Аз не публикувам мои мисли, а спомените на една възрастна жена от Селча. Чела съм и монографията за селото написана от Ясен Шуров, но и там не разбрах какви са селчанци в крайна сметка - траки, кумани, славяни, българи, или помаци,.За това искам да чуя повече мнения като на тази, все пак селчанка, на която успях да открия спомените. Нали за това е форум всеки да поднесе нещо по-различно и по- близко до истината. А за това, че в Селча доста от родовете са били турски, но сега са български са благодарение на възродителните процеси започнали още 1912 година в Родопите.
Мечта,
Да речем, че си имам своите основателни резерви, относно достоверността на твоето изложение, именно заради сътрудничеството ти с Дорсунски. Знаем за неговите невероятни истории.
Фантастичните разкази за татарската царица, дето минала през Фотиново и през Селча на път за Константинопол нещо не ми се връзва с реалността, а граничи със света на приказките.
За какво й е на тази царица да ходи из камънаците при положение, че си има царски път през Тракия - Одрин - Константинопол?
Пътят, който минава през Фотиново - Калята - Селча, съвсем не е първостепенен римски път, а е част от вторична пътна система.
Главният римски път от Пловдив през Родопите до Беломорието е минавал по билото на Модър и Персенк. Знаеш, че сме доста далеч от там и дори и през там да е минала тази царица, няма по никакъв начин как Фотиново да й вземе името, защото се намира на 2 дни път от Персенк.
Другата теза, че сме били турци, ама сме си забравили езика също е толкова абсурдна.
Знаеш, че и двете ни съседни села са турски - Фотиново и Стоманово. И в двете села си говорят турски, при тях защо не са забравили турския, пък видиш ли ние сме го забравили, та сме се научили да говорим български. Това са отново абсурди, с които не мога да се съглася. Всички автори от края на 19 век посочват, че в Селча живеят помаци - и Христо Попконстантинов и Ст. Захариев и Ст. Шишков и В. Дечов - всички посочват, че в Селча живеят помаци.
Турските окончания на фамилиите също за първи път ги чувам.
Това отново не отговаря на истината. Най-елементарното е, че местностите, които носят имената на фамилиите като Теритвата ливада, Джибирвата патика и т.н. и т.н. носят именно българските окончания. Нали няма да ми кажеш, че и тях възродителите са ги променили?
Теритови няма как да дойде от Герит, което пък дошло от Крит!
Старото име на Крит е Кандия.
Михалково е било помашко село до преди войната, не е било турско!
Прочети биографията на Осман Нури Ефенди.
http://promacedonia.com/tb/index.html