Author Topic: Виновниците за "Възродителния процес" на съд!  (Read 33915 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Шалът на Сайде я изключи от училище  ???

Юлиана Методиева, 27 Октомври 2011

В 7.45 ч. на 17 октомври в с. Горно Краище, община Белица, се случва следното. Ахмед Дунгьов, директор на ОУ „П. К. Яворов”, повиква в директорската стая осмокласничката Сайде Мехмед Мехмед. Пред класната на момичето Дунгьов съобщава, че я отстранява от учебни занятия. На родителите й бива връчено уведомление. С облеклото си Сайде Мехмед „изразява етническа, верска или религиозна принадлежност. Посещава училище във вид противоречащ на чл. 135, ал. 1, т. 3 от ППЗНП”.

Това е единственото основно училище в селото. Най-близкото учебно заведение е в Якоруда, на десетина километра. Това означава, че Сайде трябва да пътува, за да довърши основното си образование. Правото й на образование е разписано в българската конституция.

В цялата община живеят предимно мюсюлмани. Педагозите от ОУ „П. К. Яворов” са българи и помаци. В края на миналата учебна година между някои учители и майката Хатидже Мехмед неколкократно са възниквали разпри за начина на обличане на момичето. Хатидже цитира дори думите на една от педагозите: „Детето няма право да идва така облечено. Това е моето училище, това е работното ми място!” Наричат семейство Мехмед дори „психари”. През лятото атмосферата около шала на Сайде, завършила с отличен учебната 2010-та година, се влошава с всеки изминал ден. Логично следва и решението на педагогическия съвет да приеме специален текст в правилника. Той на пръв поглед звучи съгласуван с Правилника за приложение на Закона за народната просвета. Според него учениците трябва да носят облекло, което да им позволява да участват равностойно в образователния процес. Религиозният атрибут се подразбира като забранен. Изразът „училището е светска институция” дава привидно силен аргумент за изключването на осмокласничката.

В ОУ „П. К. Яворов” не е приета униформа. Сайде определено има модерен външен вид. Обута е като връстничките си с дънки, носи цветен пуловер. На 15 септември влиза в училище, без да е променила решението си да ходи с шал. За нея той е неразделен знак за принадлежност към вярата й. Упоритостта й разгневява 13 члена на педагогическия съвет. В писмо до РИО – МОНМ те искат своевременно становище.

Разправиите в с. Горно Краище и забрадената Сайде стигат и до в. „Струма”. По адрес на момичето започват да се пишат злостни думи, анонимни националисти подхвърлят накърняващи честта й квалификации.

Семейство Мехмед са притеснителни хора. Те не допускат, че решението на дъщеря им от лятото на 2011 г. да носи навсякъде забрадка ще взриви така част от обществото в Горно Краище. Още повече, че нейните съученици приемат това за напълно нормално, което личи от подписката им в нейна защита след изключването й. Мехмед и Хатидже Мехмед започват да търсят различни институции. Отиват в Агенцията за закрила на детето, питат „На кого пречи детето ни?”. От агенцията предпазливо обещават да излязат със становище. Бавят се. Родителите на Сайде настойчиво търсят реакцията на образователните инспектори към Министерството на образованието. Началникът на РИО Ивайло Златанов изпраща докладна до директора Ахмед Дунгьов. В докладната има такъв текст: „...Сайде Мехмед прави опит да наложи в едно светско училище морал, който не се възприема от другите... Допускането на Сайде в този вид я поставя в привилегировано отношение. Тя не осъзнава, че със своето поведение учениците от училището са поставени в неравностойно положение.”

„Какво ще стане с училището, ако всички момичета тръгнат като Сайде”, каза пред „Обектив” директорът на основното училище Ахмед Дунгьов.

„Това е заплаха от ислямизъм, не можем да позволим носенето на забрадка, заяви пред „Обектив” Любка Станева от РИО – Благоевград. - Сайде ще има последователи, ако не реагираме.”

Казусът Сайде Мехмед е на бюрото на министъра на образованието Сергей Игнатов. Как той ще прецени шанса за конституционното й право на образование, все още не е известно.

Заведена е и жалба в Комисията за защита от дискриминация.

В подкрепа на жалбата на Мехмед Мехмед, бащата на Сайде, на 21 октомври Българският хелзинкски комитет излезе с официално становище пред РИО – МОНМ. В него правозащитниците заявяват: „Ограничаването на правото на вярващите ученици да се придържат към каноните на своята религия не е продиктувано от належаща обществена необходимост и в този смисъл не е съответно на стандартите на едно демократично общество, което уважава правата на човека. Тези опити също така са неосъществими, тъй като цялата организация на обществения и културен живот в съвременните общества е свързан с религиозна символика. В системата на българското образование православните религиозни празници се съчетават с ученическите ваканции.”

В с. Горно Краище жителите са разбунени. Районът е деликатен, нужно е адекватно поведение и управленска далновидност. Неизбежно ГЕРБ и ДПС се опитват да извлекат партийна печалба от случая с осмокласничката Сайде Мехмед. Дали ще се върне тя на училище е в ръцете на ръководителите на образованието, както и на националните органи за защита на правата на човека. Дано случаят със Сайде да не отвори отново път за Страсбург!

23 октомври 2011 г.

Послепис: Благодарение на застъпничеството на БХК на 25 октомври Сайде Мехмед се върна в училище „П. К. Яворов”. С кратко писмо до директора Ахмед Дунгьов РИО - МОНМ възстановява правото на образование на осмокласничката. За правото да носи шал, докато завърши основното училище, ще има решение на Комисията за защита от дискриминация. Дотогава навярно ще се произнесе и министърът на образованието. Неговата позиция ще отекне силно за мюсюлманското малцинство в Горно Краище, Якоруда, Белица.

http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/iuliana-metodieva/2011-10/shalt-na-sajde-ya-izklyuchi-ot-uchilishe/
! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !

Offline Seliam-hodja

• Avarage member
Талейран беше казал на Наполеон по повод убийството на Ангулемския
херцог, един от противниците на императора: "Ваше величество, това не
е престъпление, това е нещо по-лошо -- това е грешка!"

Така нареченият "възродителен процес" е престъпление дори по действащия
по онова време Наказателен кодекс, който инкриминира дискриминацията,
принудата и посегателството срещу личността. Насилственото сменяне на
собствените имена не се основава на закон, а е извършено по "указание",
т.е. то е противозаконно.

То противоречи и на Всемирната декларация за правата на човека на ООН.
България по това време е член на ООН и поне формално признава
фундаменталните документи на тази организация.

С "възродителния процес" тоталитарният режим си направи "рана на здраво
място" -- последното нещо, което му трябваше: наред с продължаващото сред
населението социално и политическо недоволство, властта излишно настрои
срещу себе си няколкостотин хиляди български турци, които дотогава бяха
аполитичнил Изселванията и "екскурзията" доведоха до загуба на работна
ръка в земеделието, тютюнопроизвоството и промишлеността и нанесоха
вреди на и без товма хилавата икономика на страната.

Принудителното преименуване и изселване събуди крайни националистически
чувства сред доста по-примитивни българи и предизвика закономерно сред
много български турци антибългарски настроения.

Заличаването на турски имена от гробовете и архивите, както и псевдонаучните
изследвания на конюнктурни личности, които чрез антропологически измервания
"доказваха" българския произход на турското малцинство са сравними с
расистките също така псевдонаучни изследвания в хитлеристка Германия.

Режимът разчиташе, че след като десетилетия наред издаваше вестници на
турски език и създаваше някакво подобие на "българотурска" партийна
"интелигенция", тези кадри ще стоят винаги зад правителството. Повечето от
тях обаче се оказаха най-напред турци, а после (ако изобщо) партийци.
За да е по-голяма кашата, повечето от днешните лидери на ДПС начело с Доган
се оказаха и агенти на Държавна сигурност -- но това вече е друга тема.

"Възродителният" процес определено не е "зле проведена национална доктрина".
Той създаде условията днес да има конфликтни прояви на национална почва,
каквито не е имало в българската история след 1878 г.

Той е престъпление, откъдето и да го погледнеш. Без него днес Ахмед Демир
Доган щеше да продава пиперки и домати на някой анадолски пазар вместо
да играе в политкиката "езичето на кантара", а името Волен Сидеров щеше
да е непознато на повечето хора. Българите в районите със смесено население
нямаше да бъдат наричани "гяури" от самозабравили се догановски управници,
а щяха да са в съседски отношения с комшиите си турци и да се поздравяват
и черпят взаимно и за Великден, и за Байрям. Това го има все още, но толкова
рядко, че се споменава във вестниците като събитие от рода на "катаджия
отказал рушвет".

Offline ibrahim65

• Moderator

Ней гиди време хей какви герои сме били

НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС

1.    Върнете на нашите турци имената
    2.    Свободно пътуване по света и за помаците.
    3.    Възстановете отнетите ни за трети път мюсюлмански имена
    3.    Тодор Живков - посланник в Турция
    4.    Малцинственият проблем индикатор на реформите
    5.    Хасан - Асен 1985, Хасан -1989
    6.    Прекратете възродителният процес в с.Рибнево
    7.    За помаците - свобода на обрязването и пълнота на религиозните обреди
    8.    Не превръщайте проблема на малцинствата в социален взрив. Имайте търпимост, бъдете хора. Бог създаде човека, не нацията
    9.    Личното име - неотменима част от човешката личност
    10.  Не на родния национал-социализъм
    11.  С.Рибнево, ние сме мюсюлмани, искаме си мюсюлманските имена и всичките си права
    12.  Спрете репресиите, побоищата и изселванията на помаците
    13.  Свобода за турците
    14.  Свобода на обрязаните
    15.  Чиста нация правеше Хитлер. Резултатът - 6 млн. унищожени евреи
    16.  Право на име
    17.  Свобода на обредите и обрязването
    18.   Искат лоялност чрез жестоки репресии
    19.   Равни права на българското и турското население в България! 

Тази серия от лозунги оставям без коментар. Те се издигаха от присъстващи на митинга български мюсюлмани само да вметна само ПОМАЦИ. Виждате ги на снимката. Призовавам лозунгите да бъдат прочетени много внимателно. Бих искал възрастният читател да си припомни, а по-младите да усетят социално-политическия контекст, в който започнаха промените в България и защо беше важно да зовем за "мирен преход" и понякога ние - водачите на СДС да се стремим да укротяваме топката. (Говоря за моите разбирания! Не обвързвам с тях другите. Имаше и други причини, също важни.) Не трябваше с действия да преминаваме невидимата граница, зад която се отприщваха разрушителните сили на етно-религиозното противопоставяне. Въглените бяха живи. Имаше достатъчно горивен материал. Беше достатъчно в така наричаните "смесени райони" да се разчуе, че държавата е слаба и не се знае дали в София има централна власт. С Възродителния процес и последвалата Голяма екскурзия държавата се беше насадила върху буре с барут.

Offline ibrahim65

• Moderator
                                                                       Кръглата маса

- При демографските прогнози за развитие на етническите българи, прогнози, които се правят през последните десетилетия, Голямата екскурзия създаде трайна нагласа за изселване на етническите турци, чийто естествен прираст създаваше дисбаланс на населението в редица смесени региони.
- Грубото потъпкване на правата на човека предизвика най-будната част от българската интелигенция. Наред с екологията, другият център, обединяващ неформалите, бяха правата на турците. Така зараждащата се българска опозиция отрече в началото си примитивния национализъм и направи възможно избягването на босненския вариант.
- След 10 ноември обществото започна своето разслоение на политически противопоставящи се групи. С “възродителния процес” Живков беше създал в смесените райони враг на българското население на етническа основа, което отклоняваше вниманието му от комунистическата партия. А това по естествен начин създаде условията за възникването на турската партия – ДПС. Една от причините СДС да загуби изборите на 10 юни 1990 година бяха ниските изборни резултати от тези региони.
- Беше дадена възможност на БКП след свалянето на Живков да отрече неговата политика по отношение на българските турци и по този начин да сложи положителен щрих към портрета си пред международната общественост.
- След „възродителния процес“, предизвикал остра реакция по света, всяка турска организация беше по принцип лишена от възможността да води екстремистка националистическа политика. Всяка проява на турски екстремизъм би оправдала „възродителния процес“ и би дала международно основание за прилагането на нови форми на държавен тероризъм към това население.
Казвам, че това са обективни резултати от „възродителния процес“, а не цели, преследвани и съзнателно постигнати от Живков. Многозначително е обаче, че Тодор Живков като подсъдим прие само една вина – за възродителния процес“. Той и само той носел отговорност. Историята щяла да се произнесе. Отказа да даде каквито и да са обяснения.

Offline ibrahim65

• Moderator

Хей гиди време хей какви герои сме били

НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС

1.    Върнете на нашите турци имената
    2.    Свободно пътуване по света и за помаците.
    3.    Възстановете отнетите ни за трети път мюсюлмански имена
    3.    Тодор Живков - посланник в Турция
    4.    Малцинственият проблем индикатор на реформите
    5.    Хасан - Асен 1985, Хасан -1989
    6.    Прекратете възродителният процес в с.Рибнево
    7.    За помаците - свобода на обрязването и пълнота на религиозните обреди
    8.    Не превръщайте проблема на малцинствата в социален взрив. Имайте търпимост, бъдете хора. Бог създаде човека, не нацията
    9.    Личното име - неотменима част от човешката личност
    10.  Не на родния национал-социализъм
    11.  С.Рибнево, ние сме мюсюлмани, искаме си мюсюлманските имена и всичките си права
    12.  Спрете репресиите, побоищата и изселванията на помаците
    13.  Свобода за турците
    14.  Свобода на обрязаните
    15.  Чиста нация правеше Хитлер. Резултатът - 6 млн. унищожени евреи
    16.  Право на име
    17.  Свобода на обредите и обрязването
    18.   Искат лоялност чрез жестоки репресии
    19.   Равни права на българското и турското население в България! 

Тази серия от лозунги оставям без коментар. Те се издигаха от присъстващи на митинга български мюсюлмани само да вметна само ПОМАЦИ. Виждате ги на снимката. Призовавам лозунгите да бъдат прочетени много внимателно. Бих искал възрастният читател да си припомни, а по-младите да усетят социално-политическия контекст, в който започнаха промените в България и защо беше важно да зовем за "мирен преход" и понякога ние - водачите на СДС да се стремим да укротяваме топката. (Говоря за моите разбирания! Не обвързвам с тях другите. Имаше и други причини, също важни.) Не трябваше с действия да преминаваме невидимата граница, зад която се отприщваха разрушителните сили на етно-религиозното противопоставяне. Въглените бяха живи. Имаше достатъчно горивен материал. Беше достатъчно в така наричаните "смесени райони" да се разчуе, че държавата е слаба и не се знае дали в София има централна власт. С Възродителния процес и последвалата Голяма екскурзия държавата се беше насадила върху буре с барут.

Offline Seliam-hodja

• Avarage member

Като изтече кръвта, тогава се губи името – историята на Рамадан Рунтов

Автор: Таня Мангалакова, „Осерваторио суи Балкани“

Рамадан Рунтов

През месец май 1989 започват щафетни гладни стачки на турците и помаците в България срещу смяната на имената. Всеки ден български мюсюлмани дават интервюта за западните радиостанции „Би Би Си“, „Дойче веле“, „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“. Към съпротивата на българските мюсюлмани срещу режима на Тодор Живков се присъединяват и интелектуалци и дисиденти. На 11 май 1989 е създаден Мюсюлманският стачен комитет в къщата на семейство Рунтови в село Долно Изворово, Казанлъшко. „Осерваторио суи Балкани“ представя живота на политическия затворник Рамадан Рунтов, един от лидерите на съпротивата на мюсюлманите, влязъл в затвора още при първата вълна на преименуване през 1973 г. Бай Рамадан не се съгласява да сменят името му на Радан. Днес той е на 80 години, живее в Истанбул, казва се Рамазан Коруджу. Мъжете от семейство Рунтови участват в съпротивата още от 60-те години, когато започва „културната революция“ на премахване на фереджетата от облеклото на мюсюлманските жени в България. Рамадан Рунтов трябвало да напусне родното си планинско село Корница (в подножието на Пирин), за да не го интернират. Заселва се в село Долно Изворово, край град Казанлък, където научава турски от местните турци. Работи като строител в местното ТКЗС. Всички семейства от селото решават да не си сменят имената, но идват милиционери, военни, танкове. Рамадан е от най-непокорните. Арестуван е от Държавна сигурност.

Когато привършва следствието, моите съселяни в Корница се събрали и разбунтували. Протестът бил потушен, но са убити 4 души, 50–60 са ранени. Започнаха да ме притискат за Корница, търсеха оправдание за това насилие. Преместиха ме в следствието на ул. „Развигор“ в София и няколко пъти през нощта ме изкарваха в някакви тунели, където ме държаха по 2 часа. Връзваха ми ръцете отзад, мислех, ще ме карат на разстрел в тунелите. Казваха ми да не се обръщам назад, и така ме държаха няколко часа. После дойде някой и каже, че тази вечер ми се е разминало, друга вечер ще е. Така ме плашеха.

Преместиха ме в Благоевград като прокурорски свидетел. Още като влязох, съдията каза „Ти ли подпали нашия окръг?“. Попита дали познавам 10 момчета на подсъдимата скамейка. „Да, това са мои селски“. После попита: „Ти какъв си?“, „Турчин съм“, отвърнах.

Осъдиха ме на 6 години за противодържавна дейност, че сме искали да избиваме държавни мъже, да правим република. Лежах в затвора в Стара Загора, не ме изкарваха на работа, за да ме направят „техен човек“, да подпиша протокол да помагам, за да не лежа в затвора, демек да стана доносник. Аз отказах.

След една година, на 25 септември 1974 г. ме пратиха „в разряда“, където стояха затворниците, спрени от работа. Чудех се какво става, а то било подготовка за смяна на имената. По-опасните бяхме „в разряда“. Балабанов от Държавна сигурност ми каза: „Бай Рамадане, викаме те, защото и жена ти, и децата ти си смениха имената. Сега ти си избери едно име, подпиши тук, да оформим документите.“ Попитах го: „Кой смени имената на децата?“. А той: „Аз ги смених“. „Хубаво, ще ти дойдем на гости някога, ако съм жив и здрав, нали си кръстник на децата“. Отказах да подпиша „Сбъркали сте човека, няма да подпиша. Нашите имена не се слагат така, те са в Корана опяти и с кръвта слети. Когато изтече кръвта, тогава се губи и името.“ Изкараха ме с юмруци и ритници. Балабанов каза, че ми пишат името Радан …

Всеки ден от септември идваха в килията да ни четат тия нови имена, но ние не се обаждаме. През декември последва карцер – метър на два килия, заледено. Изкарах там 2 месеца и 8 дни само с по един комат хляб на ден. Имаше момчета, които заспиваха вечер и на сутринта ги извличаха заледени. Аз вечер не спях, по цяла нощ тъпчех на едно място. По едно време понеча да се унеса и усещам, че замръзвам. Почвам пак да тъпча. Взех найлон, с който увивах краката си, преди да обуя гумените галоши. Така се спасих.

Като ме изкараха от карцера, разбрах, че в съседната килия е Хасан Сапунджи от Якоруда и че в моя край много говорят за мен.

Така карах година и осем месеца. Накрая, като видяха, че понасям всичко това, ми казаха да напиша молба да ме изкарат на работа. Но пък в молбата трябваше да пиша новото име и аз не пожелах. Бях станал кожа и кости, краката ми бяха като отсечени, нищо не усещах, нямах сили. Излязох от затвора 1977 година, след 4 години и 9 месеца.

Големият ми син Рамадан беше избягал в Турция, като го изключили от техникума. Другите ми двама сина тръгнали с едно момче от Перник да бягат през Сърбия (става дума за Ибрахим и Ферхат Рунтови). Хванали ги, задържаха ме и мен. Синът ми получи година и осем месеца, на другите – година и половина, а на мен – три години затвор. Изкарах още три години в Централния софийски затвор за бягство зад границата.

Излязох от затвора през 1982. Една вечер по телефона се обади Петър Бояжиев (политически затворник във Франция, сътрудник на радио „Свободна Европа“ – бел. авт.) и ме пита как съм. „Без документи съм и нямам работа. Реших да не се унижавам, станах говедар, за да си изкарвам прехраната. Ходя и по строежи да изкарам някой лев.“ През 1984–1985 започнаха да сменят имената на мюсюлманите и Бояджиев поиска всяка вечер след полунощ да предавам какво става. Имаше сателитни телефони за връзка със „Свободна Европа“. От нашите села имаше 17 души осъдени за обрязване на деца, ние дадохме имената и ги излъчиха по радио „Дойче веле“, „Свободна Европа“. И така всяка вечер предаваме информация.

Така карахме до 18–19 март 1989. Един ден на обекта, на който работех, дойдоха милиционери и ме заведоха в Държавна сигурност, заканваха ми се, но не смееха да ме бият. Държаха ме до към 20:30 часа. Казаха ни, че утре пак ще ме приберат. Аз говорих с Петър Бояджиев, разказах му, а той ми даде голям кураж: „Бай Рамадане, те си отиват вече“. Каза ми, че нямат право да ме задържат, защото съм в списък на дисидентите.

Петър Бояджиев каза да организираме групи от мюсюлмани, които да правят гладни стачки всеки ден от 20 май до края на месеца, за да се чуе по света, че протестираме срещу смяната на имената. Започнахме гладни стачки в цялата страна – Джебел, Кърджалийско, Делиормана. Това беше Мюсюлманският стачен комитет. Моите синове, заедно с д-р Константин Тренчев (дисидент антикомунист – бел. авт.), Илия Минев (антикомунист, дисидент, лежал 33 години в затвори и концлагери, през 1988 основал Независимо дружество за правата на човека – бел. авт.) организираха сбирка в Хасково, но тя се провали и решили да се съберем вкъщи в Долно Изворово. Беше времето на Байряма. На 11 срещу 12 май в полунощ се събрахме и основахме Мюсюлманския стачен комитет. На сутринта дойде милицията и взе да разпитва. Казах, че сме имали гости за празника.

На 17–18 май подготвихме отворени писма до прокуратурата, областната прокуратура, против смяната на имената. На 18 май дойдоха милиционери, казаха ми да взема 80 лева и ме закараха в една банка в Стара Загора, където обмених 50 долара. Разбрах, че ще ни гонят от България. Казаха ми да си събера 30 кг багаж и че ще ме вземат в полунощ. Дадоха ни паспортите, отидохме у дома, а там идват хора от Мюсюлманския стачен комитет от цяла България. Качиха ни на влака от Пловдив за Германия. Като спряха влака, Ибряма даде телефон, на който да се обадят на Петър Бояджиев. В Белград ни посрещнаха хора от турското посолство. За 8 дни се събраха към 170 души. Лично Тургут Йозал прати самолета си и ни закараха в Истанбул. Там ме посрещна синът ми Рамадан, той вече беше избягал в Турция, там
беше завършил право – хем работил, хем учил.

От моето село към 1150 души живеят в Турция, 120 семейства са в Истанбул. Всички са добре, построиха си къщи на 2–3 ката, няма човек с по-малко от 20.000 в банката… На старини сега се радвам на хубав живот.

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
Маниакалната параноя на "шестаците"

Те са се интересували от всичко, което мислят и говорят "гадовете" в Народна Република България. И са действали по най-жесток начин - по нареждане на "най-отвратителното" управление в структурата на Държавна сигурност.

Йога, дискотеки, църкви, некролози. Ще се запитате: какво може да обединява тези несъвместими неща? Отговорът на Комисията по досиетата е еднозначен: Шесто управление на българската Държавна сигурност! Потресаващ е всеобхватният интерес на комунистическите „ченгета на мисълта” към всичко, което мислят и говорят „тружениците” и „гадовете” в Народната република. Той лъха от всяка страница на публикувания съвсем наскоро пети поред документален сборник на Комисията, посветен на дейността на „най-отвратителното” управление в структурата на Държавна сигурност - по думите на бившия министър на вътрешните работи Йордан Соколов.

Българските "ченгета на мисълта"

Българската политическа милиция, създадена през 1965 г. по образеца на Пети отдел на КГБ, има една основна цел: да донася на ЦК на БКП и на подчинения й апарат за физическа и съдебна репресия за огромните „контингенти” от опасни за народната власт обществени прослойки. На първо място са старите „врагове на народа” - излезли от лагерите буржоазно-фашистки елементи и контрареволюционери. Следват ги интелигенцията, духовенството, младежта, невъзвращенците и враговете с партиен билет. Под око са също българите, работещи за радиостанциите Свободна Европа, Гласът на Америка, БиБиСи и Дойче Веле.

Чекисти в действие

60-те документа в новопубликувания сборник карат читателя да усети най-вече едно: маниакалната параноя, за чието щедро финансиране началниците на управлението воюват до самия му край. Всеки опит за инакомислие извън кухите догми на реалния социализъм е бил следен, смазван или „профилактиран” /т.е. прегрешилият бива предупреден какво ще му се случи, ако продължава в същия дух/.

Врагове на комунизма са буквално всички, които на всеослушание или под сурдинка споделят дори зачатъчно недоволство от което и да е ръководство в Народната република или в братските страни. Ето само един пример: за периода 1979-1981 г. между 5100 и 5400 „обекти”, т.е. критикари, са били засечени и поставени под наблюдение заради критика по адрес на съветските лидери и техните дела.

Документалният свят на Шесто управление на ДС е населен с „Вампири”, ”Скитници”, „Предатели”, „Свраки”, „Гадини” - названията на част от оперативните дела. Срещат се и наименования като „Нахалните”, „Катилите”, „Гамените” или „Гларусите”, които пък удивително приличат на имената на шумните и модни сега спец-операции...

По следите на "контингент интелигенция"

Документите на Шесто управление на ДС, освен обобщенията на доносите и месечните отчети за разкрити „конспирации”, за „вражески” кръгове и за изказани еретични мисли и „буржоазни” влияния сред писатели, журналисти, лекари, артисти, художници, духовници и учени, съдържат още нещо наистина забележително: списъците с имена и прегрешения на „обектите” от „контингент интелигенция” безпогрешно определят кръга на най-талантливите български творци през втората половина на миналия век.

На фона на смехотворните изводи на „каскетите” относно вредите от разпространението на йога или от ходенето на дискотека и църква, случаят с „профилактирането” на Радой Ралин е направо шокиращ. Той е автор на „тайни” и „незаконни” некролози, написани през 1983 г. по повод годишнината от смъртта на поетите Атанас Далчев и Никола Фурнаджиев. В епитафиите проницателните шпиони доловили мириса на политическо разложение и вражески внушения. И цял отдел тръгва да дири тайнствения им автор...

Съдбата на инакомислещите

Разбира се, политическата милиция прилага и съвсем сериозна репресия. В отчет за успехите на Шесто управление, изготвен през 1984 г., се съобщава например за ефективната присъда от 4 години затвор за „предателя” Петър Гогов, който работил във филмовото студио „Бояна” и се опитал да изпрати на Запад „клеветнически” материали за живота в НРБ.

Българските чекисти имат и други поводи за „гордост”: например защото са осуетили издаването на „упадъчни” автори или са забранили разпространението на 30 „опасни” книги. Пак през „Оруеловата” 1984 година в списъците на Шесто управление попадат не само творбите на западногерманските писатели Волф Шнуре и Гюнтер Грас, но и на автори от ГДР, Румъния и други „братски” страни.

Екстазът на "каскетите"

Шесто управление на ДС решава съдбините на хиляди българи. С репликата „Май че имаме нещо за този” службата зачерква професионалното и личностно развитие на всеки „обект”, заподозрян в мисловно предателство спрямо режима. А в един отчет за провалите на службата намираме следните думи по адрес на некадърните чекисти: „Все още в Държавна сигурност има оперативни работници, които не са усетили вкуса от удоволствието да обезвредят врага.”

Автор: Николай Цеков, Редактор: Д. Попова-Витцел

Offline ibrahim65

• Moderator
ZORUNLU GÖÇ DİZİ OLUYOR ile AnadoluAjansi

Türk yönetmen ve yapımcı Osman Sınav, Bulgar yazar Lüdmila Filipova'nın Türkçeye
''Aramızdaki Duvar'' olarak çevrilen romanını televizyon dizisi haline getireceklerini söyledi.
ZORUNLU GÖÇ DİZİ OLUYOR

Offline С.Стефанов

• Avarage member
                   Pomacite ne znaqt turski ezik.Prevoda ne e spolu4liv.

Offline ibrahim65

• Moderator
Сега в момента в Турция ще започнат да снимат сериял за принодителното изселване на ПОМАЦИ и турци.
Този сериял ще се снима от Осман Синан това е един от най-популярните режисйори в Турция.
Сценарият е написан от госпожа Филипова ще се нарича, Анатомия на илюзията,
От тях 13 серии ще се снимат в България от романът на госпожа Любмила Филипова Дуварът между нас.

Offline ibrahim65

• Moderator
Престъпленията на Възродителния процес отидоха в коша на прокуратурата

http://frognews.bg/news_41505/Prestapleniiata_na_Vazroditelniia_protses_otidoha_v_kosha_na/

Offline onegavon

• Forum fan
Русокосата внучка на соцвеличието Гриша Филипов се е събрала със съпруга си – милионера Божидар Колев, след едногодишна раздяла. Двамата дори смятали да закрепят отношенията си с екзотично пътуване това лято.

Публична тайна бе, че през последните месеци Людмила и благоверният й никак не се разбираха. Двамата живееха разделени. Тогава писателката се увлече по свой турски колега, с когото изживя страстен роман. Накрая обаче Людмила и съпругът й решили да дадат втори шанс на брака си и се събрали под един покрив. В началото започнали отново да се вихрят старите скандали, но след сериозен и зрял разговор най-накрая успели да намерят баланс в отношенията си.
Само да добавя, че Гриша Филипов беше министър-председател на НР България през 1985г сещате какво се случи тогава. Много интересна метаморфоза на внучката.