Здр. Светлина, ако ми е позволено тук ще поздравя теб и майка ти от все сърце.
Но за жалост тук не е допустимо, но аз все пак ще ви пратя много поздрави.
Та сега кукувице моя, каде видя в моят постер буйстване, хуляне, пригласяне,плюене и всички твой остроумия.
Аз ли нямам род и родина, абе пущина такава, България да не е на майка ти, или като си каурка та е твоя собственост.
А що до вярата ми абе п....майчина за разлика от твоят, моят бог не е по долни гащи, колко пъти те предопредих да не се занимаваш с вярата ми.
И последно не ти е ясно с какво са ме наляли но аз знам с какво ще ти го ........ та до девето коляно.
С уважение ти го казвам че ако така продължаваш да ми предписваш небивалици, ще ме принудиш да те намеря.
Ха сега питай каде е модератора.
Христос е изобразяван само с една препаска, защото така е бил разпънат на кръст на хълма Голгота. Дрехите, с които е бил облечен, са му били смъкнати и за тях римските войници са хвърлили жребий кой да ги вземе. И това е било предречено, впрочем, още в Стария завет, че така ще стане –"разделиха дрехите Ми помежду си и за облеклото Ми хвърлиха жребие".В Новия завет, в Евангелие от Матея, това е описано така:
„33. И като стигнаха на мястото, наричано Голгота, което значи: лобно място,
34. дадоха Му да пие оцет, смесен със жлъчка; но Той вкуси и не иска да пие.
35. А след като Го разпнаха, разделиха дрехите Му, хвърляйки жребие; за да се изпълни реченото от пророка: "разделиха дрехите Ми помежду си и за облеклото Ми хвърлиха жребие" [Матей 27: 33-35]
Що се отнася, че изглежда, че и ти не знаеш, че
Бог е един за всички, независимо дали едни го наричат (на арабски) Аллах, други назовават едно от имената му Еллохим (на иврит), или пък трети (на арамейски) са могли да кажат: „Илли, илли, лама савахтани!“/“Боже мой, Боже мой, защо си ме изоставил!“ (Това са думи на Иисус Христос, изречени на кръста. Месията е говорил на арамейски- език, на който днес говорят малко хора и който е от семитската езикова група.)
А по-късно разбира се Творецът на Началото и Края, на всичко видимо и невидимо се нарича на гръцки - θεός, на латински - Deus, на италиански – Dio, на испански – Dios, на ирландски - Dia, на френски – Dieu, на латвийски – Dievs, на английски и нидерландски - God, на немски - Gott, на шведски и норвежки – Gud, на полски – Bóg, на словашки – Boh, на чешки – Bůh, на български, руски, украински, сръбски, хърватски и др. – Бог, на румънски – Dumnezeu, на унгарски – Isten и т.н.Мюсюлманите разбира се знаят, че няма друг бог, освен Аллах, единственият Бог.
Както и християните знаят също, че Бог е един. Както пише в първата от Десетте Божи заповеди, донесени на скрижали от пророка Моше/Мойсей/Муса – "Аз съм Господ Бог твой: да нямаш други богове освен Мене." И това да
„нямаш други богове, освен Мене“ не идва от никъде другаде, освен от различаването от езичеството, от многобожието на езическите вярвания.
В първата единобожна вяра, вярата на евреите, не е било прието впрочем да се изрича името на Създателя пряко,
то е било заменено с т.нар. Тетраграмматон, или съчетание от четири букви. Йод-Хе-Вай-Хе, това са четирите еврейски букви, обозначаващи
Йахве, непроизносимото Име на Бога.(Според някои изследователи съставителите на Тората в VІІ в. пр.н.е. не виждали нищо осъдително в това, че първосвещеникът назовава "неизреченото Име". Същото се наблюдавало в периода между VІ и ІV в. пр.н.е. Обаче в ранния период на равините произнасянето на личното Име на Бога се допускало само при служение в Храма. В светилището Името се произнасяло така, както се пише, но извън светилището го заменяли с друго. Името на Бога, състоящо се от четири еврейски букви /Тетраграмматон/ е предадено в синодалните преводи на християнската Библия с титула Господ.)
Що се отнася до титула Аллах, който идва разбира се от името на Бога на арабски език и от третата монотеистична (т.е. единобожна) вяра, исляма -
то е свързано с общосемитския езиков корен ел/ил, обозначаващ идеята за Бога. Може би знаеш, че както арабите, така и евреите са семити, те са от т.нар. семитски народи. От този общосемитски езиков корен идва и думата илах (божество, бог), както и думите Елохо, Алаха на сирийски, както и обръщението „Илли, илли...“ на арамейски – думите на Христос на кръста, за които вече споменах. С този езиков корен е свързана и думата Аллах (Единственият Бог).Разликата, освен в различните думи, с които се обозначава Творецът на различните човешки езици, е разбира се и в различията между трите единобожни вери. Първата не смята, че Месията е дошъл преди две хилядолетия в древна Палестина - този Месия, предречен от старозаветните пророци, още е чакан (или поне официално не се признава, че Иисус Христос, синът на Мария/Мариан, който дава началото на втората монотеистична вяра, е този Месия, т.е. Спасителят на човечеството).
Втората монотеистична вяра, т.е. християнството, изповядва триединна същност на Твореца – Бог Отец, Бог Син и Светия Дух. В тази триединна същност Бог Син съществува извечно, но е бил въплътен от Дух Свети и Дева Мария в човешко тяло, и е живял между хората през I век от Новата ера (това летоброене, Нова ера, оттам идва, т.е. след неговото идване, въплътяване на този свят). А
третата монотеистична вяра, ислямът, смята Иисус Христос, Месията, за един от Божиите пророци. И в Корана се говори за него така:
Коран, сура "Ал Имран":
"Когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах].
И ще говори на хората още в люлката, и като възмъжее, и ще бъде от праведниците." [3:45-46]
Коран, Сура "Ал-Маида" ("Трапезата"):
"И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Евангелието, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.
[...] И ако желаеше Аллах, щеше да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините! Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие онова, по което бяхте в разногласие." [5:46, 48]