Назми, на татарски ли пиша.... ?
Общо на всички. Както аз мога да кажа , че родопската музика е моя музика ( на моя народ), така и ти можеш да кажеш, че северняшката музика е твоя, че добруджанската музика е твоя. Можеш да го кажеш за всяко едно нещо което принадлежи на народа ни. Можеш да кажеш , че Велико Търново е твой град, твое наследство, твоя гордост! Като изключим религията, ние се различаваме незначително и тези разлики са обособени в етнографски области. Дори преди 2000 години да сме се смесвали от различни тракийски, български и славянски племена, ние отдавна сме един народ, с еднакви болки, с еднакви трудности , с еднакви радости, с еднакъв манталитет, с еднаква култура, език, писменост и фолклор. В едно котле сме вряли. Гърците са други, сърбите са други и румънците са други. Турците съвсем.... Дори и вардарските македонци, колкото и да ни е мъчно, вече 100 години бягат в друга пътечка....
Това имах впредвид. Не можеш да се изолираш и да се обявиш в нещо коренно различно. Да скъсаш хилядолетни връзки и да започнеш да присвояваш. Дори не искаш да кажеш "общо". Искаш да само "твое". Затова направих паралел с македонците. Кой им дава право да говорят за македонски фолклор примерно. Нима в българия няма сигурно 2 000 000 българи от географските области на македония - коренно население и бежанци? Че те са повече от така наречените македонци в македония! За какво претендират? Примерно песен като "кога зашумят шумите" баба ми я е пяла. А съм на другия край на България! Същото е и за родопския фолкор. В родопите живее християнско и мусюлманско население , което пее едни и същи песни. Няма значение дали се пее за Фатме или за Рада дотолкова, доклкото името и религията нямат значение за това дали някой е добър или лош. С удоволствие пея песента за Фатмето. А чалгаджиите са си чалгаджии..... Там е без коментар...