Author Topic: Преброяването през 2011  (Read 131095 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Re: Преброяването през 2011
« Reply #225 on: January 14, 2011, 13:35 »
Значи ,майчин язик означава язикът на който ме е научила майка ми .

Offline tersid

• Adviser
« Reply #226 on: January 14, 2011, 13:38 »

Езикът, на който предците са съчинявали народните си песни.
Езикът, който един или друг човек научава първо в семейството си, преди да отиде на училище и да изучава който и да било официален за една или друга страна език, ако това семейство не е загубило памет за него разбира се.

Сестро ,май си скарана със запетайките, а как можеш само да правиш забележки . :P

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #227 on: January 14, 2011, 13:44 »

Сестро ,май си скарана със запетайките, а как можеш само да правиш забележки . :P

Не се излагай, Терсиде, не пиши глупости.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #228 on: January 14, 2011, 13:47 »

Не се излагай, Терсиде, не пиши глупости.

Да те питам :-Майка ми е помакиня ,означавали това ,че тя ме е научилана помашки язик.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #229 on: January 14, 2011, 13:49 »
И да те питам след като си се отдала на изучаването на житието и битието на Ахмеда наш , имаш ли представа ,защо българските власти не са го бастардисали, а са го оставили да си живурка сам преспокойно.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #230 on: January 14, 2011, 14:21 »
Силвия,по -добре да си прочетем писаниците и да не изпадаме в смешно и срамно положение.Очевидно беше по-лесно да почнеш да осъждаш и да обвиняваш хората.Къде отиде нашето добро поведение?  Всеки може да дава съвети,а всъщност да има нужда от такива.И не се правете на многознайковци!!Сайта е публично място,но да си имаме уважението и да си знаем мястото.И запомнете! "Всеки човек има право на самоопределяне". Това е над всичко.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #231 on: January 14, 2011, 14:33 »
Да те питам :-Майка ми е помакиня ,означавали това ,че тя ме е научилана помашки язик.

Помашки език няма, tersid, има помашки диалекти, които са част от диалектите на българския език.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #232 on: January 14, 2011, 14:45 »

И да те питам след като си се отдала на изучаването на житието и битието на Ахмеда наш , имаш ли представа ,защо българските власти не са го бастардисали, а са го оставили да си живурка сам преспокойно.

Изобщо не съм се отдала на изучаването на житието и битието на Ахмед ага.
Нито на която и да било отделна историческа фигура, нито н който и да било отделен исторически период. Нито имам такова време, нито такова желание, нито само историята е тази, която ме е интересувала или интересува, когато и да било през живота ми. Нищо подобно.

Колкото до самият този Ахмед ага, който ви се вижда като някакъв много невинен едва ли не, доколкото ми е известно, той умира сред неистови мъки, поразен от болест, която причинява окапването на месата по тялото. Божията справедливост, Божието възмездие, вярваш или не, не е като човешкото. От него никой не може да избяга, нито да се спаси, ако е вършил престъпления. И няма никакво значение дали е смятал, че е прав, като ги е вършил; дали е смятал, че Аллах или Бог (думата "Аллах" на арабски не значи нищо друго, освен Бог, единственият Бог) ще го "възнагради", че е убивал "в името на вярата". Само демоните се радват, пак казвам, когато успеят да заблудят който и да било човек, които и да било хора, да престъпват Божията справедливост и Божиите закони, смятайки, че го правят в "името Божие".

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #233 on: January 14, 2011, 14:58 »

Силвия,по -добре да си прочетем писаниците и да не изпадаме в смешно и срамно положение.Очевидно беше по-лесно да почнеш да осъждаш и да обвиняваш хората.Къде отиде нашето добро поведение?  Всеки може да дава съвети,а всъщност да има нужда от такива.И не се правете на многознайковци!!Сайта е публично място,но да си имаме уважението и да си знаем мястото.И запомнете! "Всеки човек има право на самоопределяне". Това е над всичко.

Всеки човек има право на самоопределение, да, разбира се. Но ако който и да било човек не може да признае пред себе си и другите някакви и най-малки грешки или неточни представи, подобен човек и за по-важни неща ще се изкушава да смята, че едно или друго нещо е факт само ако отговаря на емоционалната му нагласа. Ако не отговаря, значи не е факт, не може да е. "Те тия добри, те тия лоши; ние сме добрите, вие сте лошите и т.н." По-лесно от подобно "търсене на истината" няма, но от такова търсене само цупене без нужда и припознаване на "врагове" може да се получи, нищо друго.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #234 on: January 14, 2011, 15:10 »

В този език не се пише, ако си жена: аз съм българин, турчин, ром, евреин, арменец, помак, шоп, добруджанец и пр. и пр. Нито, ако си мъж, се пише: аз съм българска, туркиня, ромка, еврейка, арменка, помакиня, шопкиня и т.н. Моля хора, които не търпят и най-малката забележка за съвсем очевидни неща, да не ме учат на език, който някои от тях даже не смятат за свой майчин език и се срамуват да го признаят за такъв.

Колкото до това, че всеки един човек е малка вселена, да ми се пише това, сякаш аз съм написала нещо в обратен дух, е също един белег за това, че някои не търпят и най-малка забележка или поправка, искат все да са прави, дори когато очевидно не са. Впрочем приемането, както и неприемането, е взаимен процес, в някакъв смисъл. Не може някои все да се опакват и да твърдят „Не ни приемат, не ни приемат...”, а те самите да ни са дават сметка, че са част от неприемането, защо някой може да се опитва да им казва неща, които още не са готови да разберат.

----------------------------------------

Колкото до този постинг на Hat, който се обижда от това, че може не само мюсюлмани да са страдали в историята, най-новата, а и християни да са страдали, и то много – и на мен не ми харесва да чета, че е имало толкова глупави, надъхани или елементарни хора, които да са искали да сменят идентичността на мюсюлманите, да ги репресират за това и пр., но това е част от историческата истина. Както е част от историческата истина и това, че Ахмед Ага Барутанлията е един от основните виновници за клането в Батак. (И не само той има вина за него разбира се, но неговата вина е по-голяма.)

Целият проблем в подобни неразбирания е в това, че колкото и насилия и жестокости да са се извършвали едва ли не в „Името Божие”, в името на „правилната вяра”, която за едни е била едва, а за други друга - тези насилия и жестокости са тържество не на Божието в човека, дори не на човешкото в човека, а тържество на най-лошите, най-невежите и най-демонични даже, понякога, страни на човешката природа. Никой не става „праведник”, убивайки или измъчвайки, или дори тормозейки само други хора, дори да смята, че го прави едва ли не заради някакви „висши цели”. Праведниците не са сред убийците, още по-малко сред жестоките, безмислостни убийци, нито сред глупаците или малодушните даже. Праведниците в крайна сметка ги почитат малко или повече всички; онези, които действително са стигнали някакви по-висша духовна еволюция в своето земно битие, могат са хора примерно като Демир Баба, не като Ахмед Ага Барутанлията. Или хора като Екзарх Стефан, заложил целия си духовен и личностен авторитет за това да помогне нито един български евреин, намиращ се пределите на страната, да не погине, да бъдат спасени евреите в България по време на Втората световна война. Който не разбира защо е така и защо въпреки, че пътищата към Бога могат да са и са различни, мъдрите и силните могат да спасяват не само свои, но и чужди, а слабите, невежите, жестоките, макар и примерно силни физически, унижавайки или убивайки различни от тях хора, себе си в някакъв смисъл убиват, едва ли би разбрал какво точно се опитвам да кажа.

Силве недей да се пенявиш чак толкова много, неграмотници за каквито ни смяташ не сме отлично те разбирам и дори се радвам,че водим дискусия.Искам да ти кажа и нещо друго не тьрси само жестокостта в помаците това е етносьт в Бьлгария с най ниськ процент на престьпност и най висок процент на интелигентност.Опитай се да ни заобичаш поне малко.
"Едва ли би разбрал,какво точно се опитвам да кажа"-  казваш ти споко разбирам те напьлно и дори се радвам,че мислиш така.

Offline fatmetok

• Candidate member
  • *
« Reply #235 on: January 14, 2011, 18:25 »
         Уважаема  silvia!
   Във формуляра за преброяване  в глава етнос има само няколко опции- българин, турчин, ром и др., няма конкретно записани в женски род съответни имена,  затова употребявам формата за мъжки род. За твое сведение завършила съм българска филология и смея да твърдя, че мога да ти дам няколко полезни урока по граматика на българския език.
    Колкото до това, че спазвам като мюсюлманин законите на страната, да ти поясня, че ислямът, за разлика от други религиии, не разделя духовния от светския живот. Ние като граждани на тази страна  спазваме гражданските закони, заради каноничните изисквания на вярата ни. Ако всички граждани на България се страхуваха от Бог при всяко свое действие или бездействие, съм сигурна, че нямаше панически да я напускат дори онези, които се определят като българи. Цитирам думите на една моя позната: " Съветвам децата си да учат и  да се спасят като се махнат от България." А същата е българка?!

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #236 on: January 14, 2011, 19:07 »

Силве недей да се пенявиш чак толкова много, неграмотници за каквито ни смяташ не сме отлично те разбирам и дори се радвам,че водим дискусия.Искам да ти кажа и нещо друго не тьрси само жестокостта в помаците това е етносьт в Бьлгария с най ниськ процент на престьпност и най висок процент на интелигентност.Опитай се да ни заобичаш поне малко.
"Едва ли би разбрал,какво точно се опитвам да кажа"-  казваш ти споко разбирам те напьлно и дори се радвам,че мислиш така.

Аз въобще не търся жестокостта в помаците, Hat.
Нито бъркам като немалко други хора минало и настояще.

Не ви смятам за неграмотници разбира се, нищо подобно, а за хора, част от които понякога трудно приемат, че не само сред тяхната общност е имало страдания, насилия и жертви. Колкото до определения от рода на „пенявиш се”, не знам как се радваш да водиш дискусии с „пенявещи се” хора. Ако за теб съм такава, може да имаш щастието да се лишиш от един такъв незнаещ как да се държи събеседник. Не обиждайте, когато не знаете как да опровергаете някого. Така може само да го прогоните и нищо повече.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #237 on: January 14, 2011, 19:20 »

Уважаема  silvia!
   Във формуляра за преброяване  в глава етнос има само няколко опции- българин, турчин, ром и др., няма конкретно записани в женски род съответни имена,  затова употребявам формата за мъжки род. За твое сведение завършила съм българска филология и смея да твърдя, че мога да ти дам няколко полезни урока по граматика на българския език.
    Колкото до това, че спазвам като мюсюлманин законите на страната, да ти поясня, че ислямът, за разлика от други религиии, не разделя духовния от светския живот. Ние като граждани на тази страна  спазваме гражданските закони, заради каноничните изисквания на вярата ни. Ако всички граждани на България се страхуваха от Бог при всяко свое действие или бездействие, съм сигурна, че нямаше панически да я напускат дори онези, които се определят като българи. Цитирам думите на една моя позната: " Съветвам децата си да учат и  да се спасят като се махнат от България." А същата е българка?!

Драга Фатме,

Не написах постинга, в който ставаше дума за начина, по който пишеш себе си, за да те засегна. Съжалявам, ако е станало така. Недей все пак да ми предлагаш да ме учиш на българска граматика. Предлагаш това на човек, който си е изкарвал хляба с писане, коригиране, редактиране на текстове на български език.

Колкото до това, че в България наистина има хора, които нямат морални скрупули и страхове; не вярват, че има едни вечни всъщност Божии закони, или просто не ги познават добре - да, това наистина е така. Но човек не може да промени света, нито едно общество, нито дори близките, семейството си - може да промени мъничко част от лошите неща в този свят само чрез себе си, променяйки себе си.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #238 on: January 14, 2011, 20:32 »
" Съветвам децата си да учат и  да се спасят като се махнат от България." А същата е българка?!

Фатме, аз също съм българин и също си подготвям децата да бягат от България.
Навремето не успях, но тях няма да оставя тука.

Ако смятате да оставате учете турски или по-добре цигански.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #239 on: January 14, 2011, 20:35 »

Фатме, аз също съм българин и също си подготвям децата да бягат от България.
Навремето не успях, но тях няма да оставя тука.

Ако смятате да оставате учете турски или по-добре цигански.

Петер,Бахтало Банго Васил!
 Виж как го знам циганския! ;D