Аз съм християнин, женен съм за мюсюлманка и откривам тази тема, за да разбера защо мюсюлманите у нас трудно приемат такива бракове.
Веднага уточнявам, че жена ми не от "нашите мюсюлмани", а е от Казахстан. Запознанството и историята ни са достойни за филмов сценарий, но няма защо да занимавам форумниците с това. Отначало дори жена ми не разбра, че се запознава с българин и християнин, защото за казахите християни са най-вече руснаците и украинците, а името ми не се среща при тях. Външният ми вид никак не е славянски, а и българският език е с много по-твърдо произношение от руския и когато българин говори руски - акцентът наподобява кавказкия. Жена ми в началото ме помисли за чеченец, дагестанец или кумик. Както и да е.
Бях в Казахстан, запознах се с много хора: почти всички - мюсюлмани. Абсолютно никой обаче не намери нищо укорително или ненормално в това християнин и мюсюлманка да създадат семейство. Напротив - всичките й роднини ме приеха едва ли не като син. Даже и местния мулла (между другото - получил религиозно образование именно в Турция) не само не каза нищо напреки, но и ни пожела много щастие, много любов и всичко най-най-хубаво. Да уточня, че това - последното - стана тъкмо на Курбан Айт (Курбан Байрям).
Идваме в България, заживяваме си - и всичко си е в ред. В един момент жена ми иска да отиде на джамия. Отидохме.
... и започва една, дето не е разправяне.
Ходжата заявява, че жена ми била неподходящо облечена. Не можело с ръкави до лактите. Отговарям му, че ако иска - мога да му покажа снимки от джамии в Истамбул, Бурса, Анталия, Алмати, Караганда и Оскемен, където жена ми е в рокли изобщо без ръкави.
Ама не - бил съм длъжен да напътсвам жена си в исляма. Казвам му, че не съм - защото съм християнин.
Огън и жупел! Било неморално, било недопустимо, било голям грях...
Стига, бе: разходил съм се из Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизия - навсякъде традиционната религия е сунитския ислям, но никъде в такива бракове никой не вижда никакъв проблем!
По каква причина обаче тук има проблем?
След като там няма.