Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 1063209 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #1410 on: June 12, 2012, 19:32 »
Здр Марияна,аз съвсем културно без злоба и КАЛ, искам да те попитам ама бъди честна с мен.
Защо се стигна до това ,,КЛАНЕ'' в Батак, защо там а не на друго място.
Хората си са имали училище и къщи на два етажа, и са били доста по богати от ,,дрипавите'' ПОМАЦИ.
Кой е посегнал пръв на оръжието, искам да говорим не за клането а преди това, как са живяли тези хора, имали ли са тормоз,
на какъв език са учали в училището си, с какво са се занимавали, та защо им е притрябвало революция.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1411 on: June 12, 2012, 20:04 »
Здр Марияна,аз съвсем културно без злоба и КАЛ, искам да те попитам ама бъди честна с мен.
Хората си са имали училище и къщи на два етажа, и са били доста по богати от ,,дрипавите'' ПОМАЦИ.
Кой е посегнал пръв на оръжието, искам да говорим не за клането а преди това, как са живяли тези хора, имали ли са тормоз,
на какъв език са учали в училището си, с какво са се занимавали, та защо им е притрябвало революция.
  Имало е подстрикател-детко Иванушка. ;) Но за това не се пише и както за мародерствата  и палежите на хайдутите по помашките села без да имат вина  :'(Темата е табу и за учебниците по история ,че ще се обгази историческата атмосфера като черноморието  ;D

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1412 on: June 12, 2012, 20:24 »
  Имало е подстрикател-детко Иванушка. ;) Но за това не се пише и както за мародерствата  и палежите на хайдутите по помашките села без да имат вина  :'(Темата е табу и за учебниците по история ,че ще се обгази историческата атмосфера като черноморието  ;D

Помаците не са били толкова мирни преди 1912 година. В този край точно те са били едни от най-големи подръжници на Османската империя.  Че след 1912 година е имало палежи имало от страна на българите, но е имало побоища и от помаците преди това. Каквото си щеш си говори, но да ми говориш, че помаците нищо не правили, ама дошли лошите ВМРО и направили това. Явно е имало тогава причина. Не казвам, че е хубаво, но военно време. През тези войни е имало много жертви от всякъде.

Но някои тук подобно по нищо не се различавате от симпатизантите на Атака и ВМРО. Те казват само, мюсюлманите са клали българи, българите нищо не са правили. Тук ми говорите пък, че българите клали помаците, пък които пък нищо не са направили. Истината е, че жертви е имало и от двете страни.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1413 on: June 12, 2012, 20:32 »
Скот пак се въртиш като ..... абе дай точни сведения ако не знаеш си траикай,
и чети бе брат по в ,,гащи''чети и това е хубаво нещо, просвещавай се с ПОМАШКОТО.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1414 on: June 12, 2012, 20:36 »
За априлското въстание има изследвания. За периода през около и преди 1912 са описани в един дневник на един познат от страха от Помаците да не ги бият. Ако са били мирни от къде ще е този страх ? Знам и някои села, обаче няма смисъл да ги казвам кои са, тук има и доста недоброжелатели  не искам заради мен да мразят определено село.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1415 on: June 12, 2012, 20:55 »

Помаците не са били толкова мирни преди 1912 година. В този край точно те са били едни от най-големи подръжници на Османската империя.  Че след 1912 година е имало палежи имало от страна на българите, но е имало побоища и от помаците преди това. Каквото си щеш си говори, но да ми говориш, че помаците нищо не правили, ама дошли лошите ВМРО и направили това. Явно е имало тогава причина. Не казвам, че е хубаво, но военно време. През тези войни е имало много жертви от всякъде.

Но някои тук подобно по нищо не се различавате от симпатизантите на Атака и ВМРО. Те казват само, мюсюлманите са клали българи, българите нищо не са правили. Тук ми говорите пък, че българите клали помаците, пък които пък нищо не са направили. Истината е, че жертви е имало и от двете страни.

Защо приказваш глупости "ала Андон Дончев и 1001 нощи"   ;D    ЧЕТИ!!!!! От български историци. ;)
http://www.rodopskistarini.com/search?q=%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85+%D0%B0%D0%B3%D0%B0
алих ага е дългогодишен управител на Ахъ-Челебийско (Смолянско).
Той е потомък на рода Кьорходжови, които са били българи мюсюлмани (помаци).
Кьорходжови са първите местни управници, издигнали се от средите на българите мюсюлмани и се титулували войводи - деребеи. Допреди тях за управници са били назначавани външни хора - турци от Истанбул. Първият войвода управник от деребеите е Мехмед Кьор ходжа, родом от с. Забърдо. Преселва се в Чепеларе, където откупува земи от юруците. Замогва се с овцевъдство и продажба на земи.
Избран е за управник в 1752 година и се преселва в Райково, където управлява до смъртта си в 1779 г.
Наследен е от синът му Сюлейман ага (1779 до 1798 г).
След смъртта на Сюлейман ага, синът му Салих ага управлява областта от 1798 до 1838, когато е убит от турците. Салих ага държал да има мир, ред и законност в поверената му област. Не допускал размирици и кърджалии в областта му. Не се поколебал да убие собствения си брат в 1805 - Аджи ага, който бил станал виден кърджалия. Салих ага не допускал външни хора да се месят в управлението му и с това си навлякъл омразата на турските аяни в Гюмюрджина. По негово време са построени повечето църкви в християнските села в Ахъ-челебийско, за чието построяване Салих ага активно им помагал. Често възниквали спорове между християните в коя махала да бъде построена църквата им и се допитвали до Салих ага за съвет. Бил почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Назначава на важни постове в конака си много българи християни: ковчежник му бил Димо Митев, Милуш от Пашмакли бил капъджия, оръжеен майстор и данъчен бирник бил Нико Коджабашът, главни кехаи на стадата му били Райчо Харбалията, Стамат от Пещера, Хубчо от Аламидере.
Това не се харесвало на висшите турски власти и те търсели всякакъв начин да го премахнат. Създала се дълготрайна прикрита вражда между Салих ага и Агуш ага от Могилица, чиито произволия Салих Ага не търпял много. Дерибеите били местни самоуправници и не позволявали на външни хора да им се месят в управлението. Заради това Салих Ага си навлякъл и омразата на пашата на Гюмюрджина - турчина Емин бей. През 1838 година Салих ага с измама бил привлечен да иде в Гюмюрджина, уж да му се даде награда за четиридесетгодишното му управление, но още първата нощ бил нападнат и удушен в двора на правителствения конак. След смъртта му властта в района била завзета от Агуш ага. Николай Хайтов казва: "Салих ага направил за запазване на българщината в Смолянско много повече от десет войводи и сто хайдути". Петър Маринов посочва, че в миналото народът пеел много песни за Салих ага, които за съжаление са забравени с времето.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1416 on: June 12, 2012, 20:56 »

Защото, Ибрахим, свободата не е само в това да имаш имот, къща или нива.

И хора като теб знаят или поне си мисля, че би трябвало да знаят прекрасно, че е така.

Тя е и в това да не се налага да се унижаваш.

Да не прекланяш непрекъснато глава.

„Преклонена глава сабя не я сече” – това е българска поговорка от времето на Османската империя.

Било е закономерно това, че и българите са поискали да не са вече под властта на султана. Така, както и другите балкански народи, покорени със силата на меча няколко нека преди това.

А историята с Батак е толкова трагична, толкова жестоко е това, което се е случило там, че нищо, скъпи ми Ибрахиме, нищо не може да оправдае тази жестокост.

Нищо или нищо друго, освен невежеството (че убийството на немюсюлмани, били те дори жени и деца, не е грях в очите на Бог/Аллах – едно огромно, старо невежество, което се е случвало неведнъж в историята на доста страни и народи). Както и завистта, предполагам. Хората от околните села за завиждали на батачани, има и такъв допълнителен момент.

Не искам вече да пиша за Батак, впрочем.

Не отричайте повече това клане.

Как ще се почувствате, ако който и да било непросветен или не добре запознат българин отрече преинуването на имената, преследванията, репресиите над мюсюлмани, които се случват по-късно?

Как ще се почувствате, също така, ако който и да било християнин или атеист, седне да разсъждава за това примерно, че онези убити в Сребреница мъже, са провокирали сръбските паравоенни формирования (които в края на ХХ век са нещо като башибуцузите през минали векове) да ги убият? Виновни са били, що не са си стояли кротко и не са се оставили да ги тъпчат?

Убити, още повече изклани НЕВЪОРЪЖЕНИ  хора (щото в Батак оръжието е било иззето с хитрост, с обещание за помилване, преди Агмед ага да влезе в селото), не могат да поемат вината, която принадлежи на тези, които са ги убили. Още повече, ако убити са били и жени и деца, но дори и само мъже да са убитите (както става век по-късно в Сребреница).

Ти представяш ли си, че би могъл да вдигнеш ръка на невъоржени хора? Още повече на жени и деца, да ги сечеш и колиш?
Аз не си го представям.

Затова просто приеми историята, каквато е.

Не си струва да се съчувства на онези, които са държали меча (или пушка примерно, или автомат по-късно, в други конфликти и страни). Струва си да се отдаде почит на жертвите, които и да са били те. Да си представи човек как са се чувствали в онези последни мигове от живота си.

Offline skoti3

• Forum fan
Ynt: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #1417 on: June 12, 2012, 21:15 »
Имало е всякакви и добри и лоши моменти. Говоря най-вече за периода от Априлското въстание и след това. А и тогава е имало различие в ориентира на помаците, имало е такива, които помнят българския корен имало е такива в друг район, които не са. Но това е друга тема.

Offline onegavon

• Forum fan
Ynt: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #1418 on: June 12, 2012, 21:15 »
Марияна, явно не са чели Сервантес, а само са гледали рекламата за салама и и Санчо Панса за това им е трудно да разберат какво е да си свободен.
Не искам да се повтарям , но българските помаци са единствените които никога не са се опитвали да се освободят от Османска власт .Всички други включително и мюсюлманите подвластни на турския султан са се борели за свободата си. Най- близките им босненските помаци са се бунтували включително и с оръжие в ръка против османската власт, а родопските им аналози не.Може би и това има значение в неразбирането на нуждата от свобода.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #1419 on: June 12, 2012, 21:19 »
Kato gledam '' osvobodilite '' se ot Osmansko müsülmani kolko sa svobodni , primerat Bosna v4era dnes a za v bade6te. Arabskite darjavi, Egipet, Yemen, Algir, Tunis aba i mnogo drugi da ne govorim za irak.
Siguren sam 4e sa prejiveli pove4e za poslednite 100 g. otkolkoto 500-600g. '' robstvo''

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1420 on: June 12, 2012, 21:21 »

Марияна, явно не са чели Сервантес, а само са гледали рекламата за салама и и Санчо Панса за това им е трудно да разберат какво е да си свободен.
Не искам да се повтарям , но българските помаци са единствените които никога не са се опитвали да се освободят от Османска власт .Всички други включително и мюсюлманите подвластни на турския султан са се борели за свободата си. Най- близките им босненските помоци са се бунтували включително и с оръжие в ръка против османската власт, а родопските им аналози не.Може би и това има значение в неразбирането на нуждата от свобода.

Неразбирането често идва от невъзможността или нежеланието да се опитаме да се поставим на мястото на другия.

Не мисля, че този паралел с Дон Кихот и Санчо Паса е правилен в случая.

Когато помаците в царство, а по-късно и в НР България, са били подлагани на натиск и репресии, заради различнните имена и различната вяра, те са се опитвали да отстояват себе си като "дон Кихот", не като "Санчо".

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1421 on: June 12, 2012, 21:50 »
Аз пак не разбрах нищо затова питам ПАК.
Защо се е стигнало до това КЛАНЕ. На невини и щивилни и....

А това за Сервантес, и САЛАМА, господине вземи и го дай на майка ти, че ще и трябва.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #1422 on: June 12, 2012, 22:11 »

Неразбирането често идва от невъзможността или нежеланието да се опитаме да се поставим на мястото на другия.

Не мисля, че този паралел с Дон Кихот и Санчо Паса е правилен в случая.

Когато помаците в царство, а по-късно и в НР България, са били подлагани на натиск и репресии, заради различнните имена и различната вяра, те са се опитвали да отстояват себе си като "дон Кихот", не като "Санчо".

Между това да протестираш и да си заложиш ,имота ,семейството и живота  за свободата има доста голяма разлика.Те никога не са  го правили и за това им е трудно да разберат личности като Левски,Бенковски,Ботев.Не случайно  дадох паралел с другите мюсюлмани от времето на Империята.Та те и до ден днешен нямат никаква сериозна собствена организация ,която да им защитава правата, а разчитат на турците.Те никога няма да се бият за свободата си за разлика от босненци.

Offline asparuh7777

• Senior member
« Reply #1423 on: June 12, 2012, 22:40 »
Аз пак не разбрах нищо затова питам ПАК.
Я не се прави на дръж ми к......! Вместо да си губиш времето тук иди да изгледаш един балет, белкем разбереш, че има и друг свят!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1424 on: June 12, 2012, 22:47 »
asparuh кажи как премина Дунав с тази бяла кобила.
Тогава е нямало моста на дружбата.Ако ми отговориш ще има още въпроси.
Ако ли не ти ми дръш к... или пък го дай на майка ти направи я щастлива с него.