Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 593934 times)

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #105 on: September 22, 2010, 13:27 »
Сами виждате че бе провокативна, и затова не се водеха коментари по нея, дай сега да напишем нова тема ромите са българи, или циганите са българи,  турците са българи,  пак същата работа дори пак ще е провокативно ако дадем заглавие на тема помаците са кумани, или помаците са юруци, или помаците са печенеги, помаците,  ромите, турците, са български граждани много от тях са по достойни и защитават българското   от българи-българи
Приятел,
Тъй като помаците в България,който се самоопределят като българи са няколко пъти повече,затова е и нормално да има такава тема!!!

Ако пък според теб целта на сайта е да се даде гласност на сепаратистките настроения за отделяне на помаците от българите,то тогава наистина ще си прав и темата винаги ще е провокативна за Теб,а и не само на на теб...

П.П.Едно питане..... Защо всички версии за произхода на помаците са приемливи,а официалната версия за български произход никога..в този сайт?

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #106 on: September 22, 2010, 15:34 »
С изменение на заглавието връщаме  темата.  По време на пренасянето на темата бяхме  принудени да изтрием  няколко съобщения на наш член,  за което се извиняваме. В същото време още веднъж искаме да припомним на не-помаците наши членове, че са наши гости тук  в дома на помаците www.pomak.eu и да ги помолим да се съобразяват с този факт в коментирите си особенно в по деликатните теми засягащи конкретно нас помаците.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #107 on: September 22, 2010, 15:49 »
Темата определено не ми харесва!

Омръзнало ми е във толкова теми тук, все някои да ме определя аз каква сам. Мен лично не ме интересува преди векове какви са били моите деди или откаде са дошли. Най-важното е днес или от близкото минало да речем от преди 100 години, какви са се чувствали дедите ми...
От там насетне никои неможе да ми промени самоопределнието...
И най-важното, което за мене лично е обидно тука да наричат нас помаците или нашият сайт сепаратисти/сепаратистки и тем подобни обвинения.

Днес във 21 век вав всяка религия има определени групи със краино фундаментални настроения, но постоянно да ни се натяква, че видите ли сaмо помаците са такива е един абсурд...

Лично не приемам нито едно такова определение или обвинение.
Никога не сам приемала и не вярвам, че ние помаците сме врагове на българите или България макар да се самоопределяме като помаци...

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #108 on: September 22, 2010, 18:57 »

Сами виждате че бе провокативна, и затова не се водеха коментари по нея, дай сега да напишем нова тема ромите са българи, или циганите са българи,  турците са българи,  пак същата работа дори пак ще е провокативно ако дадем заглавие на тема помаците са кумани, или помаците са юруци, или помаците са печенеги, помаците,  ромите, турците, са български граждани много от тях са по достойни и защитават българското   от българи-българи

Ромите, родени в България, са български граждани разбира се, и роми като етническа принадлежност. (Роми и цигани са две наименования за един и същи етнос, както е известно, не знам защо ги изброяваш отделно.) Турците, родени в България, са също български граждани разбира се и турци като етническа принадлежност. Куманите като етническа група са изчезнали по тези земи, претопили са се в други етнически групи още през късното Средновековие. Днес тук няма кумани, но има примерно арменци, евреи, други по-малки етнически групи на български граждани с небългарска етническа принадлежност (каквито подобни групи има разбира се във всички европейски страни и почти всички страни по света).

Що се отнася до помаците, при тях проблемът е по-специфичен. Поради най-вече исторически и политически причини помаците се помайват, така да се каже, от кой точно етнос са. Много от тях не искат да повярват, че каквото и да се е случвало в миналото, близко или по-далечно, техните предци са били българи, не някакви други. Българи християни, които са приели исляма и са станали мюсюлмани. Верската идентичност е станала доминантна за тях и продължава да е, но тя сама по себе си е няма как да “запълни” етническия произход. Вяра и етнос просто не са едно и също нещо. Има, впрочем, някои естествени маркери, що се отнася до чийто и да било етнически произход. Това е най-вече т.нар. майчин език, както и фолклорът в някаква степен. Ако чуе човек примерно родопски песни, независимо дали са били измислени и пети от християни или от мюсюлмани, ще види, че те, освен че са на един и същи език (диалект), си приличат много като мелодика, като звучене. Благодарение обаче, от една страна, на насилствените опити да бъде сменена верската идентичност на помаците през миналия век, на репресиите срещу тях и т.н.; и от друга – на това, че помаците от по предишни поколения, по времето на Османската империя, са се разграничили още тогава от българите християни (бидейки, тогава, привилигировани поради вярата си, и чувствайки и тогава вероятно може би и повече от сега, верската идентичност като най-важната), казусът е по-сложен и ще продължи да бъде такъв струва ми се. Ако не поради други причини (като например явно манипулативни, неверни пропаганди от рода на това, че помаците били кумани или били араби или били не знам какви; или поради елементарното неразбиране на някои българи християни или атеисти за специфичната култура и себеусещане на помаците), то и само поради някакви достатъчно силни психологически причини.

Известно е разбира се това, че има доста помаци, които смятат, че помак трябва да значи етнос, етническа идентичност. Ако такава обаче се създаде и се намерят достатъчно хора, които да повярват, че помаци значи етнос, това няма как да стане без едни или други спекулации с историческата истина. И не само. Едни помаци могат да смятат и смятат вероятно, че са турци. Други, че са българи. Трети – че са кумани примерно или не знам какви. Ако помаците обаче бяха турци, защо им е въобще да се оразличават като помаци. Ако смятат, че са кумани като етнически произход, много странно е не само това, че помаците никога не са говорили кумански, но и това, че кумански етнос днес просто няма. Ако смятат пък, че са българи като етнически произход – което в крайна сметка е историческата истина - никой не бива да смята, че тези българи нямат свои не само верски, но и специфични културни различия, и че това, да имаш български етнически корени значи обезателно да си християнин или атеист и т.н.

Православието разбира се е традиционната вяра за българите, но освен, че има разбира се българи, които са католици; други, и те не са никак малко, които са атеисти; трети, които са будисти примерно и т.н.; има и българи, които са мюсюлмани. Малка част от тях са просто хора, приели исляма по своя воля в наше време, не защото това е била религиозната принадлежност на семействата и родовете им. Повечето са мюсюлмани, чиито семейства и родове са такива от векове. Ако те поради една или друга причина не искат да се смятат за българи като етнически произход, никой не може да ги спре. При всяка демократична система всеки разбира се може да смята за какъвто иска, без значение дали е преценил правилно сам за себе си този въпрос или не. Не знам обаче дали търсенето на чисто етнически корени там, където те не са били в действителност, може да помогне.

Така или иначе това, което при всички случаи ми се струва важно, е да не се бъркат понятия като гражданска и етническа принадлежност, понеже те просто не са еднакви понятия. Както и това да не се забравя, че когато по някакъв въпрос има сложни исторически, политически, психологически включително натрупвания, ничия елементарна реакция или тълкувание, от когото и то да изхожда, до нищо добро не може да доведе. И понеже, в края на краищата, днес всички граждани поне де юре са напълно равни пред закона; никой не е и не може да бъде “втора ръка” заради верска или етническа идентичност, заради каквито и да било общи признаци; това, което може би остава да свършим, е да се опознаем малко повече, да си вярваме малко повече. (Не защото “целта” е примерно да загубим това, което ни отличава. А защото не знам честно казано какво толкова има да делим.) Може би трябва да бъдем все пак достатъчно мъдри - да не вярваме лесно и безпрепятствено на чийто и да било, на каквито и да било крайни или пък манипулативни, или просто елементарни позиции или тълкувания.

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #109 on: September 22, 2010, 19:45 »
 i az ne te hareswam,....moje bi mnogo kato men ne te hareswat

Offline deniz7

• Senior member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #110 on: September 22, 2010, 20:12 »
Приятел,
Тъй като помаците в България,който се самоопределят като българи са няколко пъти повече,затова е и нормално да има такава тема!!!

Ако пък според теб целта на сайта е да се даде гласност на сепаратистките настроения за отделяне на помаците от българите,то тогава наистина ще си прав и темата винаги ще е провокативна за Теб,а и не само на на теб...

П.П.Едно питане..... Защо всички версии за произхода на помаците са приемливи,а официалната версия за български произход никога..в този сайт?

http://bg.wikipedia.org/wiki/Сепаратизъм    Сепаратизъм (от лат. separatio, разделям) е термин, описващ настроение, действие или движение за отделяне на дадена група хора от по-голяма обществена единица. Най-често с него се обозначават опитите за получаване на автономия чрез отделяне на дадена територия в нова държава, но може също да се отнася за разделяне на обществени или политически организации. В част от случаите целта е отделената обществена подгрупа да се присъедини към друга група - държава, организация или коалиция.               И как стигнахте до това заключение г-н Фотакиев кое ве накара да си го помислите? грях ви на душата пак ще ви повторя има помаци и в по голямото мнозинство които са достойни граждани на България, които са допринесли много повече за родината от колкото такива които само се удрят в гърдите, и грехът на тези хора е само това че искат самите те да се самоопределят, нашите приятели българи християни са безброй, те са нашите колеги, нашите комшии, нашите приятели и завинаги ще бъде така

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #111 on: September 22, 2010, 20:21 »
 i az ne te hareswam,....moje bi mnogo kato men ne te hareswat

Malboro, ami ne ste dlajen da me haresvate..., kakto i mnogoto kato vas... prav vi patya... ne vi zadarjame tuk nasila... :)

Offline Marlboro

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #112 on: September 22, 2010, 21:10 »
ne si zadyrjala nikoj na sila i ne moje6,...ne  gowori kato dete ot 3-ti klas..... ne te hareswat nqkoi  hora ,..fakt

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #113 on: September 22, 2010, 21:23 »
Marloboro, не обиждай Рахмие, тя е един от най добрите и чисти хора тук на сайта. Забранявам ти да я обиждаш. Веднага си вземи думите назад! И се извини!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #114 on: September 22, 2010, 21:34 »
"Имало едно време! Тръгнал един наперен БГ-коубой с куцото си магаре по прашните пътечки на Помачките баирье, да си показва бабаитлъка. Вървель, вървель докато стигнал един камень и тамаьнь понечил да си свие качакь от Помашки тютюнь детьу задигнал от една нива, драснал с кремъка чибука и запалиль, но тамьань насреща му се явиль адинь Валкь и вместо да му замирише на модерни Малборовски сигарети, сепналь сье от зъбите и погледа на баирският Волкь и току-що усетил странна миризма да се разнасья от потурите му, и веднага се сетил - беж лиске да бегаме, да са измием бабитлъка на ручейчето в близкото дере, че и Валкья драснал и той избегал в друга посока, за да не дишьа воньята и смесицата на сигарениять с потурьскиеть аромать" !  8)  :o  ;)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #115 on: September 22, 2010, 21:46 »
Балканджи, не се разпореждай по смело от баш шефовете. Ти още малко цар на помаците ще искаш да станеш.

Темата е глупава. На всички е ясна историята, но някои не искат да я приемат, други са я приели. Някои са се вкопчили в миналото и им е нужно за сегашното самочуствие, вероятно защото в сегашността няма в какво. Тази плоча е въртяна, въртяна... Определено насила хубост не става, както и са налични съжаления, че Османската империя я няма. Както и съжаления, че България я има. Всеки с неговите си грижи, а другото е ясно. Който какъвто иска да се определя. Как го приемат другите е сруг въпрос. Та така...

Силвия, как не се мориш с тия дълги постове... Направо ти се чудя. Но не пишеш нищо ново за форума. Ако се поразтърсиш ще видиш, че това вече е казвано с линкове към статии, източници и тн. Проблема е, че просто се отхвърля по подразбиране без да се обсъжда :) Всъщност не знам дали е проблем, но е факт. И последно, дългите постове рядко някой ги чете. Проста психология.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #116 on: September 22, 2010, 21:49 »
АБЦ ако обичаш не ми се разпореждай ти какво да говоря. Възмутен сум просташкото държание на Марлборо към една дама. Всеки мъж на мяст би трябвало да защити Рахмие!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #117 on: September 22, 2010, 21:54 »
Балканджи обичам жената, децата, Партията, Пенелопе Круз, Скарлет Йохансон и още няколко. Казах ти да не правиш това, което те е подразнило. Има си модове, не се прави и ти. Нали си VIP, и това не е малко ;) Много интересно как защити Рахмие, седейки у вас на топло. Айде молим!

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #118 on: September 22, 2010, 22:01 »
Таман се бях зачудил -как така Фоти го няма???
Темата е баш за него.И не след дълго...........тои е тук  ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #119 on: September 22, 2010, 22:03 »
Балканджи обичам жената, децата, Партията, Пенелопе Круз, Скарлет Йохансон и още няколко. Казах те да не правиш това, което ге е подразнило. Има си модове, не се прави и ти. Нали си VIP, и това не е малко ;) Много интересно как защити Рахмие, седейки у вас на топло. Айде молим!
Дървени философии не ми се слушат.