Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582875 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #390 on: August 23, 2011, 12:20 »

Ще кажа само няколко общи приказки, а това е, че по време на война и християните са страдали. През годините и християни и мюсюлмани са ставали жертва на войните. Да това, което се случило е наистина много лошо, така както е лошо и Баташкото клане.
Вярно е че християните са страдали но аз си мисля,че тава страдание е било вследствие  на  "гузната сьвест" и  жестокостите които са извьршвали над мюсюлманите.Незнам дали стана ясно на всички но все повече източници говорят за липсата на баташко клане и силно преиначаване и преиграване на наши "видни"историци.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #391 on: August 23, 2011, 12:57 »
skoti3 искам да те помоля ама много те моля да ми отговориш на тези въпроси.1-Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани  и други нека тези други да бъдат ПОМАЦИ на какъв език си са говоряли ТОГАВА 2-Тангра е бил бога на прабългарите преди христинизацията ако не знаеш аз деиствително незнам и казвам че е лъжа защото няма никакви доказателства има само една колона на която пище Тангра и тя е чупена няма нито тъпанак нито нищо една легенда да се покаже колко са били велики Българите.3-от Петрич има преселници в Турция намират се в Текирда близо до грат Сараи соло Кийкой изнесено на Черно море който се славят че са ПОМАЦИ и все още чукат Петричка музика на свадбите а това че знаят турски не ги прави турции все още разправят за ужасите иживяни през 1912 год.Отговорими за да продължим.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #392 on: August 23, 2011, 13:09 »
Ако е имало ятаган както е било през 1878,79 и 1912,13 то е нямало да остане един християнин в османската империя пак и защо някои трябва да ви прави помаци,както вие искате всеки който е на земята да е българин, че и даже някои се осмелиха и господ да го направят българин(субханеллах)!
Ами каде са изчезнали мюсюлманите от коритото на Струма,,В официалните кръгове на Константинопол пресметнали повече от ужасяващата цифра -300 000 изклани (egorges) мюсюлмани в Македония и Тракия от българската армия по време на настаплението към провинциите“Les Crautes bulgares en Macedonie Orientale et en Thrace,1912-1913 и това е от гръцки източник!!!Кой е докарал татари?Ти чувал ли си за цар Чака или се правиш ,че не знаеш,ако не знаеш ще ти припомня!......

Това, което казваш е доста преувеличено, но е факт, че днес в България има много мюсюлмани, а какви се тези глупости, че нямало е да остане е един християнин. А тази цифра 300 000 е много преувеличена, имало е убийства от двете страни както всяка война, но леле много голяма армия сме били, а аз да не знам. Дане би Османците като са дошли през 14 век и като са завлядавали България да не е нямало грабежи, убийства- имало е и докато минат завлядяването хората са се крили по планините, за да избегнат своеволята на турците. Въпреки, че е нямало робство, през Османско време е имало роби, може да са малко, но е имало. И разграничавайте понятията "робство" като робовладелския период и роби. И друго голям брой мюсюлмани през 1912 година са напуснали България.

И това ме развесели, че сме направили Господ Българин. Хюсеине това е абсолютна лъжа. Никой не е правил Господ Българин. Просто тогава, когато побеждаваме Франция на техния стадион по футбол, голямия журналист от радост го каза това, но лошо, че приемате това много буквално. Ще кажа значението на тази фраза, а това, че тогава когато бихме Франция - Господ е бил с нас, за да ги бием, имали сме и късмет и т.н. Мисля, че ясно го обясних.

Мисля ,че трябва да се концентрираме върху този въпрос:
- А ,дали голямата част от българите, неголяма част от гърците , и малка част от турците  не са със наше потекло.
Не ,че няма да ги признаем за българи ,гърци или турци , но все пак генетичния матриал е от нас.

А бе Терсид, истината, че и българите и мюсюлманите по родопите днес имат общо потекло. Всеки носи в себе си прабългарските, славянски , тракийските и други черти.  Нито помаците днес са произлезли от българит преди, нито пък и отва дето казваш, че турците, гърците , българите са с "ваше" потекло както казваш.
Като прочетох това се сетих за македонците, ставаш като македонците, всичко сте заченали ей. Това са баш македонци приказки, дето всичко било тяхно. И за да е лекичко по весело с отговорите на двамата дето ви дадох. Вижте този клип, дето наистина втълпяват на македонците глупостите за величие. Спред тях всички ние (включително и помаците) са македонци - та чак до Японско море.

http://vbox7.com/play:38a91bd4

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #393 on: August 23, 2011, 13:45 »
skoti3 искам да те помоля ама много те моля да ми отговориш на тези въпроси.1-Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани  и други нека тези други да бъдат ПОМАЦИ на какъв език си са говоряли ТОГАВА 2-Тангра е бил бога на прабългарите преди христинизацията ако не знаеш аз деиствително незнам и казвам че е лъжа защото няма никакви доказателства има само една колона на която пище Тангра и тя е чупена няма нито тъпанак нито нищо една легенда да се покаже колко са били велики Българите.3-от Петрич има преселници в Турция намират се в Текирда близо до грат Сараи соло Кийкой изнесено на Черно море който се славят че са ПОМАЦИ и все още чукат Петричка музика на свадбите а това че знаят турски не ги прави турции все още разправят за ужасите иживяни през 1912 год.Отговорими за да продължим.

Тези други немога да ги нареча помаци, защото ги е нямало. По същата логика тези други, защо да не бъдат наречение Франки или Келти ? Населението по родопоите са били славяни, такива каквито са и в северозападна България и на други места. Траките вече се смесвали със славяните. Славяните говорили език, с много диалекти в различните части, където са били славяните. Този език е т.н. "Праслявански език" , в различните части по късно се появяват и различни форми на езика, от този език се предполага, че са създадени съвременните славянски езици. За БОГ Тангра има много доказателства, знае се много неща, за първи път слушам някой да го отрича и може би обяснимо, защото гледам с каква ненавист пишеш към "лошите" прабългари. И Ибрахиме никъде не съм казал колко са велики Българите, факта е, че са си имали свой БОГ преди христинизацията.  Прабългарите както и други народи по Европа са имали своя уникална история. За първи път гледам някой да отрича бог Тангра, ей разбирачи.
Това за ужасите казах, че всички са страдали. Hat не знам за каква гузна съвест говориш, кгоато през априлското възстание българите дават хиляди жертви.  Това, че има леко преувеличение на Баташкото клане не го отричам в този смисъл, защо точно Батак се Митологизира, а в същото време е имало не по малки убийства на християни в Перущица, Панагюрище и други села, а за тях се говори по малко. Но това не значи, че не е имало Баташко клане. Прочети малко от този човек Джанюариъс Макгахан.
Ибрахиме за ужасите говорих по рзлични въпроси дори и като отговорих на Hat. А това за турския език, знам, че в Петричко хората са си говорили в къщи на турски език, а не само това само да го знаеш.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #394 on: August 23, 2011, 14:02 »
Изобщо не е глупост. Не е нужно да манипулираш с термина. Първото показва националната принадлежност, а второто религиозната. Както днес казваме "български турци" на турците, живеещи в България.

Да караме подред: Термина е некоректен-не показва национална принадлежност-показва православно християнско население, живеещо в границите на Османската империя. Национална принадлежност-не показва-православни християни  в Османската империя само на Балканския полуостров са българи, сърби, гърци.
Отговарям на Hat-за лозунги и мисионерство имах предвид единствено за кампанията по преименуване на помаците , проведена от Царство България през 1941-1942. Следващите кампании , провеждани по време на социализма са съвсем различни.
По въпроса за тази толкова дискутирана плоча, сочеща присъствие на  мюсулманин в Родопите  преди 1360 година. Тази плоча , дори да я има, не доказва , че в Родопите е имало мюсулманско население. Една плоча не е доказателство. Давам пример-в Североизточна България са открити датски и британски монети сечени през 11 век. Никой обаче не твърди , че на територията на днешна  Североизточна България е съществувала датска или британска държава. Ако  преди идването на турците на Балканския полуостров е имал мюсулманско население това следва да е засвидетелствано по друг начин-да е отбелязано от автори, да има археологически доказателства. Нищо такова няма. Защо тази плоча /пак казвам , ако действително съществува/ да не е на някой арабски търговец  търгувал с кервана си  и починал от болест или да е загинал при разбойническо нападение в Родопите.
Нека тези, които твърдят че има сведения , че турците при навлизането си на Балканския полуостров  заварили местно мюсулманско население посочи източник за това.

Offline husein

• Adviser
« Reply #395 on: August 23, 2011, 17:11 »
Ако  преди идването на турците на Балканския полуостров е имал мюсулманско население това следва да е засвидетелствано по друг начин-да е отбелязано от автори, да има археологически доказателства. Нищо такова няма. Защо тази плоча /пак казвам , ако действително съществува/ да не е на някой арабски търговец  търгувал с кервана си  и починал от болест или да е загинал при разбойническо нападение в Родопите.
[/quote
За мюсюлманина Чака дадох инфо ,че е управлявал 1300 г България,това не е ли преди османците?!А случайно да знаеш ,че арабите водят войни срещу Византия от началото на 7 век и 674г обсаждат Константинопол!
Самата обсада на византийската столица започнала през пролетта на 674 г. Огромна арабска флота, като използувала полуостров Кизик за своя изходна база, обкръжила Цариград по цялото му протежение откъм Мраморно море. През цялото лято се водили морски сражения и едва през есента арабите се оттеглили и презимували в Кизик. На следната пролет те отново се явили под стените на Цариград и отново сраженията продължили през цялото лято. Същото се повторило и през следващите години.
http://www.kroraina.com/knigi/pp2/pp_2_1_1.htm
И Skoti3 ,често използваш термина „прабългари“ по какво се различават от българите та се именуват по различен начин?
Поздрав с една българска песен!
Райян - Болгар Иле

Offline husein

• Adviser

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #397 on: August 23, 2011, 17:53 »
Ако  преди идването на турците на Балканския полуостров е имал мюсулманско население това следва да е засвидетелствано по друг начин-да е отбелязано от автори, да има археологически доказателства. Нищо такова няма. Защо тази плоча /пак казвам , ако действително съществува/ да не е на някой арабски търговец  търгувал с кервана си  и починал от болест или да е загинал при разбойническо нападение в Родопите.
[/quote
За мюсюлманина Чака дадох инфо ,че е управлявал 1300 г България,това не е ли преди османците?!А случайно да знаеш ,че арабите водят войни срещу Византия от началото на 7 век и 674г обсаждат Константинопол!
Самата обсада на византийската столица започнала през пролетта на 674 г. Огромна арабска флота, като използувала полуостров Кизик за своя изходна база, обкръжила Цариград по цялото му протежение откъм Мраморно море. През цялото лято се водили морски сражения и едва през есента арабите се оттеглили и презимували в Кизик. На следната пролет те отново се явили под стените на Цариград и отново сраженията продължили през цялото лято. Същото се повторило и през следващите години.
http://www.kroraina.com/knigi/pp2/pp_2_1_1.htm
И Skoti3 ,често използваш термина „прабългари“ по какво се различават от българите та се именуват по различен начин?
Поздрав с една българска песен!
Райян - Болгар Иле

husein , арабите са обсаждали Константинопол и след 674г-през 717-18г. арабската армия  е още по-силна и възможността да превземат Константинопол още по-голяма. Но при  нито една от тези обсади не е отбелязано заселване на араби на Балканския полуостров-армиите достигат до Константинопол, бият се и се връщат обратно-оцелелите. Заселвания няма-не за засвидетелствани от никой средновековен византийски, български , западен или друг автор, няма  и археологически находки, показващи присиътвие на араби на Балканския полуостров. В случая който даваш за пример арабите би следвало да се заселят около Мраморно море-днес тези земи са в територията на Република Турция и там едва ли някой би попречил да се извършат археологически разкопки на предполагаеми арабски селища и ако бъдат открити такива това би се оповестило.
Чака и татарите , дошли с него са мюсулмани, но при тях важи същото както при арабите-групата около Чака е била сравнително малка, военна група не може да бъде  основа на нов етнос. В пределите на България татари се заселват след като Русия анексира Кримското ханство-т. е след 1783г.
Посочете ми източник , който казва, че турците при идването си на балканския полуостров заварили местно, мюсулманско население!

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #398 on: August 23, 2011, 18:11 »

Именувам ги по различен начин ( то вече, то явно ще се повторя от другите отговори), защото преди 13-14-15 века българите или прабългарите  не са се смесили с нито едно друго племе. Когато говорим днес за българи, голяма грешка е да се прави асоциация със същите от преди 14 века прабългари, защото след това и прабългари и траки и славяни са се смесили, за да е налице днес българската народност. Когато говорим за българин днес, то не говорим за прабългари. Аз като българин се радвам, че в мен има и български и славянски гени, т.е. когато говоря за българин днес, абсурд е да отричам славянското в тях. Това сигурно за 10 път го повтярям и повече няма да говоря за това.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #399 on: August 23, 2011, 21:00 »
skoti3 здравей още един път въпреки че не даваш изчерпателни отговори си добър себеседник исках доказателство за бог Тангра защото гледам че от него няма ни помен просто един мит това е а не само аз го отричам и да си ти призная че не съм агресивен към българите от тях ми са най голямите приятели точно обратното искам само истината не мислиш ли че българската история е пренасилена и преовиличена.Ще ти раскажа един случай раждан съм в най прекрасното село на света и все още за мен е така това село.Като дете си спомням много добре в село доидоха войници с пушки но със тях имаше и цивилни тези хора подминаха село и отидоха на гробището.Ние с голямо любопитство се мъчихме да научим какво правят тези хора по гробищата ни гледаме как войниците изкарват надгробните камани и ги товарят на камиони.Само че неможахме да разберем зашо ги вадят и каде ги карат но беше нещо важно си личеше затова и ние решихме да направим същото.В ношето село имаше две гробища старо и ново те бяха на новото а ние отидохме на старото и извадихме няколко на които имаше натписи и ги скихме след време научихме истината та тези камани ги съхранявам все още и мисля че е дошло време да ги покажим за да видят такива като теб който не искат да ни поставят на това място ДРУГИТЕ ще продължим ако искаш разбирасе.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #400 on: August 24, 2011, 00:45 »
Сега не ми се задълбавя и за бог Тангра, защото, когато спорим се отварят и нови и нови въпроси и това няма да има край. В тази тема спорихме за това дали помаците преди Османската империя са били част от останалото население. Няма да казвам българи, за да не се асоцира прабългари. В по напреднал стадий смесването между българи и славяни (двете основни племена) било факт. Друга тема е това, че казваш, че българите наложили като дошли на балканите всичко свое. И аз тук казах, че не е така, защото езика, който се е запазил и до днес е славянски, а прабългарския е от мъртвите езици. Християнската религия не е била прабългарска, защото прабългарите имали свои религозни ритуали, почитали бог Тангра, освен това имали и други религозни ритуали, също така е развит тотеизмът, почитали различни свещени животни, имали и погребални ритуали. Та целта от всичко това беше, да кажа, че българите преди векове са имали различна религия от тази днес, и не са я наложили те, а обстоятелствата и от двете страни България тогава е била заобиколена от християнски държава. И не е задължително да има помен от бог Тангра, та това е било преди повече от 12 века. Знаят се много неща са ритуалите иначе, като част от тях казах. Казваш, че отричаш бог Тангра, е тогава според теб кой е бил бога на прабългарите, защото всеко племе си е имало различни езически вярвания и славяни, и траки, и прабългари ( и не от всеки има помен). Или пък са били атеисти ? 
 За това дали българската история е пресилена, значи има елементи на пресилване на историята. Един от тези елементи се говори, за тази "непобедима българска армия" през балканските войни(по скоро междусъюзническата) и първата световна война. Дори да не сме губили тогава битки и да не сме давали много жертви, то тези войни ги губим, губим и земи, но тази армия ако се е била е била обречена. И, когато става въпрос за преувеличение съм се сещал за това. Дадох пример с едно от тях.
И за последното, през комунизма са се вършили лошо неща и срещу християните. Този, който е отивъл на черква е бил разпитван от полицията защо го е правил, и ако е работил по добра работа е бил уволняван. Пък да не говоря за тези хора, чиито деца по голями успяват да избягат от комунистическия режим в Гърция или Югославия. След това родителите са викани в полицията и постоянно те разпитват, обиждат детето ти, а ти неможех да отвърниш с нищо, защото ще стане по лошо.  Имало е и други неща.  Това го е имало навсякъде. И е грешка възродителния процес да се нарича "покръстване", защото товагва всякъква религия е била забранена. А защо се е опитвал да се наложат атеизма комунистите, защото са искали да обсебят хората в БКП, и да вярвам само в нея. Системата тогава е била толкова сурова. Не е току така да възстанеш, защото например в Прага едни бунтови са тежко потушаване. Е добре, че през 90те години се създадоха условия от вън и комунизма падна.

В тези други имам напредви други племена, които са значително по малки на брой от славяни и прабългари, напимер печенези, хуни. Може да са единици, но са минавали през страната.  И пак ще кажа немога да кажа Помаци, защото нищо до сега не доказва, че е имало такива през онова време. Все едно да кажа, че е имало море от франки или германски племена през този период. Според мен помаците като религозна  общност се образуват през Османското владичество. Повтарям религиозна общност, а не етническа. Преди това те не са били по различни хора от останалите.

А с тези камъни, защо само ни плашете. Ако има нещо покажете ги,  като е дошло време изкарай ги да видим какво има в тях.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #401 on: August 24, 2011, 02:04 »
http://www.youtube.cohttp://www.youtube.com/watch?v=V2U9izSeXTU&feature=player_embedded#t=321sm/watch?v=eRLi45Y7Y9k&feature=player_embedded#t=365s

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #402 on: August 24, 2011, 10:48 »
KaraIbrahim,не ни убиждай.Със ятаган 500г. не сте направили от нас помаци.След като данък от нашите деца не ни уплашил,сега никакъв данък не е страшен.Само не пиши че е лъжа,държа в ръце писма на султани до полските крале 14-17век.Сами пишат как е в тяхната империя.В Европа има много документи,та да можем да вярваме на лъжи за добрите османлии.Къде са изчезнали българите в Добруджа и други части на България.На коя земя са  докарали татари,черкези и   спахии.Има в България османски данъчни тефтери.От тях също много може да се разбере.Сега могат да ме изпишат от този сайт.Писна ми празнословна антибългарска пропаганда.Сега много може да се плюе на държава и народ,но аз вярвам че това ще се измени.Тук за убида на народност и вяра се отива на 3 год.  почивка зад ришетки.

daczo,
 Не разбирам защо си се почувствал обиден,не съм вложил нищо обидно в думите си.Просто така ги виждам аз нещата и според мен съм прав.
А относно ятагана-ако османската власт е искала да направи от християнското население мюсюлмани насила,резултатът щеше да е ясен-живи мюсюлмани,или избити християни.Но за тази цел ятаган не се е използвал.

И вместо да се правиш на ощипана девица,чети.Даже и от данъчните регистри е ясно,че исляма е приеман доброволно.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #403 on: August 24, 2011, 11:29 »
Vapros za po-balgari sred  balgarite s povi6ena trudnost.

Koq e tazi darjava koqto namalq celenaso4eno danakoplatcite si ?

a) otomanskata imperia
b) osmanskata imperia
c) osmanliiskata darjava
d) mai nqma drugas za pretencii.

:D :D :D :D

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #404 on: August 24, 2011, 13:09 »
Първо - общноста ни е формирана в този вид по време на османската империя, омръзна ми да ти повтарям. Ти изобщо си нямаш наум на колко и какви езици са говорили предците ни, защото си уникално прост и упорит. Второ - Живели сме с българи, араби,персийци,гърци, арменци , евреи - ти кой си та реши че сред нашите традиционни практики има елементи само от българските традиции? Ми не мислиш ли че е възможно пък именно във вашите традиции да има елементи от горепосочените народи? Защо реши че в помашката култура има синкретичност, а сред българската няма? Да не би българите да са били културни супревайзери? Трето - Османския архив е митологизиран от възродителите. Поради това, всяка информация или тълкование на въпросния архив, дискредитира не определен теоретичен произход на помаците, като идея на самите помаци , а дискредитира онези който вече повече от 100 години се опитват да ни претопят във възродителния казан. Ти се един от тях, за щастие - не познаваш добре културата ни и пишеш назубрени неща, спамиш. Четвърто - Войнуците или войнугарите. Те са били християни. И не увъртай, много много.. Били са едни от най верните военни части на Султана на Великата Османка Империя. И са си оставали християни а не помаци! Какви Торбеши те гонят тука, били са викаш войнуци-бугари ???!!! Хахахахахаххахахахахахахахахахаххахахахаххахахахахахахаххахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахааххааххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахаххахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахааах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тука във форума има торбеши що не питаш тях? А? Що не идеш там при тях , близо до тях и да им кажеш че а били войнуци бугари :) ? хахахахах Или ти черпиш информация от този платен предавник - http://focus-news.bg/?id=f15260 ?

Първо не познаваш историята -войнуците са явление векове преди Османската империя.

Второ всички войнуци в края на 15 век са приели исляма за да могат да запазят земите си.

Трето-Никой не говори,че няма синкретизъм в българският фолклор.От друга страна всеки един фолклор си има определена специфика,която го поставя в определени граници-т.е. колкото и да е заимствано от съседите,основата му е една и е в пъти по голям процент.

Четвърто-знам на какъв език са говорили предците ни-старобългарски-има си го в писмена форма.Има една наука нарича се историческа лингвистика-тази наука изучава развитието на дадените езици,както и разпадането на даден език в различни диалекти.
От друга страна за езикът на който се говорили дедите ни показват не само имената им от османският архив,но и сегашното състояние на диалектите им извън България(няма държавно влияние върху техните диалекти).

За османският архив-в момента се превежда и систематизира-до няколко години ще бъде публикуван в нета- ще може да го разглеждаш село по село.

За торбешите-ако си чел правилно ,аз цитирам определен край в който се носи тази легенда-а именно-районът на Преспа в Албания.

Българите в Албания / Bulgarians in Albania

http://albania-bulgaria.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html