Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 584521 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #930 on: September 14, 2011, 00:35 »
Гюмюрджинска республика.

Година-1913 територия Фракия http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F

Столица — град Комотини Турското име е Гюмюрджина http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8

Дата-31 августа 1913 год.

Гюмюрджинска  республика
   Числ.    Процент
Всего    234 700    100,00 %
Мусульмане (турки, помаки, цыгане и пр.)    185 000    78,82 %
Православные болгары    25 500    10,86 %
Православные греки    22 000    9,37 %
Евреи, армяне и пр.    2200    0,94 %

Да тази дата за мен е свещена и на нея черпя всички приятели без да мисля и да смятам.

Има още поводи разбирасе като този например    Pomak Timraş Cumhuriyeti  http://pomaknews.com/?p=4927

Еееее Rasate еееее oxyuranus иостаналите от червеният отбор искахте дати етови но накараите някой ПОМАК да ви го превиде на български.

Има още да знаете сега започваме аааа това е ПОМАШКАТАпартия в Турция http://www.facebook.com/demokratikpomak.hareketi кой казваше

че в Турция ПОМАЦИТЕ не са били признати даже по националната телевизия имат ефирно време и то доста повече от колкото си мислите.

TRT 4 pozdravi Demokratichnata Platforma na Pomatsite v svoyata programa ,pojela uspehi v tova novo nachinanie.(pomaknews)

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #931 on: September 25, 2011, 19:53 »
Svetlina,престани да говориш лъжи и да клеветиш исляма,който ти изобщо не познаваш!Ти след като определяш исляма за тоталитарен и обиждаш мюсюлманите в този сайт,ако имаш малко достойнство ще се махнеш от него!Прочети за един ислямски „тиранин“!
========

Най-лесно е да се направиш на обиден. Трудно е да се погледнеш отстрани.
Достатъчно събития има само през последните години, за да се види коя религия каква е и кой, как и в коя държава проявява верска търпимост: например "търпимостта" към коптите в Египет, или към християните в Ливан, Тунис...

Offline husein

• Adviser
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #932 on: September 25, 2011, 22:31 »
... и търпимостта към мюсюлманите в Сърбия,Русия,Афганистан,Ирак,Палестина и т.н

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #933 on: September 26, 2011, 04:27 »
Колко църкви има в Саудитска Арабия? НИТО една! А в Йемен? НИТО една! А в Пакистан? НИТО една! А в Иран? НИТО една! Малък въпрос: Ислямът е толерантна или нетолерантна религия?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #934 on: September 26, 2011, 09:09 »
Колко църкви има в Саудитска Арабия? НИТО една! А в Йемен? НИТО една! А в Пакистан? НИТО една! А в Иран? НИТО една! Малък въпрос: Ислямът е толерантна или нетолерантна религия?

А колко джамии има във Ватикан, а в Сан Марино, Люксембург... Докато само в Иран има над 600 църкви.

Впрочем това каква връзка има с темата? Голям въпрос - докога ще оспамваш темите с ненавистта си към мюсюлманите?

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #935 on: September 26, 2011, 10:05 »
Тук в Измир има над 10 цркви. Дори един от тях е близо до мен. (Ст. Хелен) и пасторът на църквата Ст. Хелен е мой приятел. :)

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #936 on: September 27, 2011, 00:21 »

А колко джамии има във Ватикан, а в Сан Марино, Люксембург... Докато само в Иран има над 600 църкви.

Впрочем това каква връзка има с темата? Голям въпрос - докога ще оспамваш темите с ненавистта си към мюсюлманите?
А каква е територията на Ватикана, знаеш ли? А знаеш ли колко туристи и ТУРИСТКИ ПОСЕЩАВАТ напълно свободно Ватикана?
Да, в Иран има църкви строени преди векове, но няма християни. Била съм в Иран и чудесно знам как ни предупредиха да си купим специално облекло, за да си нямаме неприятности. И в Тунис е така, въпреки че беше по-отворена държава. Местонахождението на църквата се предава от уста на уста, почти неоткриваема.
И в Турция 99% от цъквите са наследство, а не построени през последните 50 години, поради една и съща причина - няма християни.
А връзката с темата я потърси в предишните страници. На "големия ти въпрос" ще отговоря, че не оспамвам темите и не се хабя да ненавиждам мюсюлманите, а имам конкретки впечатления от всеобхащащия и нападателен ислям в различни краища на света. Явно така го проповядват ислямските теолози.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #937 on: September 27, 2011, 01:09 »
Здравей
                 Светлина

,,Нападателен ислям''това пък от каде го измисли? ???
Да не е някакво ново течение в исляма.......? ???
Ех тези ислямски теолози имат страхотен начин да накарат хората да приемат исляма.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #938 on: September 27, 2011, 01:11 »
Незнам от каде да започна но зам че съм ПОМАК.
Да ПОМАК гордост слава начин на живот.
ПОМАК гордост стига да знаеш да се гордееш с думата ПОМАК.
Да ПОМАК тежест стига да можиш да носиш тази тежест ПОМАК.
Да ПОМАК тази единствена дума само от пет букви описваща толкова много.
Да да аз аз съм ПОМАК в душата си в сърцето си толкова дълбоко
че е само за мен само на мен да на мен и никой друк.
ПОМАК толкова просто толкова леко че чуствам крилата си.

Обичам да наричам нещата със истинските имена.
Обичам да се определям а не да ме определят.
Обичам хората до мен а не над мен.
Обичам всички въпреки различията.
Но за да обичам всичко това трябва да обичам себе си.
Но най вече коренът а той е един той е дълбок.
Клони може да кършите колкото си искате .
Но коренът е мой само мой дълбоко в душата ми.
А когато нямам душа нямам корен нямам нищо.
Без душа немога да обичам немога да живея.

Offline moni74

• Обикновен човек
  • Member
  • **
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #939 on: September 29, 2011, 18:04 »
Четох, четох, четох - вече взех да се обърквам и аз. Един помак казва - ние сме помаци, втори казва - ние сме турки, трети - българи, четвърти - славяни, пети - траки, шести - араби, дошли от Мала Азия и т.н.
Правя си извода, че самите вие не знаете какви сте. Всъщност, знаете какви да не сте - българи. Турция била ви признала - ами ОК, който иска да отива да живее там. Ама имам познати, "български турци", които бяха и се прибраха. И не е едно семейство. Вярно, живота тук не е лесен, за вас може би е много повече труден. Но да не си мислите, че там ще ви посрещнат с хляб и сол? Видях между постовете, че има помаци които живеят там. Любопитно ми е, кажете как е там?
А сега по темата - дали помаците са били българи или не, аз имам една теория, която ми звучи най-правдоподобно:
1. Някаква част от славянските племена, населявала Родопите е оцеляла в по-затворен вид. Напълно е възможно, в по-късен етап, 10-11в да са се преселили няколко семейства араби - мисионери. Щом е имало християни - мисионери, защо да не е имало и мюсюлмански такива. Постепенно, не изведнъж, по-голяма част от това население е приело мюсюлманската религия. Останалата част са приели или са били християни.
2. Напълно възможно е и византийските императори да са преселвали по-диви племена, дори и мюсюлмански по границата си - така са се опитвали да ги ползват като буфер.
3. При превземането от Османската империя през 14в мисля че е било съвсем нормално да е имало мюсюлмани. За останалите християни по това време е имало няколко пътя - да си останат такива  и да си носят последствията, да приемат доброволно исляма или да го приемат насилствено. Вероятно са се случили и трите варианта.
4. След това тук са се преселвали и вече истински турци, от Османската империя.
5. От автори, писали по времето на комунизма аз трудове не чета. Българските са писали и преписвали променена история, а руснаците умишлено са скривали българското по сегашните техни земи.
Общо взето, това обобщава всичките ви теории. Според вас, не би ли могло да се случи от всичко по-малко? Нали знаете, цветовете не са само бял и черен...
Надявам се да не ми се нахвърлите отгоре веднага, а малко да помислите, защото в това, което написах има логика.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #940 on: September 29, 2011, 20:02 »
moni74 защо не идеш да ПАСЕШ ама да не забравиш да закараш с теб себе подобните.

Offline moni74

• Обикновен човек
  • Member
  • **
« Reply #941 on: September 29, 2011, 20:05 »
Почва се с обидите... Мога да ти цитирам поне 4-5 ваши собствени, помашки теории, и те да са различни. Просто обобщих прочетеното досега от мен. Всичко написано по-горе го има във постовете на този сайт.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #942 on: September 29, 2011, 20:34 »
Малък въпрос: Ислямът е толерантна или нетолерантна религия?
Малък въпрос : -А,вие защо биете циганите.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #943 on: September 29, 2011, 20:42 »
moni74 ако си до мен ще те разцелувам няма да те обиждам не заради нещо друго а защото вие изобщо не ни сте обиждали само сте правили възскресение като това например   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg или като това http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg  след това ешихте да ни възродите а сега ни приобщавате и докаде ще стигните и вие не знаете като гледам какви ги вършите и това за вас е ДЕМОКРАЦИЯ.

Offline moni74

• Обикновен човек
  • Member
  • **
« Reply #944 on: September 29, 2011, 21:25 »
Ибрахиме, по този начин насаждаш само омраза. Мен на тези снимки има ли ме? Щом ме няма, тогава какво искаш да ми кажеш? Че всички "гяури" сме под един знаменател ли? А тогава аз трябва да сложа всички помаци, черкези и турци под друг? Това, че имам пра-баба, която е обезглавена от някакви мюсюлмани /защото не знам какви точно са били - просто е станало много отдавна/, означава ли че трябва да мразя всичките такива?
Да, ама не. Аз се гордея, че имам приятел български турчин. Освен него, приятели сме с още двама негови братовчеди. Ходил съм им на гости в Истанбул не веднъж. Такива като теб са СРАМ за помаците.
Живей си с омразата, с нея много няма да спечелиш. Ако тук има още няколко като теб, които ме пратят да паса, то аз спирам да влизам в този сайт. Тук научих някои неща, които не знаех. Според мен такива сайтове имат бъдеще. Но тук има хора, които не са толерантни - засега си само ти. Това, че българи са си отмъщавали за нещо, което мюсюлманите са правили 500г аз не нося отговорност. За това, че ДС, милицията, армията и така нататък са се гаврили с вас - аз не нося отговорност. Влез в архивите, виж по чия заповед са действали и тогава говори. Но да обвиняваш всеки българин за това - извинявай.
Това е от мен, приятна вечер ви желая на всички. Дали сме българи, турци, помаци или цигани - всички сме граждани на Република България. Всеки има избор, ако не му харесва, да ходи където си иска. Тук ако не сме равни, то на 2м под земята ще сме.