Author Topic: Помаци Бабечани- с.Бабек, Якоруда,Белица..  (Read 53324 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline deniz7

• Senior member
http://www.struma.com/publikacii/yavor-chitakov-ot-s-babyak-i-na-bulgaromohamedanite-rodina-e_9208/                                                                                                                                 Явор Читаков от с. Бабяк: И на българомохамеданите родина е България

21 юни 2010  Явор Читаков  56 коментара   1846 прочита

Явор Читаков
Християни и мюсюлмани да живеят заедно е съдба, а не хрумване на политик, от столетия едни синори делят нивите им, споделят празници, ученически години, войниклък

Българомохамеданите /помаците/ през последните няколко години са обект на засилено “внимание” от страна на определени кръгове в нашата страна, които често пренебрегват добрия тон.

Отдавна се каня да взема отношение, но се колебаех, защото, за да доказваш истината и да опонираш на хора, силни на деня, се иска кураж, и то голям. Аз не търся конфликти с никого, защото не съм конфликтна личност. Но когато става реч за истина и справедливост, съм готов да споделя мнението си, макар че в днешно време това може да се окаже опасно.

След прословутия призив преди няколко години на един мастит политик: “Турците в Турция, циганите на сапун”, макар и по-късно във времето, в общественото пространство се подхвърли и друг политически бисер: “Родопите си отиват от България”!. Доколкото си спомням, тази зловеща мисъл за пръв път бе изказана от лидера на партия “Атака” на област Шумен г-н Румен Русев. По един или друг повод по телевизията и в някои печатни издания не пропуснаха да го подкрепят и други суперпатриоти. В едно от предаванията на “Паралакс” по телевизия “Скат” от април 2008 г. гост беше г-н Живко Сахатчиев от Якоруда, който наговори такива неща, че направо се изплаших. Че помаците се турчеели, че слагали на децата турски имена. И тук г-н Сахатчиев не пропуска да отбележи, че Родопите си отиват от България, че ни чака косовски вариант и пр., и пр.

Та нима младите християнски семейства не слагат на новородените си деца италиански, френски, английски и какви ли не още модни имена? Просто модно увлечение. Е, вярно, срещат се някои нехарактерни досега имена, като Амина, Ясмин, Енис и др., но преобладават характерните за нашето население арабски имена, които се предават от поколение на поколение. И нещо повече, болшинството от родопчани върнаха наставките “ов” и “ев” на фамилните си имена. Според мен тяхното премахване преди години беше увлечение и груба грешка, защото по този начин след едно-две поколения безвъзвратно ще се изгуби родовата памет на цели фамилии /родове/. И тук е мястото да попитам кои са тези като господин Румен Русев, Живко Сахатчиев и сие систематично да правят внушения, че Родопите си отиват от България?!

Къде отиват, бе, господа, в кой край на планетата Земя или на коя друга планета?! И защо това неразбиране и недоброжелателност към помаците? Не разбирате ли, господа, че с тези внушения вие нанасяте голяма вреда, че тези внушения са деструктивни и много опасни. И вместо да изпишете вежди, ще извадите очи.

А това, че се построиха много джамии в годините на демокрацията, е факт, и то неоспорим. Но този факт не трябва да дава повод на някои политици и кръгове да изпадат в истерия. За тяхно сведение, джамиите не се пълнят и наполовина в повечето села, където има такива. В гр. Белица например джамията се посещава в петък от 10-15 вярващи. А в моето родно село само петима правят редовен намаз. Доскоро ходжата на селото Усаин Читаков сам-самичък посещаваше джамията за намаз и много хора са го виждали да плаче от мъка, че млади и стари пълнят кафенетата и кръчмите, а в джамията никой не влиза. Той чистосърдечно признава, че при комунизма много хора са извършвали намаза, а на Байрамите тогава джамията едва е побирала желаещите. Може да прозвучи невероятно за някого, но това факт.

И още нещо - рядко има селища, където младежкото присъствие в джамиите да е осезателно. Защото младите хора предпочитат по-свободния живот пред ограниченията, които биха били принудени да правят при едно по-сериозно навлизане в лоното на исляма.

Впрочем аз съм мюсюлманин, но не посещавам джамия и не извършвам задължителните 5 намаза /ежедневни/. Но чета Корана и се удивлявам на всичко, написано в него. И не вярвам да е плод на религиозната и политическата приницателност на пророка Мохамед, защото исторически достоверно е, че той е бил слабограмотен човек. Явно в създаването на Корана има Божия намеса, каквата има при създаването на Тората и Библията. Знам, че тя има Стар и Нов завет, за 40-годишното пътуване на евреите от Египет до Ханаан - Обетованата земя, за скрижалите /десетте Божи заповеди/, които водачът им Моисей получава от Бога на планината Синай. Знам много неща за юдеизма. Мога още да говоря за Библията, но смятам, че засега това не е необходимо. Само ще споделя, че се отнасям с почит и уважение към религиозните чувства и вярвания на християните и тяхната свещена книга - Библията. Свещените книги, независимо фундамент на коя религия са, никой не трябва да ги хули и отрича, защото ще изпадне в заблуда и в дълбок грях. В дълбок грях изпадат и онези, които обругават и оскверяват гробове, църкви и джамии.

Аз не отричам, че има помаци, дори групи от тях, които имат крайни схващания, но те са малцинство. И не е ли по-добре да оценяваме хората не по техния верски и етнически признак, а по техните човешки достойнства и добродетели.

А що се отнася до патриотизма, аз бих казал, че помаците най-малко трябва да се обвиняват в липса на такъв, защото от есента на 1989 г. насам те не тръгнаха вкупом и презглава да се изселват в други, чужди държави, а останаха по селата и махалите на Родопа планина, а и в другите райони на страната, и усетиха с цялата им тежест несгодите и лишенията, които им стовари кризата на така наречения преход. Или казано по-точно и ясно - те не обърнаха гръб на родината си в името на по-сугурен, по-спокоен и лек живот! И не мога да си обясня защо с такова настървение и враждебност са изпълнени словесните атаки срещу помаците, защо така много на някои им се иска в Родопите непременно да има радикален ислям, защо тръбят наляво и надясно, че Родопите, респективно помаците, си отиват не знам къде, и пр., и пр.

Имам усещането, че както е тръгнало, с тези манипулации и внушения ще се направят по-големи поразии, отколкото с възродителния процес.

Говори се, че имамите се занимават с политика и използват религията за политически цели. Възможно е да има такива. И ако наистина има, то час по-скоро трябва да се откажат от това вредно увлечение, защото когато се объркат политиката и религията, се получава особена взривоопасна смес, на която й е необходима една по-голяма искра, за да се получи страшен взрив, след който ще има много кървави сълзи и хиляди изпепелини човешки съдби и мечти. И да не забравят, че България е светска държава.

Имам усещането, че е в ход тенденция към етническо и религиозно противопоставяне. И до голяма степен това се използва като политическо оръжие. Нека политическите и духовните водачи в нашата страна знаят, че когато тези процеси завладеят умовете и сърцата на децата и младежите, тогава те лесно могат да излязат от контрол. Затова имами, свещеници, учители, родители, политици и държавници, всички поотделно трябва да осъзнаят своята отговорност за запазването на религиозния и етнически мир в нашата страна.

За нас, помаците, традиционният ислям е в основата на религиозните вярвания и ценности, и през вековете той не е водил до остри конфликти с християнската религия и другите вероизповедания. Затова трябва да се придържаме към него. И още нещо. Християните в България са толерантни и дружелюбно настроени към мюсюлманите /помаците/. И това не е от днес и вчера, това е от векове. И нека не се хващаме за минусите, а за положителните неща, които са много, много повече. И защо някакви предразсъдъци и тенденциозни внушения трябва да ни попречат ние да се отнасяме по същия начин към тях?! И това не трябва да го правим по задължение и по внушения, а то просто трябва да бъде неразделна част от нашия живот.

Преди години, когато във Велинград имаше около 200 босненски мюсюлмани, една жена от тях беше дошла в с. Бабяк. Попитах я какви са впечатленията й от българските христиани. Приятно бях изненадан от отговора, че те са далеч по-добри от сърбите, че ние трябва да ги уважаваме много заради човечността им. Още помня думите й: “Турция не ни прие, върна ни от границата, но България ни прие!”.

В потвърждение на уважението и толерантността на българите към помаците е и това, че именно те им подадоха ръка и ги измъкнаха от безпросветността и невежеството. Още на следващата година, 1913 г., след освобождаването на Родопите от турско владичество през 1912 г., в моето родно село Бабяк Димитър Бръдешков от Якоруда слага началото на светското образование в тази част на Родопа планина. Така е и в десетки други села от Югозападните до Източните Родопи. Заобиколени често от недоброжелателност и подозрителност, с цената на много лишения такива човеколюбци като Димитър Бръдешков отстоявали своята кауза - да запалят светлината на знанието и културата в душите на тези изстрадали и неграмотни хора. Е, как тогава, какво на този свят може да ни накара да забравим, да заличим от миналото спомените си, саможертвата на тези будители-човеколюбци?! Нищо! Защото в противен случай ще бъдем слепци с очи!

Тук може би е мястото да отбележа, че през последните години политиците, съзнателно или не, до голяма степен игнорират помаците /българомохамеданите/. Това е крайно погрешен подход. Да сте прочели или чули по медиите мюсюлманин /помак/ да е изнасилил жена, да е ограбил или убил човек за пари?! Със зъби и нокти те са се борили за своето оцеляване. В първите години на прехода тежката криза се стовари най-силно върху тях. Но те не се отчаяха и предадоха. Отглеждаха животни - овце, говеда и коне, въпреки че търговците ги изкупуваха на символични цени. Отглеждаха тютюн и картофи, но им ги изкупуваха на половин цена. В онова време

/трудно/ спасението дойде от диворастящите плодове. Сякаш Бог се смили над тези отчаяни и трудени хора и напълни горите и поляните с билки, гъби, ягоди и боровинки. Беряха ги и ги продаваха, и така осигуряваха своя поминък...

Някъде преди около 10-ина години, когато пак безпаричието мъчеше хората, сякаш манна небесна падна над Разложката котловина. Към Банско и Разлог започнаха да текат като планински потоци пари, пари, много пари - левове, евро и долари. Започна се огромно строителство - хотели, ваканционни селища, голф игрища... а за това трябваха работници. А в селата на Родопите ги имаше в изобилие. Там армията на безработните беше най-голяма. И стотици, дори хиляди тръгнаха по строителните обекти. И ето в един момент усетиха, че нещата са се променили към по-добро. Много от тях си купиха западни автомобили, подредиха си домовете и в душите им стана по-ведро и леко.

Но за съжаленаие хубавият сън свърши. Той бе прекъснат от световната финансово-икономическа криза! И то откъде дойде това чудовище? От най-мощната държава в света - Америка. Америка кихна, а светът се разболя от грип... А Родопите от пневмония. Изведнъж родопчани останаха отново без работа и пак са в безизходица. И то голяма. Като никога досега. И идва тежкият и болезнен въпрос - ами сега накъде? Явно трябва да се борят с бедната песъклива земя и да разчитат отново на билки и доворастящи плодове. Тов е спасението. Друга алтернатива няма.

А това, че християни и мюсюлмани в България могат и трябва да живеят заедно, е съдба, а не хрумване на един или друг полтик. Съдбата, а не историята е предопределила да живеем заедно, за да си помагаме, да споделяме празниците си, мъката и радостите си, както е било десетилетия, дори столетия наред, та нали едни и същи синори делят нивите на много християни и мюсюлмани, учили сме в едни и същи училища, споделяли сме заедно трудностите на войнишкия живот.

С уважение: ЯВОР ЧИТАКОВ

Offline Сидхарта

• Historian
Характерно за бабечанско е наличието на множество махалички ,имената на някои от тях е възможно и да не съм чувал - считам че ще представлява интерес ,някой съфорумник да ни информира по подробно за имената и местоположението им.

Offline pomag

• Senior member
Може ли някой от раьона на Якоруда или Велинград да каже със сигорност кога ще е събора на  Юндола?

Offline sultan selim

• Forum fan
Na    8mi

Offline RedJI86

• Member
  • **
Здравейте.Аз съм бабеченин,в тази тема прочетох толкова много неща,които не знаех.Благодаря Ви много.За имена на махали или села мога да Ви дам няколко-Черешово,Кузьово,Палатик,Гарван,Златарица,Орцево.
А относно традициите ето и едно клип
svatba krai6te - -

Offline deniz7

• Senior member
Bravo RedJI86,seloto vie super i mnogo yaki madami imate.Kazvat i v religiozno otno6enie ste dobri myusyulmani.A eto v klipa nikyaha pi6e i fenomena na seloto midje Ismail,4rez  koyto vsevi6nia e pomognal na mnogo hora jivi i zdravi badete

Offline Rahmie

• Charter member
"Много Ви моля, търся координатите на Мехмед Шибльов от с Якоруда, математик , завършил Пловдивски университет 1974 г."

Ще съм благодарна, ако някои знaе нещо...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
                                      Пример за толерантност!           34 годишната  Лиляна Ангелова от Варна  дарява бъбрека си за 23 годишният Исмаил от село Краище община Белица!   

3 г. след трансплантация на бъбрек 23-г. Исмаил стана баща на момиченце
11 декември 2010  11 коментара   2026 прочита

Жителят на с. Краище вече е друг човек, 100-те процента неработоспособност и хемодиализата са в миналото, сега със съпругата си Сабие се радват на дъщеричката Джемиле

23-годишният Исмаил Бимбаш от село Краище, община Белица, стана баща на момиченце 3 години след успешна трансплантация на бъбрек, извършена в Правителствена болница “Лозенец”.

С прекрасна дъщеричка Джемиле го дари съпругата му Сабие. Бебенцето е 3.4 кг и изплакало преди дни в родилно отделение на болницата в Разлог в ръцете на д-р Радка Божикова и акушерката Хава.

Таткото Исмаил, както “Струма” писа, бе с бъбречно заболяване, освидетелстван със 100% неработоспособност и от 17-годишна възраст 3 пъти в седмицата по 4 часа бе на хемодиализа в благоевградската болница. За лечението си тогава Исмаил пътуваше от село Краище до Благоевград с автобус три пъти седмично.

Ето какво сподели по телефона развълнуваният баща:
Чувствам се много щастлив, благодарение на съвременните възможности на медицината оздравях и вече имам свое семейство и дъщеричка. Благодарение на дарения бъбрек от 34-годишната Лиляна Ангелова от Варна, която бе в мозъчна смърт, съм друг човек и продължавам живота си като пълноценен човек. През май 2007 г. медици от Александровска болница ми съобщиха, че е открит донор с над 50% съвместимост. Трансплатацията на бъбрека ми бе извършена на 7 май преди 3,5 години успешно в Правителствена болница “Лозенец” от лекарския екип проф. д-р Панчев, доц. д-р Симеонов, д-р Спасов, д-р Пъшев и други специалисти. Изписаха ме след един месец и оттогава нямам оплаквания. Чувствам се добре, благодаря на всички, които ми помогнаха, сега мога да работя и да се грижа за моето семейство.

В центъра по хемодиализа в Благоевград, където се извършва и подготовка на пациенти за бъбречна трансплантация, началникът на хемодиалида д-р Таня Янева съобщи, че 3 успешни трансплантации на бъбреци са извършени от началото на годината на пациенти от Благоевград, още 15 са чакащи.
Медицинската статистика сочи, че всеки 4-ти българин има проблеми с бъбреците, само 12% се лекуват своевременно. Бъбречните заболявания се развиват бавно, 1/4 от пациентите носят това заболяване 10-15 години, без да знаят. При първи симптоми на често нощно уриниране, отпадналост, гадене и безапетитие се консултирайте със специалист, съветват лекарите. 11 коментара..

Ето и коментара на дъщеричката на дарилата бъбрека си Лиляна...  дъщерята Тони!   ....12 декември 2010 @ 12:42 | Тони 
Аз съм дъщеря на Лиляна. Гордея се с моята майка. Пожелавам много дълъг и щастлив живот на Исмаил и неговото семейство.
 На Коледа си спомнете за нашето семейство . Много щастие за напред.

Източник" Струма"-  http://www.struma.com/obshtestvo/3-g-sled-transplantaciya-na-bubrek-23-g-ismail-stana-bashta_14031/

Offline Hat

• Moderator
Наистина прекрасен пример за разбирателство,толерантности уважение.Както се казваше в една песен "дано до всяко добро сьщество застане поне още едно" бих се радвал да прочета за още такива случаи,които завьршват с щастлив край.Те обаче засега са толкова малко,че имам чувството четейки този пост,че това е някаква хубава приказка.Дано все повече такива добри дела.

Offline leilia

• Avarage member
    ЗА БЕЛИЦА             Град Белица отстои на 178 км от град София и на 76 км от град Благоевград. Мекият средиземноморски климат определя града като лечебен за хората с белодробни заболявания.Общината е една от малките общини в Югозападна България, с площ от 382 кв.км. и с 11 400 жители. Белица е главен административен център на общината с 3980 жители, разположен в южните склонове на Рила планина. Богатата история и етнография на края се съхраняват в историческият музей. В града и общината има условия за развитието на туризма във всичките му измерения – традиционен, еко селски и др. Близостта на курорта “Семково”, само 17 км. от града го прави подходящ и за зимен туризъм.

Offline leilia

• Avarage member
местноста Равен

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Какъв  е този паметник, Лейля?

Offline leilia

• Avarage member
На 5 км северно от град Белица се намира историческата местност Равен, където са останките от селище от новокаменната и каменно-медната епоха, античен некропол и паметникът на загинали антифашисти.

Offline leilia

• Avarage member
Светилището на Бендида
Село Бабяк е разположено в западната част на Родопите, на 17 км източно от Белица. В землището му е открито светилище на Бендида - един от най-значимите тракийски култови обекти в България. Разположено е на висок триделен връх с надморска височина 1500 м и видимост към Разложката котловина, Пирин и Рила.  Светилището е посещавано повече от 14 века (през цялото първо хилядолетие пр.н.е. до V век) и останките от ритуалните действия са образували културни напластявания с дебелина, достигаща на места до 3 м. Останки от антично селище и надгробна могила от късния период на желязната епоха има в местността Митеш, в местността Пшениценината са открити следи от древно антично селище. В местността Гогово има проучен средновековен некропол и плочи. Там са открити над 1000 медни и сребърни византийски монети.  На Бабяшка чука са запазени останки от манастира "Света Екатерина".

Offline leilia

• Avarage member
Завладяваща е легендата, поясняваща етимологията на името на гр. Белица. Едно време Ица, най-хубавата девойка на селото, поради което всички я наричали Бела Ица, била подгонена от турски аскер. Тя предпочела смъртта и се хвърлила от стръмните канари в придошлите води на реката. Оттогава селото, славейки героизма на красавицата, се нарича Белица.

Територията на общината е богата на паметници на древни култури и цивилизации. Най-ранните следи от живот са открити в местността Равен, където е установено раннонеолитно селище. От времето на траките са известни високопланинските светилища в м. Бабячка чука при с. Бабяк и в м. Тевницко, северно от гр. Белица. В м. Беличка чука е изследвана тракийска надгробна могила. В нея е намерен запазен до наши дни дървен саркофаг. Саркофагът, покрит със слой от глинеста почва и камъни, се е съхранил над 2 500 години.
Бурна и изпълнена с превратности е историята на гр. Белица. Името Беличе се споменава за първи път през 1576 г в турски данъчни документи. През 17 век две съседни села, Беличе и Баля, се обединяват и образуват едно селище, днешния град Белица. През 1666 г. селото е опожарено до основи от турски аскер. Част от населението е принудено да приеме исляма, а друга част се спасява, скривайки се в планината. Беличани били будни и ученолюбиви хора, за което свидетелства съществуващото още в началото на 18 век килийно училище. Белица се включва в освободителните борби на българското население срещу турското господство. Създадена е революционна организация. Опълченци от селото участват в руско-турската война през 1877/78 г, но дългоочакваната свобода за Белица така и не настъпва. Беличани не са сломени и продължават борбата. Те активно се включват в Креснеско-Разложкото въстание. Голяма част от въстаниците са или затворени, или принудени да напуснат селото, но отново жителите на Белица се сражават в Илинденско-Преображенското въстание. За назидание Белица е опожарена до основи. В пламъците на пожара изгарят над 475 души и са убити повече от 120 мъже, жени и деца. Едва през 1912 г, в резултат на Балканската война, Белица получава свободата си.

Но без съмнение, една от най-важните институции в живота на гражданите на Белица е читалището. То е основано през 1885 г. от опълченци, завърнали се от освободителната за България руско-турска война. Те донесли със себе си от свободна България и от Русия книги. Читалищните дейци просвещавали беличани, пробуждали родолюбието им, подтиквали ги към освободителна борба. Турските власти затворили читалището, но хората съхранили негово богатство – книгите. През 1908 г. дейността на читалището е възстановена. Оттогава и до днес мисията му е да документира местните традиции, да възпроизвежда беличкия фолклор. Библиотеките му са хранилища на знание, което всеки жител и посетител на града може да ползва. Към читалището функционира Исторически музей, в който са експонирани намерените на територията на региона ценни находки, свидетелстващи за отминали епохи и култури. Богата етнографска колекция осветлява характерната за края традиционна култура. Постоянно действа изложба-базар с изделия, дело на местните занаятчии. Читалището е средището на културния живот на града, под неговия покрив се раждат новите идеи, оттук започват гражданските инициативи на жителите на Белица.