Author Topic: ДАНСуващи по поръчка  (Read 81293 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: ДАНСуващи по поръчка
« Reply #135 on: October 31, 2010, 22:19 »
Публикувам в тази тема от  предходните страници / посочил съм линк по долу/ ,изповед на Даниела Горчева за детството и,както и да се спрат персонални обиди,ще се трият незабавно от Админи и Модераторите ни..

Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
                     « Отговор #3 -: юли 03, 2009, 02:53:27 »
                     http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2193.0.html 

Продължение ..спомени разказани от Даниела Горчева за детството и в Родопите.!

Разкажи ми за себе си, за детството си, къде и какво си учила? 

- Нищо особено няма за разказване, общо взето - късметлия човек. Вярно, може би не е кой знае какъв късмет да се родиш и чак до 26-годишна възраст да живееш в комунистическа страна с минирани граници, но от друга страна, можеше да се родя и на по-лошо място - например в Китай или в СССР. Можеше да не дочакам падането на комунизма или това да се случи, когато вече съм стара и болна. Най-хубавото е, че най-невероятните ми мечти се сбъднаха. Като 4-5-годишно дете не знам как, защото никой не е говорил с мен или пред мен такива неща, но знаех, че от България не може да се излиза, че живеем в затвор.
 Сигурно защото живеехме в Рудозем, тоест в гранична зона. И всяка вечер се приспивах с една и съща мечта - да пътувам из Европа.
Натоварвах всичките си кукли и мечета на една от онези детски колички с педали и тръгвах на пътешествие (през 1968 имаше една такава количка на витрината на местния "Детмаг" и струваше космическата за тогава сума от 20 лева; майка ми тъкмо се беше навила да ми я купят за рождения ден и като видя цената, отсече: „20 лева, дума да не става!” По онова време месечните заплати трябва да са били между 60 и 120 лева). Но като я нямаш, кой ти пречи да си представяш, че я имаш? И аз всяка нощ мислено въртях педалите на моята светлозелена количка и обикалях цяла Европа, а отзад грижливо завити с одеялце пътуваха двете ми кукли и мечокът. Спирах пред разни хотели, слизах важно, пиколото ми отваряше вратата, а носачите разтоварваха куфарите ми. Кой знае откъде съм видяла тези сцени, защото по онова време и телевизията беше рядкост, хората си ходеха на гости да гледат телевизия. Обаче ето че тази невероятна мечта се сбъдна. Сега пътуването ни из Европа не е събитие, а ежедневие. Това е едно от нещата, които винаги ме въодушевяват и които нямаше да ценя, ако се бях родила в свободна страна. Затова човек трябва да е благодарен и на злите орисници - всяко зло за добро. Как ще разбереш какво щастие е свободата, ако не знаеш каква мъка е да я няма.- Не знам какво значи точно да се чувстваш емигрант. Ако е чувство, че си извън общността, че не те приемат или те смятат за втора ръка човек - не, не се чувствам емигрант. Може би, защото така се случи (пак всяко зло за добро), че до 8. клас бях сменила 7 училища. Във всяко ново училище (с изключение на последното - 18-та гимназия, където всички бяхме нови, защото бяхме приети във въпросната френска паралелка след изпити в седми клас), та във всяко ново училище ме чакаха изпитания - като нова ученичка. Постепенно натрупах опит и на 12-13 години вече се справях доста успешно. От немай-къде се отърсих от стеснителността си, а и бързо завързвах приятелства. Нападките и обидите на дежурните заядливци също се оказаха полезна школа. Тогава открих силата на хумора. Пък и точно заядливците се оказаха най-обидчиви и уязвими, ако им отговориш с оръжието на иронията. Всъщност, като изключим това, че - особено през първите 5 години, в Холандия ме душеше носталгията, че ми липсваше ужасно българският език - да именно езикът, общуването на български (още нямаше интернет, а писмата пътуваха по една седмица), та като изключим моята тъга по приятелите в България, в Холандия бях посрещната далеч по-радушно и повече като „своя”, отколкото в трети клас в едно училище в Елин Пелин, където живяхме една година.Там, на 9-годишна възраст за първи път се сблъсках с прословутата българска толерантност в кавички. Но всичко завърши с хепи енд, иначе можеше да се превърне в травма.

Какво се случи?

Аз и брат ми сме родени в Родопите, в Рудозем.
Дълги години, чак до гимназията твърдях гордо, че съм родопчанка и понеже всички прихваха да се смеят: ”
Как така си родопчанка, ние нямаме корени оттам”, много се ядосвах и категорично отказвах да приема теорията за „корените” от Северна България, Одринска Тракия и не знам си къде още.
Упорствах, че съм родопчанка и толкова.
 В Университета веднага се сприятелих с Елена Каневска от Смолян и до ден-днешен сме най-близки приятелки, да не говорим, че при родителите й и сестра й в Момчиловци се чувствам като у дома си - и така и ме посрещат.Имах чудно детство в Родопите - колко софийски деца могат да се похвалят с моите детски приключения - гората започваше буквално след кооперацията, в която живеехме, миришеше на бор и смола, привечер седяхме в клоните на един огромен дъб и си разказвахме страшни истории, къпехме се в реката, подскачахме по въжените мостове (страшно и хубаво!), скиторехме из „Салажа”... свобода и приключения! Е, затворът България се усещаше - като деца ни пълнеха главите с глупости за диверсанти (в които ние вярвахме, естествено) и дори ни заведоха на границата да ни покажат как смелите батковци граничари ни пазят. Още сънувам кошмари от това комунистическо мероприятие с граничарски кучета, с разиграна пред очите ни сцена с мним диверсант, помня автоматите, разораната гранична бразда и т.н., но за това друг път. В крайна сметка, майка ми - жена умна и предвидлива, заяви, че е крайно време „да се приберем в София”, „децата растат, образованието е важно” и ей такива ми ти. Много яростно се съпротивлявах на това решение, но слава Богу, никой не ме послуша. Пратиха ме при дядо ми на село в Северна България (близо до Лом) за лятната ваканция и като ме взеха - вече се бяхме преместили. Оказа се, че заради работата на баща ми трябва да живеем една година в Елин Пелин. И ето ме - нова ученичка в трети клас в царството на шоплука. Първият и вторият ден минаха нормално и на третия се случи това, което никога не забравих.
 Явявам се сутринта в училище, отварям вратата на класната стая и изведнъж всички деца започват да крещят в един глас:

”По-ма-ки-ня, по-ма-ки-ня!”
Това е през 1973.

Аз се втрещих, стоя на вратата и не знам какво да направя.
Не съм помакиня, но в Родопите имах приятели помачета и турчета - много добри, кротки деца, родителите им и те - мили, благи хора.
Запомнила съм тази благост, защото моята майка беше учителка по математика, безкомпромисно пишеше двойки и понякога виждах родителите на нейни ученици.

Как съм знаела, че са помаци ли?

Ами това се коментираше от възрастните, което е доказателство, че май никога не сме били толкова толерантни, колкото все се препоръчваме. Не знам някой да е коментирал тук, в Холандия, моя син, че е българин с тази нотка на многозначителност, която тогава усещах, когато в Родопите казваха: помак. Това не значеше, че хората не другаруваха помежду си, дори години по-късно разбрах, че едни от най-близките приятели на родителите ми, с които непрекъснато си ходехме на гости, са били всъщност помаци. Но когато при майка ми идваха родители на нейни ученици от селата край Рудозем, виждах огромна разлика между тях и другите родители - това бяха тъжни хора, излъчваха доброта и тъга. И ми ставаше страшно жал, чудех се защо тези хора винаги гледат тъжно, примирено, някак уплашено. Тогава не знаех, че тъкмо е минала вълната на насилственото преименуване, но детската ми душичка очевидно е усещала нещо нередно и когато си играех с тези деца, инстинктивно се мъчех да омекотя тази мъка. А те изобщо не бяха агресивни деца - напротив, много кротки деца бяха.
И ето ме, деветгодишна в Елин Пелин, стоя на вратата на класната стая, гледам разкривените лица на новите ми съученици, които крещят зло: „помакиня”, сълзите ми текат и не знам какво да направя. Ако кажа ”не съм помакиня” излиза, че смятам това за нещо обидно, а някак си не можех да извърша такова предателство към моите детски приятелчета от Родопите. Да мълча, също не вървеше, истерията ставаше все по-голяма, сърцето ми тупаше бързо, бях страшно уплашена. И нали съм родена с късмет, спасението дойде от най-неочаквана посока. Точно в тоя момент на вратата на класната стая се появи Павката Граматиков - синът на учителя по физическо. За секунди разбра какво става, хвърли си чантата на земята, покатери се много решително на един чин и извика с неочаквана ярост: „Млъкнете, бе! Тя ако е помакиня, вие сте шопи, бе! Дървени шопи!!!”

Не знам как и откъде на това деветгодишно момче му дойде наум да атакува собствената им идентичност и откъде толкова кураж да се изправи срещу групата, но ефектът беше поразителен. Всички мирясаха моментално, млъкнаха и гузно си седнаха по чиновете. После даже бях много популярна в това училище, защото спечелих една викторина и бих дори осмокласниците. Така че - хепи енд. Но запомних тази случка и винаги след това съм се водила от простичкия принцип - не прави на другите това, което не искаш някой да направи на теб.

- Ти си омъжена за холандец, живееш вече 16-17 години в Холандия...- Станаха дори 18. Всяка година в деня на сватбата ни, моят мъж пее онази песен „45 години стигат, времето е наше”, но вместо 45 слага съответната годишнина от сватбата ни - 15, 16... или съответно: „18 години стигат, времето е мое!”, но и той като българският народ си остава само с песента и не предприема нищо по-натам, за да стане времето „негово”. Иначе за 18 години брак не само че говори добре български, ами и става все по-българин, а аз - все по-холандка (смее се). Неотдавна заявих, че не искам повече да ходя на българското Черноморие, писна ми от мръсни и пренаселени плажове, бетонни строежи, калпаво обслужване и липса на хигиена в ресторантите, а той ми вика: „Ти ходи, където искаш, аз си отивам в Поморие. Аз съм българче!” Ей такива ми ти смешки.
.....

Последната ти статия за поръчковия роман на А. Дончев “Време разделно” разбуни духовете у нас. Това бе повод и да споделиш мнението си за кампанията “Голямото четене”. Какво мислиш за нея и дали тя ще увеличи четенето в България?

- „Голямото четене” (The Big Read) е обърнато не към четящия, а към малко четящия човек. И в това няма нищо лошо, напротив. Всяка провокация, която буди интерес към книгите, е добра. Проблемът започва, когато започнат спекулациите. Предварително известно е какви книги ще спечелят подобна класация, определяна от масовия читател - тоест от слабо четящия човек.

Антон Дончев си призна в разговор с мен, че романът е политическа поръчка, даже се оплака, че малко му били платили - само 75 лева за 15 дни командировъчни в Родопите, на Стефан Дичев били предложили повече, но той отказал да пише подобна книга.
 По-горе бях споменала, че през 1968 година сумата от 20 лева е изглеждала фантастично голяма на моите родители - и двамата работеха и са получавали сигурно сравнително прилични заплати. Така че се съмнявам, че 75 лева командировъчни през 1963 година са били малка сума. Да не говорим, че въпросният писател осребрява тази поръчка вече 45 години.

Романът „Време разделно” е написан с определена цел и използван години наред с тази цел - да се оправдае асимилаторската политика на българските власти и понеже е образно и сръчно написан (въпреки че далеч не е шедьовър), успява да посее отровата в душите на много хора.

Колко сериозни и аргументирани исторически изследвания излязоха от 1990 насам - за това, че няма доказателства за масова насилствена ислямизация, а същевременно има за насилията, но не при "потурчването”, а при „побългаряването” на турци, татари, помаци и т.н. от 1912 насам, обаче обществото ни още си живее с идеята, че само ние, българите, сме жертви.

Че и се обиждат, като им противостоиш по форуми и форумчета, че и те заплашват чак. Но ледът се движи дори в България и лека-полека ще започнем да мислим с главите си, а не с циментираните в тях клишета.

В списанието ти редовни сътрудници са творци като Едвин Сугарев, Мая Дългъчева, Юлка, Иван Ганчев - ти упорито издирваш български творци и в Холандия, и в други страни, даваш трибуна на публицисти, политически наблюдатели, живеещи в Европа и Америка, рекламираш проявите на концертиращи артисти и художници? Как успяваш?

Много, много си обичам авторите и тяхното участие в „Диалог” е чест за мен. Тук принципът е „малко, но от класа” - това са все хора умни и талантливи. Нямам възможност да изплащам хонорари, което е жалко, защото всеки труд заслужава да бъде заплатен, но това е положението засега. От друга страна, досега никой не ми е отказал да ми изпрати текст, снимка или илюстрация - нито българин, нито холандец, нито чужденец (ха, ето че холандците не ги броя за чужденци), защото не изплащам хонорари. Много, много хора ми помагат, иначе как? Всъщност, „Диалог” се прави от двама души - моят колега, който прави предпечата и който страшно си разбира от работата, същевременно ми е и финален редактор, а и много често най-смислените интервюта в „Диалог” са по негова идея. Да не говорим, че много ми помага с фактологията, защото е доста по-прецизен от мен. Обичам си много и читателите, защото благодарение на тях „Диалог” излиза вече пета година, а и с мнозина имам обратна връзка, получавам отзиви и това е много важно. Изобщо трудно е, но работата ми доставя удоволствие и засега виждам смисъл в нея.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #136 on: November 01, 2010, 13:28 »

Аз не искам да водя лични войни с никого.
Дойдох тук като приятел.

Не знам обаче дали имате нужда от приятел като мен.
Има една древна максима, че истината понякога ражда омраза.

Истината, впрочем, не е все пак в това да не можеш примерно да кажеш: „Аз съм турчин/туркиня”, ако си такъв. (В което абсолютно нищо лошо няма, защото сред този народ, сред този етнос има достатъчно достойни, честни и интересни хора и аз лично познавам някои от тях.)

Истината не е и в това да не можеш да кажеш примерно „аз съм българин/българка”, ако си такъв. Каквито и позиции, каквито и мнения да има човек, трябва да може да застава зад тях с истинската си идентичност.

Никога не съм писала тук, впрочем, ако това има някакво значение, за това какви притеснения, макар и малки, не толкова значителни, е създавал и за мен лично бившият политически режим в тази страна.

Никога не съм писала, също така, че имам професионален опит на журналист, и този опит, кой каквото и да смята, е една добра школа за това да се научи човек да прави тънките понякога разлики между манипулации, заигравания, истини и неистини и пр. (Което не значи разбира се, за съжаление, че който е работил подобно нещо, че много от хората, които са имали нещо общо с тази дейност или този занаят, не използват понякога подобен професионален опит, за да спечелят от него в едно или друго отношение, като от това не истината, не публичният, общественият интерес е печелил. Значи само, че е по-лесно да забелязваш кой е настроен да напише или да каже това, което наистина мисли; кой е настоен да подценява примерно аудиторията; кой е настоен да не подбира средства в доказването на каквото и да било теза; кой кога, за какво се опитва да бъде честен към себе си и към другите и кой кога не това, а съвсем друго се опитва и т.н.)

Ако толкова искате да ви смятат за отделен етнос, за което много пъти е ставало дума, никой не може да ви спре, колкото и за се приеме това като нещо напълно обосновано, ще ви трябват, вярвате или не, някакви исторически подмени или забрави.

Не се изживявайте, ако може впрочем, още като жертви. Колкото и да е близко все още това минало, в което много пъти са ви притискали заради вярата или заради имената, колкото и живи да са още спомените и раните, днес вие не сте такива, и най-вече от вас, не от който и да било друг, зависи да престанете да се чувствате като такива.

Не  вярвайте, впрочем, ако някой се искуши да вярва в нещо подобно, че най-добрият българин или най-добрият турчин или най-добрият помак примерно (не че такива има, аз поне не съм срещала) е онзи, който има непрестанна склонност да подценява собствения си етнос или собствената си общност. Това просто не е естествено. Както разбира се и нито добрият българин или добрият турчин или добрият и честен какъвто и да било човек е онзи, който се изкушава примерно да лекува личните си комплекси с някакви претенции, че неговият народ или неговият етнос или неговата общност са най-добрите, най-не знам каквите.

За се градят мостове,  така или иначе, за да се надживяват и променят към по-добро представи, мнения, нагласи, никога само хора от един етнос или от една общност не стигат. Най-лесно е да удариш по болни места или по тънки струни когото и да било; най-лесно е да напомниш на някой българин или българи например, че предците им са били рая, че прадедите им са били притискани и унижавани и т.н. Най-лесно е да напомниш на някой помак или помаци колко пъти в най-новата история е имало кампании за насилствена промяна на идентичността им. Най-лесно е да се повярва, също така, че приятел е само онзи, който ни казва само или предимно това, което искаме да чуем.

Това е линия на най-ниското съпротивление, да я наречем. Много хора тръгват по нея или я предпочитат. Ако това има някакво значение, никога не съм предпочитала точно тази линия. Може би и за това не съм човек, който е успявал да се нагажда добре към полуистините или глупостите или лъжите на което и да било време. Като такъв мога да постигна приятелството или на добронамерено познанство, било то дори и само виртуално, само на хора, които малко или повече мислят като мен.

Е, това е, което мога да кажа общо на всички, драги момичета и момчета, жени и мъже, които вероятно в края на краищата, както и аз, не смятате, че знаете всички отговори. Ако ли пък такива сред вас, които смятат, че ги знаят, то те може би са постигнали „съвършенство”. Съвършенство, чрез което обаче нито се градят човешки, естествени мостове; нито удобни за този или за онзи предразсъдъци се откриват напълно и се рушат; нито истината може да излезе докрай наяве, защото няма или почти няма на този свят истина, която да не е за нещо поне малко неудобна, за каквото и да става дума.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #137 on: November 01, 2010, 15:12 »
Дилмана е свикнала да и се покланят и носят като патрон в борбите на онеправданите и се дразни всякога, когато усети заплаха за монопола. Затова става арогантна и цинична. Езикът и е неприемлив за всяко средно възпитано дете, камо ли за възрастен и ако който и да е друг си позволи подобна арогантност ще бъде заточен, с взет ключ от този форум :)

В този ред Силвия, ми се ще за допусна, че Дилмана се храни от агресията в двете посоки. От нея и към нея. Остави я да си плямпа ;) Никой не може да се надскочи. Личните ми представи за нея докато и четях блога и статиите бяха коренно различни. Но животът е жесток :D

Напълно Ви подкрепям в извода - жалко, че въпросната журналистка е "човек на словото". И то известна, доколкото разбирам.
Да се държиш по тоя начин е направо грозно - имам чувството, че това е някакъв вид логорея.
От друга страна разбирам домакините на сайта: защитава каузата им, поканили са я в сайта и не е удобно да й кажат, че прекалява, а пък тя не се усеща.

Поздрави - К.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #138 on: November 01, 2010, 18:42 »
Напълно Ви подкрепям в извода - жалко, че въпросната журналистка е "човек на словото". И то известна, доколкото разбирам.
Да се държиш по тоя начин е направо грозно - имам чувството, че това е някакъв вид логорея.
От друга страна разбирам домакините на сайта: защитава каузата им, поканили са я в сайта и не е удобно да й кажат, че прекалява, а пък тя не се усеща.

Поздрави - К.

а да каже байрактар нещо конкретно в подкрепа на изписаните си горе голословия?
С цитати на лошата Дилмана, които да доказват ей това твърденийце: "Да се държиш по тоя начин е направо грозно".
Или на пишман байрактари истината и логиката им се виждат грозни, защото са свикнали ураджийски да подкрепят манипулации и да викат: " УРА! На нож, братя!"?

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #139 on: November 01, 2010, 18:45 »

Сирио, който се споменава тук, беше ви задал въпроса каква е етническата ви принадлежност. Вие не отговорихте на този въпрос. Защо?

Защото Даниела Горчева никога не отговаря на милиционерски въпроси.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #140 on: November 01, 2010, 18:52 »

Сметнахте може би или поне написахте нещо в този дух, че ако някой ви пита каква е етническата ви принадлежност, то значи той задължително е милиционер
Именно. Или поне показва милиционерски манталитет. На нито един приличен човек не му минава през ум да разпитва хората за лични данни.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #141 on: November 01, 2010, 19:00 »

И с какво я изпросих, прощавайте?

С глупостта на написаното от Вас, колежке. С която си изпросвате и този отговор. Без да ви прощавам, че ми губите времето.
/Но и без да се ангажирам, че занапред ще продължа да си го губя, отговаряйки на въпросите ви, независимо че упоритостта ви е впечатляваща./

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #142 on: November 01, 2010, 19:06 »
Дилмана е свикнала да и се покланят и носят като патрон в борбите на онеправданите и се дразни всякога, когато усети заплаха за монопола.
Дилмана, драги, както и всеки човек, който отказва да се влачи по ума на тълпата, е свикнала предимно на заплахи, ругатни и писъци до небето на настъпени по червения мазол.
А се дразни предимно от глупостта.
Като тази за споменаване на някакъв си "монопол".

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #143 on: November 01, 2010, 19:17 »
  но от петък насам и Сиррио с въпроси от личен характер и обиди/ към Дилмана/

Назми, аз не смятам, че някой трябва да бъде изключван заради обиди, защото е трудно да се прецени кое е обида и кое - не. Един се обижда от едно, друг - от друго. Обективният критерий може да бъде само нарушаване на конкретни форумни правила - като например, писане с повече от един ник, употреба на нецензурни вулгарни думи и изрази,  както и обиди, които съдържат елемент на дискриминация - била тя на расова, етническа, религиозна основа  или на друга.
Така че ако изключването на Сирио е предимно заради обидите, които е изрекъл към мен, моля  да му се върне достъпът до форума.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #144 on: November 01, 2010, 19:26 »
Когато на някой, сто пъти му се повтори едно и също нещо а той не разбира......, какво следва - следва ирония, която сам си навлича.
Така е, уважаеми gece yolcusu, но проблемът е че тези , които са неспособни да правят логически заключения, често са неспособни да проумеят и иронията.
Но този проблем е дискутиран още в древността . Имаше една притча за фолософа, който каталясал, защото спорил с глупак.
Поздрави на всички, свърши ми времето за форума.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
« Reply #145 on: November 01, 2010, 20:11 »
      Било е какво е било.Хайде да започнем отначало.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #146 on: November 01, 2010, 20:15 »
Колко кила обида трябва да изсипе Дилмана, за да  бъде казано, че на каруцарския език не се гледа с добро око никъде и ако някой, неДилмана си позволи толкова агресия и обидни епитети какво ще му се случи? Червени мазоли, тинтири-минтири...

Аман от хуманизъм, логорея и евроумници!

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #147 on: November 01, 2010, 21:23 »
Напълно сте прав. Въобще няма да отговарям на тази личност - тя се върти в затворен кръг и сипе жупел около себе си. Има изключително много агресия в нея.

Поздрави - К.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #148 on: November 01, 2010, 22:17 »

С глупостта на написаното от Вас, колежке. С която си изпросвате и този отговор. Без да ви прощавам, че ми губите времето.
/Но и без да се ангажирам, че занапред ще продължа да си го губя, отговаряйки на въпросите ви, независимо че упоритостта ви е впечатляваща./

Ако наричането на някого непрекъснато глупак е аргумент за интелигентността на наричащия, то винаги може да изкачите още "върхове" в това отношение :)

--------------------------

Едва ли знаете, впрочем, че от постинга, на който отговаряте тук, беше изтрита една част. Не ме притеснява това, че тя беше изтрита от иначе много симтатичния админ на този форум. За негова чест, той не ме изгони заради един израз, който употребих в него, просто изтри част от постинга. Но триенето не винаги решава нещата, Назми.

Ще цитирам тук един абзац от изтритата част. И то не за друго, а защото бих искала да знам, дали израза, заради който част от постинга беше изтрит, ви се струва (както вие самата се бяхте изразила в свой по-предишен коментар) "иронично допустим".

Ако администрацията на този форум непрекъснато не се отнасяше с вас като със "свещена крава" (за този израз могат да ме изгонят примерно, а вие да не го оцените като допустимо ироничен), може би щяхте най-накрая да разберете нещо, което вече ви написах преди време. Никой нормален, уважаваш себе си, човек, г-жо Горчева, никой не ви дължи никакво специално, още по-малко "колекопреклонно" отношение, ако отношението, което проявавате към него, във всичките си почти постинги или коментари, е обикновено гарнирано с подигравки, подхлъзвания, менторски снизходителен тон.

Аз наистина не искам да водя никакви лични битки, вярвате или не.

Ако все пак държите да продължавате да ме наричате глупак и пр., всякакви неща в подобен дух, пишете ми подобни "умности" на ЛС.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #149 on: November 01, 2010, 22:36 »
Чакайте сега. Дамата изобщо не е толкова черна, че чак до огън и жупел да стигнем. Има си и много положителни черти. Все ще се разберем, някакси. Пък ако не се разберем ще се посбием,  - голям праз.
Важно е живота да върви и сеир да става.

В крайна сметка, дума дупка не прави, затова не е необходимо за дума да се гони до дупка !:)