Konuyu yeni fark ettim. Açıkçası benim konu hakkında bilgim yok. yazılarınızı okudum, bir iki tahmin de ben ekliyeyim.
Öncelikle Balkanlarda bildiğim kadarı ile Alevilik ve Bektaşilik bir birinden farklı burdaki bektaşiler alevi değiller. Mezar taşları konusun da da Deliorman bölgesinde yaşamış olan toplulukların incelenmesi gerek diye düşünüyorum. Bektaşiliğin ve Aleviliğin dışında daha da farklı bir dini ve siyasi oluşum daha var , Şeyh Bedrettin meselesi. Onun toplumu da incelenmesi gerekir belki bir alaka vardır.
Kıpçak ve eski Kırım Tatar mezarlarına benzemiyorlar , Kıpçaklarda genelde tamga denilen aileyi (sülaleyi yani) belirten işaretler olur.
Ayrıca o bölegelerde sünnileştirme faliyetleri olduğunu bende okudum. Lakin kafamda net olmayan meseleler çok , biliyoruz ki bu işlere oldukça siyaset karıştırıyorlar , alakalı alakasız herkezi alevi ilan edenler mi desem , her türbeye alevi türbesi yakıştırması yapanlar mı desem , Sarı Saltuğu alevi ilan edip onun üzerinden tüm Kırım Tatarlarını alevi ilan edenler mi uzar da uzar. Şeyh Bedrettin toplumunu ben alevi yada bektaşi olarak görmüyorum ve bu toplumun sünnileştirildiğini düşünüyorum.