Author Topic: Преброяването през 2011  (Read 131121 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: Преброяването през 2011
« Reply #60 on: January 07, 2011, 09:32 »
Като гледам анкетата, скоро май в Форума  ще има повече Българи отколкото Помаци? ? ?
Селям на всички.За мен е обидно пък да не ме имат за българка.Това е мое мнение,и да има графа помаци и да няма.Но съм обидена и от отношението към нас помаците като различни,постоянно медиите си запълват рейтинга с нашето унижение!Така е и за политиците.Та моето мнение е ,че сме българи и неразделна част от този народ,но обидени от отношението към нас като чужди и врагове.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #61 on: January 07, 2011, 09:45 »
Като гледам анкетата, скоро май в Форума  ще има повече Българи отколкото Помаци? ? ?

Съгласен съм и много от тях са Ataka-made :)

Offline mishel1972

• Member
  • **
« Reply #62 on: January 07, 2011, 09:50 »
Няма етнос помак, защото етноса определя генетичната принадлежност, а не вероизповеданието. Вашите деди турци ли са били? За турци ли сте се оженили и сродили? Вярата си е вяра, произхода си е нещо друго.
За предстоящото преброяване е най-добре да се гласува производ - българин, вероизповедание - мюсюлманин.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #63 on: January 07, 2011, 09:57 »
Етносът като термин, с който се обозначава обектът на етнографските изследвания се употребява в руската литература в края на 19 век, а в западната, по всяка вероятност, в края на 30-те години на нашия век. И до днес са се запазили редица терминологични трудности. Терминът често се употребява в смисъл на народ. А под народ се разбират всички етнически общности и етносоциални организми – народност, нация, племе, род и др. Прави впечатление, че когато се дискутират проблемите на етносите и нациите като социални образувания те се дефинират без много уговорки, като социални общности. Но когато се наложи да се обобщи в едно определение „същността”на етническите и национални общности, тази единност изчезва веднага.

Има много дефиниции за етноса, но като правило те се свеждат до няколко основни структурни характеристики, каквито са езикът, културата, общата теория, единното самосъзнание и психика, общността на произхода, а в някои определения и „държаваната принадлежност.” Конкретно могат да се посочат следните дефиниции за етнос

„Основна единица на етническата класификация на човечеството, успоредно с която могат да се отделят етническите общности от по-висок или по-нисък таксономичен порядък ( например: етническите общности на донските казаци, западните славяни, славяните като цяло и т.н.).”
„Самоосъзнато от хората единство.”

„Съвкупност от физически лица, които колективно и несъзнателно си приписват ценностни характеристики.”

„Група от хора, които говорят един език, признават своя единен произход, притежават комплекс от обичаи, начин на живот, пазени и осветени от традицията (на етноса) и които групата отличава от тези на другите.”

„Исторически създала се съвкупност от хора, които притежават общи, относително устойчиви особености в областта на културата (вкл. и езика) и на психиката както и съзнанието за своето единство и отличие от други подобни образования.”

Според съвременния изследовател Върбан Тодоров се оформят две основни теоретични течения и школи, които се занимават с проблемите на понятието „етнос”, „етническа общност” и народ. Представители на едното течение са така наречените примордиалисти или перениалисти. Те подчертават предимно значението на общите връзки, основаващи се на минало, култура, народност, раса, религия, език, територия и др. Разглеждат се като основни елементи при формирането на етническите общества и нации, които са естествени стъпала на историческото развитие на човечеството. Едни от примордиалистите правят заключението, че част от елементите на етноса и етническите общности са биологически обусловени в човека. Други подчертават генетичния характер на чувството за теритирия у човека. Трети, предимно социолози наблягат на факторите език-раса-религия. Въпреки някои от различията които се оформят в отделните становища на примордиалистите, общото при тях е, че те смятат етническата група, народността, нацията за етап на непрекъснат процес на развитието на човешкото общество, обусловен от обективни дадености.

Представители на другото течение са така наречените модернисти. Те изразяват становището, че етноса, нацията и национализма са продукти на модерната епоха в развитието на човечеството, свързана със създаването на модерната буржоазна държава с нейните институции, с идването на индустриализацията и капитализма, масовите комуникации, единното светско образование.

Върбан Тодоров търси компромиса между двете горепосочени течения. Той поддържа становището, че „нациите” са се развили на основата на съществуващи преди тях етнически групи.

Според британския антрополог и социолог Д. Смит могат да се изброят шест атрибута на етническата общност:

1.        Колективно собствено име.

2.        Мит за общи прадеди.

3.        Споделени исторически спомени.

4.        Един или повече елементи на обща култура.

5.        Обвързаност с определено отечество.

6.        Чувство за солидарност, обхващащо значителни сегменти на населението.
Колкото повече дадено население притежава или споделя тези атрибути, толкова по-плътно се доближава до идеалния тип етническа общност.

http://psychologyjournalbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=357&Itemid=64

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #64 on: January 07, 2011, 09:59 »
А това колко е важно да се намери първият момент когато се заражда даден етнос (а не кога се образува една или друга държава) може да илюстрираме със една аналогия от астрологическата карта на един обикновен човек. Например, в живота на даден човек може да протече известно събитие което коренно да промени начина му на живот за години напред – да речем той може да се ожени за чужденка и да отиде да живее зад граница. От този момент нататък качественно се променя живота му поради коренно променилите се външни обстоятелства, начина на живот и т.н. Но ние естествено не може да твърдим, че момента на сватбата или момента на преместването могат да се разглеждат за него като натална карта. По същия начин картите на държавите не могат да се разглеждат като карти на етноса.

http://www.bulastro.com/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=105

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #65 on: January 07, 2011, 10:07 »
      " Етноса са група от хора, които говорят един език, признават своя единен произход, притежават един комплекс от обичаи, начин на живот и т.н., които групата отличава от тези на другите."-Макс Вебер

Макс Вебер е признат класик в областта на социологията. Неговите трудове продължават да оказват въздействие върху развитието на съвременната наука.И на него може да му се вярва,когато става дума за характеризиране на етнос.А той за генетична принадлежност нищо не пише в своето определение.

Offline mishel1972

• Member
  • **
Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #66 on: January 07, 2011, 10:10 »
А какво става с помаците-християни и те ли са различен етнос? Най-вероятно много скоро  и те ще се отделят, защото обичаите и религията им вече не са като на другите помаци.
Всеки сам да се самоопределя, това е много лично решение и всеки, който е достатъчно умен и самостоятелен ще се справи.

Offline ASH

• Member
  • **
« Reply #67 on: January 07, 2011, 10:23 »
mnogo se radvam che imam vazmojnostta po tozi nachin da pokaja kakav se chuvstvam i kato kakav se samoopredelyam nyakoi hora kazvat mainata mu i na imeto i na ezika vajnoto e vatre vav sartseto kak se chuvstvash;moeto mnenie che horata koito mislyat po tozi nachin absolutno ne sa pravi-pomaka tryabva sas gordost kadeto hodi da iztakva postoyanno che e pomak zashtoto i hilyada balgarski imena da nosi i na tsarkva da hodi samite balgari mu se smeyat i prismivat che e pomak a pak nosi balgarsko ime i hodi na tsarkva gledat go i si komentirat mejdu tyah i kazvat slednoto-gledai tozi pomak dago e-a vav ma-ta hem e pomak hem hodi na tsarkva i go psuvat zad garba jiv svidetel sam na takav sluchai nie nikoga nyama da dopusnem pomak sas balgarsko ime i na tsarkva da hodi kogato umre da go pogrebvat vav nashite hristiyanski grobishta toi si e pomak tova e deistvitelen sluchai.pozvolyavam si da vi opisha drug podoben sluchai koito e deistvitelen-oshte po vremeto na jivkov a togava znaete vsichki byahme sas balgarski imena pochina edin uchitel /pomak/ bil direktor na uchilishte-saprugata mu e chista hristiyanka ot selo;shishmantsi-plovdivsko tya i golyamiyat i sin reshili da go pogrebvat vav hristiyanskite grobishta no naselenieto hristiyani se vdignaha na protest kak moje pomak vav tyahnite grobishta togava chrez partiiniyat sekretar se nalojiha poneje i uchitela bil partien chlen po partiina liniya go pogrebaha vav hristiyanskite grobishta eto zashto nie tryabva da se gordeem che sme pomatsi i da spazvame edin moi lubim deviz"POMATSI OT TSYAL SVYAT SAEDINYAVAITE SAEDINENIETO PRAVI SILATA"

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #68 on: January 07, 2011, 10:26 »
  Помаците са група от хора,които говорят един език,признават своя единен произход,притежават един комплекс от обичаи,начин на живот и т.н.
 Не ви ли звучи познато?Почти като определението за етнос на Вебер (а не на mishel1972).Вебер освен това добавя,че кръвното (т.е. генетическото) родство не е задължително.
 Е,ние още сме в процес на установяване на произхода ни ,ама всички индикации сочат,че той е идентичен между този на помаците в различните области на Балканите.
  Толкова по въпроса за етнос.Който иска повече-има достатъчно литература,нека да чете.И да се убеждава,че непризнаването ни като отделен етнос всъщност е плод на първични,необосновани с нищо страхове и на един гол инат.

А графата "помаци" само ще легализира названието,с което ни знае целия свят и с което се обръщат към нас и онези,които най-упорито твърдят,че нямаме никакви различия от останалите хора.

Offline kos1965

• Member
  • **
« Reply #69 on: January 07, 2011, 10:48 »
          Здравейте уважаеми помаци и не такива!!!
  Искам да направя едно уточнение относно гласуването ми с моя глас,да се счита БЪЛГАРИ А НЕ ПОМАЦИ.
    Извинявам се за допуснатата от мен грешка.Според мен да си помак е нито обидно нито пошло,още повече че всеки човек има право да се самоопределя за такъв какъвто се чувства.Но искам да изразя свое мнение че с тази тема ми се струва има и все по често ще има заиграване с цялостта на България а това е НЕДОПУСТИМО според мен.
   В този иначе добър и интересен сайт долавям лек уклон на фанатизиране както на исляма така и на политическа тема.Аз съм тук от скоро и все още наблягам на четенето и гледам да не се изказвам неподготвен и внимавам да не пораждам конфронтация между различните етноси особено между хората изповядващи религията на исляма.
   Наченките на омраза ще породят единствено омраза между християни и мусюлмани така че всеки здраво мислещ човек ще разбере кой има нужда от противопоставяне между обикновените хора.
   Винаги там където има дори двама привърженика на ДПС има и някакъв назряващ конфликт.Мисля че политиката си има друго поприще и то не бива да е обвързано с религията.
   Ще завърша с следните думи:
   На нашето отечество  и родина не и трябва второ Косово. И освен това затвърждавам мнението си че помаците са хубави и добродушни хора.Да не всяваме омраза между нас на религиозна основа както и етническо разделение на политическа основа-ДПС
   Останете със здраве!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #70 on: January 07, 2011, 10:54 »
   В родинта ни България за съжаление  комплексите от миналото ,спецификата в мисленето на бългаските "патриотични "организации ,внушенията които се налагат на българския народ за заплаха от различните са причина не винаги да се чувстваме равнопоставени и единни като неразделна част на народа на родината ни България.Тъй като всички сме чада на тази родина ичаст от народа и ,според мен при преброяването по-добре да нява графа "етнос".Да има грава "считате ли че принадлежите към някаква етническа или религиозна малцинствена група".Тогава да се види каква част от българския народ се чувстват -власи,гагаузи,помаци и т.н.
    Според определенията  за етнос следва ли да има етнос каракачани?/С най-добри чувства съм тези хора пък имам и приятели от тях/

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #71 on: January 07, 2011, 11:07 »
Логично е! :) Тук влизат малко помаци. На останалите  им харесва повече , имат свободно поле за изява. :)))) Тук започват творческата си кариера. ;) А и се мислят за много по-умни. Ние сме  "смирени и послушни"!
    Да Гелина къде Светла и подобните на нея ща намерят такова поле за изява?Каде ще може да казва на мюсюлманите какви са и какви следва да бъдат?Точно затова помаците напускат форума защото не искат да четат глупостите им.Аз също няколко пъти съм правил това и като се върна с надеждата да видя че са си отишли виждам че се увеличават .Погледни само последно регистрираните и ще си направиш изводи.
              За сега от мен довиждане/не казвам -поне за сега че завинаги напускам/ иншалах напролет ще проверя дали в сайта на помаците са останали такива.

Offline mishel1972

• Member
  • **
« Reply #72 on: January 07, 2011, 11:24 »
Помаците сме абсолютно объркани  и неадекватни и се възползват от това ...и турците и българите...но и двата етноса не ни искат и ни псуват. Ами определено не можем и ние самите да се разберем. С комшиите на байрам си разнасяме, но те си разнасят и на велик ден. Питам една комшийка - "ама защо така?", а тя ми отговаря - "нека децата се учат, че не се знае в какво семейство ще попаднат." Мойта приятелка например е женена за втория си братовчед, толкова са се заплели вече родствените връзки и децата ще започнат да се израждат физически. А и въобще не си мислете, че турците са умрели за нас. Колежка ми се мазнеше много, че имаме много общи неща...бла...бла и накрая сина и като тръгна с помакиня, тя докато не ги раздели не се спря, свекър и свекърва и щели да се обърнат в гроба ако в къщата им влезе помакиня.
Та вече никакви агитации не ми минават на мен, аз си имам глава на раменете.
А и въобще нямаше да влезна да пиша по темата ако не беше "призивния" ви имейл. Много добре знам от къде произхождам и към кого принадлежа.

Offline hari11

• Member
  • **
« Reply #73 on: January 07, 2011, 11:33 »
 ??? ??? ???Kakvi sme nie ,taka li .? Mnogo e lesno da se razbere kakıv si i . da ima neshto koeto se vika -DNA-. Za pomtsite kazva Andrey Sukovski .:-2006 GOD .İSLEDVANYATA  WORLD TEUDE:OT1200 pomashki krıf izliza che sa:
  1-31.43% Bılgari-bolgari huni
   2-34.78% tursi -yuruk-karakecheli
    3-33.79 % smesena krıf- yuruk- bolgar -hun grek-
   Siganska krıf  smesena samo -0.001%.
  Pri takıv sluchay az sım poveche Turchin ili mesheno-taka li .
  za po sigurno si napravih isledvane i izleze che sım 65.43 -turchin . :D :D :D :-* :-*

Offline Митко Димитров

• Member
  • **
« Reply #74 on: January 07, 2011, 11:44 »
При преброяването в анкетната карта са включени много въпроси, част от които са т. нар. обвързващи. Въпроса с етноса е обвързан с езика. Ако посочиш на преброителя, че си от помашки етнос и майчин език български, отговора за етноса няма да бъде зачетен. За това е безсмислено да се посочва като етнос помашкия.