Хайде, дами и господа, да изясним и този въпрос!
Помаците са наследници на печенегите-шаманисти. Няма нормален историк, който да отрече това. Ако някой го отрича, значи е или лаик, или платен от някакви интереси!
Обърнете внимание на сватбените обреди и до ден-днешен! Символиката е от печенегите-шаманисти! Печенегите, особено тези от Родопите, стават богомили, а по-късно и мюсюлмани! Печенегите са родствен народ на трьок-булгар, но не са идентични. До края на 9-ти век, езикът е един и същ, после т.н. "славянски" навлиза в Дунавска България, наложен със силата на диктата и оръжието. Родопските печенеги възприемат по-късно "славянския" език от трьок-булгарите, чиято аристокрация е избита от Борис Първи! Обърнете внимание на днешна Босна и Херцеговина. Бошняците, родствени с куманите, и до ден-днешен се разграничават от местните торбеши. Защо? Ами защото, босненските торбеши, са преки наследници на печенегите-шаманисти! Въпреки това, те заедно стават богомили, а по-късно и мюсюлмани!
По тази тема, бихме могли да оформим една хубава дискусия, за да се изясни най-сетне произходът на помаците!
Успех!
Здравейте,
отдавна не съм влизал....защото бях си казал ,че Помаците сами трябва да си намерят отговора що за народ са.....и най вече да се самоопределят.Аз съм турчин и смятам че помаците са останка от народ който е различен от булгарския.Подчертавам Булгарския!"Българския" е изопачен вариант на истинските Булгари!Аз самия който съм роден в подножието на А-Боба( името е посветено на Хан Кубрат,фалшифицирано като Плиска.А-Боба на старобългарски а и на разговорния език на турците в Делиормана....А-Боба или Абба си е дядо) смятам себе си за Булгар.И това съм обяснил във моята тема за Мидхат Паша!Но понеже езика ни със Османските Турци е бил почти еднакъв...след идването на Османците се сливаме със турския народ.Доказателство за това са живеещите все още и живелите и имащи за своя родина Добруджа...днескашните Гагаузи които са христиани и живеят в днескашна Молдова а и в Варненско и Добричко.Ако влезете в техни сайтове за историята им ...ще разберете , че именно Добруджа носи името на техния лидер Добротич(Добрич).Първо със тези думи неволно искам да кажа ,че ако Помаците са насилствено ислямизирани Булгари(а не Българи).....тогава възниква въпроса....защо Гагаузите на който езика им е досущ на турския ((95%) не са ислямизирани и си продължават да се христиани и със подсъзнателно чувство,че не са по същество турци.....за разлика от нас които сме се слели в турския народ.Започнах така постинга си......защото тука виждам същите хора които са поставени тук именно от ДС ДА УБЕДЯТ ПОМАЦИТЕ ,ЧЕ СА СЛАВНИ БЪЛГАРИ.Славните помашки синове и защитници бяха изгонени от форума от ДС....който следи форума от очите на Фотакиевци,Расатовци...Хора които днес спорят за произхода на собствения си род ...и викат , че са ту иранци,ту арийци,ту прабългари.А какво значи думата прабългари?Такава народност няма!Има Огузи,Кумани,Печенези,Булгар...но Прабългарски народ не съм чувал.Историци които крият същноста на първостолицата на Булгарите....и я наричат именно със покръстването и славенизирането на една велика държава Булгария ....Плиска.На някого му се плиска на стената ама......Абоба показва същноста на Булгарите.Уж "прабългарите" са дошли тук са били не много...значи едва ли стотина човека.Е как така тогава Североисточна България е било населено от 90% тюркско говорящи....а и сега е едно минимум превес на тюркско говорящите.Хора които се срамуват и не знаят самите си корени са дошли тук да убеждават един славен народ като Помашкия ...че са Българи.Първо историята никога не помни народ, да си изопачи името си...и да се нарече от Булгар на Българин.Не е ли искал това да каже и Паисий Хилендарски?Но историята продължава да се изопачава не само от историци но и от такива "клакори" като във този форум.Ах колко сме били иранци, ах колко сме били арийци и сме един народ със германския.Демек еднакви със икономически силната Германия.Абе магаре фасул яде ли?
...ама яде та чак ушите им пъркат.Тоест не на магарето а на самите клакори във форума ни?А на тях ще им кажа,....историците във цял свят им се смеят.Не напразно започнах със това....за да мина на същноста на самата тема: "Помака си е Помак!
Това не го казвам аз,нито пък ще се старая да привлека Помаците към нас Турците.Помака си е помак и това самата история.Защо трябва да насаждаме чувството че помак всъщност е една срамна дума.Аз пък искам да кажа друго...и това е моето послание към Помаците:"Историята е наистина не дотам е успяла да стигне и да определи отделните групировки народности.Но днес един народ като Помашкия съществува.Това е гънката на самата история!Пазете я!От тези земи са минали много народи и групировка от народности които са били включени към по големи.Тепърва историята трябва да уточни някои подробности.Помашкият народ е гънка от историята.Един народ който със самото си творчество и устойчивост на трудностите и бурите на Асимилационните процеси и жестоките античовески методи на интерпретации....и най вече на Голямата ЛЪЖА....ЗА МЕН СА ЕДИН СЛАВЕН НАРОД.Народ който съществува...различен.Тъй както историята на Тарас Булба и Казак-ците които се считат като част от Украинския.Кои са помаците?Има много предистория която токутака не можеш да пренебрегнеш и веднага да определиш.....те са си българи.А по правилното е така се иска на Българите...и не напразно присвояват помашките вълшебни песни като техни.Па после ги изпращаме в космоса....та да стигнем до това ,че самата певица да се срамува от потеклото си на Помакиня.
Хей помаци,днес говорите един език със българите и македонците....вие сте самите които ще дадат тежест на истинското сърдечно чувство и да се самоопределите.Най лесно е да се притопиш във общия казан и да се срамуваш от потеклото и да се "модернизираш" на българин.Борете се за същноста си!Вие сте чеда на славен народ!Въпреки че моята теза е че Помаците са наследници на Печенези и Кумани.....аз не искам да натрапвам това.В горанските села все още има много следи от Куманите и Печенезите.Самите названия на местностите не са славянски.Шар Планина,Вардар,връх Тангра(Мусалла),Чеч,не са български или славянски.При първите заселвания в Тракия и Родопите на Юрюкски тюркмени датира още от 1055 година.Идвайки тук в земите на днескашна България или п-оточно в Родопите,те срещат тук едно местно население...който им помага при разположението им.Те тогава не са били назовани със имена.Просто от думата помагачи остават като Помаци.Този местен народ който днес назоваваме Помаци няма нищо общо със тогавашна България и тяхното население....защото тези земи са византийски.Дори Тракия тогава е била една обезлюдена местност.Пловдив става Български град след като Византия подарява този град на Българската държава...някъде към 1340 година.Нека да приемем като историческа даденост ,че именно това население е подложено на Григорианство и ересно учение като Богомилството.Същото действие както в Босна и Херцеговина....които се определят като наследници на кумани и печенези...въпреки че говорят славянски език.Историята пази много тайни и потайности.Да кажем тъмни ,не прояснени петна!Затова в днескашно време най голяма отговорност за същноста на този много важен въпрос е именно в самите Помаци.Моята дума към тях:"Гордейте се ,че сте Помаци...самобитни и красиви и непкътнати!Защото вие сте гънката на самата история!Много лесно е да присвоиш културата на един народ!
Като прост пример ще кажа"От 1055 година до сега минали почти 1000 години!Като казвам тази цифра и подчертавам, че това е исторически факт на един народ е със отделно самосъзнание на народ....който си няма нищо общо със българския,камо Булгарския народ.А може би повече от 1000 години!Еееееее щом българската история у която си е на 1300 години и паралелно съществуване на един друг народ който исторически минимум 1000 години си нямат обща история , минимум със самосъзнание на народ...как можеш със чиста съвест да назовеш че е български....като знаем днес че, самите българи не могат да се самоопределят....или по точно да се срамуват че са били Тюрки!