Виж сега Иво, първото което е аз не преписвам а се занимавам с наука. Това което съм написал е изводът ми от прочетеното и чутото в разни научно-документални филми. Литературата която съм ползвал за да ги напиша тези неща не са само история на религиите, а и много други книги, като Донини, Ам., У истоков християнства, Москва, 1979; Петрински, Ив., Богът на съвършената чистота, Пейджълс, Ил., Гностическите евангелия, С., 2006., Wilson, Ed., Die Schriftrollen vom Toten Meer , München, 1956, Поснов, М., История на християнската църква, том І, 1993, Фрейзър., Дж., Фолклорът в Стария Завет., С.,1989, Фрейзър., Дж., Златната клонка, С., 1984 и пр. и филмчетата на National Geographic Приятно четене и гледане.
Колкото до ислямската цивилизация тя не е до 15 в. и благодарение на нея се е развила Европа. Много от постиженията на ислямските учебни били откраднати на Запад и приписани на християнски учени, а други с постиженията ни развивали своите научни виждания. Един друг пример е и Кордова, когато тя съществувала, в западните градове, като Берлин, Париж, Виена, Лондон и пр., нямало канализация, бани и епидемиите се носили от място на място. Въпреки че и на изток и на запад църквата властвала, за нея не бил важен разврата от който всеки 3-ти е бил със сифилис и трипер, а гонели набедени магьосници и еретици и на запад властвала инквизицията, а на изток църковните събори на които им прилагали т.н. обредни осакатявания, като им режели езиците, устните, ослепявали им очите и са ги горели на клади. И с какво тези попове са спазвали наставленията на Иисус и учебниците му с нищо. Колкото до бог Отец той е бил римски бог наричало се Ю-питер (небе баща) в ранното християнство особено при иудеите християни бога въобще не се наричал Баща т.е. Отец, а Елоах или Йахова и значенията и на двете не са Баща т.е. Отец.