Author Topic: Помаци мюсюлмани с български имена !  (Read 64138 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan

А ето и една скоропоговорка толкова стара колкото  е стара и горната  "мъдрост"
       БЕЗУМОРА И БЕСПИР БАЛКАНДЖИЯ БРЪЩОЛЕВИ

Аз с голямо удоволствие бих добавил-,,ГЛУПОСТИ И НА ВОЛЯ И НА ШИР,,

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Аз с голямо удоволствие бих добавил-,,ГЛУПОСТИ И НА ВОЛЯ И НА ШИР,,
Предлагам вместо да говориш на аба из форумите да вземеш да помогнеш на Хадж, че не му е лесна работата.

Offline bube_to

• BuBsSs
  • Member
  • **
аз немога да ги разбера защо си сменят имената...Това име ти е дадено от фамилята а ти ще го сменяш ??? ???

Offline Svetla

• Advanced member
Караибрахиме, благодаря ти за отговора - наистина няма смисъл да се смесват работа, произход, религиозна принадлежност, нито да се натрапват в повърхностни междуличностни отношения.  Очаквах такъв отговор.

Поздрав - Светла

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
 8)Сега да обобщим:
Християнските имена не са български-но има побългарени-Петко е побългарено от Петър,Тодор,Тошко от Теодор и т.н
Българските имена не са християнски-Борис,Светослав,Десислав,Владимир,Божидар и т.н!

8)Мюсюлманските имена са предимно-Арабски,Тюркски и малко персийски -тюркюризирането на мюсюлманските имена се дължи на доминиращият фактор на Селджуския султанат в мюсюлманският свят по едно време.

Повечето стари помашки фамилии са с български елемент (с изключение на фамилии произлизащи от занаят,място и пр.)

Срещал съм два типа преименуване-единият от ислямско име на българско,и обратно от изначално българско име на мюсюлманско.

Имам позната помакиня,която е кръстена като Мира,а след 94 година е преименувана на Мюрен.Всичките и познати я наричат Мира-семейството също,но по лична карта е Мюрен-има силното желание да си върне по документи своето кръщелно име поради това,че никой не го използва,но незнае как ще реагира фамилията-особено баща и.
Споменавам този случай,защото е същият като преименуването на помаците и турците с български и християнски имена,но с противоположен знак.
Разликата се състои само в това,че в единият случай е под диктат на държавата,а другият под диктат на семейството-и в двата случая се накърнява личната свобода.

Offline Hadj

• Adviser
Оти не си гледаш казаните, ами се заяждаш с мене?
            Наистина  заболяването да плямпаш при теб е паталогичен случай.За какви казани ми говориш?Теб доктор нямя дя те излекува,ти си за баячка!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
            Наистина  заболяването да плямпаш при теб е паталогичен случай.За какви казани ми говориш?Теб доктор нямя дя те излекува,ти си за баячка!
Медни бе джанъм.

Offline Svetlozar_P

• Candidate member
  • *
Здравейте! Прегледах всички мнения в темата, която чета за първи път в този сайт. Искам да кажа, че аз самият не съм помак, но съпругата ми е от Смолянско и семейството й е мюсюлманско. Животът и болките на помаците и хората от Родопите са ми страшно близки на сърцето. Аз лично уважавам мюсюлманската религия и вяра, дори се интересувам от исляма като път за следване на Божието слово, предадено в Корана. Ислямът като религия без многобожие и идолопоклонство, като религия за обич и мир между хората. Считам, че помаците и родопчани са хора честни, добри и толератни. Аз самият съм за толерантност във всички сфери на живота. По отношение на имената - нека всеки сам си избере името, което да носи, според своите нагласи, традиции в семейството и общността, изисквания на религията. Тоест, ако се счита, че според вярата в исляма, трябва да се носи и име, което отговаря на определени положения в мюсюлманската религия, да бъде така, ако семейството му, и самия човек, така желаят. Има и нещо друго, доста по-важно - нашето българско общество трябва да достигне до положение, в което да приема човека такъв, какъвто е, заедно с името му, и да го уважава като личност - човекът прави името. Да видим човешкото у човека, а да не се хващаме за името, което е външния, повърхностен етикет. Защо в нашето общество се счита, че мюсюлманско име или име от арабско - персийски - тюркски произход е неблагозвучно, неприятно? Трябва да се отърсим от предразсъдъците си и да бъдем толерантни, както към различните имена, така и към различните религии. Може би ще минат доста години, докато надживеем тези последици от възродителния процес. Дано внуците ни живеят в мир, взаимно уважение, толерантност и разбирателство.

Offline Radoslav

• Avarage member
Ей ме мене помак с българско име ама не е християнско ами най чисто българско. Аз не виждам кво ни пречи да си носим български имена след като сме си българи.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ей ме мене помак с българско име ама не е християнско ами най чисто българско. Аз не виждам кво ни пречи да си носим български имена след като сме си българи.

И аз така мисля-за това говорят самите най стари помашки фамилии.

Offline yusu

• Global moderator

Името е нещо свято, заради тези имена твоите родители и дядовци точно в с.Барутин буквално ги премазаха от бой. Или и ти мислиш като един наш известен политик който казва за ВП , че целта е била правилна но методите погрешни.

Offline Kaplan

• Adviser

Pisna mi da mi lepqt etiket - kakıv sım... Ştom si bılgarin nosi si bılgarskoto ime sıs zdrave, ne se pravete zorlem na udareni, vseki ima akıl v glavata da se samoopredeli sam, a za men nai glupavoto neşto e drug da te opredelq kım koi etnos prinadlejiş! Ti moje da si bılgarin, dqdotı moje da e sırbin a pra pra pra...... dqdoti da e trakiec, no nqkoi vılnuva li go tova - NE, bi trqbvalo da  vılnuva samo tebe...
Na men pra....dqdomi moje da e bil kitaec, no az ne sım! Teb ako te e sram da se nariçaş pomak, nariçai se kakto iskaş, no govori za sebe si, a ne za vsiçki!
 Aman veçe, şte vzema da propişa kato Evropomak ta pone da me razbirat samo naşinci (Çeçlii), çe to e qsno na çujdozemec da govoriş - vqtır rabota!

Offline Gelina

• Forum fan
Защо му се връзвате всички,че е от Барутин? :)

Offline Николай

• Member
  • **
 :) Какво точно значи Християнски имена !? Имената са плод на дадена националност, общност а не на религията.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Защо му се връзвате всички,че е от Барутин? :)

Май не е,но е чувал за Барутин.