Мухаммед. По принцип не виждам нещо лошо в мисионерството, когато то се осъществява по разумен начин. В нашия град например ежедневно бродят представители на различни християнски секти и агитират. Въпрос на личен избор на всеки отделен човек е каква религиозна ориентация ще предпочете.
По принцип не виждаш нищо лошо в мисионерството. Ами и аз не виждам нищо лошо в строежа на Джамии, и разпространението на Исляма, сред не традиционни за Исляма народи. Нали си говорим за личен избор.
Защо тогава държавата не остави хората да си изповядват религията която те искат, а вместо това им пречат наричайки ги терористи, само защото нартичат Господ Allah а не Господ.
Братче. Никак не ти ходи. Да твърдиш нещо, а то да е супер изкривено и субективно представено.
Никой не прилага силови методи. В този смисъл дори и да има "християнизация", то това не се извършва по начин, който да накърнява правото на вероизповедание. Ако ти твърдиш противното, помолих да посочиш доказателства, а не биографични справки и изказвания на "червения поп". Посочи конкретно кой помак и при какви обстоятелства е бил насилван или принуден да приеме християнството. В противен случай, както споменах, това са голословни твърдения.
Пич. Какви още доказателства искаш. Дадох ги във формата на линкове. И на тях ако им отречеш значението, значи в момента си пиша с нечии компютър, а не със неговият му собственик.
Ама да, трябва да предоставя доказателства. Когато ви изнася, дайте доказателства за твърденията ви. А като не ви изнася, и когато аз искам доказателства, деликатно подминавате правейки се на приятно разсеяни.
И пак ти повтарям. Аз на хората ще повярвам в конкретният случай.
Защото аз като знам с колко зор и какви перипетии ми се наложи да преживея административно, само заради решението си да стана прочета в Джамията Келеме и Шехадет. И какъв беше административният натиск, спрямо мен и мой близки, или да го кажем административното нехайство на държавни органи в лицето на Полицията, което пак си вид натиск, че доказателства мога да ти давам до утре.
Но не сега аз съм обекта на разискване, а и не искам да говорим за това, че има много какво да кажа, а говорим за това, дали пък няма скрита дискриминация, и това че тя не се вижда и не се чува, не означава че не съществува.
И не ми отговори на въпроса, което не ме учудва, защото рядко получавам отговори на по-съществените такива, а именно - как така помаците толкова години са запазили исляма като свое вероизповедание, въпреки многократните възродителни процеси и страдания, а изведнъж сега един "червен поп", използвайки административни принуди, толкова лесно ги приобщава към християнството
Ами ти сам си го каза. Въпрос на личен верски избор. Какъв толкова отговор искаш, че да ти се отговаря.
Колкото и да са ги притискали Помаците, те са си опазили вярата жива. И в определени благоприятни етапи, са си я възвръщали отново и отново, до следващият възродителен процес със насилствената подмяна на етнос, вяра, бит, традиции и култура.
Темата за имената също е била дискутирана многократно и не смятам да я обсъждам отново.
PNK хайде съобрази се че аз съм сравнително нов за форума. Може да съм си регистрирал от преди година и горница, но не пишех тук, че имаше неподоходящи хора върлуващи тук.
А с тях се познавам от други форуми, и спамът и острите си не уважителни дебати, и тук щяха да се привнесат, и поради тази причина не пишех, дори и не го четях форума.
Едва миналият ден установих в темата за блокираните абонати, и поради каква причина са ги блокирали, че въпросните хора ги няма вече тук, и чак тогава прописах тук.
Така че за теб може и да е преповтаряне, но аз това не го знам. А и не съм ясновидец, че да знам какво сте обсъждали на по преден етап на форума.
Само ще те помоля да ми посочиш конкретна задължаваща норма от Корана, от която да е видно, че примерно човек с име Иван не може да е мюсюлманин.
А ти ще ми посочиш ли една задължителна норма? хората да си се наричат както си искат. А не задължително да се казват Иван или Петкан, за да са християни.