Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 1056511 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

sirrio

• Guest
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #135 on: October 22, 2010, 15:19 »
Имам чувството, че тази новина (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3348331) е развълнувала само мен. Днес никой не обелва думичка в медиите, а само мимоходом съобщиха това незначимо интервю. Определено, вчерашния Международен ден за борба със затлъстяването по-заслужаваше национален ефир ::)

Жуналистът Георги Милков, взел интевюто от шейх Абу Шариф, явно е много смел. Като нищо е можело да му резнат главата. А за това, че медиите "проспиват" нарочно такива новини си абсолютно права.

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #136 on: October 28, 2010, 15:59 »

Построиха първото минаре в Арктика
28.10.2010 01:15
Канадският град Инувик, където е построена джамията, се намира отвъд Северната полярна окръжност. Населението му е близо 4000 души, от които около 80 са мюсюлмани
Новини

В Канада бе построено първото минаре в Арктикa.

Джамията, която прилича външно на малка канадска дървена къща, пристигнала миналия месец в Инувик, в Северозападните територии, след като "пропътувала" 4000 км, натоварена последователно на гигантски камион и на шлеп.

Минарето, което е завършено преди по-малко от седмица, се извисява на височина от над 9 метра.

Това е първото минаре, построено в Арктика, обяви гордо Амиер Сулиман - член на настоятелството на джамията.

"Някои ще видят в него нова граница за исляма, но за мен, най-значимото във всичко това е, че тукашните мюсюлмани, които в продължение на дълго време бяха принудени да отиват за петъчната молитва в католическа църква или в каравана, сега имат свое собствено място за молитва", коментира той.

Канадският град Инувик, където е построена джамията, се намира на 200 км отвъд Северната полярна окръжност.

Населението му е близо 4000 души, от които около 80 са мюсюлмани - канадци от судански, ливански и египетски произход.

От няколко години те ходят на молитва в тясна стара каравана.

Дълго време тези мюсюлмани не могли да се сдобият с молитвен храм поради високата цена на работната ръка и строителните материали в Големия север.

Затова се наложило джамията да бъде построена в централната канадска провинция Манитоба, откъдето била транспортирана до Инувик.

Мюсюлманският храм, който е боядисан в жълто, ще бъде открит официално на 5 ноември.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3361031

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #137 on: October 29, 2010, 10:54 »
Истината може би е по средата. Няма групова вина, но няма и групова невинност. Да не се правим на ощипани, че не сме чували или виждали последствията в села и градчета от действията на така наречените емисари. Това съм го чувал от имам, чел съм го написано от турци в турски форума. Защо да не е вероятно да има такава дейност и в Родопите? Как точно е извършена застраховката? Рибново влезе в новините заради битов скандал, изманипулиран от едната страна по тънката струна. Сегашното село също влезе в новините. Как, защо, какво се е случило не е ясно на 100% на никой от нас. Може би хората в чиито домове са влезли милиционерите са жертва. Но ако не са? Религията е политика. Надали не е ясно. Всичко това е дъвкано, дъвкано...

не можах да схвана тази велика мисъл: "няма и групова невинност"?
 ???
Доколкото знам има презумпция за невинност, което значи че всеки човек е невинен до доказване на противното.
Тая велика мисъл "няма групова невинност" означава само едно - абе вие сте си виновни  до доказване на противното.  Тъй ли, философе ? ::)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #138 on: October 29, 2010, 11:03 »
www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=637464  Сигурно мнозина се чудят защо въобще трябва да се говорят и обсъждат такива неща? Още повече без сериозен повод. Абсолютно съм съгласен. Това е гигантска тъпотия! Да се плямпа за тероризъм там, където го няма, е най-малкото безотговорно. А да се демонстрира показно антитероризъм без сериозна причина, си е чисто подстрекателство.

Миналата седмица прокуратурата и ДАНС направиха акция в няколко малки населени места в Родопите, като се опитаха да ни пробутат версията за превантивен удар по спящи терористични клетки и някакви елементи, които имали за цел да разбият традиционния ислям у нас и да загнездят в мозъците на мюсюлманите трайната идея за джихад и господство над всички останали религии.

Бахмааму! Както би се изразил всеки българин, който не знае каква точно е разликата между салафист и уахабит.

Не че тия, дето правят акцията, знаят. Обаче какво става? Има сигнал, че имамът на село Горно Лъжипенкино е от лошите. Антитерористите отиват в пет сутринта, влизат у тях и к'во да видят? Некъв пич с брада. Опаа! Тоя верно ще излезе терорист. Даже нагло държи корана на нощното си шкафче и други някакви там фермани на арабски. Трябва да му се вземе компютърът, за да се види дали няма скайпа на Молла Омар. А също и телефона, щото може да чака обаждане от пещерите Тора Бора кога да си събуди спящата терористична клетка. Абе, един човек има ли коран, почти е сигурно, че крие и РПГ. А защо не и ракети “Ал Касам”, тринитротулол или поне един камшик, с който да бичува четирите си жени.

Някакво такова е впечатлението, което искат да оставят у нас тези антиталибански операции насред Родопите. Те винаги са много шумни. Но после изведнъж всичко утихва. Казват, че проверката продължава. И никога нищо. Тишина. И защо така? Защото всичко е шменти капели, както би казал премиерът. Сигналът винаги се оказва фалшив. Конфискуваните писаници на арабски обикновено са скучна религиозна литература, а не наръчници как да отровим с антракс смолянската канализация. В компютъра и телефона на имама не биват открити никакви съмнителни контакти с главорезите на световния джихад. И накрая тихомълком службите връщат всичко, което преди това са иззели много фанфарно, и си отиват, без даже да се извинят за грешката.

Някой да помни, че преди три години пак имаше подобна шумотевица? Даже тогава беше арестуван бившият районен мюфтия на София. И какво стана? Прокуратурата нищо не можа да скалъпи и нещата дори не стигнаха до съд, за да е ясно, че човекът не е от “Ал Кайда” и да получи някакво законно и обществено оправдание.

Абсолютно всеки път, когато някой много шумно обявява антитерористична акция, тя накрая се оказва кьорфишек. Какъвто е и последният случай от миналата седмица с обвиненията, че енигматичната фондация “Ал Уакъф ал ислами” промивала мозъците на мюсюлманите у нас. Заклеймена като едно от финансовите пипала на “Ал Кайда”, тази организация от години се споменава по българските медии като някакво плашило. Ако някой си направи труда да провери обаче, ще установи, че следите водят не към Осама бен Ладен, а към саудитското кралско семейство. Всичките до един уахабити! Което съвсем не значи терористи, както някои у нас си мислят, но това е друга тема.

Фондацията даже си има сайт, на който е съобщено за последното организирано от нея събитие в присъствието на кмета на Мека. Другото, което може да бъде установено, е, че тази фондация е била регистрирана официално в България през 1993 г. Както още редица ислямски благотворителни сдружения. Всичките опериращи с пари от Саудитска Арабия и заливните монархии, където всяка година се отделят огромни средства за подпомагане на мюсюлманите по целия свят. С тези пари се строят или ремонтират джамии, обучават се имами, дават се за религиозна литература, хаджилък или на бедни и малоимотни.

Важното в случая е обаче кой разпределя този финансов поток. В България в началото на 90-те години това решаваше един човек - Недим Генджев. Офицер от Пето главно управление на ДС и Главен мюфтия по времето на възродителния процес. Когато вече в средата на 90-те неколцина арабски граждани у нас бяха оглавили представителствата на саудитските благотворителни фондации, те изведнъж се превърнаха в яка конкуренция на бизнеса с разпределение на пари. И един по един тези арабски граждани започнаха да си имат проблеми със службите.

Поетапно за всеки от тях се получаваха сигнали за връзка с някоя от известните и модни към момента терористични структури и просто бяха пъдени от страната като заплаха за националната сигурност. Имаше и такива, които заведоха дела и осъдиха България в Страсбург, за да получат някаква морална компенсация за унижението, че са били третирани като терористи, без да са такива.

По-късно основният разпределител на средства стана Главното мюфтийство. Така доносите бяха пренасочени. В нерегламентирани връзки с “Ал Уакъф ал ислами” беше обвинен първо главният мюфтия Фикри Сали, после и следващият главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. На практика се оказва, че всеки главен мюфтия на България през последните 10-15 г., който не се казва Недим Генджев, е свързан с терористична дейност.

Затова точно сега, когато се води спорът за Главното мюфтийство, заедно с всичките му апетитни имоти, сигналите за спящи терористични клетки и поредното споменаване на “Ал Уакъф ал ислами”, изглеждат като евтин и много изтъркан трик. При такова дежавю естествено, е хората, които са в час, да се усъмнят, че тази операция може да е предизвикана с цел. Например да се сплашат някои от имамите, които подкрепят Мустафа Алиш Хаджи. Защото спорът кой да е водач на мюсюлманите в България ще се разреши окончателно на една предстояща конференция. И там всеки глас ще е важен. Някаква прокурорка се жалваше онзи ден как в медиите се появили коментари, че това е политическа поръчка. А то не било.

Може би трябва да се направи анкетна комисия. Знам, че службите за сигурност хич не обичат такива неща. Но идеята може и да е в тяхна полза. Не е лошо да се види колко пъти е подаван сигнал например за “Ал Уакъф ал ислами”. И най важното - откъде е идвал? При какви обстоятелства и защо? И как е завършвала всяка операция? Каква е причината сигналите винаги да се оказват фалшиви?

Ако някой мен ме излъже два пъти, със сигурност няма да му се хващам на въдицата трети път. Но ако ме хързулва 15-20-30 пъти с една и съща дивотия, естествено е да не си помисля, че той тенденциозно се опитва да ми навреди. След като досега нито веднъж службите не са установили терористична дейност, там, където са ги насочвали, значи някой ги разиграва умишлено. Дезинформира ги целенасочено със скрита умисъл. Използва ги за лични цели.

Никой не може да си прави ала- бала с такива сериозни неща! Етническият мир в страната се превръща в заложник на финансовите интереси на хора, които отдавна трябваше да сме забравили заедно с комунизма, възродителния процес и всички лоши практики на "Държавна сигурност".

В Родопите няма терористи. Нито будни, нито дремещи. Но ако искаме проблем там, със сигурност можем да си го създадем. Вероятно не веднага. Но нищо не се знае. И ако такова нещо стане, колкото и да вдигат бюджета на МВР, няма да можем да опазим Халите, НДК или каквото там друго имаме за пазене.
Виж още:

много точно казано. Всъщност, извършените акции от страна на ДАНС в Родопите са терористични действия от страна на службите. И не им е за първи път и извършилите ги трябва да бъдат съдени за това.
Под това си твърдение, че в конкретния случай става реч за грубо погазване на Конституцията на Република България и за извършени терористични действия от страна на службите спрямо български граждани се подписвам с името си: Даниела Горчева. Нека ме съдят за "набеждаване". Ако им стиска!

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #139 on: October 29, 2010, 11:18 »

Никоя държавна служба или служител не е изразявал или правил никакви колективни обвинения и не винаги колективния тип реакции е най-добрият или най-адекватният.

Не може хем да се наричат едни обиски на службите, които са били извършени в домовете на няколко конкретни човека, да се наричат тези действия колективно насочени едва ли не към всички мюсюлмани, когато те въобще не са били такива;

Така ли? А какво изразиха? Превантивно правели обиски?  8)
Нямало данни за терористична дейност, ама те така за всеки случай тръгнали по къщите на хората да търсят престъпници без да има извършено престъпление?  ::)
След като службите нямаха НИКАКВИ законни основания да нарушават гарантираната от  Конституцията на България неприкосновеност на жилището  на българските граждани, след като нямаха законни основания  да правят обиски, да изземват частна собственост (при положение, че сами признаха че НЯМА наличие на престъпление, а това били ПРЕВАНТИВНИ  ::) ??? действия), ясно е, че целта на такива акции е да заблудят обществото и най-вече правно неграмотни като Силвия и да им се внушат предразсъдъци спрямо мюсюлманите в България - видите ли, ние не че  имаме сведения за тероризъм, но ей така да ги обискираме превантивно, щото ходжи, знаеш ли?
 Ами що не обискират превантивно (пък и не само) тези православни попове, които седят по кръчмите с мутрите? Оня случай със светиня му под масата, га влезли в кръчмата от другата мутренска групоривка и взели да трещят с автоматите по събеседника на нашия поп, помните ли го? 8)
Или тия попове с дебелите златни ланци и мерцедесите  са им колеги на другарчетат от ДАНС?
А наличие на заповед за обиск не е законно основание, ако самата заповед не отговаря на изискванията на закона.
Защото в този случай самата заповед е престъпна!

sirrio

• Guest
« Reply #140 on: October 29, 2010, 11:25 »
Айде пак се започна. Dilmana, успокой се малко. Тази тема вече я дъвкахме, стига толкова.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #141 on: October 29, 2010, 11:29 »
Да, ами ако не са ?
Кой от вас  е сигурен,че няма в България имами,който са  уахабити?

Да, ами ако Фотакиев  е престъпник, крадец на деца или дори вампир? Кой от вас е сигурен, че Фотакиев не е вампир?  :o
Г-н Фотакиев, нещо за презумпцията на невинност да сте чувал?
Между другото, оправете си правописа, бе БЪЛГАРИ велики.  :-[
Как може след множествено число (имами) да употребявате местоимение в единствено число (който)?
КОИТО, г-н Фотакиев, които.
Имами, коИто... имам, коЙто
Кои са тези? Кой е този?
Тези, които... този, който

Аман вече от учили- недоучили с претенции. ::)
Чул и той вчера за уахабити  ;Dи толкова е и разбрал, колкото е разбрал и правилата на граматиката на родния си език и вече... специалист.
Припка акъл да дава! Вместо да дращите камари от глупости, седнете си на задниците и четете (ама не форуми с полуграмотни драскачи, а смислени книги).

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #142 on: October 29, 2010, 11:46 »
Бяла спретната къщурка с езерце отпред.

Къщата с езерото била на Стоян Чешмеджиев

http://www.varnautre.bg/home/varna/item/15563-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2

Стоян Чешмеджиев е същият, който преди три години бе избран от Народното събрание за генерален директор на БТА по искане на народната представителка от ДПС Емел Етем и варненските депутати от НДСВ, начело с Борислав Ралчев.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=816185

Та накратко:  ДПС - Далавери Пари и Служби
И който гласува или членува там може да ме счета за свой враг. :)

Каква мисъл, каква ерудиция, каква блестяща логика ... :o
 Хойкал Петър из интернет, мернал бялата спретната къщурка на некой си Стоян Чешмеджиев
 (а естествено, че  всеки, който има бяла къщурка  е престъпник, щото ние тъй я разбираме презумпцията за невинност 8)) и понеже , обаче , защото някоя си Емел Етем била от ДПС :o, а навремето си тя била предложила същия Стоян Чешмеджиев за шеф на БТА, ето ти как всички гласували за ДПС се оказват виновни заради къщурката на Стоян Чешмеджиев. Марш и под  строй към Белене.
Велика мисъл, страшна логика, ашколсун, машалла!

Обаче... обаче за беля..хм.. този Стоян Чешмеджиев не е ли българин?
По логиката на Петър всички българи могат да считат Петър за свой враг.
И започва Петър от себе си, щото и той българин и следователно враг на Петър.
Като начало Петър бие два шамара  на врага Петър пред огледалото и го кара да повтори поне 10 пъти " Извинявам се  на света за бялата спретната къщурка на Стоян Чешмеджиев".
Аз бих му предложила нещо по-кратко и по-лесно за артикулиране: "глупак съм аз, глупак". ::)

sirrio

• Guest
« Reply #143 on: October 29, 2010, 11:59 »
Между другото, оправете си правописа, бе БЪЛГАРИ велики.  :-[

А ти, г-жо Горчева, каква си по народност, ако не е тайна? Помакиня каза, че не си. От написаното личи, че не си и българка. Единственото най-логично, което ми идва на ум, е да си туркиня с БЪЛГАРСКО име. Прав ли съм или греша? И ако е второто, кажи каква си.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #144 on: October 29, 2010, 12:16 »

[/b]...и най-вече правно неграмотни като Силвия и да им се внушат предразсъдъци спрямо мюсюлманите в България - видите ли, ние не че  имаме сведения за тероризъм, но ей така да ги обискираме превантивно, щото ходжи, знаеш ли?

Защо е тази ярост, бе Дилмана?
Защо е тази постоянна склонност към обиди и нападки?
Някакъв личен проблем ли имате?

То глупак ли не бях, то неграмотна ли не бях, то какво ли не ме нарекохте и далеч не само мен разбира се.

Може много да не ви се иска, но нямам предразсъдъци към мюсюлманите, гледам на всеки човек индивидуално, според това, което той сам ми покаже и винаги е било така. Не правете, така че, опити за внушения кой какви предразсъдъци имал и какъв бил начинът му на мислене, едва ли не. Не се грижете за моя начин на мислене, понеже той е всичко друго, само не и елементарен, нетолерантен, агресивен и нападателен. А ако пък смятате може би, че с лични обиди, агресивност, нападки и пр. пример за сложно мислене и толерантно поведение давате, то жалко за вас.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #145 on: October 29, 2010, 12:17 »
Такъв е живота братя по перо,но идва момент,когато всеки си намира майстора!Оставаме единствено с надеждата, всеки да се замисли и да  отсее плявата. ;D

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #146 on: October 29, 2010, 12:25 »
Жалко за онези хорица, които са неспособни сами да защитят позициите си и вярванията, а се нуждаят от световно известни, образовани палячовци и палячки да говорят вместо тях и да се изживяват като помашката (в случая) Майка Тереза.
Благодаря Ти, Господи!

Offline muti6

• Adviser
« Reply #147 on: October 29, 2010, 12:27 »
Шали прочети това,ще ти бъде интересно,надявам се!!!

Психоза сред мюсюлманите и страх сред християните

От 2006 г. насам переодично сме свидетели на специализирани акции и агресивни действия на службите срещу мюсюлманите в България“. Това каза бившият Софийски мюфтия Али Хайраддин на пресконференция днес.

Той посочи няколко показни акции на службите срещу мюсюлмански активисти, след които има образувани досъдебни производства.

Те впоследствие са прекратени от прокуратурата поради липса на достатъчно доказателства за изготвяне на абвинителен акт.

Задържаните са обвиняеми в престъпления, които са им повдигнати и предявени, а в крайна сметка „в публичното пространство се появиха термини като традиционен ислям, радикален ислям, уеххабитска идеология, селефитски ислям. Навлиза се в непонятна за коментиращите и публиката терминология, която всява страх и ужас в незапознатите“, заяви Хайраддин.

„Господин премиер, проверете тези акции!“, призова той, като припомни, че след като е спечелил изборите, Борисов заявил в НДК, че мюсюлманите трябва да се чувстват защитени.

„След всичко това бихте ли се чувствали защитен, ако сте мюсюлманин?“, попита премиера той.
http://www.novinibg.com/news_pictures/17/4926_1.jpg

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #148 on: October 29, 2010, 12:41 »

Защо е тази ярост, бе Дилмана?
Защо е тази постоянна склонност към обиди и нападки?
Някакъв личен проблем ли имате?

То глупак ли не бях, то неграмотна ли не бях, то какво ли не ме нарекохте и далеч не само мен разбира се.

Може много да не ви се иска, но нямам предразсъдъци към мюсюлманите, гледам на всеки човек индивидуално, според това, което той сам ми покаже и винаги е било така. Не правете, така че, опити за внушения кой какви предразсъдъци имал и какъв бил начинът му на мислене, едва ли не. Не се грижете за моя начин на мислене, понеже той е всичко друго, само не и елементарен, нетолерантен, агресивен и нападателен. А ако пък смятате може би, че с лични обиди, агресивност, нападки и пр. пример за сложно мислене и толерантно поведение давате, то жалко за вас.

Силвия, няма ярост, а констатация, която не намирам за обидна. Не всеки е правно грамотен, а и този, който е  правно грамотен, също има граници на своята компетентност.
Обясних, че се спекулира с липсата на елементарна демократична култура в голяма част от бг общество. Именно защото не ви смятам за злонамерена и предубедена, затова и дадох пример с вас- ето, резултатът от подобни акции - дори на хора като вас да се насажда страх срещу мюсюлманите по принцип. 
Що се отнася до липсата на правна и демократична култура у нас, тя  е обяснима и не се наваксва за няколко години след половинвековен комунистически режим.
Не само вие, дори много  български юристи демонстрират липса на правна култура.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #149 on: October 29, 2010, 12:44 »
Жалко за онези хорица, които са неспособни сами да защитят позициите си и вярванията,
Жалко и за другите хорица,които са способни да се бъркат в позиции и вярвания ,които не ги бъркат.Още по жалко ,нали Шали.