Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 175434 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
п.с.:

Имам още един въпрос - изискването да се виждат само ръцете и лицето на жените според текстове от сури на Корана ли е или е пак следване на тълкуватели?

Не бих се учудила, ако е второто.

Ако пък някъде в Корана пророкът Мохамед е казал, че задължително само ръцете и лицето на жените могат да се виждат, бих искала да цитираш точният текст, доказващ това, а не предписанията на тълкуватели, които и да са те.

Защо умело отбягвате облеклото на монахините,А? ;) ;D Или имате предрасъдаци към определени религии.Не излагайте християнстото което проповядва "надежда ,вяра и любов" ;) ;D
 Нещо тука вуни на религиозна инквизиция ;D ;)

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676

Защо умело отбягвате облеклото на монахините,А? ;) ;D Или имате предрасъдаци към определени религии.Не излагайте християнстото което проповядва "надежда ,вяра и любов" ;) ;D
До сега не съм чела някой ислямски сайт да осъжда облеклото на монахините ;)

Offline Mariana

• Forum fan

За монахините писах не веднъж и дваж.

Лично заради тебе писах.

Не се прави на луд, ако обичаш.

Offline Mariana

• Forum fan

Ти сам се цитираш и сам си отговаряш... :)

Пък и не е вярно това, което казваш.
Лично аз съм чела текст, в който един професор по ислямско богословие се опитваше да сравни облеклото на монахините с това на мюсюлманките. Но той не знаеше разликите или поне не беше показал в текста си, че ги знае.

Защото монашеството, първо, далеч не е само за жени.
И мъже, и жени, стават монаси.

Те се обличат аскетично, отричат се от света, не се женят, не правят деца и пр.
Отричат се от материалните неща или поне такива са обетите, които дават.

Монахини и монаси има, впрочем, не само в християнсвото.
Има и в будизма.

(Разликата между християнските и будистките монаси е, че едните обричат обикновено завинаги на такъв начин на живот, а вторите могат да се откажат от него. И облеклата им се различни. Както и духовните практики разбира се.)

Но това така или иначе са хора, които избират да се отрекат напълно от материалния, от семейния, от светския живот.

Затова сравнение с мюсюлманките, които са хора и жени като всички други, които правят семейства, раждат им се деца, не живеят в монашески общежития в манастири и пр., не е удачно.

Може би само с дервишите може да се направи някакво сравнение, от някаква гледна точка.
Или с мюсюлманските отшелници, някои от които са започнали да се почитат по-късно като светци - от алианите например.
(Тук можем да се сетим за Демир баба, който има теке близо до Свещари. И където всяка година и дейците на ДПС ходят, но това е друга тема.)

Като заключение мога да кажа, че намесата ти в опит Мутиш да не отговори ако може на въпроса, който му зададох, или този въпрос да се забрави и затлачи в дискусията, беше - което хич не е нетипично за тебе - доста некоректна.

Offline muti6

• Adviser
Mariana,
Доста опростяваш нещата.Тълкованията на Курана очевидно са  доста по -тънка част, както сама се досещаш. Не всеки човек може да тълкува правилно( не може да си имаш лично виждане за значението на всяка дума), а от там насетне  може да влезне в неверие(поради липса на знание-общо казано).Има си наука на която е най-добре да се облегне всеки един мюсюлманин,казва се "Тефсир" Ние трябва да уважаваме всички велики ислямски учени,вкл. Четирите имама,Имам Абу Ханифа,Имам Шафи,Имам Хамбал и Имам Малик (нека Аллах да е доволен от тях).Те са велики учени и нека Аллах ги възнагради заради техните проучвания и неуморна работа.Тълкуването е свързано с познание за история на Исляма,хадиси, сунна и Коран и Керим.Няма нищо нередно някой да споделя мнението на Имамите по дадени въпроси.Хайде, да не се стремим да омаловажим с лека ръка труда на тези велики за нас Ислямски тълкователи.
Деликатното ми  мълчание по някои въпроси  означаваше,че имах надежда да активирам  прозорливостта ти и  да стигнеш сама до определени изводи,да ама не!!!
Прибързаната ориентация в повечето случаи води до погрешни заключения, Марияна!Бърза си с заключенията и квалификациите,това говори за лековерен  ум:) Различните хора имат различни възгледи относно едни и същи неща.Понякога  сами предизвикваме отрицателните си емоции, особено когато не сме разбрали нещо правилно.. Моето лично мнение е, че ти наистина се опитваш да накараш  някой да ти сипе готов акъл, без да изглеждаш, примерно, неразбираща.Твърде очевадно е,но пак май ще остана неразбран!Тука едва ли някой ще се хване да ти  обяснява по-подробно,но ако държиш да научиш нещо повече си промени каруцарското държане и опитай с по -мили и приятливи думи.От това никой не е умрял:). Без лоши чуства го казвам,постовете ти наистина започнаха да  ми стоят  на криво.
 Ако наистина искаш да донесеш мир на света, първо трябва да донесеш мир на себе си. Човек не може да даде това, което няма...

Offline muti6

• Adviser

Смирението е едно, нежеланието или неспособността да се помисли върху това какво наистина идва от Бога или от първите му пророци, какво не - друго.

А метафората "средновековие" е използвана в случая, за да означи едно или друго изкривяване или опростяване на онова, което идва от Бога или от неговите пророци.

В душата на човека, там, където е изворът, не са написани закони на шериата примерно.
Още по-малко е повеля на Всевишния жените примерно да не могат да карат коли, да нямат право да пътуват сами (както е в някои страни), или да ги преследва религиозна полиция.

Трябва да имаш повече вяра в жените.
И най-вече в жените от твоята общност.
Те не се нуждаят от саудитски или малайзийски норми на обличане.

Това са момичета "все" от моята  общност и мисля,че изглеждат доста добре!!!:)))

Offline tersid

• Adviser

Ех, Мутиш...

Омръзна ми да повтарям един и същи въпрос, чийто отговор упорито избягваш.

В текста на сурата, която цитираш, или в текста на целия Коран, съдържа ли се описание от рода на покривайте задължително ушите си, покривайте задължително цялото си чело, внимайте много някой стрък коса да не се покаже?

Не, не се съдържа. Но ти можеш да го кажеш или напишеш: „Да, така е, няма такива конкретни предписания за ушите, челото, косите и пр., които да са казани от пророка Мохамед“.

Вероятно е много трудно да прочетеш текста, който ми цитира, извън това, на което са те научили по-късните тълкувания, които са станали религиозен канон. Получава се обаче така някак си, че тълкуванията с техните конкретни по-късни предписания се приемат като по-меродавни от казаното от пророка Мохамед.

Религиозният канон за т.нар. мюсюлманска забрадка, за начина на нейното връзване не произтича пряко, така или иначе, от казаното в Корана.  (По онова време, VI-VII век, не е съществувала дори думата "забрадка" в езика и бита на арабските жени.)

Разбира се начинът на обличане, видът дрехите, битът се е променил с течение на времето. Днес няма покривало, кхимар - което е било просто едно парче плат, спускано от главата и покриващо бюста (пазвата). Облеклото не само на арабите или арабките или въобще на мюсюлманите и мюсюлманките (както и разбира се на всички, не само на тях) е било къде по-просто от сегашното. Това са били едни роби, отворени отпред, което при жените е означавало, че голяма част от бюста им може да се види или изпъкне под тях (при това по онова време жените не са носили бельо). И така те естествено са могли да представлявали някакво открито изкушение за мъжете.

Тези неща са или непознати изглежда, или забравени по-късно.
Никой не разсъждава по тях.

Така днес пазвата (бюстът) на жените се покрива днес не само от една роба и от кхимара, както е било по времето на пророка Мохамед, а от четири-пет ката дрехи най-малко. Без значение лято ли е, зима ли е. А за ушите и челата се водят понякога глупави спорове, че било много грешно да се покажели.

Ех ,Мариана ,задаваш един и същи въпрос и то толкова настоятелно. Това не  е добре ,защото  за хората се съди както по дадените отговори,така и по зададените въпроси и то най вече по настоятелното им задаване, както правиш ти. В настоятелността си дори си позволи да обвиняваш хората ,че се правят на по големи мюсюлмани от Мохамед, без да оцениш истината, че Мохамед също не е по голям мюсюлманин от всеки друг ,нищо че е бил награден  с това да предаде словото на Аллах. Хич не ме радва такива  въпроси на "питащ човек" който дори си позволява да преднамерено да обява събеседника си  за имам  ,само заради това ,че има нормално мнение за забрадката и само заради това ,че е постнал една снимка от сбирка на мюсюлманки ,които за  да  са съпричастни една към друга са се облякли еднакво. Сякаш само имамите имат право на мнение , или може би ти така си мислиш или пък искаш точно това да внушиш. Всъщност ,Мутиш въобще не е имам  ,драга Мариана , а си е един най обикновен трудов и мислещ и приятен човек ,когото лично познавам .Ти само можеш да съжаляваш че не го познаваш и че се опитваш да му припишеш целево нова професия.
Не са красиви такива манипулативни инсинуации драга Мариана и не правят чест дори и в журналистиката ,където са позволени всякакви хватки.

Що се касае за ,прокривалото,кхимара , забрадката ,хиджаба и т. н. смятай че става въпрос за едно и също нещо което има едно предназначение  , а не както се опитваш ти да правиш  разграничение .
Не е важно как ще наречеш кърпата с която се забулват мюсюлманките забрадка ,покривало и т. н.,важното е забрадката или покривалото да изпълнява предписанията дадени в 24. СУРА СВЕТЛИНАТА(АН-НУР):31- Покривалото да се спуска над пазвата,по начин по който  в нито един момент да не създаде предпоставки за  видимост към пазвата с цел запазването целомъдрието и честта  на жената. В този смисъл забрадката на мюсюлманката не е едно просто парче плат преметнато през главата, а е забрадка вързана по начин който не  позволява в нито един момент да се отвори пазвата . А вързана по този начин забрадката скрива ушите и косата.

Offline Mariana

• Forum fan
Mariana,
Доста опростяваш нещата.Тълкованията на Курана очевидно са  доста по -тънка част, както сама се досещаш. Не всеки човек може да тълкува правилно( не може да си имаш лично виждане за значението на всяка дума), а от там насетне  може да влезне в неверие(поради липса на знание-общо казано).Има си наука на която е най-добре да се облегне всеки един мюсюлманин,казва се "Тефсир" Ние трябва да уважаваме всички велики ислямски учени,вкл. Четирите имама,Имам Абу Ханифа,Имам Шафи,Имам Хамбал и Имам Малик (нека Аллах да е доволен от тях).Те са велики учени и нека Аллах ги възнагради заради техните проучвания и неуморна работа.Тълкуването е свързано с познание за история на Исляма,хадиси, сунна и Коран и Керим.Няма нищо нередно някой да споделя мнението на Имамите по дадени въпроси.Хайде, да не се стремим да омаловажим с лека ръка труда на тези велики за нас Ислямски тълкователи.
Деликатното ми  мълчание по някои въпроси  означаваше,че имах надежда да активирам  прозорливостта ти и  да стигнеш сама до определени изводи,да ама не!!!
Прибързаната ориентация в повечето случаи води до погрешни заключения, Марияна!Бърза си с заключенията и квалификациите,това говори за лековерен  ум:) Различните хора имат различни възгледи относно едни и същи неща.Понякога  сами предизвикваме отрицателните си емоции, особено когато не сме разбрали нещо правилно.. Моето лично мнение е, че ти наистина се опитваш да накараш  някой да ти сипе готов акъл, без да изглеждаш, примерно, неразбираща.Твърде очевадно е,но пак май ще остана неразбран!Тука едва ли някой ще се хване да ти  обяснява по-подробно,но ако държиш да научиш нещо повече си промени каруцарското държане и опитай с по -мили и приятливи думи.От това никой не е умрял:). Без лоши чуства го казвам,постовете ти наистина започнаха да  ми стоят  на криво.
 Ако наистина искаш да донесеш мир на света, първо трябва да донесеш мир на себе си. Човек не може да даде това, което няма...

Ти вече веднъж ме нарече невежа, макар и индиректно.
Сега пък си написал, че имам лековерен ум.

Какво обаче значи един човек да има лековерен ум?
Значи да вярва лесно на неща, които са казали или които е прочел, или които е приел безрезервно, защото така е свикнал или пък защото е приел, че въобще да се мисли по някои въпроси е грешно.

Това значи лековерен ум.
Лековерният ум не разчита особено на себе си.

Ако човек е сигурен в това, в което и да било свое убеждение, ако това убеждение не е било просто "налято" в него, а е минало през него, през вътрешния му опит и дори през съмненията му, той никога не бяга от отговорите на въпроси, ако наистина ги знае и е мислил по тях. В подобни случаи не се налага да го питаш по няколко пъти, докато ти даде накрая някакъв отговор от немай къде.

Колкото до мира, аз не съм човек, който може да донесе мир на света, на целия свят примерно. Не съм светец. Въобще не съм.
Опитай се ти, ако можеш, да донесеш мир на света само със силата на собствения си дух...

Но в този свят няма достатъчно мир включително и заради твърде многото неспособни да преценяват сами сложността му човешки умове. Заради умове, които не могат да сравняват, или които познават само собствената си традиционна култура или вяра, или дори нея не познават.

Подобни умове могат да бъдат водени лесно и в правилни, и в напълно погрешни посоки.
На тях им трябва един по-прост свят, а пък той не е.

Offline tersid

• Adviser
Това са момичета "все" от моята  общност и мисля,че изглеждат доста добре!!!:)))
Младите хора наистина изглеждат добре,както и да са забрадени.  :DДори начина им на забраждане е претърпял един вид напредък. Едно време нашите майки ходеха само с черни и бели кърпи забрадени по такъв начин , че да се виждат само и очите и носа.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
muti6, може ли да ползвам снимките ти за една рекламна брошура?

Offline muti6

• Adviser

Blagodaria, ti za tova pone che pitash:)
Kakvo shte reche reklamna broshura?

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Malka brochurka - flaer ot tri stranichki reklamirashti rodopski distinacii.

Offline muti6

• Adviser

feggaria

• Guest

Монахините явно не знаеш са посветили себе си на Бога. Отказали са се от света така да се каже. Затова са облечени с черни дрехи, но лицето и ръцете им са открити. А ислямът задължава всички жени да ходят покрити от глава до пети.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Не от глава до пети, това е до предпочитание. За главата основното тук е свързано с косата, целта е космите да не хвърчат на ляво и дясно. А от главата надолу, единствено което може да се види е ръцете до китките и ходилата до глезените. Това е само сред външните хора, но в къщи пред близките т.е. пред баща (без свекър), брат, съпруг, дядо, вуйчо, чичо и пред женска аудитория може да е и по разголена т.е. с къс ръкав, с бермуди и без забрадка.