина почва за ислямизъм, сблъсква ли ли сте се с такова явлеие?

Не. Сблъсквам се обаче непрекъснато с говорене за радикален ислям. Моите предварителни впечатления общо взето се потвърдиха, че изповядващите т. нар. традиционен ислям, някои го наричат “Баба ислям”, смятат т. нар. нови имами, които са завършили не само в арабските страни, а и в София дори – Ислямския институт, считат, че те са проводници на някакъв друг ислям. Всъщност те са проводници на ортодоксалния, на чистия ислям. Това е моето мнение засега. Не  мога да се ангажирам с категорични твърдения, че радикален ислям няма, предпочитам да го наричам ислямизъм, защото това не е моя работа, а на съответните служби, които трябва да се занимават с това. Моята работа е да разбера има ли почва за радикален ислям или ислямизъм и според мен такава почва няма. Но все още не искам да се ангажирам с категорични твърдения преди да съм си завършила изследването.

Изследвали сте дейността на дружба “Родина” в миналото. В момента тече дебат относно тяхната дейност. Каква е Вашата оценка за “родинци”?

Дружба “Родина” е много сложно явление и е трудно да се резюмира набързо, но във всички случаи мисля, че с книгата си “Отхвърлениете “приобщени” успях да развенчая мита, че дружба “Родина” е спонтанно зародила се организация в рамките на самите българи мюсюлмани. Има купища документи, чиито автори към момента дори не крият,  напротив – синовете им се гордеят с тях – и Караманджуков, и Маринов и т.н., които показват абсолютно недвусмислено, че дружба “Родина” е държавна политика. Няма защо да се заблуждаваме – тази политика започва от идването на власт на “Звено” и се задълбочава в годините, всъщност разликата между “Звено” и дружба “Родина” е 3 год. Политиката им е изключително ясна – за българизация на българите мюсюлмани, слава богу, не за християнизация, както е през 1912г., но за категорична българизация и за приобщаване чрез отхвърляне.

Преди близо три месеца на митинг в Барутин ДПС поиска виновниците за Възродителния процес. Не е ли закъсняла реакция това искане?

ДПС преди всички избори непрекъснато иска да се наказват виновниците за Възродителния процес и непрекъснато се сдружава с тях на политическо ниво.

Всъщност кой трябва да посочи виновниците и има ли давност това?

Всички ние. Защо ДПС да има монопол върху търсенето на виновниците. Цялото общество трябва да търси виновниците.

А какви са нагласите на обществото относно Възродителния процес?

Боя се, че не го интересува. Има и други нагласи, също обезпокоителни – когато миналата година направихме друго изследване, за историческата памет на българските граждани от всички етнически и религиозни групи, ние се сблъскахме с едно явление, не че го откриваме за първи път, но този път беше много масирано – мюсюлманите, и българи, и турци изтъкваха Възродителния процес като най-важно, най-травматично събитие, и също нито един християнин не го посочи, като в същото време тъгуваха за Тодор Живков. Не казвам, че е парадоксално, това се вижда от доста отдавна, но сега е по-масирано. Мнозина от мюсюлманите, с които разговаряхме дори бяха склонни да направят компромис с Възродителния процес в името на това, че през комунизма се е живеело по-добре. Това е тенденция, която също не ми харесва, но като учен съм длъжна да я отбележа.

Рудозем днес

Offline husein

• Adviser
« Reply #86 on: June 16, 2011, 23:54 »
Расате и аз се възмущавам от ситуацията в страната ни,за съжаление през тези "демократични" години се вижда ,че Демокрацията е за силните и тези които имам пари!И още един път се отвращавам от думата демокрация! >:(

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #87 on: January 22, 2012, 17:34 »
 :'(

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #88 on: January 22, 2012, 21:17 »
.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #89 on: January 22, 2012, 22:13 »
Султане да станем и нйе по един поп няма да е лошо
той са е видяло че с тютюна не може да се живее.