Author Topic: Помаци Бабечани- с.Бабек, Якоруда,Белица..  (Read 53336 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline sultan selim

• Forum fan
В   читалището  имаше   една    кака    Мая    работи  ли  още  там 

Offline leilia

• Avarage member
В   читалището  имаше   една    кака    Мая    работи  ли  още  там 
незнам за кой говориш

Offline leilia

• Avarage member
якоруда

Offline leilia

• Avarage member
една от мечките,която живее в парка за реадаптация на танцуващи мечки и голяма атракция за туристите посещаващи парка

Offline leilia

• Avarage member
Белица - една от 22-те отлични Европейски туристически дестинации

Offline leilia

• Avarage member
Видеоклипове от обявяването и награждаването на Белица като победител в конкурса за Отлична туристическа дестинация под надслов "952 Природата ви приветства"

Offline leilia

• Avarage member
Отлична туристическа дестинация
за тази ли кака Мая ставаше въпрос sultan selim

Offline leilia

• Avarage member
    ЗА БЕЛИЦА             Община Белица е разположена живописно в северо-източната част на Разложката котловина и Благоевградския район, по долината на р.Места, между южните склонове на източна Рила и северните склонове на Велийшко-Виденишкия дял на западните Родопи. Граничи с Якорудска, Банска, Разложка, Рилска Самоковска и Велинградска община.

Обхваща 12 населени места, като 8 от тях са разпръснати във високопланинската част на Родопите. Общинският център гр. Белица се намира в южната част на Рила и е свързан с отклонение от 4 км (от главен път Разлог – Велинград) с международните пътища Е-79 и Е-80, което осигурява добра транспортна достъпност до София (172км) и Благоевград (72км).

Общата площ на общината е 293 536 дка, от които 221 862 дка са горски територии и 63 205 дка – земеделски земи. Релефът е преобладаващо планински и полупланински. Средният наклон на терена е 9,1%. Територията обхваща части от Рила, Родопите и долината на р. Места. Източно от долината на река Беличка се простират части от Източния /Мусаленския/ дял на Рила планина.

Широките поляни на Семково /около 1600 м.н.в./ по южния склон на Рила разнообразяват релефа на стръмно спускащите се към Разложката котловина планински склонове. Източно от Пирин планина се простират котловините и праговете по течението на р. Места. На изток Разложката котловина се загражда от рида Дъбраш /ср. надм. в. 1600 м/, който принадлежи на Западните Родопи.

Климатът е преходно континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части на планините – планински. Мекият средиземноморски въздух, проникващ по течението на р. Места, определя климата в град Белица като лечебен за хората с белодробни заболявания. На тази основа функционира и средно оздравително училище за деца с такива проблеми.

Offline leilia

• Avarage member
село Бабяк

Offline sultan selim

• Forum fan
Много  ми  харесва   орцево   

Offline leilia

• Avarage member
Много  ми  харесва   орцево   
ходил ли си там

Offline sultan selim

• Forum fan
Имам   приятели   там    ;)

Offline husein

• Adviser
В село Бабяк е имало и втора джамия,която е съборена през 80-те години от бабечките комунисти,имам някакви смътни спомени от минара и,около нея е имало и гробове с плочи които са унищожени,след това беше направена фурна в нея!Другата джамия е в окаяно състояние,направен е някакъв външен ремонт,но вътре не е пипнато нищо,а и покрива и тече!Поговорих си с имама и ми разказа за надгробните плочи,2 са вътре в джамията,други той ги е спасил от унищожение,след като е помолил багериста да изкопае яма и там да заровят плочите вместо да ги унищожат както е направено с другите плочи от другата джамия и плочите на Гогово!Разказа ми ,че е идвал Татарлъ и казал ,че плочата на която пише 1315(има плочи и с по стари дати,на които липсва арабската буква х) е 100 годишна,а бащата на имама,който също е бил имам(както и предците им) му отвърнал:То ако тази плоча е 100 годишна,аз щеше да познавам този човек! А относно писаното от летописците,мога да кажа ,че е имало много начетени и образовани хора,хафъзи,тези камъни и джамии не са правени от невежи!

Offline husein

• Adviser