Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582543 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #765 on: September 07, 2011, 23:41 »
 Rasate 'ЧЕ ТИ МОЖИШ ДА ПОТРАЧИШ ДО КАДЕТО СИ ИСКАШ СИ ЗНАЕШ И ЧЕЕЕЕ НЕ ТИИИ УИДИСУВА И ТОВА ЗНАЕШ ИИИ ЧЕ НЕ СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ДОКАЖИШ ЧЕ ПОМАЦИТЕ СААА БЪЛГАРИ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕ НЯМА ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕЕЕЕНИ ОТКРАДОХТЕ АМА ВДЕЙСТВИТЕЛНО ОТКРАДАХТЕ ФООЛКЛОРА ИИИ ТОВА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ И ЧЕ И ТИ НЕ СИ ЧИИИСТТТ БЪЛГАРИН И ТОВА ПЕРФЕКТНО ГО АМА ГО ЗНАЕШ И ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ВИДИШ ЕДНИ СНИМКИ КОЙТО ИБРАХИМ АГА АЗ СЪМ НА 22 АМА НЕИСЕ ДА СЪМ АГА ГИ ПОБЛИКУВА 5 ПЪТИ И ДОКАЗА ЧЕ ПОНЕ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ СМЕ БИЛИ ПОМАЦИ

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #766 on: September 07, 2011, 23:51 »
                                                     Гледай бе расате бе какъв си незнам ако ТОВА са българи.

и http://www.youtube.com/watch?v=JeSx1QweB04&feature=player_detailpage#t=92s

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #767 on: September 07, 2011, 23:54 »
                                                       Rasate А А А това не мен попитай  българите  българите  българите.

"....О, НЕРАЗУМНИЙ И ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН...."
Аз Аз Аз лично не съм тази милост Аз не се срамувам ДА се наричам ПОМАК пълна радост е за МЕН.
Толкова ли е опасно да има ПОМАЦИ  Бьлгария това не мога да разбера в Гърция има в Турция също от какво та е страх бе БРАТ.
Другото което ЕЕЕЕ че ПОМАЦИ имааааааааа от Адана  дооооооооооо  Белградо беееее БРАТ интересно ТЯХНОТО мнение бе БРАТ.
Rasate.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Защо да ме е страх от помаците-даже се радвам за тях,като част от нас.
Ще се радвам още повече,ако се обединят навън-и в Гръцко и в Турско-защото обединени  ще запазят нашите обичай и език.
Помаците са българи изповядващи исляма-така ги възприемам аз-и се радвам да ги има,като част от многообразието на българският етнос-защото наистина ние сме една доста различна,но и същевременно доста еднаква група.
Сред нас има представители на различни религии-Православни,Староверци,Католици,Павликяни и мюсюлмани,които макар и да се различават в празниците имат доста общи само български си празници като ХИДРЕЛЕЗ(Едерлез)-ГЕРГЬОВ ДЕН,да кажем.

Някой от помаците възприемат името "българин" като запазено само за християните-не е така.
По този начин и сърбите изместиха с локалното име македонец-по общото българин.
Българин е име обхващащо различни етнографски(Шопи,тракийци,северняци,балканджии,родопчани) и религиозни общности(Помаци,католици,староверци,православни,павликяни и пр.) с еднакви белези.

Дори помаците е по общо име обхващащо различни етнографски общности с един общ белег-религията-балканджии(ловешките и Тетевенските помаци)Чечлии,Ахряни,гаджели,бабечани,скечлии и т.н.

Затова помаците се класифицират само по един белег-религията и се водят като религиозна общност-тъй като обхващат различни етнографски групи носещи белези характерни за района в който живеят -т.е. характеризиращи се с свой диалект,фолклор и традиции.
С две думи помаците от балкана са толкова балканджии,колкото и християните от Балкана-т.е. носят белези и на съседите си християни по район-диалект,общи обичай и традиции,общ фолклор,но се различават от тях по религията и всичко което носи тя-ритуали и религиозни обичай.

Ако не си вникнал в това-не знам в какво друго.

Поздрави.

Прочети това.

http://makedonskatribuna.com/PomaksGreecearticle.pdf

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #768 on: September 08, 2011, 00:02 »
                    А ти гледаи това докато аз чета и за моя радост това неможиш да го промениш.

http://www.youtube.com/watch?v=0WdP1kxvZZY&feature=player_detailpage#t=4s

Offline tersid

• Adviser
« Reply #769 on: September 08, 2011, 00:05 »
В източния свят-Византия, България Сърбия има много  по голяма търпимост към религиозните различия отколкото на запад. За времето от 9 ти до 14 ти век в България са засвидетелствани само два църковни събора срещу еретици-на Борил и Иван Александър, при които наказанията са били основно анатема и изгонване от пределите на страната.  Така че противопоставянето еретици-правоверни на практика отсъства. Православния изток е свикнал с еретици и различни и един в повече или по-малко не прави впечатление. Затова няма Инквизиция, няма религиозни войни.
Уточни, моля те  кога тези предци не са били православни-преди идването на османските турци или след тях и ако не са били православни какви са били.
Мразя да говоря с предубедени хора,но тъй като генетично съм високопланински жентлимен ,намирам за задължение да ти отговоря, макар и да ми е неприятен разговора.
Добре,засвидетелствени са само два събора против неправославните в България, а колко не са засвиделствувани, и какво се е случвало между съборите,а колко са засвидетелствани във Визанития ,известно ли ти е , защото е известно ,че помаците изключително са живели във Византия,а не във България.
А, приказките от сорта ,че православното християнство е китка във сравнение със средновековния католицизъм са елементарни и най вече самозаблуждаващи по отношение на толерантноста на православието. Даже напротив , едни от най големите гонения на ересите са проведени точно във Византия, респективно и в България като бледо копие.Защо ли смея да казвам такова нещо. елементарно  е обяснението ,но тъй като ти отговарям със въпроси ,попитай се защо днешните католици не приеха исляма в 16 век ,или защо не приеха православието ,защото то също е било опция .Същото се отнася и за нас ,защо не приехме православието ,след като в онова време 16 в.и то е било опция.И тогава ,може би ще ти стане ,ясно ,че във времето на Средновековието религиозната принадлежност е била основния белег на етноса , тоест ,в тоя ред , нито ние помаците ,преди да приемем окончателно Исляма сме били българи,нито католиците са били българи,както в нашите представи по онова време , така и в представите на българите по онова време. Тоест , според разбиранията за онова време ние не сме били и щом не сме били ,не сме.Мисля ,че ти отговорих във религиозния аспект на етносната принадлежност за онова време, като уточнявам ,че са същесвували и други аспекти , но сега говоря конкретно.,макар и да мразя да говоря със предубедени хора.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #770 on: September 08, 2011, 00:20 »
С това ме застреля..... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

ЧЕЕЕЕНИ ОТКРАДОХТЕ АМА ВДЕЙСТВИТЕЛНО ОТКРАДАХТЕ ФООЛКЛОРА ИИИ ТОВА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ

Ай заприлича ми на македоноидите от Вардарско   ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Rasate   'ЧЕ ТИ МОЖИШ ДА ПОТРАЧИШ ДО КАДЕТО СИ ИСКАШ СИ ЗНАЕШ И ЧЕЕЕЕ НЕ ТИИИ УИДИСУВА И ТОВА ЗНАЕШ ИИИ ЧЕ НЕ СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ДОКАЖИШ ЧЕ ПОМАЦИТЕ СААА БЪЛГАРИ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕ НЯМА ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ И ТОВА ЗНАЕШ                   
[/b][/size]Че са празни приказки много добре го знам-няма нито един смислен отговор,няма нито едно доказателство за противното на моето твърдение-а от моя страна доказателствата многооооо.Имаше едно момче Чечлията-та то публикува как са се ислямизирали Родопите- http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2507.0.html )-това е предъвквано и предъвквано,не мисля пак да го правя.
Че името помаци е над 100 години не споря-даже е доста по старо-в Чеча прониква преди около 150 години.Ти сигурно мислиш,че период от 100 години е голям период-не ставай смешен-сега даже имаме столетници в България-т.е. 100 години е почти един човешки живот.

В този сайт се показваха абсурдни неща в защита на едно или друго твърдение в подкрепа на неоснователната теза-паметници-като се твърдеше че са от преди Османлийте и се опитваха да докажат,че годината на паметника е по юлианският календар(макар,че тогава в християнството да се използвало друго летоброене-от сътворението на света)-доказахме ,че надписът е Омсно-турски и годината е по Хиджра.
Да не говорим за арабската теория на Мехмед,която направо е живо скалъпване.Това е повест за четене,а не исторически издържан документ.

Просто абсурдните неща продължават и продължават до безкрайност.Ще се радвам на някой с който да мога да споря наистина за смислени неща и добре да защитава своята теза,чрез добре подбрана документалистика,а не да продължава да раздухва някакви митове създадени от преди това.

И ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ВИДИШ ЕДНИ СНИМКИ КОЙТО ИБРАХИМ АГА АЗ СЪМ НА 22 АМА НЕИСЕ ДА СЪМ АГА ГИ ПОБЛИКУВА 5 ПЪТИ И ДОКАЗА ЧЕ ПОНЕ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ СМЕ БИЛИ ПОМАЦИ [/size]

Дечко,дечко -много неща не знаеш-но все някога ще ти уври главата

Лека нощ

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #771 on: September 08, 2011, 00:21 »
Rasate Rasate Rasate ние сме граждани на Булгарията Македонията Гърция Туцията и т н аз не говоря за гражданство или за отцепление.

Българин е име обхващащо различни етнографски(Шопи,тракийци,северняци,балканджии,родопчани) и религиозни общности(Помаци,католици,староверци,православни,павликяни и пр.) с еднакви белези.

Тук ми направи впечетление че споменаваш РОДОПЧАНИ като различна етногравска и религиозна общност за което ти благодаря.
Но но така наречените ПОМАЦИ се разпростират доста на дълго и на широко така че тази етногравска и религиозна общност се превръща в наиминованието ПОМАЦИ защо ПОМАЦИ ами в Туция например не всеки знае за Родопите. 
Rasate Rasate Rasate пожелавам ти нещо от сърце слеткато толкова ОБИЧАШ ПОМАЦИТЕ да ти даде Аллах жена снаха или зет ПОМАК тогава да те видя дали така ще пееш руфинка болна легнала .

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #772 on: September 08, 2011, 00:23 »
Svetlina, от постингите ти проличава, че изобщо не познаваш ислямската религия (в исторически и теологичен аспект), а си позволяваш да говориш като експерт по религиозни въпроси. Едва ли познаваш и секретаря на Главно мюфтийство, но това не ти пречи да раздаваш квалификации като го оприличаваш със Сидеров.

Не, не познавам лично Г-на Хафъзова, но виждам как се държи в средствата за масова информация (разбирай всякакви такива), чела съм достатъчно интервюта и всякакви негови изказвания по всякакви въпроси и във всякакви обсъждания, включително и бюлетините на мюфтийството чрез него и без него.

Един вярващ и молещ се човек не може да има в себе си толкова натрупана неудовлетвореност и нападателност. Той си е талибан, очевидно, но не си е провел вътрешния джихад, а това веднага, ама тутакси се набива на очи - дори ако щеш и по начина, по който говори - личи си вътрешното му напрежение.

В него няма никакво, ама дори и сянка от смирение и набожност.

Мустафа-Б, явно ти пък много бързо забравяш, макар и да намекваш, че познаваш много добре исляма във всякакъв план.
Забравяш, че  на ислямът му липсват първите 280 години, в сравнение с християнството.

Защото християнството е изкарало поне тези първи свои 277 години далеч от идеята да придобива светска власт - а при исляма изобщо липсва такъв период - ислямът още с първите си стъпки и слабо разпространение напира да взима светската власт - и то цялата - в свои ръце.

Това е основното, това е съществената разлика, и това предпоставя и досегашното му поведение и подход навсякъде по света, това е, което трябва да знаят младите хора.

А след това ми приказвай за верска търпимост при исляма.

На чисто теоретично и личностно равнище има някаква вероятност за търпимост, ако си плащаш и бъдеш признателен (за какво не е ясно) на исляма, но като цялостен подход има достатъчно потвърждения и факти, както в миналото, така и в настоящето, че е тъкмо обратното.

Поздрави - Св.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #773 on: September 08, 2011, 00:28 »
Rasate Rasate Rasate ние сме граждани на Булгарията Македонията Гърция Туцията и т н аз не говоря за гражданство или за отцепление.

Тук ми направи впечетление че споменаваш РОДОПЧАНИ като различна етногравска и религиозна общност за което ти благодаря.
Но но така наречените ПОМАЦИ се разпростират доста на дълго и на широко така че тази етногравска и религиозна общност се превръща в наиминованието ПОМАЦИ защо ПОМАЦИ ами в Туция например не всеки знае за Родопите. 
Rasate Rasate Rasate пожелавам ти нещо от сърце слеткато толкова ОБИЧАШ ПОМАЦИТЕ да ти даде Аллах жена снаха или зет ПОМАК тогава да те видя дали така ще пееш руфинка болна легнала .

Сложил съм твърде обобщаващи имена-за да не споменавам,че например шопите се делят на Граувци и Турлаци,но както и да е не си разбрал какво съм казал.
Помаците в Турция-всичките са изселници от България-не са само от Родопите-или ти само с Родопите свързваш помаците-та колко има от Белослатинско ,Луковитско,Търновско и пр. в Туркията-но както и да е.
А ти отде да знаеш може и помак да съм-а-или от помашки род  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #774 on: September 08, 2011, 00:36 »
Svetlina на теб не ти пречи Хафъзов на теб ти пречат говорителите забратките дори и те да са в далечната Авропа на теб ти пречи на хората брадите на теб не ти е ясно нот каде изгрява слънчицето мила недей така вземи и малко се позамисли че и тези хора имат ПРАВО да дишат и да вярват и да работят и да се учат и да се ЛЮБЯТ разбира се.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #775 on: September 08, 2011, 01:26 »
Да бъдеш или да не бъдеш и по-точно-Кого и Какво да бъдеш? Да бъдеш себе си или да бъдеш скрит под маска? Да бъдеш един, или да бъдеш друг? Кого и какво да не бъдеш?
Да, много хора биха казали-"Бъди себе си", но реално никой винаги не е бил себе си, а светът се крепи на маски, светът се крепи на заблуди, на лъжи...
Защото никой, никой никога не е бил винаги, всеки ден 100% себе си, дали от страх да бъде грешно възприет, дали от страх да бъде укорен, неразбран или порицан...Защото е по-лесно да сложиш маска и да бъдеш всеки, както е угодно на всеки другиго, да бъдеш всеки и да не бъдеш като всеки...Какво ли зависи от това? Ами ако помислим, практически всичко...
Изборът-да бъдеш себе си и да останеш неразбран от повечето, да бъдеш нехаресван често от немалко хора или да бъдеш всеки и да бъдеш никой, да не бъдеш себе си, за да угодиш на общата властваща система, в която всеки от нас живее.
Колко могат да се похвалят, че са били 100% и винаги себе си, винаги искрени и не е ли по-лесен конформизма, отколкото да бъдете себе си, ако ще в противоречие с всички останали?...
Не трябва да се питаме да бъдем или да не бъдем, а да искаме ли да бъдем.... или оцеляването ни е по важно.
За да оцелее, често пъти човек е принуден да стане такъв, сред каквито живее.
Ако добрият човек не желае да стане лош сред лошите, той няма да оцелее.

+ 1 :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #776 on: September 08, 2011, 08:32 »
Svetlina, за миг излез от тъмнината на антиислямската пропаганда и като начало прочети нещо от достоверни източници за Меканския период в развитието и утвърждаването на ислямската религия. А след това ще продължим да си говорим за мераците за власт.

ПС - А ако те мързи да четеш може да изгледаш филма "Пророчеството" - http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3821.msg76111.html#msg76111

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #777 on: September 08, 2011, 10:48 »
Мразя да говоря с предубедени хора,но тъй като генетично съм високопланински жентлимен ,намирам за задължение да ти отговоря, макар и да ми е неприятен разговора.
Добре,засвидетелствени са само два събора против неправославните в България, а колко не са засвиделствувани, и какво се е случвало между съборите,а колко са засвидетелствани във Визанития ,известно ли ти е , защото е известно ,че помаците изключително са живели във Византия,а не във България.
А, приказките от сорта ,че православното християнство е китка във сравнение със средновековния католицизъм са елементарни и най вече самозаблуждаващи по отношение на толерантноста на православието. Даже напротив , едни от най големите гонения на ересите са проведени точно във Византия, респективно и в България като бледо копие.Защо ли смея да казвам такова нещо. елементарно  е обяснението ,но тъй като ти отговарям със въпроси ,попитай се защо днешните католици не приеха исляма в 16 век ,или защо не приеха православието ,защото то също е било опция .Същото се отнася и за нас ,защо не приехме православието ,след като в онова време 16 в.и то е било опция.И тогава ,може би ще ти стане ,ясно ,че във времето на Средновековието религиозната принадлежност е била основния белег на етноса , тоест ,в тоя ред , нито ние помаците ,преди да приемем окончателно Исляма сме били българи,нито католиците са били българи,както в нашите представи по онова време , така и в представите на българите по онова време. Тоест , според разбиранията за онова време ние не сме били и щом не сме били ,не сме.Мисля ,че ти отговорих във религиозния аспект на етносната принадлежност за онова време, като уточнявам ,че са същесвували и други аспекти , но сега говоря конкретно.,макар и да мразя да говоря със предубедени хора.
tersid , объркваш нещата-първо съборите са срещу християни-и богомилите, и адамитите,  и всички други ереси се самоопределят като християни, но не признават църковната институция като посредник между тях и бог. Самите ‘еретици” се имат за по-истински християни отколкото тези, които следват официалната църква. Така че да говориш, че тези хора не са били християни, а са изповядвали друга религия  е просто глупост.
 За религиозната принадлежност също бъркаш-има ли етнос „богомили’, има ли етнос „адамити”, има ли етнос  „исихасти” ???? По твоята логика излиза например, че не е имало българи, сърби, ромеи, руси, защото всички са били православни, или че не е имало италианци, французи, испанци, англичани защото всички са били католици.
 Какви са били помаците преди 16 век, когато според теб окончателно приели исляма-какви са били по вероизповедание, по етническо самоопределение, в какви отношения са били  с държавите на балканския полуостров, защо никъде не са отбелязани- във военно, в търговско, в  административно,  в духовно, в  културно отношение????

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #778 on: September 08, 2011, 13:34 »
Българите са особен вид славяни, каза пред журналисти в Националния пресклуб на БТА акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН.
Той цитира данни от мащабно генетично проучване "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ". То е извършено в продължение на две години с обединените усилия на български и италиански учени.

Изследвани са кръвни проби на 855 българи и българо-мохамедани и са сравнени с тези на други европейски популации, каза проф. Драга Тончева, ръководител на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет - София.
"Особен" тип означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни акад. Гълъбов.

Българската популация е с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега и това е удар върху подобни твърдения, каза още той.
Според генетиците българите са близо до поляци и хървати, а най-типичните славяни са руснаците.

Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците, допълни още акад. Гълъбов.

Индоевропейският произход на българите може да се докаже по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, заяви миналата година д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”.
Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, смята пък антропологът  Александър Илиев, който бе ръководител на експедицията.

http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #779 on: September 08, 2011, 16:13 »
Глупости!!!

Кан Борис избива въстаналите родове и то само за да си запази трона.Тъй като по старите български обичай е трябвало да бъде убит-води две неуспешни войни при които губи част от Моравия за сметка на доминираната от немците Великоморавия.Именно позовавайки се на този закон боилите се вдигат на въстание,но Борис(Богор,Богорих,Богорис) им поставя клопка в която се хващат-и премахва заплахата с избиването им-иначе е щял да бъде убит като Крум и Омуртаг.С това си деяние почти напълно губи българските земи оттатък Дунава-по късно завладени от маджарите(анонимна унгарска хроника).
Българските  канове-Крум и Омуртаг- не са били толкова толерантни-от политическа гледна точка са гонили и преследвали християните,не поради религията им,а като проводник на Римско влияние.

Дай някакъв източник,че на мен нещо ми се губи.Навсякъде пише,че ги е избил,защото са организирали бунт срещу покръстването.

В Османската империя не е имала никаква толерантност към инаковерците-има го описано в доста жития на новите български светци(св.Георги Софийски,житие на грешният Софронии например http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=167&WorkID=4641&Level=1 ).
Даже мюсюлманите са правили каквото си искат с християните,без много да ги пази законът-единствено за тях се е грижуил техният паша и то поради това,че са му работна ръка.

Това ли ти е източникът?Художествената литература?Срамота,Расате,падаш си под нивото!

Затова не пиши глупости-все едно днес турците са толерантни-хайде бе избиват кюрдите като зайци без съд и присъда-влизат и палят цели къщи.

За толерантността на днешните турци си има друга тема,не сменяй посоката!А и не съм чул да са избили много-само онези,чиито действия в целия християнски свят са окачествени като тероризъм.