от с. Абланица, Мехмед Метушев
Днес, 21 Януари 2011 70 прочита
Дълга процесия от плачещи ученици, учители, жители на с. Абланица и целият регион се простиха пред дома му с починалия без време Мехмед Метушев
http://www.struma.com/_thumb.php?tf=uploads/image/42/home4_95_11817.jpg&tw=500&th=500&tq=90Дълга процесия от плачещи ученици, учители, жители на с. Абланица и целият регион се простиха пред дома му с починалия без време Мехмед МетушевЖалко за добрия човек, когото дадохме курбан, потресени коментираха С. Чакъров и И. Конадов, учителят М. Бакалов упрекна политиците Башев, Имамов и Палев за тежкото състояние на хората и поиска те да понесат отговорността за трагедията
Стотици жители на хаджидимовското село Абланица, всички учители и ученици от местната гимназия и колегите им от съседните села и общини, кметове, общински съветници и близки на семейството дойдоха вчера да се простят с починалия по време на протеста на тютюнопроизводителите председател на инициативния комитет и учител по история Мехмед Метушев. Ден на траур в цялата община Хаджидимово обяви кметът Людмил Терзиев. Повече от 3000 души присъстваха на траурния ритуал пред дома на опечаленото семейство Метушеви. Местният имам и районният мюфтия Айдън Мохамед отправиха горещи молитви до всевишния.
"Досега в историята на нашето училище не е имало смъртен случай на действащ учител, всички сме шокирани и не знам как ще понесем тази загуба и ние, учителите, и учениците, които обожаваха Мехмед Метушев", сподели през сълзи учителката Росица Газиева.
Вчера през целия ден вратите на училището в село Абланица останаха затворени.
"Загубата на Мехмед Метушев е много голяма за нашето село. Той бе един от двигателите както в образованието, така и в културата", коментира Саид Чакъров, който заедно с Ибрахим Конадов от село Абланица също бяха част от инициативния комитет, заел се с организацията на протеста на тютюнопроизводителите. По време на протеста моята задача бе да съм между протестиращите и да съблюдавам да не се получат нежелани ситуации и ексцесии. При такива трябваше да информирам председателя Мехмед Метушев. На колегата Конадов задължението бе заедно с други хора да не допуснат протестиращите до депутатите, които очаквахме да дойдат. Самият Мехмед Метушев повече от седмица работеше почти денонощно да вдигне тютюнопроизводителите на протест, за да изкажат своето недоволство по мирен начин, защото всички страдаме от ниските цени и закъснялата изкупна кампания. Народът изнемогва, всички висим с вересии в магазините и разчитаме единствено на поминъка си - тютюна. От пет години със стотинка не е вдигната изкупната цена. Аз и колегата Конадов участвахме във всички инструктажи, които проведе полицията преди деня на протеста. Нямаше нито заплахи, нито какъвто и да било натиск от страна на униформените към нас. Работехме основно с полицая Кирил Чонгов. Заедно разгледахме всички и подписаното разрешение от кмета Башев разрешение за провеждането на митинга и ни бе разяснено, че има нарушение на закона. Въпреки това полицаите направиха редица компромиси и приеха всички наши искания, както и това да затворим за два часа пътя за село Огняново. Първоначално полицай Чонгов преговаряше да направим протеста на площада в Гърмен, но ние го убедихме, че многото хора и автомобили ще затруднят пътната обстановка. Метушев подписа и документ, че няма да се допуснат ексцесии и протестът ни ще протече възможно по най-мирния начин. Скъсването на преградната лента и полицейският кордон от групата от Рибново бе изненада и за самите нас, особено за Метушев, който бе безкрайно отговорен човек и държеше клаузите относно протестните действия и договореното с полицията да бъдат спазени. Уви, жалко за добрия човек, когото дадохме курбан", коментираха Саид Чакъров и Ибрахим Конадов вчера след погребението на Мехмед Метушев.
Той оставя три деца сираци и съпруга вдовица. Двете му дъщери през май ще са абитуриентки, а синът му миналата година завърши висшето си образование. В деня на неговата смърт от болница в София е била изписана съпругата на Метушев. Заради протеста той не могъл да отиде да я вземе и тя е била докарана в Абланица от техен роднина, плачеха и коментираха хората от Абланица вчера. Цялото село бе потънало в скръб.
"Виновниците за трагедията по време на протестите на тютюнопроизводителите от миналия ден са същите онези, които преди пет години изпратиха срещу нас прокурори и полицаи край с. Господинци. Много жалко, че Метушев не съобрази на какво напрежение ще бъде подложен. Отиде си с благородните си намерения да помогне на хората да изразят своите притеснения и желания. Всички са знаели за здравословните проблеми на този човек и всички се скриха зад него. Да не говорим, че протестът на отрудения народ някои хора го превърнаха на 100% в политическа акция. Потресен съм, възмутен съм. Там не трябваше да се появява нито едно политическо лице, защото всички те вкупом са виновни за сегашното дередже на тютюнопроизводителите. С какъв образ застанаха пред народа Башев, Алиосман Имамов, Муса Палев, освен морална отговорност, те трябва да понесат и друга отговорност за това, което се случи. Да излязат и да не се крият, защото ако за тях протестът на тютюнджиите бе зрелище и политически дивидент, за други е съдба, поминък и живот. Аз твърдо подкрепям тютюнопроизводителите, защото съм един от тях, защото съм бил в организацията на такъв протест и съм наясно както с добронамереността на хората, така и със задкулисните политически игри. Органите трябва да се самосезират по случая и виновниците за смъртта на Мехмед Метушев да понесат наказание", коментира учителят Мехмед Бакалов.
За починалия Мехмед Метушев хората от селото разказаха, че е с две висши образования и е подготвил над 100 вече завършили висшето си образование студенти по история и география. Той е един от инициаторите училището в Абланица да придобие статут на средно училище. Като член на управителния съвет на читалището в с. Абланица и председател на Комисията по образование и култура в ОбС - Хаджидимово Метушев е съдействал и помагал за изявите на местните самодейци, както и за въвеждане на демократични принципи на работа както в читалището, така и в училищата в община Хаджидимово.
ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА