Силвия, изчетох отново написаното от Вас и е вярно, че специално към Вас сигурно попрекалих със саркастичните нотки, но то беше заради нравоучителния Ви тон и самоувереността, с която твърдяхте купища неверни неща.
Не съм имала за цел да ви обиждам, още повече че колкото и да ви е странно, нямам лошо отношение към Вас, напротив.
Що се отнася до ИРА и ЕТА и "аргументацията" Ви там - съжалявам, но не струва. Когато имам време, ще ви отговоря защо, на вас и на г-н Фотакиев, макар че вече ми омръзна да обяснявам очевадни и логични неща.
Госпожо Горчева,
И аз нямам достатъчно време, както и вие, за доста неща.
Ако пък ви прозвучала, впрочем, назидателно - с това примерно, че ви написах, че уважението няма как да съществува едностранно, или, че споменах, не бих писала обиди към съвършено непознати за мен хора, то това беше само ответна реакция. Не знам дали сте забелязала въобще, впрочем, че не го направих веднага. Както и това, че подобни неща не от мен тръгнаха.
Колкото до въпроса за ИРА и Северна Ирландия, предполагам, че смятате, че никога не съм чувала, че този конфликтът има и религиозна страна. За това, че е белязан от силно противостоене католици-протестанти. Не бих казала разбира се, че съм специалист по този конфликт, нищо подобно. Въпреки това има според мен нещо, което го отличава от глобално разпространилите се терористични актове, оправдавани или провокирани от използването на исляма за терористични действия. Това е локален, специфичен конфликт, в основата на който все пак е битката за независимост, за самоопределение; не битката срещу, примерно, развалата и порока на западния свят, в който, ако убиеш който и да било “неверник” (или дори съверник, който не се подчинява на твоето разбиране), това е “оправдана” жертва към Бога, към Аллах (както звучи думата за единствения Бог на арабски). Вие може доста повече да сте занимавала с този конфликт, може и той на вас да ви се вижда подобен или аналогичен като причини и разпространение с т.нар. ислямски тероризъм. Лично според мен, ако може да се търсят подобия, те са само от някаква гледна точка, но като мащаби и последствия от терористичните актове, което се случиха глобално, в много страни по света, в най-различни градове и пр; по отношение на това, че никаква глобална, така да се каже, ИРА няма, слагането на едното и другото – на терористичните актове на ИРА и тези на разни последователи на идеите на Ал Кайда или подобни на нейните, на еднаква плоскост, не е резонно и оправдано.
-----------------------------------
За да не пиша, впрочем, още един постинг, ще си позволя да кажа нещо и за прословутата роля на ДАНС. Съмнявам се, че ДАНС се е отърсила от всичките си политически, икономически или други зависимости. Това е една сравнително нова служба, която, при това, беше свързана неотдавна с публични скандали. Да искаме обаче от българските специални служби да станат изведнъж, за много кратко историческо време, такива като тези в Холандия примерно или друга подобна страна, в която не е имало, като при нас, за някакви си 130 години възстановена държавност три съвършено различни политически и икономически режима; страна, която за твърде кратък исторически период три пъти е започвана, така да се каже, отначало, е не само реално, но и пресилено. Специалните служби в тази страна са горе-долу като всичко останало в нея. Но тези специални служби не са и не могат да бъдат, по закон, и поради съвършено различните политически и пр. обстоятелства, такива като предишните, от една страна. И, от друга, каквито и да са тези служби, няма как нито медиите, нито НПО-тата, нито обществено ангажирани фигури и пр. да вършат точно тяхната работа.
Разбира се тези специални служби, както е във всяка демократична все пак страна, трябва да чувстват реакцията, опозицията на общественото мнение, на гражданското общество и пр. Но тяхната работа си е тяхна работа, няма как, в общи линии, други да я вършат вместо тях. Можем само да се надяваме, в този смисъл, че специалните служби тук ще успеят да еволюират с времето, че ще успеят да се научат по-добре да си вършат работата; както и че интересите на едни или други политици, олигарси или мафиоти, направо казано, няма да им пречат толкова много.
Не бива да забравяме, все пак, от една съвсем друга гледна точка, че специални служби на съвсем различни страни от нашата, специални служби като ЦРУ или МОСАД например, са правили къде по-лоши неща от това, което си позволят сега нашите служби. Защото не само др. Путин примерно организира политически убийство на този или на онзи (или че ДС, с помощта на КГБ организира т.нар. български чадър). Специалните служби на САЩ убиха един от най-харизматичните американски президенти, Кенеди (както и стритите отстранявания или убийства на няколко латиноамерикански държавни ръководители), а специални служби като МОСАД - колкото си искат водачи на една или друга палестинска групировка.
Лично аз не бих се наела да допусна, че мога да знам с какво точно информация разполага ДАНС по отношение на това има ли или няма, и доколко има реална заплаха от влизане и влияние в страната на едни или други личности или организации, изповядващи идеи, близки до тези на т.нар. ислямски фундаменталисти. Трудно ми е да повярвам, че никаква подобна заплаха няма не заради това, че се съмнявам, че в огромното си мнозинство българските мюсюлмани биха се подвели по подобни идеи, а защото България все пак е страна на кръстопът, страна между т.нар. Изток и Запад, и защото тук живеят значителен брой мюсюлмани. Като страна, която е част от ЕС, и се кани, при това да влиза в Шенген, всеки, който стъпи на нейната територия много лесно може да стигне до коя да е друга страна в този съюз. Светът, освен това, струва ми се, вече е достатъчно свързан, не само заради глобалната икономика или глобалната мрежа, или глобалната публичност днес. По някакъв начин всичко се отразява на всичко, и би трябвало да си даваме сметка, че не живеем на никакъв изолиран от всичко, което се случва около нас, остров.